.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, February 20, 2010

0 Ghairah menikmati hidup berkeluarga memang dashyat sehingga pelajar IPTA pun sanggup ketepikan mazhab

Sumber: HM:

Nikah koboi di asrama

Oleh Murni Wan Omar, Amir Abd Hamid dan Yusliza Yakimir Abd Talib
am@hmetro.com.my

2010/02/19 KUALA LUMPUR: Ghairah mahu menikmati hidup bersuami isteri selepas bertemu kekasih ketika sama-sama menuntut di menara gading, namun pada masa sama tidak mahu perbuatan itu diketahui ibu bapa mendorong segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ternama di pinggir ibu negara terjerumus dengan amalan ‘pernikahan dalam dorm (asrama)’.

Perkahwinan adalah fitrah manusia, namun amalan di kalangan mahasiswa terbabit nyata meragukan apabila upacara pernikahan pasangan pengantin terbabit hanya disempurnakan sesama rakan sekuliah selaku kadi, wali dan saksi - tidak ubah seperti pernikahan koboi.

Seperti pasangan normal, kumpulan terbabit juga mempunyai kadi yang menikahkan pasangan berkenaan secara berjabat tangan dengan pengantin lelaki sebelum diperakui sebagai sah oleh saksi. Cuma yang berbeza ia dilakukan pada waktu malam dan semua yang hadir hanya rakan sekuliah.


Sehingga kini, tujuh pasangan di IPTA berkenaan dikesan melangsungkan pernikahan yang didakwa mereka sah dan halal mengikut mazhab dianuti, sedangkan umat Islam di negara ini berpegang kepada Mazhab Syafie yang mengamalkan cara pernikahan berbeza.

Selepas berlangsung majlis akad nikah di asrama lelaki dalam kampus IPTA berkenaan, ‘pasangan pengantin’ baru dibenarkan menjalani kehidupan sebagaimana suami isteri yang diijabkabulkan mengikut amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Bagaimanapun, kegiatan songsang itu akhirnya terbongkar apabila satu daripada pasangan yang bernikah mengikut kaedah meragukan itu menemui Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), Hanafi Abdul Malek, untuk mendapatkan pandangan.

Sarat mengandung bayi hasil pernikahan itu, gadis berusia 23 tahun berkenaan serta pasangannya berusia sebaya menemui Hanafi kerana tidak sanggup lagi menyorokkan perkahwinan mereka daripada pengetahuan ibu bapa.

“Saya didatangi pasangan terbabit baru-baru ini. Saya ingatkan mereka mungkin datang kerana terjebak masalah sosial, tapi alangkah terkejut apabila mereka mendakwa berkahwin di asrama lelaki IPTA berkenaan.

“Kadi, wali, saksi dan tetamu semuanya terdiri pelajar. Mereka mendakwa menganut mazhab yang membenarkan perkahwinan dengan cara sedemikian.

“Semua kes pernikahan itu tidak diketahui ibu bapa pasangan terbabit. Pelajar berkenaan yakin pernikahan itu sah semata-mata dengan alasan mereka mempelajari segala hukum-hakam dalam mazhab berkenaan yang membolehkan upacara pernikahan pelik itu dijalankan,” kata Hanafi ketika ditemui di pejabatnya di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, berdasarkan pengakuan pasangan terbabit, mereka yang mendakwa sudah ‘sah’ sebagai suami isteri menyewa tempat tinggal sama ada rumah atau bilik di luar kampus universiti sejurus majlis akad nikah disempurnakan bagi mengelakkan pernikahan diketahui pihak pentadbiran universiti.

Katanya, pasangan berkenaan memaklumkan, setakat ini tujuh pasangan ‘suami isteri’ di kalangan pelajar yang bernikah mengikut amalan mazhab berkenaan, menyewa kediaman yang diubah suai dan dipecahkan menjadi beberapa bilik di kawasan penempatan tidak jauh dari universiti itu.

“Kemungkinan jumlah pasangan yang melakukan pernikahan pelik di asrama lelaki di universiti itu lebih daripada yang diketahui.

“Malah, mungkin juga fahaman yang dipegang mereka turut membabitkan pelajar universiti lain di negara ini,” katanya.

Hanafi berkata, kegiatan yang semakin mendapat sambutan itu perlu dibanteras segera bagi mengelak lebih ramai pelajar pusat pengajian tinggi mengambil jalan mudah untuk merasai dunia bersuami isteri dengan mengenepikan hukum syarak dan pihak keluarga.

“Lebih memburukkan keadaan jika kegiatan mereka tersebar kepada pelajar yang cetek ilmu agama. Pemikiran golongan pelajar ini lebih mudah dipengaruhi walaupun secara terang-terangan ‘pernikahan mahzab lain’ menyalahi hukum.

Menurutnya, Sidim mengadakan sesi kaunseling kepada pasangan terbabit dengan menasihatkan mereka tidak membelakangkan ibu bapa dalam segala hal terutama membabitkan pemilihan pasangan hidup.

“Saya nasihatkan remaja khususnya pelajar universiti tidak membuat keputusan terburu-buru dan terjebak dengan pujukan segelintir rakan mereka yang kononnya dianggap bijak. Ingatlah keredaan Ilahi bersangkut paut dengan keredaan ibu bapa,” katanya.

0 Selamat RMj untuk bayar saman, selepas ini apakah program MW seterusnya? Mungkin program 1j ganda 1j? Mawi tentunya orang bisnes

Mahkamah Tinggi tolak saman RM1 juta terhadap Mawi World


2010/02/19 KUALA LUMPUR: Syarikat minuman Yassa Sdn Bhd gagal dalam tuntutan saman RM1 juta yang difailkan terhadap Mawi World Sdn Bhd selepas Mahkamah Tinggi menolak saman itu atas alasan ia tidak berasas.

Hakim Datuk Azahar Mohamed berkata, Yassa sebagai plaintif dalam kes ini tidak menunjukkan keterangan mengenai kerugian dialami hasil penggunaan butiran maklumat lesen Yassa yang digunakan oleh Mawi World bagi pengeluaran air mineral berjenama "Mawi World".

"Dengan alasan-alasan itu, saya tidak ada pilihan lain, tetapi untuk menolak tuntutan plaintif dengan kos," katanya. Pada 31 Oktober 2006, Yassa menyaman Mawi World kerana mendakwa ia melanggar hak harta Yassa dengan memasarkan air galian berjenama "Mawi World", menggunakan butiran maklumat milik syarikat itu seperti lesen pengeluaran minuman air mineral dan alamat kilang minuman pada botol minuman tanpa memperoleh kebenaran syarikat itu.

Ia juga mendakwa botol minuman air galian yang menggunakan gambar penyanyi Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, 29, mengandungi maklumat mengenai sumber dan kandungan yang sama dengan air mineral jenama "Streamline" keluaran Yassa.

Mawi World selaku defendan, dalam pernyataan pembelaan berkata syarikat itu tidak pernah melanggar mana-mana hak harta sebagaimana didakwa syarikat Yassa. Dalam keputusannya, Hakim Azhar berkata mahkamah menerima keterangan saksi defendan kedua, Ahmad Rathi Mohd Mohyodin, bekas pengurus syarikat Johtaw Corporation iaitu syarikat yang dilantik Mawi World untuk mengeluarkan dan membekalkan air mineral berjenama "Mawi World" bahawa syarikat Johtaw diberi kebenaran menggunakan butiran maklumat lesen yang dipegang Yassa pada botol air mineral "Mawi World" itu.

Hakim Azhar berkata mengikut keterangan Ahmad Rathi yang ketika itu berurusan dengan pengurus Yassa, arwah Bahari Othman bahawa dia (Ahmad Rathi) mendapat kebenaran menggunakan butiran maklumat itu oleh arwah Bahari bagi pihak Yassa. "Berdasarkan keterangan saksi defendan kedua, saya tidak nampak alasan untuk menolak keterangannya," katanya. Hakim Azahar berkata dalam hujahan hari ini peguam Adnan Seman yang mewakili Yassa berasaskan kepada "tort of conversion" iaitu melanggar atau menggunakan hak milik orang lain, tetapi Adnan tidak menggunakan autoriti yang jelas bagi menyokong sama ada butiran maklumat lesen yang dipegang Yassa itu adalah hak harta Yassa.

Beliau berkata, dalam satu kes undang-undang yang diputuskan mahkamah di negara ini yang dirujuk oleh peguam Adnan, maklumat sulit seseorang itu ialah hak hartanya tetapi dalam kes ini butiran maklumat dan lesen yang dipegang Yassa bukan sulit kerana lesen boleh ditarik bila-bila masa jika berlaku percanggahan.

Lesen pengeluaran air mineral itu dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Hakim Azhar membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak.


Terdahulu, Adnan dalam hujahannya berkata, kesan daripada penggunaan butiran maklumat lesen oleh pihak ketiga tanpa kebenaran akan menyebabkan pemegang lesen mengalami kesusahan, antaranya jika berlaku keracunan dalam air mineral itu, lesen akan ditarik. Semasa diminta Hakim Azhar mengemukakan bukti seperti penyata akaun, jumlah keuntungan bagi menyokong jumlah gantirugi RM1 juta yang dituntut Yassa, Adnan berkata kerugian Yassa tidak dialami secara terus tetapi hasil penggunaan butiran maklumat di lesen itu menyebabkan pihak Mawi World mendapat keuntungan dengan cara salah.

Hakim Azhar meminta penjelasan Adnan sama ada Yassa mengetahui keuntungan yang diperoleh oleh Mawi World hasil daripada penjualan air mineral jenama "Mawi World" itu, Adnan berkata mengikut rekod syarikat Johtaw, Mawi World ada membuat tempahan air mineral minimum sebanyak 300 kotak. "Ambil kira jumlah tempahan minimum itu dan promosi yang dibuat Mawi World itu, membuatkan kerugian pada plaintif," katanya.

Peguam Juliana Mohamed, yang mewakili Mawi World, berhujah bahawa butiran maklumat pada lesen adalah maklumat awam dan ia tidak boleh dimiliki. Beliau berkata, tidak wujud perlanggaran hak harta kerana keterangan daripada Ahmad Rathi membuktikan bahawa Yassa membenarkan Johtaw menggunakan butiran maklumat pada lesen yang dipegang Yassa bagi mengeluarkan air mineral "Mawi World".

Perbicaraan kes itu mengambil masa sehari iaitu pada Rabu, dengan memanggil tiga saksi. Pengarah Yassa, Muhammad Nizam Bahari, yang mengambil alih perniagaan syarikat Yassa selepas kematian bapanya Bahari, pada 22 Okt 2006, adalah saksi tunggal plantif dan saksi pertama memberi keterangan. Kemudian diikuti keterangan daripada Mohd Azhar Arifin, saksi defendan pertama, iaitu pegawai pemasaran di Mawi World yang bertanggungjawab mencari peluang bagi mengembangkan perniagaan Mawi World. Ahmad Rathi adalah saksi defendan kedua.

Ketika ditemui selepas keputusan itu, Adnan berkata pihaknya akan memfailkan rayuan terhadap keputusan hari ini. -Bernama

0 Bilalah agaknya blog ini laku dimata pengunjung? Mungkin blog ini salah judul atau saya tidak cukup bijak?

Sumber: Kosmo:

Najib terharu sokongan padu peminat Facebook


LAMAN Facebook Najib yang mencatat lebih 100,000 peminat semalam.


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak gembira dan terharu melihat sambutan orang ramai terhadap laman sosial Facebooknya yang setakat ini mencatat hampir 102,000 peminat atau pertambahan purata 1ebih 1,000 orang sehari.

Perdana Menteri berharap keadaan itu akan berterusan.

0 Pembuat kapal terbang pun ada persaingan? Inikan pula pengusaha restoran dan pengeluar laptop. Apakah bisnes yang boleh anda buat tanpa pesaing?

