.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, October 17, 2010

0 Kalau boleh kita hendak melahirkan masyarakat yang menguasai tiga bahasa

Kuasai bahasa Melayu, Inggeris

Oleh NIZAM YATIM
nizam.yatim@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 16 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, matlamat mewujudkan masyarakat yang boleh menguasai sekurang-kurangnya dua bahasa adalah antara fokus baru yang akan diterapkan dalam sistem pendidikan negara.

Perdana Menteri berkata, bahasa kebangsaan adalah salah satu yang wajib dikuasai oleh pelajar dan mereka harus dapat bertutur dan menulis dalam bahasa itu dengan baik.

"Bahasa kebangsaan ini merupakan jati diri kita yang harus terus diperjuangkan dan saya juga mahu pelajar fasih dan mahir dalam bahasa Inggeris.

"Kalau boleh kita juga hendak melahirkan masyarakat yang menguasai tiga bahasa. Ini kerana menguasai pelbagai bahasa akan menambahkan daya saing kita dalam dunia yang semakin global ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia Bersama Perdana Menteri yang dihadiri 14,000 guru dari seluruh negara di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis yang pertama kali diadakan itu ialah timbalannya yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Hadir sama kedua-dua Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi dan Datuk Dr. Wee Ka Siong; Ketua Setiausaha kementerian, Tan Sri Dr. Zulkurnain Awang serta Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom.

Tenaga kerja guru yang berjumlah 400,000 orang di seluruh negara adalah bilangan terbesar daripada keseluruhan 1.2 juta kakitangan kerajaan.

Dalam pada itu, Najib berkata, kerajaan turut mempunyai tiga fokus lain yang akan diterapkan dalam sistem pendidikan negara, termasuk membangunkan generasi muda yang mampu berfikir secara kreatif dan inovatif serta mempunyai bersifat ingin tahu yang tinggi.

"Fokus lain adalah bagi mengukuhkan bidang sains, matematik dan teknologi serta memberikan penekanan kepada pendidikan Islam dan moral bagi melahirkan generasi muda berakhlak mulia," ujarnya.

Sementara itu, Najib memberitahu, kehadiran beliau ke perhimpunan itu walaupun hanya selepas sehari membentangkan Bajet 2011 kerana menyedari guru berperanan besar dalam memastikan Malaysia mencapai sasaran menjadi negara maju yang berpendapatan tinggi pada 2020.

"Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, saya telah cuba menyediakan bahan-bahan yang akan saya sampaikan pada perhimpunan kita pada malam tadi.

"Tetapi barangkali seperti mana kata Tan Sri Muhyiddin, setelah berminggu-minggu bekerja siang dan malam menyediakan belanjawan negara, malam tadi saya dalam keletihan, tak dapat hendak fikir apa yang patut saya sampaikan.

''Jadi pagi-pagi tadi saya terpaksa mencari masa untuk mendapatkan idea dan ilham mengenai apa yang saya patut sampaikan pada pagi ini," ujarnya.

0 8.8.8, 9.9.9, 10.10.10, keajaiban dalam 2500 kelahiran

Tarikh lahir ajaib




BARBARA dan Chad Soper bersama anak bongsu mereka Cearra, Cameron dan Chloe.


DETROIT - Dalam sebuah keluarga yang besar, agak sukar untuk seseorang ibu mengingati hari lahir setiap anggota keluarganya, lapor sebuah akhbar semalam

Namun, bagi Barbara Soper, 36 dan suaminya Chad Soper , 33, di negeri Michigan, Amerika Syarikat (AS), tugas itu mudah berbanding kebanyakan keluarga lain.

Masakan tidak, anak bongsu mereka, Cearra lahir pada 10/10/10 manakala tarikh lahir abangnya, Cameron jatuh pada 09/09/09 diikuti oleh kakaknya, Chloe yang dilahirkan pada 08/08/08.

"Chloe adalah nombor bertuah lapan, Cameron nombor bertuah sembilan dan Cearra pula nombor bertuah sepuluh," kata Barbara mengenai tarikh lahir mereka.

Menurutnya, dia dan suaminya tidak merancang kelahiran anak-anak mereka manakala seorang profesor di Universiti California, Philip Stark berkata, kebarangkalian perkara itu berlaku adalah 1 dalam 2,500 kelahiran. - Agensi

0 Idea kreatif serampang dua mata untuk membangunkan Kota Kinabalu

Cadang Bandaraya Kota Kinabalu dibahagi dua zon
KOTA KINABALU 16 Okt. - Kerajaan negeri dicadangkan supaya membahagikan Bandaraya Kota Kinabalu kepada dua zon agar pengurusan dan perkhidmatannya lebih praktikal selain dapat mengukuhkan Barisan Nasional (BN) di Sabah.

