.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, June 30, 2010

0 10 Artis terkaya Amerika pada pertengahan tahun 2010 didahului Oprah dan tangga ke-10 ialah Madonna

Oprah dinobat artis berpengaruh


2010/06/30
WASHINGTON: Pengacara rancangan bual bicara popular Amerika Syarikat, Oprah Winfrey dinobatkan sebagai selebriti paling berpengaruh dunia, kali keempat beliau memenangi gelaran itu.

Menurut tinjauan majalah Forbes, Oprah, 56, yang akan melancarkan rangkaian televisyen sendiri tahun depan mencatatkan pendapatan AS$315 juta (RM1 bilion) tahun lalu, menyingkirkan Angelina Jolie yang menduduki tangga teratas pada 2009 dan kini merosot ke tangga ke-18. Di tempat kedua di belakang diva rancangan bual bicara itu ialah penyanyi popular Beyonce Knowles yang meraih pendapatan AS$87 juta (RM278 juta), berikutan pendapatan yang diraihnya melalui hiburan dan empayar fesyen. Pengarah James Cameron, yang meraih pendapatan daripada filem Avatar yang memecah rekod menduduki tempat ketiga dengan pendapatan AS$210 juta (RM672 juta).

Kedudukan selebriti yang terbabit dalam tinjauan itu berdasarkan pendapatan mereka sejak 12 bulan lalu selain pertimbangan diberi kepada rujukan, keratan akhbar, siaran media elektronik dan liputan majalah utama yang diterima mereka, kata Forbes.

Di kedudukan keempat ialah penyanyi baru yang sensasi serta seorang wanita gilakan fesyen, Lady Gaga.

Dengan pencapaian cemerlang dalam muzik dan jelajah terbesar, penghibur kelahiran New York itu memperoleh AS$62 juta (RM198 juta) sepanjang tahun lalu.
Pemain golf, Tiger Woods terus mengekalkan kedudukan beliau walaupun laporan sensasi mengenai hubungan luar biasa beliau bersama belasan wanita, dengan berada di kedudukan kelima atas perolehannya AS$105 juta (RM336 juta) tahun lalu, walaupun menarik diri daripada perlawanan selama enam bulan.

Menduduki senarai 10 teratas termasuk penyanyi Britney Spears yang berada di tempat keenam dan penyanyi rock Ireland, U2 di tempat ketujuh.

Aktres yang memenangi hadiah Oscar, Sandra Bullock yang turut mendapat perhatian berikutan kecurangan suaminya, berada di tempat ke lapan tahun ini berbanding tempat ke-92 tahun lalu dengan meraih pendapatan AS$56 juta dolar (RM180 juta).

Aktor Johnny Depp berada di tempat kesembilan manakala penyanyi Madonna jatuh dari tangga ketujuh pada 2009 dan berada di tempat ke-10 dengan pendapatan AS$58 juta (RM185 juta). – AFP

0 Modernisasi menyumbang kepada kemerosotan nilai diri dan agama. Strategi menangani masalah ini harus relevan seiring perubahan budaya masyarakat

81,000 anak luar nikah berdaftar membimbangkan - IIM

IPOH 29 Jun - Angka yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bahawa terdapat 81,000 anak luar nikah berdaftar ketika ini merupakan perkembangan yang membimbangkan.

Presiden Institut Integriti Malaysia (IIM), Datuk Dr. Mohd. Tap Salleh berkata, antara punca yang menyumbang kepada peningkatan gejala sosial tersebut ialah penyaluran maklumat tanpa batasan dan perubahan budaya masyarakat.

Menurutnya, sebanyak 55 peratus rakyat Malaysia dilaporkan oleh Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) sebagai 'gila Internet' dan mereka mempunyai akses terhadap penyaluran maklumat melalui alam maya yang begitu luas.

''Perkenalan melalui Facebook dan laman sosial lain akhirnya mengundang kepada pergaulan bebas sehingga membawa kepada keterlanjuran dan sebagainya.

''Ini berlaku jika kita tidak memiliki benteng dan integriti diri yang kuat dalam era globalisasi kini,'' katanya pada Seminar Pengukuhan Integriti Pemimpin Masyarakat Peringkat Negeri Perak di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengarah Sektor Sosio Budaya IIM, Hamilye Sham Harun.

Seminar sehari tersebut dirasmikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Hashim.

Menurut Mohd. Tap, penyaluran maklumat secara berleluasa menyebabkan masyarakat terutama golongan muda lebih terdedah kepada budaya yang bertentangan dengan amalan masyarakat di negara ini dan tanpa disedari ia meresap ke dalam diri mereka.