Sumber: UM:

Boeing sasar pintas Airbus

LONDON 19 Feb. - Boeing akan menjadi pembuat pesawat awam terbesar dunia sekali lagi, ikrar seorang eksekutif kanan syarikat Amerika Syarikat (AS) itu kepada Financial Times.

Jim Albaugh yang berkhidmat sebagai Ketua Perniagaan Pesawat Komersial syarikat tersebut sejak September lalu menjangka Boeing akan mengambil alih kedudukan teratas daripada pesaingnya dari Eropah, Airbus dalam tempoh empat tahun

Pada awal bulan ini, syarikat tersebut mengumumkan versi terkini pesawat jumbo, B747 telah terbang buat pertama kalinya.

B747-8 merupakan jawapan Boeing kepada pesawat Airbus, A380 yang merupakan pesawat 'super jumbo'

Boeing turut mengeluarkan pesawat B767, B777 dan pesawat baru B787 dikenali sebagai 'Dreamliner' yang berkongsi teknologi terkini dengan B747-8.

''Ketika kami mula menghantar B787 selain pengeluaran yang kukuh B737 dan B777... anda akan melihat penghantaran pada 2013 dan 2014 meningkat dengan signifikan berbanding pada hari ini.

''Kami mungkin menghantar pesawat yang kurang daripada mereka (Airbus) dalam tempoh masa itu,'' kata Albaugh kepada Financial Times

Pada Januari lalu, pembuat pesawat Eropah, Airbus mengumumkan ia telah memintas pesaingnya dari AS, Boeing sebagai pembuat pesawat utama dunia pada 2009 dengan penghantaran 498 pesawat dan 310 tempahan.

Boeing mencatatkan 481 penghantaran dan 263 tempahan untuk tempoh tersebut.

Boeing kehilangan kedudukan nombor satu kepada Airbus sejak 2003. - AFP

0 Rizab 322.1 bilion? Apakah maksudnya hanya ini wang yang ada oleh negara untuk mentadbir negara? Mari cari pendapatan baru

Sumber: UM:

Rizab BNM RM322.1 bilion

KUALA LUMPUR 19 Feb. - Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia turun sedikit kepada RM322.1 bilion (AS$96.9 bilion) pada 12 Februari daripada RM332.2 bilion (AS$97 bilion) pada 29 Januari.

Paras rizab itu memadai untuk membiayai 9 bulan import tertangguh dan 4.1 kali hutang luar negeri jangka pendek, kata Bank Pusat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Rizab antarabangsa kasar terdiri daripada rizab mata wang asing (AS$87.3 bilion), kedudukan Rizab IMF (AS$400 juta), hak pengeluaran khas (AS$2.1 bilion), emas (AS$1.3 bilion) dan aset rizab lain (AS$5.8 bilion).

Aset dan liabiliti Bank Negara berjumlah RM363.953 bilion.

Selain daripada rizab antarabangsa, aset-aset lain termasuk kertas kerajaan Malaysia (RM2.683 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM9.544 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM12.454 bilion) dan aset-aset lain (RM7.177 bilion). - Bernama

0 Dashyatnya pengaruh otak kanan dalam mempengaruhi keputusan? Antara membunuh dan bunuh diri, ia tetap dosa

Sumber: UM:

Serangan ala 9/11 di TexasBetapa besarnya harga yang perlu dibayar


AUSTIN, Texas 19 Feb. - Seorang jurutera perisian komputer yang dipercayai tidak berpuas hati dengan kerajaan Amerika Syarikat (AS) merempuh bangunan pejabat cukai di sini semalam dengan menggunakan sebuah pesawat satu enjin.

Tindakan kamikaze itu menyebabkan dua orang mati, 13 lagi cedera dan bangunan tujuh tingkat itu mengalami kemusnahan besar walaupun pesawat terlibat hanyalah sebuah pesawat kecil.

Para pegawai kerajaan berkata, perbuatan tersebut disengajakan tetapi ia tidak mempunyai kaitan dengan keganasan antarabangsa.

Jurutera terbabit, Joseph Stack meninggalkan nota bunuh diri di Internet yang menyatakan rasa amat tidak puas hatinya terhadap pihak berkuasa percukaian AS. Dua daripada mereka yang cedera berada dalam keadaan kritikal.

''Mayat dua individu ditemui dalam bangunan itu,'' kata jurucakap Pejabat Pengurusan Kecemasan, Candice Wade yang enggan mengesahkan juruterbang pesawat itu merupakan seorang daripada yang ditemui mati.

Pesawat berkenaan merempuh tingkat dua bangunan tujuh tingkat tersebut yang menempatkan Pejabat Hasil Dalam Negeri pada pukul 9.56 pagi waktu tempatan yang mengakibatkan letupan besar hingga memaksa orang menyelamatkan diri melalui tingkap.

Pesawat pejuang diterbangkan ke tempat kejadian yang menyebabkan ramai warga AS terkenang semula serangan al-Qaeda pada 11 September 2001 (9/11).

''Kejadian hari ini mendedahkan kelemahan di pihak kita sejak 9/11. Pesawat terlibat ialah Piper Dakota, sebuah pesawat kecil namun kemusnahan yang berlaku begitu teruk, ia hampir meranapkan seluruh bangunan, sungguh luar biasa,'' kata Ahli Kongres AS, Michael McCaul.

Jurucakap White House, Robert Gibbs berkata, tindakan itu boleh dianggap sebagai keganasan domestik namun beliau mahu melihat hasil siasatan sebelum memberi tafsiran sesuai mengenainya.

''Presiden Barack Obama dimaklumkan perkembangan siasatan yang diketuai oleh Biro Siasatan Persekutuan (FBI),'' katanya.

Stack dipercayai membakar rumahnya di sini sebelum keluar untuk menerbangkan pesawat miliknya di sebuah lapangan terbang berhampiran.

''Melihat kepada kemusnahan yang berlaku, kita masih bernasib baik kerana tidak ramai yang cedera. Saya percaya ada sejumlah orang orang yang bertindak bagai hero pagi ini,'' kata Ketua Polis Austin, Art Acevedo sambil memuji mereka dalam bangunan tersebut dan petugas kecemasan.

Kandungan nota yang ditandatangani oleh Stack menuduh kerajaan AS mengamalkan sistem cukai tidak adil yang telah memusnahkan kehidupannya. - AFP

Friday, February 19, 2010

0 Syukurlah apa yang ada, jika minyak telah habis hendak dapat 100j atau 500j pun tentu payah

Sumber: UM:

Petronas Gas untung RM966.28 juta

KUALA LUMPUR 18 Feb. - Petronas Gas Bhd. (Petronas Gas) telah mencatatkan keuntungan sebelum cukai belum diaudit berjumlah RM966. 28 juta bagi tempoh sembilan bulan pertama yang berakhir pada 31 Disember 2009.

Ia mewakili peningkatan sebanyak RM81.718 juta berbanding RM884.5 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Petronas Gas dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia di sini hari ini berkata, perolehan syarikat dalam tempoh sembilan bulan pertama, menguncup sedikit kepada RM2.41 bilion berbanding RM2.47 bilion dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Manakala pendapatan asas sesaham syarikat itu adalah sebanyak 37.37 sen.

Jumlah dividen keseluruhan yang dibayar pula adalah sebanyak RM963.9 juta dalam tempoh sembilan bulan tahun ini berbanding RM840.9 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu.

"Perolehan syarikat untuk suku ketiga yang berakhir 31 Disember 2009 adalah RM810.9 juta berbanding RM832.9 juta untuk tempoh yang sama tahun lalu,'' kata kenyataan tersebut.

Keuntungan sebelum cukai untuk suku ketiga Petronas Gas pula adalah sebanyak RM343.3 juta berbanding RM222.2 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Petronas Gas memberitahu, peningkatan keuntungan itu didorong oleh kos perolehan yang lebih rendah.

Mengulas prospek perniagaan pada tahun ini, Petronas Gas berkata, walaupun prospek perolehan untuk kegiatan pemerosesan dan transmisi perniagaan bergantung kepada permintaan gas, tetapi ia tidak menjejaskan keuntungan.

Prospek untuk perniagaan utiliti pula bergantung kepada pemulihan ekonomi.

"Sebarang perubahan harga gas akan memberi kesan kepada harga yang ditawarkan kepada para pelanggan,'' ujarnya.

0 Wahai manusia, apabila lawak budak sekolah Fabianski ini jadi tajuk popular semalam, marilah kita jangan sebodoh atau lalai seperti itu?

Sumber: UM:

Porto hukum Arsenal


PENJAGA gol Arsenal, Lukasz Fabianski (kanan) tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil, Martin Hansson (dua dari kiri) memberi sepakan percuma kepada Porto, sambil diperhatikan pemain Porto, Ruben Micael (dua dari kanan) dan pemain Arsenal, Sol Campbell dalam aksi Liga Juara-Juara Eropah di Porto semalam. – AP

--------------------------------------------------------------------------------LONDON – Dua kesilapan ‘budak sekolah’ yang dilakukan penjaga gol Arsenal menghukum kelab Liga Perdana England itu apabila tunduk 2-1 kepada Porto dalam perlawanan pertama, saingan 16 terbaik bola sepak Liga Juara-Juara Eropah di Porto, semalam.

Mimpi ngeri skuad Gunners bermula seawal minit ke-11 selepas penjaga gol keduanya, Lukasz Fabianski, yang mengisi tempat penjaga gol utama, Manuel Almunia terlepas bola tendangan lemah Silvestre Varela.

Penjaga gol muda Poland berusia 24 tahun itu kemudian melakukan satu lagi kesilapan amatur, menangkap bola hantaran ke belakang daripada rakan sepasukan, Sol Campbell, yang membawa kepada gol kemenangan Porto.

Walaupun Campbell berjaya menyamakan kedudukan 1-1 menerusi tandukan cantik pada minit ke-18, namun gol kontroversi Porto yang disempurnakan Radamel Falcao di minit ke-51 menafikan hajat skuad Gunners untuk membawa pulang bekalan lebih selesa.

Jaringan tersebut mencetuskan kontroversi kerana pemain Porto mengambil sepakan percuma yang pantas ketika pemain-pemain Arsenal masih bercakap dengan pengadil, Martin Hansson.

Amat malang sekali, Hansson membenarkan jaringan tersebut sekalipun dibantah keras oleh Arsenal.

Kemenangan itu membolehkan Porto, juara Eropah 2006 membawa bekalan apabila berkunjung ke London untuk perlawanan kedua di Stadium Emirates, 9 Mac ini.

Bagi pengurus Arsenal, Arsene Wenger tindakan pengadil membenarkan jaringan tersebut adalah satu kesilapan besar.

“Saya percaya ia (hantaran ke belakang) tidak disengajakan oleh Sol, dia tersentuh bola secara tidak sengaja.

“Malah, pengadil juga sepatutnya memberikan kami masa untuk membuat tembok pemain dan bukan membenarkan lawan mengambil sepakan yang pantas pada ketika pemain kami belum lagi bersedia,’’ ujar Wenger kepada televisyen Britain.

Kapten Arsenal, Cesc Fabregas pula berkata, pasukannya terpaksa membayar harga yang tinggi ekoran kesilapan tidak sepatutnya.

“Bila anda melepaskan gol seperti ini, anda tidak boleh pergi ke mana-mana. Kesilapan budak sekolah, apa yang boleh anda lakukan ?,’’ kata Fabregas.

Jaringan tersebut juga menenggelamkan penampilan pertama Campbell dalam kancah Eropah, empat tahun selepas beraksi buat kali pertama buat Arsenal dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara menentang Barcelona.

Ia sepatutnya menjadi malam indah buat Campbell selepas menjaringkan gol penyamaan yang cantik, tujuh minit selepas jaringan pembukaan Porto.