Ketua UMNO Bahagian Sepanggar, Datuk Jumat Idris berkata, pihaknya mencadangkan supaya Bandaraya Kota Kinabalu dibahagikan kepada dua zon iaitu Zon Utara dan Selatan.

Katanya, Zon Utara akan melibatkan kawasan sekitar Kampung Likas sehingga ke Jalan Tuaran termasuk Telipok dan menghala ke Taman Perindustrian Kota Kinabalu serta berakhir ke Teluk Gentisan, Sepanggar Kota Kinabalu.

Menurutnya, Zon Selatan pula akan merangkumi kawasan sekitar Luyang, Lapangan Terbang Kota Kinabalu (KKIA), Damai, Kolombong, Jalan Lintas ke Jalan Tuaran, serta berakhir di Jalan Likas.

"Selain memberi kelebihan kepada DBKK untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat, rasional kepada pembahagian ini adalah untuk mengukuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN)," katanya pada sidang akhbar di sini, kelmarin.

Jumat yang juga Pengerusi Penyelaras BN Parlimen Sepanggar berkata, Zon Selatan secara majoritinya didiami kaum Cina, manakala Zon Utara terdiri daripada orang Melayu atau masyarakat bumiputera Islam dan bumiputera bukan Islam (Kadazandusun).

Menurutnya, masalah orang Melayu serta bumiputera Islam dan bukan Islam tidak sama dengan masalah masyarakat Cina yang tinggal dalam Skim Perumahan Mewah dan sederhana.

Sementara golongan bumiputera lebih ramai mendiami perkampungan tradisi, setinggan serta tinggal di kawasan perumahan rumah murah atau berada dalam Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

0 Hebat di gelanggang hebat beramal. Bagaimana kaum cina dididik sehingga sangat ringan tulang menderma?

Contohi Chong Wei

Oleh Aizawati Ahmad, ZAZALI JAMIAN dan ASLIZA MUSA
sukan@utusan.com.my




Rosmah Mansor (tengah) mengabadikan kenangan bersama sebahagian daripada pihak yang bermurah hati memberi sumbangan kepada Yakeb dalam program majlis perhimpunan Atlet 1Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, semalam.



KUALA LUMPUR - Jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei bukan sahaja menjadi 'kesayangan' rakyat Malaysia kerana mengharumkan nama negara di pentas badminton antarabangsa, malah kerana sifatnya yang sangat pemurah.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, pemain yang berasal dari Pulau Pinang itu seorang yang amat prihatin dan mengambil berat terhadap insan yang kurang bernasib baik.

Sejak Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) ditubuhkan dua tahun lalu, Chong Wei adalah atlet yang paling banyak menyumbang. Lebih RM300,000 daripada ganjaran hadiah kemenangan yang diberi oleh penaja telah disalurkan kepada Yakeb untuk membela nasib atlet yang masih mewakili negara atau telah bersara.

Chong Wei sebelum ini juga pernah menderma kepada mangsa gemba bumi di wilayah Sinchuan, China sejurus memenangi pingat perak Sukan Olimpik 2008.

Chong Wei ketika ditemui berkata, 50 peratus wang ganjaran kemenangan yang diberikan oleh penajanya, syarikat IRIS Corporation Berhad telah disalurkan kepada Yakeb setiap kali dia memenangi kejohanan yang disertainya.

''Adalah tanggungjawab saya untuk membantu atlet yang memerlukan sokongan dan bantuan.

''Sekarang saya yang membantu, siapa tahu apabila saya bersara satu hari kelak, mungkin saya pula memerlukan bantuan,'' katanya ketika ditemui pada majlis sambutan perayaan atlet 1Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini, semalam.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor selaku penaung Yakeb turut hadir pada majlis tersebut.

Turut mengikuti sikap pemurah Chong Wei ialah rakan sepasukannya iaitu beregu No. 1 dunia, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Yakeb, Datuk Paduka Dr. Mumtaz Jaffar menyeru atlet negara agar mencontohi sikap Chong Wei dan beregu negara yang sanggup berkongsi hadiah ganjaran kemenangan dengan insan yang memerlukan.