Dalam hal itu, katanya, semua pemimpin masyarakat perlu memberi tumpuan dalam melaksanakan usaha pengukuhan integriti golongan belia yang merangkumi 11.8 juta atau 42 peratus daripada keseluruhan penduduk Malaysia.

Sementara itu Abdul Rahman berkata, pemimpin masyarakat perlu mempamerkan nilai-nilai integriti yang tinggi terlebih dahulu agar mereka dapat menjadi contoh kepada masyarakat.

''Sebagai 'duta integriti' dalam masyarakat, mereka harus terlebih dahulu menanamkan nilai-nilai terpuji dalam kehidupan seharian seperti mengamalkan budi bahasa yang baik, berakhlak mulia, amanah dan tinggi tahap akauntabiliti masing-masing,'' katanya.

0 Bidang kelulusan kurang mendapat permintaan majikan, faktor lain ialah penawaran banyak, permintaan kurang. Ambil iktibar untuk BLUE OCEAN STRATEGY

32,000 graduan masih menganggur

KUALA LUMPUR 29 Jun - Seramai 32,000 graduan gagal mendapatkan pekerjaan selepas enam bulan menamatkan pengajian dari institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, statistik Kementerian Pengajian Tinggi itu menunjukkan graduan wanita lebih ramai gagal mendapat pekerjaan iaitu sebanyak 21,760 berbanding lelaki seramai 10,240 orang.

"Antara sebab graduan gagal mendapat pekerjaan adalah kerana bidang kelulusan mereka kurang mendapat permintaan daripada pihak majikan," katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan William Leong Jee Keen (PKR-Selayang) yang mahu kerajaan menyatakan jumlah graduan menganggur, peratusan mereka mengikut jantina, kumpulan pendapatan keluarga rendah dan jumlah peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) serta sebab mereka tidak diambil bekerja serta cadangan untuk mengatasi masalah itu.

Subramaniam berkata, Kementerian Pengajian Tinggi telah meluluskan pembiayaan untuk pinjaman PTPTN kepada 1.5 juta pelajar dengan jumlah RM32.62 bilion sehingga 30 April lalu.

Dalam pada itu katanya, trend pengambilan pekerja masa kini yang tidak menumpukan perhatian kepada kelulusan calon semata-mata boleh membantu mengatasi masalah pengangguran di kalangan graduan di negara ini.

0 Budaya sudah terhantuk baru tergadah oleh FIFA. Nilai inovasi sangat penting dalam kehidupan

Bos FIFA minta maaf
JOHANNESBURG - Presiden Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA), Sepp Blatter (gambar) telah meminta maaf kepada England dan Mexico yang menjadi mangsa kesilapan pengadil perlawanan sehingga menyebabkan keduadua negara itu tersingkir awal daripada saingan Piala Dunia 2010.

Blatter juga menjelaskan bahawa FIFA bersedia membuka semula proses perdebatan mengenai isu penggunaan tekno- logi video dalam kempen Piala Dunia akan datang.

"Biasanya kita akan akan mengecam sekiranya ada bukti jelas mengenai kesila- pan yang dilakukan pengadil," kata Blatter kelmarin.

Beliau juga menjelaskan, kredibiliti FIFA akan terjejas sekiranya tidak mempertim- bangkan semula cadangan penggunaan teknologi tersebut pada mesyuarat panel badan induk itu di Wales bulan depan.

"Selepas menyaksikan semula beberapa insiden yang berlaku membabitkan perlawanan antara England dan Jerman serta Argentina dan Mexico, kami akan membuka semula isu mengenai penggunaan teknologi ini. Itu sudah pasti," katanya lagi.

Blatter menambah, beliau telah meminta maaf kepada pegawai pasukan England dan Mexico selepas perlawanan tersebut.

"Pegawai pasukan England hanya berkata terima kasih manakala pegawai pasu- kan Mexico pula hanya menganggukkan kepala sahaja.

"Saya faham mereka tidak gembira dengan situasi itu. Ia bukanlah satu pengadi- lan yang bertaraf lima bintang."

Terdahulu, perdebatan mengenai penggunaan teknologi dalam bola sepak kembali hangat diperkatakan.

Semuanya gara-gara kesilapan pengadil ketika perlawanan antara England dan Jerman serta Argentina dan Mexico pada aksi pusingan kedua.

Carlos Tevez dilihat berada dalam kedu- dukan ofsaid ketika menjaringkan gol pertama Argentina sewaktu menewaskan Mexico 3-1 kelmarin.

Gol penyamaan Frank Lampard ketika England tewas 1-4 kepada Jerman, Ahad lalu pula tidak dikira biarpun bola sudah melepasi garisan gol. - AP