“Keputusan ini tetap baik buat Arsenal kerana mereka menjaringkan gol di tempat lawan,’’ kata pengurus Porto, Jesualdo Ferreira. – AP

0 Apabila BI harus digunakan di dunia global, kita akan tahu bahawa BI ini penting. Dalam membaca news paper pun kita dapat rasa kerugiannya

Sumber: BH:

Atase Indonesia didakwa lemah bahasa Inggeris


Pegawai terbabit kerap ambil cuti sakit elak temui wakil asing

JAKARTA: Beberapa duta Indonesia di kedutaan luar negara begitu lemah berbahasa Inggeris sehinggakan mereka mengambil cuti sakit bagi mengelakkan pertemuan dengan pegawai asing, kata pegawai kanan Kementerian Luar.

Imron Cotan, pegawai nombor dua di Kementerian Luar Indonesia, memberitahu jawatankuasa parlimen bahawa masalah itu bukannya berpunca daripada diplomatnya sendiri tetapi pegawai atase yang dihantar ke kedutaan oleh kementerian lain termasuk pertahanan, perdagangan dan kewangan.

"Saya mendapati sebilangan pegawai atase kami tidak lancar berbahasa Inggeris," lapor akhbar Jakarta Post kelmarin. Imron memberitahu jawatankuasa parlimen yang menyiasat pencapaian diplomat Indonesia.

"Setiap kali rakan sejawatan mereka dari negara tuan rumah ingin mengadakan pertemuan, mereka akan takut dan mencari helah bagi mengelakkannya," tambah Imron.

Cuti sakit adalah alasan biasa bagi mengelakkan pertemuan itu, kata Imron. Beliau tidak memberi bilangan pegawai atase yang kurang mahir berbahasa Inggeris.

Imron yang pernah mewakili Indonesia di New York, Geneva dan Australia – mencadangkan semua calon pegawai atase lulus ujian bertulis dalam bahasa Inggeris, yang menjadi bahasa diplomatik antarabangsa.

Kebanyakan rakyat Indonesia bertutur bahasa Indonesia, bahasa rasmi di negara itu juga mempunyai beratus-ratus loghat lain.

Bahasa Inggeris adalah wajib dalam kurikulum sekolah awam tetapi jarang kedengaran dipertuturkan dan tidak ramai rakyat Indonesia mahir dalam bahasa berkenaan.

Jurucakap Kementerian Luar, Teuku Faizahsyah mengesahkan laporan akhbar itu, tetapi enggan menamakan kedutaan mana daripada 119 kedutaan Indonesia yang menghadapi masalah itu.

Teuku Faizahsyah berkata kementeriannya tidak bertanggungjawab bagi kemahiran berbahasa pegawai atase yang dihantar oleh jabatan lain ke kedutaan asing.

"Ia adalah tanggungjawab kerajaan memastikan pegawainya mempunyai kemampuan yang diperlukan dalam menjalankan tugas di luar negara," kata Teuku Faizahsyah. – AP

Thursday, February 18, 2010

0 Hairan tiada penguatkuasaan kepada penjual DVD 'cetak rompak' di merata tempat di sekitar KK termasuk supermarket? Dulu heboh pasal VCD? Sekarang?

Sumber: BH:

Mesin DVD RM10 juta dirampas
Oleh Rudy Syareme Sheriffudin
bhnews@bharian.com.myAYUB menunjukkan peralatan menghasilkan DVD cetak rompak pelbagai tajuk dan lucah dalam serbuan di Lintang Maccalum 1, Georgetown, semalam.


Polis tahan tujuh lelaki sedang salin filem cetak rompak dalam serbuan

GEORGETOWN: Polis merampas sebanyak 200,000 keping cakera video digital (DVD) cetak rompak serta dua mesin membuat salinan langgaran yang bernilai RM10 juta dalam serbuan di Bangunan Harbour Trade Centre di Lintang Maccalum 1 di sini, semalam.

Dalam serbuan jam 3 petang oleh sepasukan pegawai dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri diketuai Asisten Superintendan Nazarudin Abdul Razak, tujuh lelaki termasuk tiga warga Myanmar turut diberkas.

Ketua Polis Negeri, Datuk Ayub Yaakub, berkata ketika serbuan lelaki berkenaan yang berusia 20-an sedang melakukan kerja menyalin DVD serta mencetak tajuk filem terbaru untuk pasaran.

Katanya, sindiket itu yang dipercayai beroperasi sejak dua bulan lalu, memasarkan DVD berkenaan ke negeri

di Utara Semenanjung.

"Pemeriksaan mendapati tiga warga Myanmar itu mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan dipercayai diambil bekerja untuk memproses dan mencetak DVD," katanya.

Beliau bercakap demikian selepas meninjau lokasi kegiatan itu di sini, semalam.

Mesin yang digunakan untuk membuat salinan DVD diletakkan dalam dua bilik dengan setiap satu dipercayai boleh membuat salinan kira-kira 6,000 hingga 10,000 keping DVD sejam.

Sindiket itu juga didapati menggunakan premis kediaman di tingkat satu bangunan itu untuk melakukan kegiatan haram bagi mengelirukan pihak berkuasa.

Sekali pandang premis itu seperti tidak berpenghuni dengan pintu depan dipasang besi jeriji.

Ayub berkata, siasatan awal mendapati mesin pencetak itu diimport dan dipercayai mempunyai permit yang dikeluarkan Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

Siasatan dijalankan bagi mengesan pemilik premis itu dan rangkaian pengedar serta dalang sindiket terbabit.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 18 (4) Akta Hakcipta 1987 bersama Seksyen 41 (d) akta sama.

0 Pelajaran untuk ibu-bapa dan bakal ibu-bapa untuk membijakkan anak

Sumber: BH:

Bayi faham 2 bahasa sejak dalam perut


WASHINGTON: Satu kajian disiarkan rancangan Psychological Science menunjukkan bayi yang mendengar dua bahasa ketika dalam perut lebih terbuka untuk menguasai dua bahasa.

Pakar sains psikologi dari University of British Columbia dan seorang penyelidik dari Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan di Perancis membuat ujian terhadap dua kumpulan bayi yang baru dilahirkan.

Satu kumpulan hanya mendengar bahasa Inggeris ketika dalam kandungan manakala kumpulan lain mendengar bahasa Inggeris dan Tagalog.

Untuk mengenal pasti pilihan bayi bagi sesuatu bahasa, penyelidik menjejak tindak balas menghisap bayi baru dilahirkan.

Peningkatan kadar hisapan membayangkan tindak balas bayi itu terhadap sesuatu stimulus.

Dalam ujian pertama, bayi terbabit mendengar 10 minit ucapan dengan setiap minit diselang selikan dengan bahasa Inggeris dan Tagalog.

Bayi yang hanya berbahasa Inggeris lebih berminat dalam bahasa itu berbanding Tagalong di mana mereka menunjukkan peningkatan dalam kadar hisapan apabila mendengar perkataan Inggeris berbanding percakapan dalam bahasa Tagalog.

Manakala bayi yang terdedah dengan dua bahasa menunjukkan pilihan yang sama bagi bahasa Inggeris dan Tagalog. - AFP

1 Apakah hukuman hanya tertanggung kepada wanita sahaja dan lelaki belum disabitkan?

Sumber: BH:

3 wanita disebat
Oleh Sazarina Shahrim
sazarina@bharian.com.my

Kumpulan pertama jalani hukuman ikut undang-undang syariah: Hishammuddin

PUTRAJAYA: Tiga wanita yang disabitkan dengan kesalahan melakukan persetubuhan luar nikah, menjadi kumpulan wanita pertama menjalani hukuman sebat mengikut undang-undang syariah di negara ini.

Pelaksanaan hukuman itu dijalankan di Penjara Wanita Kajang pada 9 Februari lalu dengan disaksikan 13 orang termasuk Pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan serta pegawai dari Bahagian Syariah Jabatan Peguam Negara, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Dalam Negeri.Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata dua daripada wanita itu dikenakan enam sebatan, manakala seorang lagi empat sebatan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur mengikut Seksyen 23 (2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 antara Disember 2009 hingga Januari lalu.

Sambil merujuk kebimbangan sesetengah pihak berhubung hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarnor yang belum dilaksanakan, beliau menegaskan sebatan terhadap tiga wanita itu tidak langsung mendatang kecederaan.

"Dari segi pelaksanaan dan kebimbangan orang ramai kononnya apa yang berlaku (hukuman) tidak berperikemanusiaan dan mencederakan, tidak berasas dan hanya digembar-gemburkan sedangkan apa yang dilihat tiada kesan kecederaan langsung.

"Berdasarkan temubual dengan tiga pesalah wanita itu, didapati bahawa mereka reda, insaf dan bertaubat dengan hukuman yang diterima.

"Walaupun sebatan tidak mendatangkan luka pada badan, mereka mengakui ia mendatang kesan yang mendalam kepada diri," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini, semalam.

Beliau berkata, seorang daripada wanita itu sudah dibebaskan Ahad lalu selepas menjalani hukuman penjara sebulan, seseorang lagi akan dibebaskan hujung bulan ini manakala pesalah ketiga Jun depan.

Selain tiga wanita terbabit, katanya, empat pesalah lelaki turut dikenakan hukuman enam sebatan pada hari sama pada jam 10 pagi.

Tahun lalu, keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan yang menjatuhkan hukuman enam sebatan terhadap Kartika Sari kerana kesalahan meminum arak, mencetuskan kontroversi sehingga menyebabkan hukuman berkenaan terpaksa ditangguhkan sehingga hari ini.

Beberapa pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mempertikaikan hukuman itu yang didakwa sebagai kejam dan tidak berperikemanusiaan walaupun Kartika Seri sendiri rela untuk dikenakan sebatan.

Hishammuddin berkata, pihaknya bekerjasama rapat dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama dan kehakiman syarie dalam melaksanakan hukuman itu.

"Saya berharap isu ini tidak disalah erti sehingga mencemarkan kesucian Islam. Hukuman berkenaan adalah untuk mendidik dan memberi keinsafan supaya mereka yang terlanjur dapat kembali ke pangkal jalan dan membina hidup baru yang lebih baik," katanya.

Wednesday, February 17, 2010

0 Yang bersalah harus bertanggungjawab atas kesalahan mereka walau betapa tinggi kedudukan mereka dalam masyarakat. Mari ambil pelajaran ini

Sumber: UM:

Vatican mahu gereja Ireland mengaku salah

ROME 16 Feb. - Seorang pemimpin atasan Vatican memberitahu bishop Ireland dalam satu persidangan luar biasa Vatican bersama Pope Benedict XVI semalam, bahawa mereka mesti mengakui kesalahan melindungi generasi penderaan seksual kanak-kanak atau mengalami risiko kehilangan kepercayaan penganut-penganut Katolik di Ireland.

Namun bekas pembantu paderi Dublin yang membantu mendedahkan skandal tersebut meragui bahawa sebarang pengurusan hierarki sebenar hanya akan terhasil selepas persidangan tertutup selama dua hari itu berakhir di Apostolic Palace.

Pembantu utama Benedict, Cardinal Tarcisio Bertone, menyampaikan syarahan 'pedas' itu di Mass sebelum beliau mengutuk 'perbuatan-perbuatan keji' yang dilakukan oleh segelintir hierarki gereja Ireland, meskipun beliau tidak menyatakan nama-nama mereka yang terlibat.

Bertone, orang kedua Vatican yang menyertai persidangan itu bersama 24 bishop daripada uskup-uskup Ireland, menyamakan krisis tersebut dengan 'ribut paling dahsyat' yang menyentuh jiwa penganut-penganut, menggoyahkan kepercayaan mereka dan mengancam kemampuan mereka untuk percaya kepada tuhan.

"Untuk mengembalikan kepercayaan, 'pesalah mesti mengakui kesalahan mereka sendiri dengan kepercayaan sepenuhnya'," gesa Bertone, setiausaha Holy See di negara itu.

Beliau bimbang 'kejahatan' itu akan menolak kepercayaan dan 'melemahkan semangat serta mengundang keadaan terdesak'.