''Sikap Chong Wei ini wajar dicontohi.

"Dia membuktikan bahawa dia bukan sahaja seorang pemain yang hebat di gelanggang, malah turut mempunyai hati yang murni dengan melakukan amal kebajikan,'' kata Mumtaz.

0 Aplikasi percambahan minda dalam KIK/KMK untuk menyelesaikan masalah stadium kosong

Idea baru FAM
Oleh Lokman Zainal Abidin
lockman@nstp.com.my
2010/10/16 DALAM usaha untuk memastikan setiap inci tempat duduk di semua stadium dapat diisi, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tampil dengan idea baru - menukar hari pertandingan dan membenarkan skuad tuan rumah memilih sendiri waktu paling sesuai untuk perlawanan Liga Super dan Perdana dilangsungkan.

Harinya sudah dianjak berbanding musim-musim sebelumnya dan waktu perlawanan ialah sama ada petang atau malam - itulah keputusan yang diambil FAM menerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) yang bermesyuarat lebih tiga jam di ibu pejabat badan induk kebangsaan itu semalam.

Skuad Liga Super akan beraksi pada hari Isnin dan Jumaat manakala Liga Perdana pula Rabu dan Ahad. Kalau di sebelah petang, waktunya ialah 4.15 (Sabah dan Sarawak) dan 5 petang (Semenanjung) dan jika tuan rumah memilih sebelah malam, waktunya ialah 8 malam (Sabah dan Sarawak) serta 8.45 malam (Semenanjung).


Keputusan itu dibuat selepas JKPT sedar kemampuan beberapa persatuan bola sepak (FA) negeri begitu terhad dan penggunaan lampu limpah akan menelan kos yang tinggi selain tidak lagi mahu bertembung dengan perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL).


“Kalau FA negeri merasakan bahawa mengadakan perlawanan di sebelah petang memungkinkan mereka untuk menarik lebih ramai penonton, kami akan benarkan mereka mengadakan perlawanan di sebelah petang dan begitulah sebaliknya. Tiada sebarang unsur paksaan. Mereka berhak memilih sendiri waktu masing-masing.


“Bagaimanapun, semua pasukan Liga Super dan Perdana perlu memaklumkan kepada kami waktu yang menjadi pilihan mereka. Selepas membuat pilihan, waktu itu tidak lagi boleh ditukar,” kata Pengerusi JKPT, Datuk Hamidin Mohd Amin.


Beliau yang juga salah seorang Naib Presiden FAM itu berharap eksperimen terbaru yang diilhamkan ketika sesi percambahan minda baru-baru ini mampu mengubah senario bola sepak negara.


Bagi memastikan Liga-M musim depan dapat berjalan dengan lancar, Hamidin turut mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pemantau yang akan menjalankan pemeriksaan secara menyeluruh terhadap semua venue pertandingan.


Beliau berkata, jawatankuasa berkenaan diketuai Timbalannya, Datuk Affendi Hamzah dan sesi pemeriksaan itu akan mula dilakukan mulai bulan depan.

0 Jika anda orang terkaya di dunia / Malaysia, bagaimana rumah idaman anda?

Rumah baru Ambani 27 tingkat


2010/10/16
MUMBAI: Lelaki terkaya di India, Mukesh Ambani sudah berpindah ke kediaman barunya setinggi 27 tingkat di Mumbai yang berharga £630 juta (RM3,150 juta).


BANGUNAN Antilia berdiri megah di bandaraya Mumbai. Ambani, isteri dan tiga anaknya berpindah ke bangunan yang bernama Antilia, diambil sempena nama pulau khayalan. Ia mengandungi kelab kesihatan dilengkapi gimnasium, sekurang-kurangnya satu studio menari, dewan, beberapa bilik tetamu dan beberapa ruang istirahat serta panggung wayang 50 tempat duduk. Malah, terdapat taman tergantung dengan binaan siling untuk ditanam pokok kecil.

Bumbung bangunan dilengkapi tiga landasan pendaratan helikopter dan terdapat parkir bawah tanah yang memuatkan 160 kereta bagi kemudahan tetamu Ambani menghadiri parti rumah barunya.


Dari tingkat atas bangunan setinggi 173 meter itu dapat dilihat pemandangan indah bandaraya Mumbai dan Laut Arab.


