.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 04, 2011

0 Susulan peristiwa berdarah awal tahun 2011 di Mesir

Penganut Kristian Mesir terus merusuhPENGANUT Kristian Mesir membaling batu ke arah pasukan polis sambil berkubu di dalam pekarangan gereja al-Abasseya di Kaherah, kelmarin. - REUTERSKAHERAH 3 Jan. - Penunjuk perasaan Kristian yang marah melontar batu ke arah beberapa Menteri Mesir semalam, ketika kebimbangan tercetusnya kekacauan agama semakin meningkat di negara ini ekoran satu letupan gereja yang meragut 21 nyawa, hujung minggu lalu.

Beratus-ratus penganut Kristian Koptik berkumpul di pekarangan Gereja St. Mark di sini yang juga ibu pejabat Pope Koptik, Shenouda III dan menganggu pegawai-pegawai kerajaan yang datang bagi mengucapkan takziah.

Penunjuk perasaan mengejar Menteri Pembangunan Ekonomi Mesir, Osman Mohammed Osman ke keretanya dan melontar batu selepas beliau bertemu Shenouda, ketika beberapa penunjuk perasaan yang lain bertempur dengan polis yang berada di luar pagar gereja tersebut.

Seorang pegawai polis berkata, sekurang-kurangnya 40 anggota pasukan keselamatan itu cedera ringan selepas dilontar dengan batu oleh penunjuk perasaan.

Lebih seribu penunjuk perasaan turut memecah pintu pagar gereja dan membanjiri jalan-jalan raya berhampiran dengan sebahagian daripadanya menghentikan kereta, memukul bumbung kenderaan dan melempar batu.

Terdahulu, berpuluh-puluh penunjuk perasaan mengepung Imam Besar Al-Azhar, Ahmed al-Tayeb dan menghentam keretanya selepas ulama terkenal Mesir itu bertemu Shenouda.

Pegawai polis berkata, lebih 1,000 penganut Kristian Koptik turut menjalankan bantahan di pekarangan Kementerian Luar dan bangunan stesen televisyen berhampiran.

Seramai 21 orang maut, sementara 70 yang lain cedera apabila sebuah kereta meletup di luar gereja Koptic Orthodox di utara bandar raya Iskandariah ketika penganut Kristian sedang berkumpul bagi menyambut Tahun Baru, Sabtu lalu.

Berikutan itu, pasukan keselamatan Mesir semalam menahan 20 individu untuk soal siasat, tetapi masih belum memperoleh sebarang bukti untuk mengaitkan mereka dengan serangan tersebut. - AFP

0 FDAM (Persatuan Sutradara Malaysia) dengan azam tahun 2011nya

Singkir ahli tak aktif

Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my
2011/01/04
FDAM melakukan proses pemutihan tamatkan keahlian anggota tidak produktif, tak pernah bayar yuran

PERSATUAN Sutradara Malaysia (FDAM) bertegas melakukan proses pemutihan dikalangan ahlinya bagi melahirkan lebih ramai ahli yang produktif bermula tahun ini. Bersesuaian dengan azam baru FDAM iaitu menamatkan keahlian lebih 20 hingga 30 ahlinya yang sudah tidak aktif dalam persatuan ini. Presidennya Ahmad Ibrahim berkata, itu adalah langkah drastik yang dirasakan mampu untuk mendisiplin ahlinya selepas teguran demi teguran dilakukan sebelum ini tetapi dilihat masih kurang memberi kesan.

“Kita dapati sekitar 20 hingga 30 ahli yang sudah tidak aktif langsung di dalam industri ini, terutama dalam bidang pengarahan mahupun persatuan bakal ditamatkan keahlianya secara serta merta.

“Ada antara mereka yang aktif tetapi tidak pernah membayar yuran selama tiga tahun dan segala mesyuarat dan aktiviti FDAM tidak pernah dihadiri mahupun diambil tahun.