Laporan negara pada tahun lepas mendapati pemimpin-pemimpin gereja di Dublin menghabiskan masa berdekad-dekad melindungi paderi yang mendera kanak-kanak daripada undang-undang, sementara kebanyakan paderi yang lain berpura-pura tidak melihat perkara tersebut.

Satu siasatan berasingan didokumenkan sejak berdekad-dekad berhubung penderaan seksual, fizikal dan psikologi sama ada terhadap kanak- kanak atau remaja di sekolah, rumah- rumah kebajikan dan rumah anak- anak yatim yang dikendalikan oleh mazhab Katolik.

Pihak Vatican bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen sebelum persidangan itu berakhir hari ini meskipun ia telah menyiarkan ucapan Benedict dalam sesi itu, yang bermula pada waktu pagi sehingga petang. - AP

0 Rugi tidak post tajuk senarai siapa terkaya Malaysia terbaru. Wahai sekalian rakyat, ambillah pelajaran ini

Robert Kuok kekal terkaya di Malaysia

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Bekas Raja Gula, Robert Kuok Hock Nien terus mengekalkan kedudukan di tempat teratas sebagai orang terkaya di Malaysia apabila nilai kekayaannya meningkat sebanyak RM16.1 bilion kepada RM42.7 bilion.

Tahun lalu, nilai kekayaan Robert Kuok adalah sebanyak RM26.6 bilion.

Tempat kedua dikuasai oleh 'orang kuat' industri telekomunikasi, T. Ananda Krishnan dengan nilai kekayaan berjumlah RM27 bilion manakala tempat ketiga pula jatuh kepada taikun perladangan, IOI Corporation Bhd., Tan Sri Lee Shin Cheng dengan nilai kekayaan sebanyak RM11.92 bilion.

Kaji selidik tersebut dilakukan oleh sebuah majalah tempatan, Malaysian Business bagi terbitan hari ini.

Malaysian Business dalam kenyataannya di sini turut mendedahkan nilai kekayaan 40 orang terkaya Malaysia setakat pada 15 Januari 2010 berjumlah RM156.7 bilion berbanding RM96.3 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu mewakili kenaikan sebanyak 63 peratus.

Katanya, sehingga pertengahan tahun ini, pertambahan nama dalam senarai orang terkaya negara dijangka berlaku sebanyak 50 peratus lagi.

Jelasnya, setakat ini, Malaysia mempunyai 22 orang terkaya, meningkat berbanding pada tahun lalu.

"Nilai kekayaan pada tahun ini secara keseluruhannya menyusut sedikit berbanding 2008, jatuh RM171.9 bilion,'' kata Malaysian Business.

Tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow pula berada di kedudukan keempat terkaya di Malaysia dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.86 bilion.

Berada di kedudukan kelima terkaya adalah Tan Sri Lim Kok Thay dari Genting Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.38 bilion, manakala tempat keenam diisi oleh Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group dengan nilai kekayaan RM7.09 bilion.

Usahawan bumiputera dan pengasas Yayasan Al-Bukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pula menduduki tempat ketujuh dengan nilai kekayaan sebanyak RM6 bilion.

Tempat kelapan dikuasai oleh isteri mendiang Tan Sri Lim Goh Tong, orang kuat syarikat konglomerat hiburan dan perjudian Genting Group, Puan Sri Lee Kim Hua dan tempat kesembilan menjadi milik Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM3.5 bilion.

Menduduki carta ke 10 merupakan tokoh korporat, Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group.

Dua lagi usahawan bumiputera yang berjaya menempatkan diri dalam senarai orang terkaya di Malaysia ialah Tan Sri Azman Hashim dari Arab Malaysian Corporation untuk mengisi kedudukan ke-11 dengan nilai kekayaan RM2.86 bilion dan Datuk Mokhzani Mahathir dari Kencana Petroleum pada kedudukan ke-20 dengan nilai kekayaan sebanyak RM1.07 bilion.

Tuesday, February 09, 2010

0 Politik Malaysia kritik Institut Raja-raja

Sumber: MK:

Nizar: Malaysia menuju monarki mutlak

Hafiz Yatim
Feb 9, 10
4:40pmKeputusan Mahkamah Persekutuan hari ini akan mengakibatkan situasi kemungkinan berlakunya monarki mutlak di Malaysia, dakwa menteri besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Menurut beliau tidak perlu diadakan pilihan raya kerana raja-raja boleh menentukan siapa yang akan mengetuai kerajaan negeri ataupun pada peringkat persekutuan.

Pada sidang media, sejurus selepas mahkamah menolak permohonannya, hari ini, Nizar berkata: “Ini adalah risiko paling besar yang dihadapi oleh negara masa kini dan kita perlu perbetulkannya. Keputusan mahkamah itu mengketepikan prinsip-prinsip yang ditetapkan dalam perlembagaan.”

Nizar juga berkata dia belum membuat keputusan samada akan merayu berhubung keputusan itu yang mengistiharkan Datuk Seri Zambry Abd Kadir sebagai menteri besar Perak yang sah.


“Kami akan teliti keputusan bertulis penghakiman dan kemudiannya membuat keputusan,” katanya sambil meminta penyokongnya supaya bertenang.

“Ini adalah hari yang paling sedih bagi Malaysia kerana ia membuktikan sistem penghakiman negara adalah tidak bebas. Sasaran kita sekarang ini ialah merampas semula Perak.

“Rakyat ingin melihat badan kehakiman bebas membuat keputusan. Tetapi berdasarkan apa yang didengar tadi, ia menunjukkan badan kehakiman masih tidak bebas dan dipengaruhi pihak tertentu.”

Menurut Nizar, krisis di Perak tidak sepatutnya berakhir dengan keputusan mahkamah tetapi perlu diserahkan kepada rakyat untuk menentukan siapa yang patut mewakili mereka.

0 Keputusan Mahkamah Persekutuan siapa MB Perak yang sah

Sumber: MK:

Zambry diisytihar MB Perak yang sah

Hafiz Yatim
Feb 9, 10
11:11am
Mahkamah Persekutuan hari ini sebulat suara memutuskan bahawa Datuk Seri Zambry Abd Kadir dari BN adalah menteri besar Perak yang sah.


Presiden Mahkmah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff, mengetuai panel lima orang hakim yang mendengar kes tersebut.

Yang lainnya ialah Hakim Besar Malaya, Tan Sri Arifin Zakaria dan Hakim Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Wira Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong dari Mahkamah Persekutuan.

Keputusan penal hakim tersebut diumumkan oleh Arifin pada jam 11 pagi.

Istana Keadilan di Putrajaya, menjadi tumpuan sejak jam 7 pagi tadi apabila orang ramai beratur untuk mendapatkan pas masuk ke dewan mahkamah. Begitu juga penyokong BN dan Pakatan.

Pada 5 November lalu, Mahkamah Persekutuan telah mendengar rayuan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan hujah para peguamnya selama enam jam, tetapi telah menangguhkan keputusannya.

Sebelum itu, mahkamah telah menolak permohonan Nizar supaya panel penuh 11 orang hakim atau tambahan bilangan panel hakim, untuk mendengar kesnya itu.

BN mengambil alih pentadbiran negeri Perak apabila tiga ADUN Pakatan rakyat keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas yang menyokong BN.

Berikutan itu, Pakatan telah membawa perkara itu ke mahkamah.


Pada 11 Mei, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim telah memutuskan bahawa Nizar merupakan menteri besar Perak yang sah.

Zambry kemudiannya membuat rayuan dan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan sebulat suara menolak keputusan Mahkamah Tinggi itu, dengan alasan hakim berkenaan telah gagal untuk mengambilkira keseluruhan bukti yang dikemukakan.

Nizar diwakili oleh para peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah, manakala peguam kanan Cecil Abraham mewakili Zambry.

0 Minuman bergas dan kaitannya dengan kanser pankreas

Kerap minum air soda berisiko kena kanser pankreas

WASHINGTON 8 Feb. - Mereka yang minum sekurang-kurangnya dua tin minuman soda seminggu menanggung risiko lebih tinggi menghidap kanser pankreas.

Satu kajian melibatkan lebih 60,000 orang di Singapura mendapati mereka yang kebanyakannya minum jus buah-buahan sebagai ganti minuman ringan tidak mengalami risiko yang sama.

Gula mungkin menjadi puncanya tetapi mereka yang kerap mengambil minuman soda selalunya mempunyai tabiat lain yang tidak baik untuk kesihatan, kata ketua kajian, Mark Pereira daripada Universiti Minnesota hari ini.

"Kandungan gula yang tinggi dalam minuman soda boleh meningkatkan paras insulin dalam badan dan kami berpendapat peningkatan paras insulin menyumbang kepada pertumbuhan sel kanser pankreas," menurut Pereira dalam satu kenyataan.

Insulin, sejenis hormon yang membantu badan menguraikan gula, dihasilkan dalam pankreas.

Pereira dan rakan-rakan yang menulis dalam jurnal Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention berkata, mereka mengikuti perkembangan kesihatan 60,524 lelaki dan wanita dalam Kajian Kesihatan Cina Singapura selama 14 tahun.

Dalam tempoh itu, 140 sukarelawan tersebut disahkan menghidapi kanser pankreas. Mereka yang minum sekurang-kurangnya dua tin minuman soda seminggu mengalami risiko 87 peratus lebih tinggi termasuk di kalangan pesakit kanser pankreas itu.

Kanser pankreas adalah antara jenis kanser yang paling berbahaya, dengan 230,000 kes dikesan di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat (AS), 37,680 orang didiagnosis menghidapi kanser pankreas dalam setahun dan 34,290 meninggal dunia akibat penyakit itu.

Persatuan Kanser Amerika melaporkan, hanya kira-kira lima peratus pesakit kanser pankreas masih hidup lima tahun selepas mula didiagnosis. - Reuters

0 12,000 pelanggan direkrut jadi penggodam? Bayangkanlah bagaimana 'virus' ini merosakkan bumi. Sangat menakutkan

Pusat latihan godam ditutup


Tiga ditahan raih RM3.45j

BEIJING: Polis China menutup satu operasi latihan penggodam yang secara terbuka merekrut ribuan ahli secara online asas serangan siber serta perisian haram, kata media tempatan semalam.

Tindakan tegas itu berikutan meningkatnya kebimbangan China menjadi pusat jenayah internet global. Enjin pencarian gergasi Google, berkata bulan lalu akaun

e-mel miliknya digodam dari China dalam satu serangan yang turut menjejaskan 20 syarikat lain.


Polis di wilayah Hubei menahan tiga orang disyaki menguruskan laman penggodam dikenali sebagai Black Hawk Safety Net yang menyebarkan teknik menggodam laman web dan perisian Trojan, lapor China Daily.

Perisian Trojan membolehkan capaian luaran komputer apabila dipasang, digunakan penggodam mengawal komputer secara haram.

Black Hawk Safety Net merekrut 12,000 pelanggan berbayar dan mengutip lebih tujuh juta yuan (RM3.45 juta) yuran keanggotaan, sementara tambahan 170,000 mendaftar secara percuma, lapor akhbar.


Media melaporkan polis merampas sembilan pelayan, lima komputer dan sebuah kereta serta menutup laman web terbabit dalam kes itu. Pihak berkuasa turut membekukan aset bernilai 1.7 juta yuan (RM861,875).

Berikutan itu, laman web berkenaan ditutup selepas siasatan membabitkan kerjasama 50 pegawai polis dari tiga wilayah lagi.