Taikun berusia 53 tahun itu bukan saja lelaki paling kaya di India tetapi juga yang keempat terkaya di dunia. Secara keseluruhannya, dilaporkan terdapat 37,000 meter persegi ruang yang lebih luas daripada Istana Versailles.


Ia memerlukan 600 kakitangan untuk urusan penyelenggaraan.


Menurut majalah Forbes, Ambani memiliki industri minyak, peruncitan dan bioteknologi yang dianggarkan bernilai £18 bilion (RM90 bilion). Dahulu beliau membantu menguruskan perniagaan sebelum berselisih faham dengan adiknya. Kaca, keluli dan jubin yang digunakan untuk membina bangunan itu dikatakan diperolehi daripada sumber tempatan. Ambani tidak terpengaruh dengan seruan Perdana Menteri India, Manmohan Singh supaya pemimpin perniagaan menjadi model kesederhanaan’. - Agensi

0 Menderma organ? Kaum majoriti takut menderma atau tidak tahu prosedur atau kekangan agama?

Mencari penderma kaum Melayu

Oleh ZAMRI RAMBLI
zamri.rambli@kosmo.com.my






"HELLO Encik Jamal, you nak buah pinggang tak, ada orang nak derma." Demikian bunyi suara seorang lelaki di hujung corong telefon yang mendakwa doktor dari Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Panggilan telefon itu menyebabkan Jamal Jamlus, 45, terfikir lelaki itu seolah-olah membuat tawaran jualan barangan murah, tetapi pada masa yang sama hatinya berdebar dan fikiran berkecamuk.

Menurut Jamal, oleh kerana sudah terbiasa menjalani rawatan dialisis, dia merasakan mungkin lebih baik hidupnya terus begitu. Dia juga tertanya-tanya adakah dia dapat hidup seperti biasa selepas mendapat organ baru.

"Sejak didiagnosis menghidap penyakit buah pinggang pada tahun 1997, bayangkan selama 10 tahun saya menjalani dialisis tiga kali seminggu.

"Bahkan, selama tempoh itu jugalah saya menunggu penderma buah pinggang sehingga hampir pernah berputus asa," ujar Jamal yang bekerja sebagai Koordinator Projek di Berjaya Roasters, Kuala Lumpur itu ketika ditemui baru-baru ini.

Namun, ketika perasaannya berbelah bahagi, Jamal menguatkan semangat bergegas ke Pusat Sumber Pemindahan Organ Kebangsaan HKL pada malam dia menerima panggilan telefon itu.

Keesokan hari, seawal pukul 6 pagi, Jamal sudah menjalani pemeriksaan kesihatan. Dia masuk ke bilik bedah tiga jam kemudian.

Pembedahan transplan perlu dilakukan seberapa segera untuk mengelakkan buah pinggang penderma kadaverik (penderma meninggal dunia) itu rosak.

Melihat air kencing

"Selepas tujuh jam menjalani pembedahan, saya tidak tahu sama ada saya sudah dapat buah pinggang baru atau tidak, sebab saya tidak rasa apa-apa perbezaan. Ketika itu cuma saya terasa sakit kerana kesan luka pembedahan.

"Sehinggalah apabila tiba-tiba saya terasa hendak terkencing. Selama 10 tahun, saya tidak pernah melihat air kencing saya sehinggalah pada hari itu. Ketika itulah saya percaya di dalam badan saya sudah ada buah pinggang baru," ujar Jamal yang tidak pernah mengenali penderma kadaverik itu kecuali sedikit latar belakangnya.

Berkongsi kisah selepas empat tahun hidup dengan buah pinggang baru, akui Jamal, banyak perubahan yang berlaku dalam hidupnya.

Dahulu, pusat dialisis menjadi rumah keduanya. Hari ini dia tidak perlu lagi menjadi pengunjung setia pusat tersebut. Sebelum ini, atas ihsan syarikat, dia menerima gaji mengikut jam dia bekerja kerana kerap sakit, sebaliknya pada masa kini dia boleh bekerja sepenuh masa.

Dahulu, dia sukar berjalan jauh kerana kesukaran menjalani rawatan dialisis, hari ini Jamal sudah pergi bercuti di dalam dan luar negara.

"Hidup saya lebih bebas dan tidak perlu terikat atau tergesa-gesa untuk menjalani dialisis. Cuma saya perlu mengambil sejenis ubat immunosuppressant sebanyak 14 biji sehari supaya tubuh saya boleh menerima organ baru ini," ujarnya yang kini menetap di Taman Shamelin Perkasa, Kuala Lumpur.

