.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, March 02, 2012

0 Buka kilang pakaian modal RM2j

Hari-Hari bina kilang RM2j

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

GEDUNG Pusat Pakaian Hari-Hari Sdn Bhd melabur RM2 juta bagi pembinaan kilangnya di Balakong, Selangor yang dijangka siap pada suku kedua tahun ini.

Pengurus Besar Pemasaran dan Perhubungan Awam, Amilludin Latip berkata, kilang yang terletak di kawasan seluas dua hektar itu bakal beroperasi sebagai pusat pengeluaran pakaian selain produksi kilang sedia ada syarikatnya di China. “Pembinaan kilang ini dimulakan pada Januari tahun lalu dan apabila siap kelak, Pusat Pakaian Hari-Hari bakal menambah 30 cawangan kepada 100 buah menjelang tahun 2020, berbanding 70 rangkaian sedia ada.


“Selain itu, kami turut menerima permohonan francais dari pihak yang berminat menjadi usahawan untuk menerokai bidang berkaitan bersama Pusat Pakaian Hari-Hari selepas menerima Sijil Francais tahun lalu. Dengan pembinaan kilang ini, kami berkapasiti membekalkan pakaian bagi francaisi yang bakal dilantik,” katanya pada majlis pelancaran laman sosial Facebook Pusat Pakaian Har-Hari, Twitter dan Youtube yang bakal beroperasi Mac nanti.

Amilludin berkata, pihaknya juga meninjau pasaran Sabah dan Sarawak bagi menembusi pasaran Malaysia timur yang dijangka dibuka tahun depan.


“Bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini kami membuka tiga rangkaian di Air Itam, Johor, Sungai Besi, Kuala Lumpur dan Temerloh dengan kos pelaburan RM300,000 setiap satu.


“Kami memperuntukkan RM2 juta setahun bagi pembukaan enam ke tujuh cawangan dan meninjau lokasi terbaru di seluruh negara bagi memperluaskan rangkaian dengan sasaran jualan RM30 juta setahun,” katanya.

0 Bisnes satelit pun bukan senang nak untung?

ARKIB : 01/03/2012
1
Ananda rancang jual firma satelit?

SINGAPURA 29 Feb. - Orang kedua paling kaya di Malaysia, Ananda Krishnan (gambar), merancang menjual kepentingannya dalam syarikat operator satelit, MEASAT Global Bhd., langkah yang diambil beberapa hari selepas beliau mula menjual aset tenaga bernilai AS$3 bilion (RM9 bilion).

Akhbar tempatan, The Straits Times melaporkan bahawa aset tenaga dan satelit berkenaan bernilai hampir AS$3.5 bilion (RM10.5 bilion), yang menunjukkan MEASAT mungkin bernilai sekitar AS$500 juta (RM1.5 bilion).

Sambil memetik sumber perbankan, akhbar itu melaporkan cakap-cakap mengenai jualan itu bermula pada lewat 2011, dan firma satelit Arab Saudi, Arabsat, mungkin menjadi pemegang strategik atau kepentingan majoriti dalam firma satelit Malaysia itu.

Jutawan itu baru-baru ini menjual keseluruhan portfolionya dengan melantik Standard Chartered untuk mengurus transaksi, membabitkan kira-kira sedozen loji tenaga.

Beliau melakukan beberapa urus janji korporat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menyenaraikan sebahagian daripada penyedia perkhidmatan telekomunikasi Maxis Bhd. yang merupakan tawaran awam permulaan terbesar di Asia Tenggara pada 2009.

Tahun lepas, pasukannya menyenaraikan semula syarikat penyedia perkhidmatan minyak dan gas Malaysia Bumi Armada Bhd.

Beliau juga menjadikan syarikat monopoli televisyen berbayar Malaysia, Astro All Asia Networks Plc., sebagai syarikat persendirian, selepas peluasannya ke Indonesia dan India mencatat kerugian dan menjejaskan kewangan syarikat.

ST melaporkan pemilikan kawalan MEASAT oleh Arabsat mungkin sukar memandangkan Malaysia mengenakan sekatan penguasaan 40 peratus pemilikan asing ke atas aset strategik domestik. - BERNAMA

0 Kerja ukiran kayu - bisnes evergreen


Ukiran Kayu Hock Lye diiktiraf UNESCO

Oleh MALINDA ABDUL MALIK
kosmopenang@yahoo.com.my


HOCK LYE menunjukkan antara hasil ukirannya di Jalan Burmah, George Town semalam.

GEORGE TOWN – Kepakaran Ong Hock Lye, 56, dalam seni ukiran kayu membolehkan hasil kerjanya dikenali di peringkat antarabangsa dan dijual sehingga mencecah puluhan ribu ringgit.

Mula mempelajari teknik mengukir sejak berusia 15 tahun, beliau cenderung menghasilkan ukiran patung berbentuk dewa-dewa, figura manusia serta alam flora dan fauna mengunakan kreativiti tersendiri.

Beliau yang mesra dengan panggilan Ohl berkata, beberapa ukirannya yang berbentuk bangunan-bangunan bersejarah di negeri ini juga pernah mendapat pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Ujarnya, kenangan paling manis dalam bidang ukiran adalah apabila diberi tanggungjawab menghasilkan patung Orang Utan yang menjadi maskot semasa Sukan Komanwel 1998.

“Saya juga pernah menyertai hampir 30 pertandingan ukiran dari tahun 1974 hingga ke 2007 dan meraih beberapa kemenangan.

“Bagaimanapun, pada masa ini saya hanya memberi tumpuan di kedai dan menerima tempahan orang ramai,” katanya yang mengusahakan galeri ukiran di New World Park, Jalan Burmah di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.