Kes ini berpunca daripada serangan penggodam terhadap sebuah kafe internet di bandar Macheng, Hubei, pada 2007 sehingga menyebabkan perkhidmatan laman web terganggu lebih 60 jam dan ada di kalangan suspek yang ditahan mengaku menjadi anggota Black Hawk Safety Net. – AP

0 Strategi pemerintah untuk negara di abad ke-21

4 tonggak jaya agenda negara: PM

Oleh Johari Ibrahim
joib@bharian.com.myNAJIB berucap pada majlis perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya, semalam.Pentadbiran awam pantas buat keputusan secara kreatif, inovatif

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak menggariskan empat tonggak utama untuk dilaksanakan oleh pentadbiran awam bagi menjayakan agenda negara sepanjang tahun ini, iaitu gagasan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan; Program Transformasi Kerajaan (GTP); Model Ekonomi Baru dan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Perdana Menteri, dua perkara lain yang menjadi elemen penting kepada empat tonggak berkenaan ialah pemikiran kreatif dan inovatif serta kepantasan membuat keputusan.


Beliau berkata pemikiran kreatif dan inovatif, iaitu pendekatan penciptaan nilai perlu digunakan dalam ekonomi dan pembangunan yang turut membabitkan penilaian semula pemikiran tahap lama bagi mencari kaedah yang lebih baik.

"Kepantasan membuat keputusan dan melaksanakan dasar pula memberi kesan yang amat besar kepada pentadbiran kerana ia ada kaitan langsung dengan daya saing Malaysia.

"Kita akan dinilai oleh laporan daya saing dunia dan kalau kita berada dalam senarai 10 negara teratas, tentu orang akan lihat kita sudah berada pada tahap negara yang berkemampuan tinggi.


"Saya harap penjawat awam akan memberi komitmen sepenuhnya (kepada) apa yang dianggap penting untuk memenuhi jangkaan dan harapan rakyat," katanya pada majlis perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM), di sini semalam.

Najib mengumpamakan empat tonggak berkenaan seperti empat kaki kerusi yang semuanya diperlukan untuk memastikan tempat duduk itu stabil dan selamat.

"Kalau kerusi yang stabil... nak duduk kita rasa selamat. Ada kerusi tiga kaki tetapi tak berapa selamat dan kalau dua kaki lagilah tak selamat," katanya.

Menghuraikan gagasan 1Malaysia, Najib berkata beliau tidak mahu ia dianggap sebagai slogan atau retorik, sebaliknya pengertian yang mendalam dari segi pendekatan dan perubahan yang dilakukan kerajaan.

Beliau berkata gagasan itu adalah usaha murni memacu perpaduan nasional yang membawa kepada kestabilan dan bergerak dalam satu keluarga yang besar untuk menuju matlamat yang sama.

"Ada kumpulan dan individu yang ingin merosakkan keharmonian dan perpaduan dalam negara. Walaupun ia kecil tetapi ingat, bara kecil yang tidak dipadamkan, boleh menjadi api yang akan menghancurkan dan membinasakan kita.

"Jika gereja dan surau dibakar, kepala khinzir dicampak ke perkarangan masjid, ini adalah perkara serius yang mesti ditangani bersama," katanya.

Justeru, katanya, Gagasan 1Malaysia amat penting untuk memupuk rasa kekeluargaan sesama rakyat pelbagai kumpulan etnik serta budaya.

"Rakyat Didahulukan kerana kerajaan ini adalah kerajaan rakyat dan bukan (hanya) untuk perniagaan atau korporat besar. Ia kerajaan untuk rakyat dan ini kita mesti terjemahkan dalam bentuk dasar, program dan peruntukan kita, manakala Pencapaian Diutamakan kerana jika tidak rakyat akan bersikap sinis... umum satu dasar, umum satu program tetapi pelaksanaannya masih timbul banyak persoalan," katanya.

Perdana Menteri berkata GTP pula adalah janji kerajaan yang perlu ditunaikan oleh semua pihak selaras dengan akujanji kepada rakyat.

Beliau berkata Model Ekonomi Baru yang akan dibentangkan pada penghujung bulan depan pula bertujuan memberi suntikan kepada pembangunan ekonomi negara agar lebih berdaya saing.

"Ia berpindah daripada (negara) berpendapatan pertengahan kepada negara yang lebih kompetitif dan lebih berjaya. Ini akan merumuskan strategi ekonomi untuk negara," katanya.

Sementara itu, RMK-1O pula akan mengandungi banyak ketetapan yang dibuat dalam GTP, Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) dan Model Ekonomi Baru itu.

Thursday, February 04, 2010

0 Polis dapat kenaikan gaji

Sumber: UM:

98,747 polis dapat 'durian runtuh'
Oleh HELMI MOHD. FOAD
pengarang@utusan.com.my


Hishammuddin Tun Hussein bersalaman dengan Musa Hassan selepas sidang akhbar di pejabatnya di Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya, semalam. - BERNAMA
________________________________________

PUTRAJAYA 3 Feb. - Seramai 98,747 anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menikmati pelarasan kenaikan gaji dan elaun Imbuhan Tetap Khidmat Polis (ITKP) antara RM1,500 hingga RM6,000 berkuat kuasa 1 Januari 2009.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein ketika mengumumkan berita baik itu berkata, penyelarasan di bawah skim perkhidmatan baru itu disebabkan tiga pergerakan gaji tahunan dan kenaikan elaun ITKP, bergantung kepada pangkat dan perubahan jadual gaji matriks.
Menurutnya, skim baru itu melibatkan 10,678 orang pegawai kanan polis bermula daripada pangkat Inspektor hingga Timbalan Ketua Polis Negara manakala 88,069 lagi di kalangan anggota berpangkat rendah dari Konstabel hingga Sub Inspektor.
''Saya harap skim perkhidmatan baru ini akan memberikan semangat dan motivasi kepada seluruh warga PDRM sekali gus meningkatkan tekad untuk melahirkan pasukan polis yang lebih berintegriti, berwibawa dan mulia di mata masyarakat.
''Penawaran skim perkhidmatan baru itu sejajar dengan saranan dalam Laporan Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM pada 2005 selain bagi memastikan skim perkhidmatan polis sentiasa relevan dan berdaya saing," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pascaKabinet bagi kementeriannya di sini hari ini.
Hadir sama timbalannya, Datuk Wira Abu Seman Yusop dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.
Menurut Hishammuddin, pelaksanaan skim perkhidmatan baru itu yang dilaksanakan secara berperingkat melibatkan perubahan gaji matriks Penolong Kanan Pesuruhjaya Polis (SAC) kerana gabungan pangkat SAC I dan SAC II, Timbalan Penguasa Polis (DSP), Penolong Penguasa Polis(ASP) dan Inspektor Polis.
Hishammuddin menjelaskan, bagi fasa seterusnya akan menyaksikan perubahan gaji matriks dan elaun di kalangan pegawai rendah polis dan Konstabel.
''Bagi pangkat Konstabel hingga Koperal, pengurusan tertinggi PDRM masih berurusan dengan pihak agensi pusat untuk menghalusi skala gaji termasuk imbuhan tetap.
Katanya, ini membabitkan Sarjan, Sarjan Mejar dan Sub Inspektor yang akan menikmati penambahan tiga skala tangga gaji akhir dalam skim baru itu.
''Saya akan bertemu dengan semua pihak yang berkepentingan termasuk persatuan-persatuan yang mewakili kumpulan anggota lain-lain pangkat agar usaha ini dapat difahami oleh semua peringkat.
''Skim perkhidmatan baru yang diperkenalkan itu bertujuan menambah baik dalam perkara yang berkaitan kelayakan masuk, penggredan semula struktur pangkat, gaji matriks dan imbuhan tetap," katanya.

0 Barack Obama di You Tube

Sumber: Kosmo:

DUNIA
Presiden AS jawab soalan di YouTube

OBAMA berinteraksi dengan pengguna laman web YouTube pada Isnin lalu.
________________________________________


WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama pada Isnin lalu menjadi Presiden pertama menjawab soalan daripada pengundi menerusi laman perkongsian YouTube di Internet.
White House manyatakan sesi itu merupakan satu usaha untuk menjadikan pentadbiran Obama lebih berinteraksi dengan orang awam.
Ia merupakan satu lagi cara untuk Obama berkomuniaksi secara terus dengan pengundi menerusi teknologi terkini.
Pada Isnin lalu, Obama menghabiskan masa kira-kira 40 minit di Perpustakaan White House dengan menjawab lebih 11,000 soalan yang dikemukakan oleh pengguna-pengguna YouTube.
Soalan itu berkisar mengenai isu penjagaan kesihatan dan pengecualian cukai untuk perniagaan kecil.
Beliau turut ditanya berhubung dasar mengenai Sudan dan penutupan Penjara Teluk Guantanamo di Cuba.
Pengarah Politik dan Berita YouTube, Steve Grove berkata, White House tidak memilih soalan dan Obama tidak melihatnya terlebih dahulu.
Temu ramah itu disiarkan secara langsung menerusi YouTube dan laman web White House.
"Saya berharap kita akan mendapat peluang untuk melakukannya lebih kerap kerana ia memberikan saya peluang terbaik untuk mendekati semua orang di luar sana," kata Obama. - AP

0 Berikan kementerian dan FAM 50 cadangan terbaik untuk bola sepak berada pada ranking 100 dunia dalam 5 tahun akan datang

Sumber: Kosmo:

Malaysia No. 159


SKUAD bola sepak negara berjaya memperbaiki kedudukan dalam ranking dunia.


SKUAD bola sepak negara kini melonjak satu anak tangga untuk menduduki nombor 159 dalam ranking terbaru yang dikeluarkan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) semalam.

Bagaimanapun, kedudukan itu bukan satu pencapaian terbaik kerana skuad negara pernah menduduki ranking ke-150 pada Oktober 2009.

Dalam senarai terbaru FIFA semalam, Malaysia yang mengumpul 100 mata masih ketinggalan di belakang pencabar terdekat dari Asia Tenggara iaitu Thailand (98), Vietnam (116), Indonesia (136) dan Myanmar (141).

Sembilan kedudukan teratas pula tidak berubah masing-masing menjadi milik Sepanyol yang mengumpul 1,627 mata, Brazil (1,568), Belanda (1,288) dan Itali (1,176).
Tempat kelima hingga kesembilan masing-masing menjadi milik Portugal (1,176) diikuti oleh Jerman (1,173), Perancis (1,117), Argentina (1,082) dan England (1,076).
Namun Mesir yang memenangi gelaran ketiga berturut-turut Piala Negara-Negara Afrika Ahad lalu, melonjak 24 anak tangga untuk menduduki tempat ke-10. – AP

3 Saya kagum dengan idea PM kita sekarang dalam hal mendekati rakyat. Jika pengganti PM bukan Najib, belum tentu semua gagasan yang ada belum terlintas

Sumber: MalaysiakiniDatuk Seri Najib Razak berbangga dengan akaun Facebooknya - ia menjadi antara berita penting yang dimuatkan di dada-dada akhbar.

Bercakap kepada sebuah stesen TV India, perdana menteri berkata beliau menganggotai laman sosial itu untuk mendekati rakyat dan merapatkan jurang politik antara generasi tua dan muda.

“Kita perlu berubah mengikut masa kerana (mereka) adalah generasi yang celik IT,” beliau dipetik sebagai berkata.

Sejak mula mendaftar di laman berkenaan pada pertengahan November lalu, Najib berjaya menarik sehingga 30,000 peminat dan setakat kolum ini ditulis, jumlah pengikutnya di laman itu kini hampir mencecah angka 80,300.

Jumlah ini berjaya menandingi pesaing politiknya seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (60,159 orang peminat), Datuk Seri Anwar Ibrahim (39,086 orang peminat), Lim Kit Siang (16,694 peminat) dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (9,159 orang peminat).

Namun Najib masih ketinggalan di belakang mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang setakat ini mempunyai seramai orang 201,564 peminat di laman berkenaan.

Pada awal penglibatannya di arena laman sosial ini, Najib menulis beliau akan menggunakan Facebook untuk menyalurkan pandangannya selain mengumumkan aktiviti-aktiviti beliau.

Katanya, beliau juga akan berkongsi pautan, foto daripada Flickr, video daripada Youtube dan juga maklumat lain seperti makanan kegemaran dan juga aktiviti masa lapangnya di laman itu.

