.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 19, 2010

0 CIMB sasarkan jualan 300j, apa produk yang anda boleh jual untuk merai 1j?

Sumber: UM:

CIMB sasar jualan RM300j produk


LEE K. Kwan berjabat tangan dengan Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic, Muzaffar Hisham (tengah) sambil diperhatikan oleh Chu Kok Wei selepas melancarkan produk terbaru syarikat tersebut di Kuala Lumpur, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------KUALA LUMPUR 18 Jan. - CIMB Islamic yang melancarkan produk pelaburan The Best of Asian Giant Access NID-i hari ini, menyasar jualan berjumlah RM300 juta menjelang tarikh tutup pada 3 Februari ini.

Ketua Produk Struktur dan Perbankan CIMB Investment Bank, Chu Kok Wei berkata, produk pertama dilancarkan pada tahun ini menawarkan peluang pelaburan di China dan India serta dalam komoditi.

Meskipun begitu, produk terbaru itu berbeza dengan pelaburan-pelaburan lain kerana ia menawarkan dua cara untuk memperoleh pulangan lebih tinggi.

Dua cara itu adalah akses langsung dalam pelaburan di China dan India melalui sejumlah indeks pelaburan dan satu lagi akses tidak langsung melalui sejumlah syarikat antarabangsa yang beroperasi di kedua-dua negara berkenaan.

''Akses langsung membabitkan Dana Dagangan Pertukaran Indeks Saham-H, Indeks MSCI India dan Indeks Pulangan Lebihan GSCI S&P.

''Manakala, akses tidak langsung pula melalui penyertaan saham multinasional tersenarai di luar China dan India seperti Nike, Hewlett Packard, Nokia, BHP Billiton, Unilever dan Yum!.

''Keunikan strategi pelaburan ini adalah pelabur tidak perlu membuat pilihan tetapi sebaliknya boleh menyertai kedua-dua akses secara serentak,'' katanya pada taklimat produk pada majlis pelancaran The Best of Asian Giant Access NID-i di sini hari ini.

Produk itu dilancarkan oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbendaharaan dan Pelaburan Kumpulan CIMB, Datuk Lee K. Kwan.

Kok Wei berkata, dengan pelaburan sekarang-kurangnya RM65,000 dan tambahan dalam gandaan RM5,000 para pelabur diberi pilihan untuk melabur sehingga lima dan tujuh tahun.

Katanya, struktur lima tahun sesuai bagi pelabur yang inginkan dividen terlindung tahunan dan dividen ditawarkan adalah berubah-ubah dengan potensi tidak terbatas sambil menikmati perlindungan modal.

Struktur tujuh tahun pula sesuai bagi pelabur yang mahukan dividen berubah-ubah dengan berpotensi tidak terbatas yang tinggi dan perlindungan modal.

Katanya, produk itu menawarkan perlindungan prinsipal dan keuntungan perlindungan petunjuk pada purata 1.10 peratus setahun bagi struktur lima tahun.

''Bagi struktur tujuh tahun pula, produk ini menawarkan kadar lebih tinggi bagi mengeksploitasi peluasan ekonomi kedua-dua negara,'' katanya.

Sementara itu, Kwan menambah, sejak krisis ekonomi, ekonomi China dan India telah mengalami pemantulan yang kukuh dan pulih lebih awal dari negara-negara membangun.

Setakat 8 Januari lalu, penanda aras indeks bagi China dan India, masing-masing meningkat sebanyak 60 peratus dan 80 peratus sejak 1 Januari lalu.

The Best of Asian Giant Access NID-i boleh didapati di semua cawangan.

0 Cerita penembak Pope John Paul di Utusan Malaysia

Sumber: UM:

Lelaki cuba bunuh Pope dibebaskan
ANKARA 18 Jan. - Lelaki Turki yang cuba membunuh Pope John Paul II pada 1981, Mehmet Ali Agca (gambar) dibebaskan dari penjara hari ini selepas hampir 30 tahun dipenjarakan.

Prosedur pembebasan sudah selesai dijalankan, kata peguam Agca, Yilmaz Abosoglu di luar sebuah penjara kawalan ketat dekat sini, di mana sekumpulan wartawan menunggu Agca, 52, keluar dari pekarangan penjara.

Satu laporan hospital tentera pada 2006 menyatakan dia tidak sihat untuk menjalani khidmat kerahan tentera disebabkan 'gangguan personaliti antisosial yang teruk'.

Agca ketika berusia 23 tahun merupakan seorang militan pertubuhan pelampau berhaluan kanan, Grey Wolves yang diburu oleh pihak berkuasa Turki atas tuduhan membunuh.

Dia kemudian muncul semula di Dataran Saint Peter di Rom pada 13 Mei 1981 dan melepaskan tembakan ke arah John Paul II semasa menaiki sebuah kenderaan terbuka.

John Paul II cedera parah di perut dan Agca meringkuk di dalam penjara Itali bagi tempoh 19 tahun berikutnya.

Motif serangan masih menjadi misteri. Agca mendakwa serangan itu adalah diperintah oleh Tuhan dan dia sering memberi kenyataan bercanggah, kerap mengubah ceritanya dan memaksa penyiasat membuka berpuluh-puluh siasatan.

Dakwaan bahawa Kesatuan Soviet dan Bulgaria mendalangi cubaan membunuh itu tidak dapat dibuktikan.

Pada 2000, Itali memberi pengampunan kepada Agca dan mengekstradisikannya ke Turki, di mana dia didapati bersalah atas tuduhan membunuh wartawan terkemuka, Abdi Ipekci; melakukan dua rompakan bersenjata dan melarikan diri dari penjara, kesemuanya jenayah yang dilakukan pada 1970-an. - AFP

0 Orang mengumpul wang bertahun-tahun tetapi lanun senang-senang saja pokaikannya

Sumber: UM:

Wang tebusan tertinggi dibayar kepada lanun Somalia


KAPAL tangki Maran Centaurus yang dirampas oleh lanun Somalia. - AFP

--------------------------------------------------------------------------------MOGADISHU 18 Jan. - Wang tebusan terbanyak yang pernah dibayar kepada lanun-lanun Somalia telah dijatuhkan ke atas sebuah kapal tangki minyak Greek yang sarat membawa 2 juta tong minyak.

Sebuah pesawat menjatuhkan wang tebusan yang dipercayai berjumlah antara AS$5.5 juta (RM19.8 juta) dan AS$7 juta (RM25.2) itu untuk membebaskan kapal tersebut yang dirampas berdekatan kepulauan Lautan Hindi di Seychelles, menurut pegawai maritim.

The Maran Centaurus telah dirampas pada 29 November lalu dengan sembilan anak kapal warga Greek, dua warga Ukraine, seorang warga Romania dan 16 warga Filipina dan sejumlah kecil wang tebusan telah pun dibayar sebelum ini untuk membebaskan beberapa buah kapal yang dirampas oleh lanun-lanun Somalia itu.

Kapal tangki itu masih belum dibebaskan ekoran perbalahan yang berlaku antara kumpulan lanun sekali gus menyebabkan mereka bimbang untuk mendarat di pantai Haradheere bersama harta rampasan mereka.

Awal Ahad lalu, kumpulan lanun yang berada di atas kapal tangki dan sebuah lagi kumpulan lanun yang menaiki bot laju berbalas tembakan sesama sendiri dalam pergelutan untuk menguasai kapal itu sebelum wang tebusan itu dihantar.

Lanun yang berada di atas kapal berdekatan dan lanun yang berada di darat memberitahu Reuters, helikopter tentera laut Barat yang mengawal perairan Somalia telah menembak bot laju itu bagi menghalau mereka menghampiri kawasan itu sebelum wang tebusan tersebut dijatuhkan.

Lanun-lanun yang menaiki bot laju telah mengancam untuk membakar kapal tangki itu sekiranya mereka tidak menerima sedikit habuan daripada wang tebusan itu.

"Kami telah menggadaikan nyawa kami untuk merampas kapal ini. Lelaki-lelaki Haradheere itu tidak boleh menghalang hak kami," kata seorang lanun bernama Aden kepada Reuters.

"Sekiranya diperlukan, kami akan memulakan serangan sejurus selepas wang tebusan itu hampir tiba," katanya. - Reuters

0 Orang ini pula yang menembak Pope John Paul?

Sumber: BH:

Turki bebas lelaki tembak Pope
Mehmet Ali AgcaANKARA: Lelaki Turki yang menembak pemimpin Vatican, Pope John Paul II, pada 1981 dibebaskan dari penjara, semalam, menghabiskan masa hukuman atas jenayah yang dilakukannya di sini.

Mehmet Ali Agca yang dipenjara lebih 29 tahun melambai wakil media ketika meninggalkan penjara dalam kenderaan sedan biru dengan konvoi beberapa kenderaan.

Dia dibawa ke kem tentera sebelum ke hospital untuk diperiksa kerana diwajibkan menyertai perkhidmatan tentera.
Satu laporan hospital tentera 2006 menekankan, Mehmet tidak layak berkhidmat dalam tentera kerana ‘mengalami gangguan personaliti antisosial yang teruk.’

John Paul II bertemu Mehmet di penjara Rebibbia, Itali pada 1983 dan memaafkannya. Motif serangan masih tidak diketahui. - AP

0 Khidmat masyarakat. Semoga usaha paparan ini dapat dilihat lebih banyak orang

Pada mulanya saya mahu copy n paste, tetapi blog beliau ada ciri-ciri keselamatan yang saya pun mahu ciri-ciri keselamatan seperti itu tetapi saya tidak tahu. Oleh itu, saya copy n paste httpnya sahaja. Semoga bermanfaat untuk pembaca:

http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

Http itu saya jumpa bila klik ruangan reben we care for blogger di blog arsenal malaysia.