“Ahli-ahli seperti inilah yang akan merugikan persatuan dan industri sendiri jika tindakan tidak diambil,” katanya yang dihubungi Hip bagi mengetahui perancangan yang diatur sepanjang 2011.
Menurut Ahmad yang juga dikenali dengan panggilan Mat London, selepas pihaknya meneliti, terdapat beberapa pengarah yang harus menghadiri kursus pengarahan bagi meningkatkan pengalaman dan ilmu dalam bidang pengarahan.

“Kita dapat mengenal pasti dua hingga tiga pengarah yang tidak punyai langsung pengalaman namun berani untuk mengarah, apa yang kita bimbang mereka berani untuk menerima tawaran mengarah dokumentari.

“Mereka akan diberikan kursus terlebih dulu dan menggalakkan menimba ilmu dengan mengarah drama dulu.

“Bagi pengarah baru yang ingin memohon pinjaman atau gran bagi menerbitkan sesuatu drama atau filem, ia haruslah melalui saringan FDAM, kita tidak mahu mereka gagal membayar kembali dan secara tidak langsung nama FDAM akan mendapat tempiasnya.

“Selain itu, peringatan juga kepada pengarah drama mahupun filem, bermula tahun ini mana-mana produk terbitan mereka hendaklah diselitkan bendera Malaysia, ia bertujuan untuk memupuk semangat nasionallisme di kalangan ahlinya,” katanya.

Tambahnya lagi, tahun ini juga akan menyaksikan FDAM bakal menganjurkan majlis penganugerahan buat ahlinya bagi memberi galakan dan dorongan untuk lebih berdaya saingan.

“Ini antara aktiviti yang paling besar akan dijalankan tahun ini di mana ia diadakan bagi memberi galakkan kepada ahli untuk lebih produktif di samping menyumbang sesuatu kepada industri.

“Dalam masa terdekat ini, satu jawatankuasa kerja akan ditubuhkan bagi menyusun bermula sekarang baik penajaan, penganugerahan mahupun promosi.

Antara penganugerahan tertinggi adalah Pengarah Cemerlang yang dihitung daripada prestasi, kualiti, produktiviti dan kreativiti sepanjang lima tahun.
Selain itu kita ada 12 lagi kategori anugerah seperti Pengarah Harapan, Pengarah Boxoffice, Pengarah Produktif dan banyak lagi,” katanya yang dijangka diadakan selepas Aidilfitri tahun ini.

1 Khairul Fahmi dapat hadiah rumah oleh Kerajaan Kelantan

Rumah untuk Khairul Fahmi

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my
MENTERI Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (kiri) menyampaikan cenderamata kepada penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat atas kejayaannya mengharumkan nama Kelantan dan negara.PENJAGA gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat menerima khabar gembira apabila Kerajaan Negeri Kelantan mengumumkan pemberian hadiah berupa sebuah rumah ekoran kecemerlangannya membantu Malaysia muncul juara pada Kejohanan Bola Sepak Piala Suzuki AFF 2010 yang berakhir di Jakarta minggu lalu.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan negeri bangga atas kecemerlangan anak muda itu membantu skuad kebangsaan muncul juara pada kejohanan tersebut.

Menurut beliau, sebagai mengenang budi dan menghargai jasanya yang berbakti melalui bola sepak, kerajaan negeri memutuskan untuk menghadiahkan sebuah rumah kepada Khairul Fahmi.

"Kita akan tetap beri hadiah. Itu kenyataan saya (pemberian sebuah rumah) dan segala butiran mengenai pemberian hadiah tersebut akan dilaksanakan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan, Abdul Fattah Mahmood.

"Lokasi dan nilai rumah tersebut belum ditentukan. Bila kita menang bola sepak, kita dapat medal. Hadiah medal ini orang berebut satu dunia.

"Oleh itu, berapa nilai sesuatu hadiah ini sebenarnya tidak penting," katanya kepada pemberita selepas meraikan wira negara itu di Kota Bharu semalam.