Respons warga Internet ke atas Facebook Najib secara umumnya tampak positif. Masakan tidak, jika peminat sendiri yang menghantar maklum balas?

Contohnya pada 18 Jan, Najib di laman tersebut mengumumkan rancangannya untuk mengadakan hari terbuka Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Seramai 81 orang 'menyukai' posting tersebut, selain menerima sebanyak 105 komen. Komen terakhir bagi posting tersebut diterima daripada Siti Alfinah Riduan yang berkata: “hope sgt akan ada d sabah gak.”

Selain Siti Alfinah, seorang lagi peminat Najib, Afykah Abdullah juga meninggalkan komen pada jam 11 pagi, 21 Jan: “Salam. Dear Dato' Seri, betul ke ada desas-desus mengatakan yang COLA kakitangan awam akan ditarik semula tahun ini?”

Pada Jan 25 pula, Najib berkata beliau akan ditemuramah dalam satu program khas TV3.

Salah seorang peminatnya Abdul Radzi Ismail menyahut dan berkata: “Syabas dan tahniah. Program yang cukup menarik. Saya tertarik dengan kata-kata Datuk Seri bahawa untuk menjadi pemimpin yang baik kita mesti sentiasa mendekati rakyat.”

Namun selain daripada pujian melangit, ada juga yang mengkritik beliau, seperti yang disuarakan Halimaton Saadiah Manaf: “Kasihan saya lihat Datuk ni. 99% dalam Facebook ini menyokong dengan nada mengampu."

“Cara dia orang buat Datuk pasti terlena dan ujub dengan kemampuan sendiri, padahal kami yang miskin ini tersepit kerana apa yang sebenarnya tak dapat Datuk rasa dan tengok dengan pasti,” kata Halimaton Saadiah lagi pada Ahad 31 Jan.

Di antara komentar pro dan kontra ini, ada juga pandangan yang tidak dapat dipastikan duduk perkaranya, seperti yang diutarakan seorang peminat bernama Faiza Alih bagi satu coretan Najib (kanan).

Dia ingin berkongsi bersama peminat program realiti TV popular Akademi Fantasia berhubung dakwaan, kononnya, Sultan Mizan Zainal Abidin selalu disindir oleh ahli-ahli politik di akhbar.

Sementara itu, selain Najib, Mohamad Tasyrif Tajudin - seorang pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan juga mempunyai akaun di laman sosial itu - dan beliau turut muncul menjadi antara berita penting di akhbar.

Mohamad Tasyrif didakwa pada 18 Jan lalu bawah Seksyen 223(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia, kerana menggunakan rangkaian tersebut bagi “mengeluarkan kenyataan yang boleh mengancam keselamatan orang lain.”

Beliau didakwa menulis “kenapa? nak aku baling bom petrol pulak kat sana? ... harga boleh runding” ketika mengulas mengenai serangan terhadap gereja-gereja, rentetan daripada isu penggunaan kalimah Allah.

Sekiranya pandangan sebegini ingin diambil kira, maka Najib perlu berhadapan dengan satu realiti baru. Beliau tidak sekadar perlu meraih populariti di kalangan orang muda tetapi juga perlu menanggap pendirian dan tahap kematangan warga maya ini terhadap sesuatu isu.

Ada pandangan yang menyebut, komen daripada Mohamad Tasyrif itu tidak lebih daripada satu bentuk humor gelap yang sepatutnya dapat diterima oleh masyarakat.

Menurut seorang penyair muda Rahmat Haron dalam satu coretan Facebooknya (Jan 16):

"dia bukan kaki bakar/bukan bodoh/dia pandai buat lawak gelap. kesian ramai yg dah tak faham kata perli/sindir atau sebenarnya siapa makan cili dia rasa pedas. ha ha ha ha ..."

Persoalannya, mampukah Najib membawa rakyat digital Facebooknya ke ruang 'toleransi' seperti itu?

0 Rupanya bisnes SKALI ialah bisnes webhosting? Yang saya tahu tentang SKALI ialah sebuah tajuk buku yang dijual di kedai EATON'S CP KK

Sumber: UM:

Skali jangka perolehan naik 20 peratus

KUALA LUMPUR 3 Feb. - Skali Group melalui Skali Managed e-Business (SMeB) menyasarkan peningkatan perolehan sebanyak 20 peratus dalam perumah web (web hosting) berbanding RM4.6 juta pada 2008.

Pengerusi Eksekutif SMeB, Saiful Khairi Zainuddin berkata, pihak syarikat sebelum ini, merekodkan peningkatan sebanyak 10 peratus dengan pengenalan produk terbaru yang mampu meningkatkan perolehan tersebut.

''Kami yakin pada tahun ini, perolehan dalam penghosan web dapat ditingkatkan kepada 20 peratus terutama selepas pelancaran EmbunWeb. Com ini.

''Selain itu, pada tahun ini juga dua lagi produk baru akan diperkenalkan dalam usaha meningkatkan jumlah perolehan tersebut,'' katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran perumah web, EmbunWeb.Com di sini hari ini.

Hadir sama Presiden Kumpulan Skali Aimi Aizal Nasharuddin dan Pengasas Bersama EmbunWeb.Com, Kevin Zahri.
Saiful berkata, SMeB juga menyasarkan pertambahan sebanyak 4,000 pelanggan pada akhir tahun ini menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 8,000 pelanggan.

''Peningkatan tersebut adalah sesuatu yang boleh dicapai memandangkan kerjasama yang baik untuk memasarkan produk tersebut,'' jelasnya.
Terdahulu EmbunWeb.Com yang dilancarkan itu merupakan kerjasama antara WebbingXchange (di bawah SMeB) dan Maxhosting.

EmbunWeb.Com dijangka dapat menarik minat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terutama perniaga bumiputera.
Saiful berkata, ia sejajar dengan misi untuk meningkatkan pengetahuan penggunaan teknologi maklumat (IT) di kalangan PKS, selain mendedahkan kepada mereka pelbagai cara dan strategi yang efektif dalam pemasaran Internet.

''Kami sebenarnya membantu mereka bersaing dengan pemain yang lebih besar dalam penggunaan IT untuk membangunkan perniagaan.

''SMeB akan menyediakan kursus reka bentuk web termasuk bagaimana membangunkan laman web pada harga berpatutan,'' katanya.

0 Mari hasilkan satu karya catan abtrak dan jual pada harga 1/2 juta ringgit malaysia

Sumber: UM

Potret Picasso dijual setinggi RM44 juta

LONDON 3 Feb. - Karya agung Picasso yang tidak lagi dipamerkan kepada orang ramai sejak berdekad lalu, dijual secara lelong dengan harga 8.1 juta pound (RM44 juta), dua kali lebih mahal dari jangkaan.

Potret gambar isteri kedua artis dari Sepanyol yang di panggil Tete de Femme (Jacqueline) itu tidak dipertonton kepada orang ramai sejak tahun 1967 dan pada mulanya dijangka dijual pada harga empat juta pound (RM21.6 juta), kata syarikat lelongan, Christie's di sini semalam.

Lukisan yang siap pada 1963 itu tidak pernah ditawarkan sebagai barang untuk dilelong serta kekal berada dalam simpanan yang sama hingga 1981.

Penjualan Tete de Femme (Jacqueline) yang berjaya memperoleh 8.1 juta pound (RM44 juta) hanyalah sebahagian daripada beberapa karya terkemuka yang dilelong termasuk hasil seni daripada Renoir dan Matisse.

Christie's bagaimanapun enggan mendedahkan identiti pembeli tersebut.
The Impressionist and Modern Art Evening Sale memenangi beberapa bidaan berjumlah 76.9 juta pound (RM420.5 juta) di mana empat dari hasil karya itu diperoleh dengan harga melebihi lima juta pound (RM27.3 juta), demikian menurut Christie's.

"Dengan penjualan hasil karya ini sekali gus membuktikan permintaan terhadapnya adalah tinggi dan pembeli yang menghargai hasil dari seluruh dunia turut komited untuk memilikinya," kata Pengarah Impresionisme dan Seni Moden Christie's, Giovanna Bertazzoni. - AFP

2 Mari belajar ilmu kehidupan


Budi bahasa budaya kita.Panduan lelaki dan wanita yang mahu mempertimbangkan berumahtangga dalam masa terdekat ini.Ceramah semasa Hari Inovasi pada bulan Oktober 2009 di Putrajaya. Saya sangat teruja semasa ceramah ini berlangsung. Sampai ambil gambar lagi, rugi terlepas idea yang sangat bermakna.Mari buat latihan minda. Sumber: Kampus INTAN Sabah.Ambil pelajaran ini jika anda mahu pandai bermain bowling. Bermain bowling secara bijak. Sumber: Pusat Bowling Centre Point, KK.

7 Salam perkenalan kepada sahabat-sahabat pengunjung. Terima kasih untuk support selepas ini

Mulanya saya mahu letak pic-pic ini di ruangan sebelah kiri atau kanan tetapi ruang terhad, jadi saya letakkan di posting ini:


Pandangan dari kediaman di Puri Warisan, Inanam. Hanya rumah sewa sahaja.


Gambar ini diambil bulan Jun tahun lalu. Kami 9 orang adik-beradik. Seorang tidak berada dalam gambar kerana bertolak awal untuk penerbangan ke Tawau atas urusan study. Saya anak sulong, yang berdiri paling kiri. Ayah kami telah tiada, meninggal dunia pada 24 januari 2008.Ruang tamu rumah di Kampung Bunga Raya Keningau. Masa belum bercat. gambar ini diambil masa pemberkatan rumah atau masa perasmian konon.Gambar rumah dari pandangan sisi. Ini saja yang kami ada. Kampung saya 150KM dari Bandaraya Kota Kinabalu.Dari beranda rumah. Pemandangan Kampung Tonobon Baru, Bunga Raya. Masa sekitar jam 6.20 pagi.


Kesian aku kena gambar x sedia. Tapi aku suka gambar aku macam ni. Ini gambar di dapur. Sempit saja laluannya kan?Pemandangan kampung dari udara.
Sumber: PirutAku minta cuci kereta termasuk vacum sekali. Ini di Puri Warisan Inanam, KK.Pandai tak aku ambil gambar diorang? Gambar di KDCA.Ini pula gambar di dewan, KDCA. Diorang sedang buat persembahan sejarah Huminodun.Ini adalah tokoh besar kadazan dusun dan Sabah. Lokasinya di Pekan Donggongon, Penampang. Mendiang Datuk Peter Mojuntin. Saya hampir lupa, ingatkan Tun Fuad Stephen.


Pemandangan KK dari menara pandang. Cantik tak aku ambil? Siapa mahu minta service fotografi, bolehlah contact aku ya? Hehehe... Kawan aku si Pirut lagi hebat. siapa mahu service fotografi profesional, boleh hubungi dia di wwww.pirut.blogspot.com.Saya suka menonton wayang. Saya suka filem ini.Saya juga suka menonton perlawanan bola sepak. Game ini diambil masa Sabah VS Kedah di stadium likas untuk perlawanan piala FA. Kedah menang 2 - 0. Kalau bola EPL, saya peminat pasukan Arsenal.Gambar ini diambil untuk kenang-kenangan semasa kursus di Janda Baik, Pahang pada bulan Mei 2009. Bukan selalu dapat datang ke sini kan?Ini saja gambar yang aku rasa hensem, yang lain-lain aku malu share. Kalau aku rasa hensem, aku taruh semua tapi buruk-buruk gia. Aku yang duduk pakai baju maroon itu.


Semua gambar diambil menggunakan kamera Nokia, 3 megapixel.

0 Michael Learn To Rock pergi ke Kota Kinabalu
Gambar ini diambil di KKIA pada bulan 12 yang lalu. Kebetulan kami satu flight dari KLIA. Banggalah juga satu flight dengan diorang ni, boleh menunjuk kepada peminat-peminat MLTR. Masa tangkap gambar ini, kalau saya lewat 5 saat tangkap gambar ini, si penyanyi utama telah pergi ke wash room. Terima kasih MLTR kerana sempat snap sebelum bergerak. Cantik tak aku tangkap gambar?