Bakal memasuki tahun kelima menerima jantung baru pada bulan Disember ini, Muhammad Fikri Nor Azmi, 20, sememangnya satu nama yang cukup dikenali dalam catatan sejarah transplan negara.

Pesakit jantung pertama di Asia yang menerima jantung mekanikal itu sebelum ini hanya memikirkan kematian kerana penyakit yang dihidapnya membolehkan dia bertahan kurang daripada 15 tahun. Fikri menghidap radang jantung atau miokarditis ketika umurnya 7 tahun. Lima tahun kemudian, keadaan jantungnya menjadi lebih teruk apabila jantungnya mengalami bengkak yang teruk dan gagal mengepam darah atau lebih dikenali dilated cardimyopathy.

"Setiap hari saya terfikir adakah hari ini aku akan dapat jantung baru? Tetapi apabila lebih setahun setengah menunggu dan keadaan saya semakin kritikal saya tidak menaruh harapan," luah Muhammad Fikri yang hanya ke sekolah sebanyak lima hari pada tahun 2005.




JAMAL mendapat peluang kedua untuk hidup apabila seorang penderma berketurunan Cina mendermakan ginjalnya.



Dalam tempoh kritikal itu, doktor memaklumkan bahawa Muhammad Fikri atau lebih mesra dengan panggilan Fikri bakal mendapat jantung baru.

Boleh berdikari

"Ketika dimaklum dan disahkan oleh doktor mengenai pembedahan transplan yang akan dilakukan hanya satu yang terlintas di fikiran saya, Apakah yang berlaku kepada saya selepas ini?' tutur Fikri mengimbau kenangan lama menghabiskan lebih banyak masa di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur berbanding di rumah sendiri.

Lima tahun berlalu dan persoalan yang bermain di fikiran Fikri sudah pun terjawab. Jika dahulu Fikri tidak meletakkan harapan tinggi dalam akademik, tetapi baru-baru ini dia baru sahaja menamatkan pengajian A-Level di Kolej Brickfields Asia. Dia dalam perancangan melanjutkan pelajaran dalam bidang psikologi.

Menurut Fikri, sebelum mendapat jantung baru, dia tidak boleh keluar bersendirian kerana mudah penat dan risiko pengsan. Selepas mendapat jantung baru, hari ini dia lebih berdikari dan menaiki komuter atau LRT seorang diri.

Ketika usianya 15 tahun dia dibayangi kemungkinan berdepan dengan kematian jika jantungnya berhenti berdegup.

"Selepas pembedahan, saya dapat memaksimumkan fungsi tubuh. Antaranya, saya boleh ke sekolah, berjalan seorang diri tanpa ditemani sesiapa dan bersukan seperti bermain bola keranjang tanpa masalah biarpun selama sejam setengah di gelanggang.

"Malah, jika dulu saya hanya mendengar mengenai kemeriahan membeli-belah di Jalan Masjid India, hari ini saya berpeluang menjejakkan kaki ke sana. Di situ orang sangat ramai, saya rasa lebih penat dan letih membeli-belah berbanding bermain bola keranjang," seloroh Fikri dalam pertemuan bersama Kosmo! di The Loaf, Pavilion Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tiada penderma Melayu

Baik Jamal atau Fikri mereka berkongsi satu persamaan. Kedua-duanya menerima organ daripada penderma bukan Melayu. Jamal menerima ginjal daripada seorang belia Cina, manakala Fikri pula daripada seorang belia India.

Walaupun menjadi kelompok masyarakat majoriti, bahkan antara kaum yang paling ramai dalam senarai pesakit menunggu menerima organ, tetapi kebanyakan penderma kadaverik di Malaysia bukanlah terdiri daripada golongan Melayu.

Bayangkan tahun ini sahaja, sehingga September lalu tidak ada seorang pun penderma kadaverik (penderma yang meninggal dunia) berketurunan Melayu tampil untuk menderma. Ternyata ia satu senario yang sangat menyedihkan sehingga akhirnya menjadikan orang Melayu sendiri bagikan 'menagih' organ daripada orang bukan Islam di negara ini.

Di sebalik jawapan stereotaip seperti takut menderma, kekangan agama dan tidak tahu prosedur pendermaan organ antara sebab ramai yang enggan mendaftar sebagai penderma organ. Tetapi apabila pesakit tersebut adalah salah seorang daripada keluarga anda, perasaan takut itu akan hilang.