Pada majlis itu, lebih 3,000 peminat dan penduduk kampung membanjiri sekitar kampung Cherang dekat Kota Bharu untuk menyambut kepulangan wira negara itu.

Khairul Fahmi yang menaiki kereta pacuan empat roda diiringi oleh 40 buah motosikal, tiba di kampung kelahirannya kira-kira pukul 12.20 tengah hari.

Ketibaanya disambut oleh kedua ibu bapanya, Che Mat Hussain dan Bidah Ibrahim.

Terdahulu dalam ucapannya, Nik Abdul Aziz turut memberitahu bahawa bersukan merupakan suatu riadah yang sangat dituntut dalam agama Islam.

"Kita perlu seimbangkan antara tuntutan dunia dan akhirat. Bersukan boleh tetapi kita jangan lupa solat. Solat membentuk keperibadian akhlak yang mulia. Kita jangan terlibat dalam gejala najis dadah.

"Nabi kita dahulu pun bersukan juga. Masa saya berumur 11 tahun ketika zaman perang Jepun, saya menunggang kuda dengan beberapa adik-beradik dan kemudian saya menang," ujarnya.

Tambahnya, kerana terlampau gembira, beliau mengangkat kedua-dua tangan dan secara tiba-tiba seekor biawak melintas.

"Lalu kuda yang saya tunggangi itu pun terkejut dan saya pun jatuh. Sampai sekarang kesakitan itu masih terasa," jelasnya

Nik Abdul Aziz turut memberi nasihat kepada bintang muda itu agar jangan mudah lupa diri setelah dijulang sebagai wira bola sepak negara.

"Dia masih muda dan perlu menjaga diri dengan baik. Dengan bakat yang ada, dia boleh menonjol sampai bila-bila. Kita menghargai bakat dia serta keluarga dia, sebab itu kita berjanji nak beri hadiah rumah kepadanya," katanya.

Kejayaan skuad negara muncul juara kejohanan itu telah mengakhiri penantian sejak 14 tahun lalu.Artikel berkaitan:Khairul Fahmi dapat hadiah rumah
Oleh Mohd Fakri Awang Lah
bhsukan@bharian.com.my
2011/01/04KHAIRUL Fahmi (dua dari kanan) disambut penduduk di Kampung Cherang, semalam.PENJAGA gol Skuad Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat, 21, yang membantu negara menjulang Piala Suzuki AFF 2010 Disember lalu, menerima ‘durian runtuh’ apabila kerajaan negeri Kelantan bersetuju menghadiahkan sebuah rumah kepadanya bagi menghargai jasa mengharumkan nama Malaysia.

Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, berkata langkah itu diambil sebagai menghargai sumbangan anak kelahiran negeri itu yang menunjukkan kemampuannya di peringkat antarabangsa menerusi sukan bola sepak. “Pada tahun ini, untuk menghargai jasa beliau (Khairul Fahmi) yang boleh menjadi contoh kepada masyarakat, maka kerajaan negeri setuju memberikannya sebuah rumah,” katanya pada Majlis Sambutan Meraikan Kepulangan Wira Negara di Kampung Cherang, di Kota Bharu, semalam. Kepulangan Khairul Fahmi ke kampungnya disambut kira-kira 300 peminat sebagai tanda sokongan berikutan sumbangan penjaga gol muda itu menyelamatkan banyak cubaan bahaya Indonesia pada perlawanan akhir yang berkesudahan agregat 4-2.

Nik Aziz bagaimanapun berkata, nilai dan lokasi rumah bakal diterima Khairul Fahmi belum diputuskan kerajaan negeri kerana ia perlu dibincangkan bersama Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO), Abdul Fatah Mahmood.

“Harga rumah saya tak sebut nilai berapa, tapi benda itu rumahlah dan Insya-Allah akan disampaikan Abdul Fatah.”