0 Anggota polis layak menerima kenaikan gaji ini supaya lebih dihormati rakyat

Sumber: UM:

ARKIB : 03/02/2010

98,747 anggota polis naik gaji
03/02/2010 7:04pmOleh HELMI MOHD. FOAD

PUTRAJAYA 3 Feb. - Sejumlah 98,747 anggota dan pegawai polis akan mendapat penyelarasan kenaikan gaji dan elaun imbuhan tetap di bawah skim perkhidmatan baru berkuat kuasa 1 Januari 2009.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, penyelarasan itu membabitkan tiga pergerakan gaji tahunan dan kenaikan Imbuhan Tetap Khidmat Polis (ITKP) daripada RM1,500 hingga RM6000 bergantung kepada pangkat dan perubahan jadual gaji matrik. - Utusan

Wednesday, February 03, 2010

2 Mengingatkan kita Malaysia guna Stadium Bukit Jalil untuk perhimpunan aman

Sumber: BH:

Jakarta bina tempat khusus demonstrasi


JAKARTA: Pihak berkuasa ibu negara Indonesia merancang membina sebuah tempat khusus untuk penunjuk perasaan bagi menghindar mereka daripada berhimpun di jalan raya dan menyebabkan kesesakan lalu lintas teruk di bandar raya paling sesak di dunia itu.

Jurucakap Gabenor Jakarta Fauzi Bowo, Cucu Ahmad Kurnia, berkata tempat itu juga akan menjadi simbol yang menunjukkan bahawa demokrasi sudah pulih di Indonesia. Ketika pemerintahan bekas Presiden Suharto, tunjuk perasaan hampir dilarang sama sekali sehingga kekecewaan rakyat menyebabkan bantahan besar-besaran memaksa beliau meletak jawatan.

Sejak itu, bantahan dan tunjuk perasaan sudah menjadi perkara biasa di Indonesia. Walaupun ia jarang bertukar ganas, ia memburukkan keadaan lalu lintas yang sedia sesak, terutama apabila mereka berarak di bulatan besar berhampiran Hotel Indonesia.


"Gabenor juga mahu mewujudkan sudut penceramah yang boleh menampung kira-kira 10,000 pengunjung berhampiran Tugu Monumen Nasional Indonesia. Kami mahu membinanya agar setiap orang mempunyai tempat untuk menyuarakan pandangan mereka dan tahu di mana hendak berbuat demikian," katanya.

Istana Presiden, pejabat naib presiden dan gabenor terletak berhampiran tugu di Medan Merdeka itu.

Beliau berkata, tunjuk perasaan sering menyebabkan perjalanan menuju ke pusat bandar raya yang dihuni 14 juta penduduk itu, mengambil masa yang lebih panjang, berikutan jumlah kenderaan terlalu banyak.


Tahun lalu, Fauzi mengharamkan tunjuk perasaan di sekitar Hotel Indonesia selepas pertempuran berlaku antara kumpulan penunjuk perasaan yang bertelagah

Cucu berkata, tempat berkenaan dijangka siap pembinaannya tahun depan, dan akan dilengkapi pentas untuk konsert.

Sementara itu, Datuk Bandar Jakarta, Sylviana Murni, berkata adalah menjadi tanggungjawab pihak kerajaan untuk menyediakan ruang bagi rakyat mengkritik mereka yang berkuasa.

"Kita mesti berbuat demikian untuk memuaskan hati rakyat," katanya yang menambah pembinaan itu diilhamkan daripada Sudut Penceramah di Hyde Park, London. – Reuters

0 Tahniah designer E-pasport ini! Hasil yang membanggakan

Sumber: BH:

E-pasport Malaysia versi ICAO dilancar
Oleh Azrina Ahzan dan Siti A'isyah Sukaimi
bhnews@bharian.com.my
HISHAMMUDDIN menunjukkan e-pasport Malaysia versi ICAO di KLIA, semalam.Dokumen pertingkat integriti, keseragaman perjalanan antara negara anggota: Hishammuddin

SEPANG: Kementerian Dalam Negeri semalam melancarkan e-pasport Malaysia versi Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bertujuan meningkatkan integriti dan keseragaman dokumen perjalanan antara negara anggota ICAO, selain mencegah pemalsuan pasport Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata pasport berkenaan juga mampu melindungi identiti rakyat Malaysia, memperkasa kawalan keselamatan di pintu masuk negara dan mampu menyaring pengembara berisiko tinggi.

"Pasport baru ini adalah sejajar dengan saranan ICAO supaya semua negara membuat penambahbaikan terhadap dokumen pasport antarabangsa masing-masing mengikut piawaian yang dite-tapkan.

"Ia kerana keadaan landskap baru perubahan mobiliti manusia dan keselamatan global yang tanpa sempadan memerlukan pasport versi ICAO ini diperkenalkan di negara ini, dalam usaha membendung kegiatan anti pemerdagangan orang dan penyeludupan dadah," katanya kepada media selepas melancarkan e-pasport Malaysia versi ICAO di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, semalam.

ICAO adalah agensi khas yang ditubuhkan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan diberi mandat untuk mewujudkan piawaian serta spesifikasi pasport antarabangsa yang perlu dipatuhi negara anggotanya.


Setakat ini, e-pasport ini sudah diperkenalkan di 74 negara dan antara ciri keselamatannya ialah resolusi imej yang lebih tinggi untuk pengecaman wajah lebih tepat serta data yang terkandung dalam cip elektronik boleh dibaca semua negara berbanding sebelum ini.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, pengeluaran pasport itu akan dilaksanakan secara berperingkat di seluruh negara dan dijangka boleh dikeluarkan semua pejabat imigresen termasuk di luar negara mulai Ogos ini.

"Rakyat Malaysia yang memiliki pasport ini akan menikmati kemudahan e-perkhidmatan di pintu pemeriksaan automatik yang dise-diakan oleh negara anggota ICAO di seluruh negara.

"Walaupun pengeluaran pasport ini membabitkan kos tambahan, caj yang dikenakan tetap sama iaitu RM300 bagi pasport yang mempunyai tempoh sah lima tahun dan RM100 bagi pasport dua tahun," katanya.

Mengenai struktur gaji dan imbuhan yang bakal dinikmati anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), beliau berkata, ia akan diumumkan pada sidang media khas yang diadakan selepas mesyuarat pasca Kabinet kementeriannya hari ini.

Monday, February 01, 2010

0 Bantu blog ini mencapai hasrat 1Malaysia kepada rakyat Malaysia

Sumber: NST:

Penulis blog boleh bantu jelaskan konsep 1M'sia pada rakyat: Sapawi
DIHARGAI … Sapawi diperhatikan oleh Presiden Persatuan Alumni SMESH/SBPS (ASSA), Hamidah Jafar menerima cendera kenangan daripada Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Persekutuan Sabah, Khairul Aminus Kamarudin.


1st February, 2010
KOTA KINABALU: Peranan penulis blog penting dalam membantu memperjelaskan konsep Satu Malaysia kepada rakyat pelbagai kaum.

Exco Penerangan Negeri Sabah Datuk Sapawi Ahmad berkata dengan ruang yang mereka miliki, penulis blog dapat membantu dan ia merupakan sumbangan bermakna ke arah memperkukuhkan keharmonian dan kemakmuran yang dinikmati ketika ini.

“Kita perlu sedar bahawa konsep Satu Malaysia meletakkan perpaduan dan persefahaman kaum sebagai perkara utama kerana kita mahukan keharmonian dan kemakmuran negara berterusan dan berpanjangan,” katanya pada Wacana Ilmu Perpaduan 1 Malaysia: Realiti atau Fantasi di sini kelmarin.

Beliau berkata meskipun ketika ini rakyat mula memahami akan konsep Satu Malaysia , namun penulis blog tetap diharap dapat memberi sumbangan dengan melontarkan idea-idea yang bernas.

Bagaimanapun Sapawi yang juga Ketua Penerangan Umno Sabah berharap agar penulis blog di negeri ini tidak terpengaruh dengan usaha pihak tertentu yang cuba mempergunakan mereka.

Katanya pihak tertentu itu berusaha memperdayakan mereka dengan menutup kebaikan konsep itu dengan melontarkan pandangan-pandangan yang berunsurkan negatif.

“Jangan terpengaruh dengan pihak itu…perkara penting yang harus kita sedar ialah konsep Satu Malaysia adalah untuk mengangkat martabat negara demi kepentingan rakyat pelbagai di negara ini.

“Kerana itulah Sabah dan juga Sarawak dilabelkan sebagai contoh terbaik untuk konsep Satu Malaysia dan ini adalah keistimewaan yang wajar kita banggakan dan kekalkan,” katanya.

Sapawi menegaskan keistimewaan itu bukan sahaja perlu dikekalkan tetapi harus dipertingkatkan.

Katanya sesebuah negara amat bergantung kepada persefahaman dan perpaduan rakyatnya untuk mencapai kemajuan dan pembangunan.

“Negara tidak mungkin mencapai kemajuan dan membangun jika rakyatnya tidak memiliki persefahaman…jika perpaduan rakyat lemah, kita akan mudah untuk dikucar-kacirkan,” katanya dan menambah hal itu berlaku di beberapa buah negara yang bu- kan sahaja dipergunakan tetapi terus mundur.

Sambil menyifatkan konsep Satu Malaysia sebagai idea yang hebat, beliau memberitahu keharmonian dan kemakmuran yang dinikmati tidak mungkin ada jika perpaduan dan persefahaman kaum diketepikan.

Katanya apa yang berlaku di beberapa buah negara adalah contoh terbaik jika perpaduan dan persefahaman kaum dike- tepikan.

“Kita mahu agar keharmonian dan kemakmuran negara terus dinikmati oleh generasi ketika ini dan juga generasi akan datang…kita mahu ia kekal dan berterusan,” katanya lagi.

Majlis Anjuran Alumni SMESH/SBPS (ASSA) dengan kerjasama Pejabat Pembangunan Persekutuan Sabah turut dihadiri oleh ahli panelnya Mustapha Sakmud dan Aikesah Mohd Ali.

0 Isu bersara awal dalam kerajaan: Berapa banyak wang di tangan baru anda berani bersara awal?

Sumber: BH:

Cuepacs mahu jumpa JPA bincang isu persaraan pilihan

KUALA LUMPUR: Cuepacs akan menemui Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam bulan ini untuk meminta dipertimbangkan pelaksanaan peraturan persaraan pilihan penjawat awam.

Presidennya, Omar Osman, berkata perbincangan itu bertujuan mendapatkan penjelasan lanjut JPA berhubung perkara itu setelah banyak pertanyaan dibangkitkan mengenai peraturan baru itu yang melibatkan 1.2 juta penjawat awam.

Beliau berkata Cuepacs juga terkejut apabila ditanya anggotanya mengenai perkara itu kerana JPA tidak pernah mengajaknya berbincang mengenainya.
"Sukar bagi kami untuk menjelaskan perkara ini kerana kami (Cuepacs) tidak tahu tentangnya ... ada yang menyangka kami yang membawa (cadangan perkara itu) kepada kerajaan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau mengulas pekeliling JPA pada 25 Jan lepas mengenai persaraan pilihan anggota yang akan diluluskan dengan syarat jika mereka bersetuju dibayar 20 peratus daripada ganjaran atau RM10,000 terlebih dahulu, mengikut mana yang lebih ketika bersara pilihan mulai Februari 2010 atau selepasnya.

Omar berkata bayaran 20 peratus atau RM10,000 daripada ganjaran benar-benar tidak mencukupi untuk penjawat awam bersara pilihan untuk meneruskan kehidupan sementara menunggu pencen mereka.