FATIMAH Osman (kanan) sentiasa di sisi anaknya, Fikri semasa anak keduanya itu masih dirawat di IJN lima tahun lalu.



Kemudian anda berusaha mendalami ilmu pendermaan organ dan akhirnya anda tidak kisah jika ahli keluarga anda menerima organ daripada sesiapa pun walaupun pernah memandang skeptikal untuk menderma organ kepada pesakit berbeza kaum.

Menyentuh mengenai isu agama, Pegawai Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Abu Bakar Yang menjelaskan, fatwa mengenai hukum menderma organ dibuat sejak tahun 1970.

Bagaimanapun, kegagalan orang Melayu menyahut seruan membantu insan lain katanya, disebabkan beberapa faktor. Antaranya termasuk kurang pendedahan, suka memendam hasrat dan kekangan waris.

Tidak menyeksa si mati

"Ramai yang kurang terdedah dengan pendermaan organ sehingga akhirnya wujud pelbagai persepsi. Ditambah pula dengan sikap orang Melayu yang tidak suka meluahkan hasratnya walaupun untuk kebaikan. Apabila mereka meninggal dunia, keinginan menderma organ tidak dapat ditunaikan.

"Apabila hasrat itu tidak dibincang dengan keluarga, mereka tidak membenarkan organ si mati didermakan kepada orang lain," kongsi Abu Bakar yang mewakili IKIM dalam Jawatankuasa Kempen Kesedaran Menderma Organ.

Apakah hukum menderma organ kepada orang bukan Islam? Terang Abu Bakar, tidak ada istilah organ Islam atau organ bukan Islam. Agama bukan terletak kepada organ tetapi pegangan akidah.

"Analoginya begini, jika seseorang itu menjual pisau, niatnya hanya untuk berniaga. Tetapi apabila pisau itu digunakan untuk melakukan jenayah, tanggungjawab itu bukan dijatuhkan kepadanya. Begitulah juga dengan menderma organ, tanggungjawab kita selesai apabila kita menderma organ dengan niat ikhlas tanpa melanggar syarat seperti tidak ada unsur jual beli," katanya.

Tambah Abu Bakar yang bertugas di Pusat Kajian Teknologi dan Alam Sekitar IKIM, kepercayaan bahawa menderma organ si mati sebagai menyeksa mereka adalah tidak tepat.

"Kita dibangunkan nanti di Padang Mahsyar bukanlah berdasarkan kesempurnaan tubuh badan tetapi yang dihitung adalah amalan kita di dunia," katanya ketika dihubungi.

0 Rajin mencari maklumat, sains, matematik dan teknologi, menguasai bahasa kebangsaan dan penekanan nilai dalam pendidikan

4 perkara untuk laksanakan sistem pendidikan negara
16/10/2010 4:43pm


KUALA LUMPUR 16 Okt. – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menggariskan empat perkara yang perlu diberi perhatian dalam pelaksanaan sistem pendidikan negara, termasuk membangunkan intelek di kalangan generasi baru yang boleh berfikir secara kreatif dan inovatif.

Perdana Menteri berkata, kerajaan perlu memupuk generasi baru yang sangat tinggi daya ingin tahu kerana ini membuka ruang buat mereka untuk mencari maklumat.

"Kalau seseorang itu punyai daya ingin tahu tinggi, dia akan rajin baca buku, akan rajin cari sumber maklumat. Dia akan merupakan seorang individu yang akan sentiasa mahu meningkatkan pengetahuan sepanjang hayatnya,” katanya pada Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia bersama Perdana Menteri di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, hari ini.

Semasa menggariskan perkara kedua, beliau berkata, untuk mencapai status negara maju pada 2020, pengajaran dan pembelajaran sains, matematik dan teknologi perlu diperkukuhkan kerana ini merupakan bidang yang rakyat Malaysia mesti memiliki kekuatan.

Menyentuh perkara ketiga, Najib berkata, beliau ingin melihat masyarakat menjurus ke arah masyarakat bilingual yang dapat bertutur dan menguasai bahasa kebangsaan dengan baik kerana ia jati diri yang harus diperjuangkan selain menguasai kefasihan Bahasa Inggeris.

Najib berkata, perkara keempat melibatkan penekanan kepada nilai dalam pendidikan untuk mendidik anak bangsa supaya tidak mudah menyongsang daripada segi perilaku dan tindakan yang boleh merosakkan kepentingan masyarakat. – Bernama