Sementara itu, Khairul Fahmi berkata, beliau tidak menyangka kerajaan negeri akan menghadiahkan sebuah rumah sebagai menghargai jasa dan sumbangannya.
“Saya tak sangka benda macam ini nak jadi (dapat rumah) dan sangat berterima kasih kepada kerajaan negeri. Saya hanya menjalankan tanggungjawab, mewakili negara dalam bola sepak semata-mata untuk maruah bangsa,” katanya.

Katanya, popularitinya yang naik secara mendadak tidak akan mengganggu tugasnya sebagai penjaga gol untuk skuad kebangsaan mahupun Kelantan.

“Kehidupan sekarang memang beza dari dulu tetapi saya tetap fokus dan beri yang terbaik ketika bermain kerana ini adalah karier saya,” kata Khairul Fahmi.

0 Cara orang bijak dan kaya buat bisnes (facebook)

Pengasas Facebook makin kayaNEW YORK - Pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg yang berusia 26 tahun semakin kaya ekoran pelaburan baru yang dibuat oleh dua pelabur baru, lapor sebuah akhbar semalam.

Ekoran pelaburan baru itu, nilai kekayaan Zuckerberg kini hampir AS$14 bilion (RM42.92 bilion).

Firma Goldman Sachs membuat pelaburan sebanyak AS$450 juta (RM1.37 bilion) dan syarikat Digital Sky Technologies membuat pelaburan AS$50 juta (RM153.30 juta).

Pelaburan dalam bentuk wang tunai itu membolehkan Facebook mengupah pekerja baru selain mengekalkan pekerja sedia ada.

Ia juga menyebabkan nilai Facebook meningkat kepada AS$50 bilion (RM153 bilion).

Zuckerberg yang memiliki suku saham dalam laman itu dan bilionair termuda di dunia akan meningkatkan kekayaannya kerana sebelum ini majalah Forbes membuat anggaran kekayaannya berjumlah AS$6.9 bilion (RM21.15 bilion) semasa Facebook bernilai AS23 bilion (RM70.51 bilion). - Agensi

0 Cipta Hujan di Dubai dengan kos 7jeuro

Saintis cipta hujan lebat di gurun
DUBAI - Sekumpulan saintis berjaya menghasilkan kira-kira 50 hujan lebat di rantau Al-Ain, Abu Dhabi pada tahun lalu dengan menggunakan teknologi ion, lapor sebuah akhbar semalam.

Para saintis tersebut dilantik oleh Presiden Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan untuk melaksanakan projek rahsia itu.

Kebanyakan hujan lebat itu berlaku semasa kemuncak musim panas iaitu pada bulan Julai dan Ogos.

Semasa hujan itu turun pada tahun lalu, penduduk bingung dengan kehadiran hujan lebat tersebut yang kadangkala diikuti dengan ribut petir.

Para saintis ini menggunakan pengion gergasi berbentuk seperti terendak lampu yang dipasang pada batang-batang besi untuk menjana medan partikel bercaj negatif yang dipanggil elektron.

Keadaan ini menggalakkan pembentukan awan dan diharap dapat menghasilkan hujan.

Dalam satu video rahsia, pengasas syarikat Switzerland yang bertanggungjawab ke atas projek tersebut, Metro Systems International mengakui usaha itu akhirnya membuahkan kejayaan.

"Kami berjaya menghasilkan hujan," kata pengasas Metro Systems International, Helmut Fluhrer.

Pada bulan Jun lalu, Metro Systems telah membina lima tapak pengionan yang setiap satu mengandungi 20 pemancar.

Pemancar itu mampu menghantar bertrilion-trilion ion yang membentuk awan ke atmosfera.

Menurut akhbar Sunday Times, sistem itu dipercayai berjaya menghasilkan hujan buat pertama kalinya.

Projek untuk mencipta hujan itu dipercayai melibatkan kos £7 juta (RM33.21 juta). - Agensi