"Dulu kita tidak ada masalah kerana ganjaran diberi cukup dan dapat menampung sehingga boleh terima pencen...tapi sekarang, tak ada maknanya bersara pilihan sekarang kalau dapat RM10,000 sahaja," katanya.

Katanya, beliau tidak mahu, akibat daripada peraturan itu, penjawat awam terutamanya dari kumpulan sederhana dan bawahan membuat pinjaman daripada Ah Long untuk menampung kehidupan.

Beliau berkata kerajaan harus memahami masalah penjawat awam kerana kebanyakan mereka yang memohon berhenti awal bukanlah kerana kepentingan peribadi tetapi akibat beberapa kesulitan kehidupan.

"Jika kerajaan beri 50 peratus daripada ganjaran, eloklah sikit, contohnya kalau ganjaran sebenar RM80,000 maka dapatlah dia RM40,000. Beri RM10,000 nak buat apa, satu jam sahaja boleh habis. Oleh itu, kita minta kerajaan kaji semula semula perkara ini," katanya. - Bernama

0 Hari ini 01022010. Tarikh yang istimewa. Apa hajat anda. Mari buat hajat

Tarikh yang istimewa. Tidak mahu ketinggalan untuk post tajuk tentang tarikh ini.
Apa kisah anda hari ini? Berita gembira, suka dan duka? Kejayaan dan kegagalan? Mari kongsikan kepada pembaca.

Kejayaan anda hari ini:
1. Man U menang
2.
3.
4.
5.
6.Kegagalan anda hari ini:
1. Arsenal kalah
2.
3.
4.
5.
6.

0 Selalunya idea spontan adalah sangat paling berpotensi. Mari hasilkan idea spontan yang akan jadi lumayan

Sumber: UM:

Tuah lagu ciptaan lima minit

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my
Gambar WAHIDAH ZAINALPETE yang mengagumi bakat besar Aizat menyifatkan penyanyi dan komposer muda itu sebagai anak muda berjiwa besar.

--------------------------------------------------------------------------------SEHINGGA ke hari ini, kalau ditanya kepada Pete Teo apakah perasaannya selepas menjuarai Anugerah Juara Lagu Ke-24 (AJL24), jawapannya akan tetap disulami ketawa kecil.

Biarpun sudah berminggu-minggu berlalu, namun kemenangan lagu Pergi tetap menjadi perdebatan dan perbualan.

Baginya, pengiktirafan tertinggi itu merupakan hadiah yang paling istimewa dalam hidupnya sepanjang bergelar anak seni hampir dua dekad.

Tidak pernah mengimpikan sebarang kemenangan pada malam gilang-gemilang itu kerana melihat saingan yang begitu sengit, hala tuju Pete dalam bidang muzik hanya satu.

Dia mahu melahirkan muzik yang penuh jujur dan ikhlas agar pendengar mampu menikmati karya itu sebaiknya menerusi mesej yang disampaikan.

"Saya berterima kasih kepada pihak juri yang telah menobatkan lagu Pergi sebagai juara dan jujurnya, saya benar-benar terkejut dengan kemenangan ini.

"Sebagai seorang komposer, saya lebih berasa puas hati dengan gaya penyampaian Aizat yang telah menghidupkan lagu ini dengan cukup cemerlang sekali.

"Rasanya, tiada siapa yang dapat membawakan lagu ini sebaik Aizat. Saya memang kagum dengan kebolehannya dan dia memiliki jiwa yang besar dalam bidang muzik," demikian luahan jujur Pete sewaktu sesi fotografi yang berlangsung di kediamannya di pinggir ibu kota, baru-baru ini.

Dengan kemenangan lagu Pergi itu, gandingan Pete bersama penulis lirik, Amran Omar dan Aizat selaku penyanyi membawa pulang hadiah kemenangan sebanyak RM35,000.

Bukan itu sahaja, Pete juga berjaya menjadi komposer bukan Melayu kedua yang memenangi gelaran tertinggi itu selepas Aubrey Suwito memenanginya pada tahun 2006 menerusi lagu Gemilang.

Cuma, Pete berasa sedikit ralat kerana tidak berpeluang mengecapi kejayaan lagu Pergi pada malam bersejarah itu kerana berada di China atas urusan kerja.

"Namun begitu, kekecewaan saya itu sedikit terubat kerana dapat menontonnya secara langsung biarpun menerusi laman web sahaja," kata Pete yang tidak putus memuji kesungguhan Aizat sewaktu merakamkan lagu tersebut di studio walaupun memakan masa selama lima jam.

Barangkali ramai yang tidak tahu apabila lagu Pergi merupakan lagu yang paling singkat pernah dicipta oleh Pete iaitu dalam tempoh lima minit sahaja!

Sekadar menyingkap sejarah kelahiran lagu Pergi, pada asalnya, lagu berkenaan merupakan lagu Inggeris yang berjudul I Go.

Kemudian, ia dialih bahasa menjadi Pergi selepas Allahyarham Yasmin Ahmad mahu menjadikan ia sebagai lagu tema untuk filem Talentime.

Mungkin sudah menjadi rezeki Pete apabila pengarah filem tersohor itu tertarik dengan melodi lagu tersebut sebaik sahaja mendengarnya di internet.

Mengimpikan untuk bekerja dengan Allahyarham Yasmin sejak mengenalinya sekitar tahun 2003, Pete tidak menunggu masa yang lama untuk memberikan persetujuan dan dengan pantas, dia mengusulkan cadangan itu kepada pihak pengurusannya.

"Daripada situ, kami berbincang dan menyenaraikan beberapa penulis lirik yang kami fikir berpotensi untuk menterjemahkan lirik I Go kepada bahasa Melayu.

"Selepas diteliti, dengan penuh yakin saya sendiri memilih Amran Omar yang saya kira layak untuk menggalas tanggungjawab itu memandangkan dia antara penulis lirik prolifik di negara ini.

"Dia baca lirik I Go dan menterjemah kepada bahasa Melayu dengan mengekalkan maksud serta emosi lagu berkenaan seperti mana yang saya mahukan," cerita Pete yang cukup peramah ini panjang lebar.

Diajukan dengan soalan tentang pertikaian segelintir pihak yang tidak puas hati dengan kemenangan lagu itu, dengan tenang Pete memberitahu dia tidak kisah tentang apa yang mahu diperkatakan.

Kerana baginya, keputusan yang telah dilakukan adalah tentang penilaian serta apa yang juri lihat serta dengar untuk setiap lagu yang bertanding.

Tambah anak kelahiran Tawau, Sabah ini lagi, dia percaya setiap komposer memiliki sentuhan dan cara menulis lagu yang tersendiri tanpa perlu mengikut orang lain.

"Saya percaya pada muzik saya sendiri dan bagi saya, setiap muzik dan karya yang saya hasilkan haruslah jujur dan ikhlas agar pendengar dapat merasakan mesejnya.

"Jujurnya, saya bukan seperti komposer lain yang berani eksperimen dengan muzik yang baru semata-mata untuk menjadikan ia sebagai muzik yang popular.

"Saya seorang yang cukup ringkas dan setiap melodi yang terhasil adalah dengan petikan gitar saya sahaja.

"Persetankan kalau ada yang mengatakan muzik saya kolot atau tidak mengikut peredaran zaman kerana hanya saya sahaja yang tahu apa yang saya mahukan," katanya dalam nada lembut namun tegas.

Hakikatnya, nama Pete sebenarnya bukanlah asing bagi mereka yang mengikuti perkembangan dunia hiburan.

Kalau ada yang tidak tahu, bakat dan muzik Pete sudah lama berkelana jauh ke negara luar seperti Hong Kong, China, Taiwan malah lagu-lagunya turut diminati oleh pecinta muzik di Russia.

Sebelum kemenangannya di AJL, Pete pernah mencipta kejayaan di Anugerah Industri Muzik dengan menggondol beberapa anugerah seperti Video Muzik Terbaik, Kulit Album Terbaik dan juga Album Inggeris Tempatan Terbaik untuk album keduanya, Television.

Lebih membanggakan lagi apabila nama Pete tersenarai antara 135 individu di Asia yang perlu diperhatikan untuk tahun 2009 oleh CNN.

Pete dengan jujur mengakui, namanya memang tidak popular seperti komposer arus perdana yang lain kerana dia lebih selesa untuk tidak terlalu menonjolkan dirinya.

Bukan mahu berlagak atau menganggap dirinya bagus dan hebat, tapi kata Pete itu adalah dirinya dan perjuangannya sejak dulu lagi.

Kerana itu jugalah, apabila ditanya nama penuhnya dan umurnya kini, Pete hanya akan tersenyum dan memberikan jawapan-jawapan yang melucukan.

Apa yang penting baginya adalah dia mahu masyarakat lebih mengenali muziknya berbanding dengan dirinya sendiri.

Inspirasi

"Namun, selepas kemenangan lagu Pergi, ia telah memberikan anjakan baru dalam kerjaya saya apabila kini semakin ramai yang mahu mengenali dan mengambil tahu tentang kerja-kerja saya.

"Memang ia satu berita yang gembira buat saya dan ia menjadi inspirasi untuk saya terus bekerja keras untuk menghasilkan muzik yang berkualiti," katanya penuh optimis.

Sempat juga ditanya kepada Pete, seandainya dia diberi peluang bekerjasama dengan artis tempatan lain, Pete tidak menunggu lama untuk memberikan jawapannya.

"Jaclyn Victor, Ning Baizura, Faizal Tahir dan Datuk Siti Nurhaliza antara nama-nama yang ingin saya bekerjasama kerana mereka memiliki bakat nyanyian yang cukup bagus.

"Tetapi, seperkara yang ingin saya ingatkan bagi mereka yang mahu merakamkan lagu dengan saya.

"Mereka perlu jujur dan menjadi diri sendiri tanpa berselindung di sebalik status mereka sebagai artis kerana jika saya mahukan karya yang jujur, begitu juga saya mahukan daripada mereka.

"Saya bukan seorang yang suka melakukan tugas sambil lewa dan saya akui, saya seorang yang cukup tegas serta cerewet kerana mahukan hasil yang terbaik," katanya tanpa selindung dalam nada yang cukup tegas.

Jika mereka tidak mengenali Pete, mungkin mereka akan beranggapan dia adalah seorang yang sombong dan berat mulut.

Tetapi, selepas hampir dua jam duduk dan bersembang dengannya, Pete sebenarnya seorang yang penuh dengan humor serta memiliki wawasan tersendiri dalam bidang muzik dan juga perfileman.

"Bagi saya, muzik itu terlalu luas dan saya sendiri tidak mahu mengehadkan diri saya.

"Kerana itu, saya kini semakin galak untuk meluaskan bakat saya dalam bidang penciptaan skor muzik untuk filem yang pada saya cukup mencabar minda serta kreativiti saya.

"Semakin sukar perkara itu dilakukan, semakin saya suka dan dapat menumpahkan ilham saya untuk perkara yang saya lakukan itu," ujarnya yang menghasilkan skor muzik dan lagu tema untuk filem Talentime dan Gubra serta filem indie, At The End Of Daybreak arahan Ho Yuhang.

Di samping itu juga, Pete juga mahu terus aktif dalam bidang lakonan dan tawaran berlakon untuknya juga semakin mencurah-curah kini.

Siapa yang dapat lupa lakonannya sebagai Uncle Lim iaitu sahabat kepada watak Saadom lakonan Afdlin Shauki dalam filem Papadom.

Begitu juga dengan filem-filem lakonannya untuk pengarah-pengarah indie seperti Ho Yuhang, Tan Chui Mui dan James Lee yang kebanyakannya meraih pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Filem terbarunya, Stretch yang menyaksikannya berlakon di samping pelakon terkenal Hollywood, mendiang David Carradine akan ditayangkan tidak berapa lama lagi.

Bagi mereka yang mahu mengenali lebih dalam lagi tentang Pete Teo, bolehlah layari laman web rasminya, www.peteteo.com.