.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, February 17, 2010

0 Yang bersalah harus bertanggungjawab atas kesalahan mereka walau betapa tinggi kedudukan mereka dalam masyarakat. Mari ambil pelajaran ini

Sumber: UM:

Vatican mahu gereja Ireland mengaku salah

ROME 16 Feb. - Seorang pemimpin atasan Vatican memberitahu bishop Ireland dalam satu persidangan luar biasa Vatican bersama Pope Benedict XVI semalam, bahawa mereka mesti mengakui kesalahan melindungi generasi penderaan seksual kanak-kanak atau mengalami risiko kehilangan kepercayaan penganut-penganut Katolik di Ireland.

Namun bekas pembantu paderi Dublin yang membantu mendedahkan skandal tersebut meragui bahawa sebarang pengurusan hierarki sebenar hanya akan terhasil selepas persidangan tertutup selama dua hari itu berakhir di Apostolic Palace.

Pembantu utama Benedict, Cardinal Tarcisio Bertone, menyampaikan syarahan 'pedas' itu di Mass sebelum beliau mengutuk 'perbuatan-perbuatan keji' yang dilakukan oleh segelintir hierarki gereja Ireland, meskipun beliau tidak menyatakan nama-nama mereka yang terlibat.

Bertone, orang kedua Vatican yang menyertai persidangan itu bersama 24 bishop daripada uskup-uskup Ireland, menyamakan krisis tersebut dengan 'ribut paling dahsyat' yang menyentuh jiwa penganut-penganut, menggoyahkan kepercayaan mereka dan mengancam kemampuan mereka untuk percaya kepada tuhan.

"Untuk mengembalikan kepercayaan, 'pesalah mesti mengakui kesalahan mereka sendiri dengan kepercayaan sepenuhnya'," gesa Bertone, setiausaha Holy See di negara itu.

Beliau bimbang 'kejahatan' itu akan menolak kepercayaan dan 'melemahkan semangat serta mengundang keadaan terdesak'.

Laporan negara pada tahun lepas mendapati pemimpin-pemimpin gereja di Dublin menghabiskan masa berdekad-dekad melindungi paderi yang mendera kanak-kanak daripada undang-undang, sementara kebanyakan paderi yang lain berpura-pura tidak melihat perkara tersebut.

Satu siasatan berasingan didokumenkan sejak berdekad-dekad berhubung penderaan seksual, fizikal dan psikologi sama ada terhadap kanak- kanak atau remaja di sekolah, rumah- rumah kebajikan dan rumah anak- anak yatim yang dikendalikan oleh mazhab Katolik.

Pihak Vatican bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen sebelum persidangan itu berakhir hari ini meskipun ia telah menyiarkan ucapan Benedict dalam sesi itu, yang bermula pada waktu pagi sehingga petang. - AP

0 comments: