.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, August 20, 2010

0 Jangan ambil mudah penggunaan ubat antibiotik. Anda akan menyesal seumur hidup anda

Guna antibiotik secara rasional
Oleh Syuhada Choo Abdullah

2010/08/20
KUALA LUMPUR: Penggunaan antibiotik dengan sewenang-wenang dalam rawatan penyakit boleh mengakibatkan bakteria dalam badan pesakit mengalami evolusi genetik yang menjadikannya memiliki lebih ketahanan, sekali gus kebal terhadap ubat berkenaan.

Antibiotik perlu digunakan secara rasional mengikut garis panduan yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan serta dikemas kini setiap lima tahun bagi mengelakkan masalah berkenaan. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata bukan semua rawatan penyakit memerlukan antibiotik tetapi terdapat pesakit mendesak doktor memberikan antibiotik kerana menyangka mereka akan sembuh lebih cepat sedangkan ia tidak semestinya berlaku. Pesakit dan doktor diingatkan kewujudan gen baru dikenali sebagai New Delhi metallo-beta-lactamase (gen NDM-1) yang memberi lebih ketahanan atau kekebalan kepada bakteria untuk melawan antibiotik, termasuk antibiotik kuat jenis carbapenem.

Evolusi gen baru bakteria itu dikaitkan dengan salah guna antibiotik dan perkembangan berkenaan semakin membimbangkan dunia perubatan antarabangsa kerana gen NDM1 sudah dikesan di India, United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Sweden, Australia serta Belanda, katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Hasan Abd Rahman, pula menjelaskan penggunaan antibiotik yang tidak sepatutnya atau tanpa mengikut sukatan ditetapkan akan menyebabkan bakteria yang terdedah kepada ubat itu tetapi bertahan, bertindak balas melindungi diri melalui evolusi genetik yang mampu melawan antibiotik.

Katanya, bakteria dengan gen NDM1 satu daripada banyak bakteria yang boleh mengakibatkan jangkitan dalam perut dan paru-paru, justeru penggunaan antibiotik yang menepati garis panduan adalah amat penting untuk mengelakkan bakteria lain daripada turut mengalami evolusi genetik dan menjadi kebal.
Sebagai contoh, ada pesakit tidak mematuhi dos antibiotik ditetapkan, terutama tidak menghabiskannya. Ini menyebabkan bakteria tidak mati dan selepas terdedah kepada suatu antibiotik itu, ia ada peluang untuk `belajar melawan balik ubat berkenaan melalui evolusi genetik.

Perkara sama turut berlaku apabila ada pesakit mengambil ubat antibiotik yang sebenarnya tidak diperlukan. Oleh itu, harus diingatkan bahawa ada antibiotik yang khusus untuk membunuh bakteria tertentu mengikut jenis penyakit, katanya.

Sementara itu, Persatuan Perubatan Doktor Utama Malaysia mendedahkan ada pesakit yang bertindak mendapatkan antibiotik di farmasi atau kedai ubat alternatif apabila doktor enggan melayan permintaan mereka untuk mendapatkan ubat berkenaan.

Presidennya, Dr Molly Chuah, berkata doktor tidak boleh dipersalahkan keseluruhannya berhubung isu pemberian antibiotik kerana ada pesakit yang bersikap mendesak atau mendapatkannya sendiri daripada sumber lain.

0 Kisah menarik tentang Barack Obama

Makin ramai percaya Obama Muslim


2010/08/19
WASHINGTON: Semakin ramai warga Amerika Syarikat tersalah anggap terhadap Presiden Barack Obama kerana percaya beliau beragama Islam hampir dua tahun selepas tokoh Parti Demokrat itu berkuasa, menurut tinjauan terbaru, semalam.

Meskipun Obama menghadiri majlis keagamaan di gereja dan berulang kali menegaskan beliau beragama Kristian, seorang setiap lima warga Amerika yang ditanya percaya beliau adalah Muslim, kebanyakannya mengakui penyokong Parti Republikan. Hanya 34 peratus responden yang menganggapnya penganut Kristian, penurunan yang agak besar berbanding setahun lalu, menurut tinjauan Forum Pew mengenai Agama dan Kehidupan. Peratusan yang tidak pasti Obama menganut agama yang mana juga meningkat kepada 43 peratus daripada 34 peratus, tahun lalu.

Dalam tinjauan terbaru, 18 peratus percaya Obama adalah Muslim, peningkatan lapan peratus mata. Malah, kurang daripada separuh penyokong Obama dari Parti Demokrat percaya beliau seorang Kristian.

Daripada mereka yang percaya Obama beragama Islam, 60 peratus mengakui mengetahuinya daripada laporan media.

Tinjauan itu dibuat pada 21 Julai hingga 5 Ogos lalu membabitkan 3,003 responden. Keputusan itu didapati ketika Obama dikecam kerana dianggap menyokong pembinaan masjid berdekatan lokasi tragedi 9/11.
Pegawai Rumah Putih memberitahu akhbar Washington Post bahawa salah anggapan itu berpunca daripada kempen menyebar maklumat palsu oleh penentang politik Obama.

Akhbar The Guardian semalam mengulangi laporan mengenai latar belakang Obama sebagai seorang Kristian kepada lelaki Kenya, Barack Obama Sr yang dibesarkan sebagai Muslim.

Selain itu, pada usia enam hingga 10 tahun, Obama tinggal di Indonesia bersama ibunya dengan bapa tirinya. - Agensi

0 Novel Sharifah Abu Salem ke skrip telefilem. Mungkin lebih baik dulu watak utama adalah lelaki. Mari buat watak utama adalah lelaki

Antara kasih dengan keluarga dalam Pesona Rindu di TV1


2010/08/20
ADAPTASI novel daripada karya penulis terkenal Sharifah Abu Salem menerusi telefilem berjudul Pesona Rindu, mengetengahkan perjalanan hidup seorang insan bergelar wanita dan rencah kehidupan berkeluarga.

Telefilem yang akan disiarkan menerusi TV1, Sabtu ini jam 9 malam membariskan pelakon seperti Emelda Rosmila, Zamarul Hisham, Fezrul Khan, Siti Fazurina, Dian P.Ramlee, Datuk Ahmad Tamimi Serigar dan Khatijah Tan. Awal penceritaan Pesona Rindu menyaksikan kisah putus tunang antara Najmah dengan Ustaz Syakir yang menimbulkan kemarahan keluarga. Permintaan Najmah itu berlandaskan prinsip hidupnya yang hanya menganggap Ustaz Syakir tidak lebih daripada seorang abang baginya. Walaupun kecewa Ustaz Syakir reda menerima keadaan itu dan menganggapnya hanya sebagai adik. Najmah sekali lagi berdepan dilema apabila kemunculan Safuan, rakan sekerja yang didapati menghidap penyakit kronik barah paru-paru dalam diam jatuh cinta kepadanya. Justeru, Najmah yang mengetahui akan hal itu terpaksa menerima cinta Safuan kerana kasihan melihat penderitaan Safuan yang disahkan oleh doktor dapat bertahan hanya enam bulan untuk hidup.

Dilema cinta Najmah berterusan apabila Safuan melamar dan ingin mengahwininya sebelum ajal tiba. Lamaran itu membuatkan Najmah serba salah namun atas dasar simpati dan tidak mahu menghampakan permintaan Safuan, Najmah akhirnya bersetuju untuk bersatu.

Justeru, sekali lagi keluarganya menerima tamparan hebat dengan keputusan itu. Ibunya, Mak Nab menganggap Najmah keterlaluan dan mengetepikan keluarga lalu pernikahan itu dihalang dari diadakan di rumah mereka. Keadaan Safuan yang semakin tenat, membuatkan Najmah nekad mengahwini Safuan secepat mungkin. Walaupun sukar menerima perkahwinan anaknya, bapa Najmah, Haji Wahid hadir mewalikan pernikahan yang diadakan di wad Hospital.

Bagaimanapun, Tuhan lebih berkuasa, Safuan menemui ajal sebelum lafaz nikah diucapkan. Harapan Mak Nab untuk menjodohkan Najmah dengan Ustaz Syakir kembali berbunga, namun Najmah masih menolak kerana mahu menumpukan perhatian kepada kerjaya.
Pesona Rindu adalah rencah kehidupan keluarga dan cinta, kisah Najmah berterusan dengan kehadiran Fazlan dalam hidupnya. Fazlan anak majikan yang baru ditinggalkan isterinya Darina, dalam diam mula jatuh cinta kepada Najmah apabila sering menjadi tempat meluahkan masalah mengenai hubungan dan kisah rumah tangga.

Najmah takut menerima cinta Fazlan kerana Darina adalah rakan karibnya. Atas alasan kesunyian mereka mengambil keputusan nekad untuk berkahwin lalu sekali lagi menimbulkan kemarahan keluarganya kerana memilih cinta ketiga pada lelaki bergelar suami orang.

Perkahwinan mereka tetap berlangsung walaupun tanpa restu Haji Wahid dan ibunya namun diterima baik keluarga mentuanya Datuk Shauki dengan penuh bersifat terbuka. Tambahan lagi Datuk Shauki bersetuju menyembunyikan perkahwinan itu dari pengetahuan Darina yang lama menyepi tanpa sebarang khabar berita.

Bagaimanakah Fazlan dan Najmah berdepan dengan kepulangan Darina dan apa pula yang berlaku kepada bekas tunangnya Ustaz Syakir?