.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, February 04, 2010

0 Polis dapat kenaikan gaji

Sumber: UM:

98,747 polis dapat 'durian runtuh'
Oleh HELMI MOHD. FOAD
pengarang@utusan.com.my


Hishammuddin Tun Hussein bersalaman dengan Musa Hassan selepas sidang akhbar di pejabatnya di Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya, semalam. - BERNAMA
________________________________________

PUTRAJAYA 3 Feb. - Seramai 98,747 anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menikmati pelarasan kenaikan gaji dan elaun Imbuhan Tetap Khidmat Polis (ITKP) antara RM1,500 hingga RM6,000 berkuat kuasa 1 Januari 2009.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein ketika mengumumkan berita baik itu berkata, penyelarasan di bawah skim perkhidmatan baru itu disebabkan tiga pergerakan gaji tahunan dan kenaikan elaun ITKP, bergantung kepada pangkat dan perubahan jadual gaji matriks.
Menurutnya, skim baru itu melibatkan 10,678 orang pegawai kanan polis bermula daripada pangkat Inspektor hingga Timbalan Ketua Polis Negara manakala 88,069 lagi di kalangan anggota berpangkat rendah dari Konstabel hingga Sub Inspektor.
''Saya harap skim perkhidmatan baru ini akan memberikan semangat dan motivasi kepada seluruh warga PDRM sekali gus meningkatkan tekad untuk melahirkan pasukan polis yang lebih berintegriti, berwibawa dan mulia di mata masyarakat.
''Penawaran skim perkhidmatan baru itu sejajar dengan saranan dalam Laporan Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM pada 2005 selain bagi memastikan skim perkhidmatan polis sentiasa relevan dan berdaya saing," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pascaKabinet bagi kementeriannya di sini hari ini.
Hadir sama timbalannya, Datuk Wira Abu Seman Yusop dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.
Menurut Hishammuddin, pelaksanaan skim perkhidmatan baru itu yang dilaksanakan secara berperingkat melibatkan perubahan gaji matriks Penolong Kanan Pesuruhjaya Polis (SAC) kerana gabungan pangkat SAC I dan SAC II, Timbalan Penguasa Polis (DSP), Penolong Penguasa Polis(ASP) dan Inspektor Polis.
Hishammuddin menjelaskan, bagi fasa seterusnya akan menyaksikan perubahan gaji matriks dan elaun di kalangan pegawai rendah polis dan Konstabel.
''Bagi pangkat Konstabel hingga Koperal, pengurusan tertinggi PDRM masih berurusan dengan pihak agensi pusat untuk menghalusi skala gaji termasuk imbuhan tetap.
Katanya, ini membabitkan Sarjan, Sarjan Mejar dan Sub Inspektor yang akan menikmati penambahan tiga skala tangga gaji akhir dalam skim baru itu.
''Saya akan bertemu dengan semua pihak yang berkepentingan termasuk persatuan-persatuan yang mewakili kumpulan anggota lain-lain pangkat agar usaha ini dapat difahami oleh semua peringkat.
''Skim perkhidmatan baru yang diperkenalkan itu bertujuan menambah baik dalam perkara yang berkaitan kelayakan masuk, penggredan semula struktur pangkat, gaji matriks dan imbuhan tetap," katanya.

0 Barack Obama di You Tube

Sumber: Kosmo:

DUNIA
Presiden AS jawab soalan di YouTube

OBAMA berinteraksi dengan pengguna laman web YouTube pada Isnin lalu.
________________________________________


WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama pada Isnin lalu menjadi Presiden pertama menjawab soalan daripada pengundi menerusi laman perkongsian YouTube di Internet.
White House manyatakan sesi itu merupakan satu usaha untuk menjadikan pentadbiran Obama lebih berinteraksi dengan orang awam.
Ia merupakan satu lagi cara untuk Obama berkomuniaksi secara terus dengan pengundi menerusi teknologi terkini.
Pada Isnin lalu, Obama menghabiskan masa kira-kira 40 minit di Perpustakaan White House dengan menjawab lebih 11,000 soalan yang dikemukakan oleh pengguna-pengguna YouTube.
Soalan itu berkisar mengenai isu penjagaan kesihatan dan pengecualian cukai untuk perniagaan kecil.
Beliau turut ditanya berhubung dasar mengenai Sudan dan penutupan Penjara Teluk Guantanamo di Cuba.
Pengarah Politik dan Berita YouTube, Steve Grove berkata, White House tidak memilih soalan dan Obama tidak melihatnya terlebih dahulu.
Temu ramah itu disiarkan secara langsung menerusi YouTube dan laman web White House.
"Saya berharap kita akan mendapat peluang untuk melakukannya lebih kerap kerana ia memberikan saya peluang terbaik untuk mendekati semua orang di luar sana," kata Obama. - AP

0 Berikan kementerian dan FAM 50 cadangan terbaik untuk bola sepak berada pada ranking 100 dunia dalam 5 tahun akan datang

Sumber: Kosmo:

Malaysia No. 159


SKUAD bola sepak negara berjaya memperbaiki kedudukan dalam ranking dunia.


SKUAD bola sepak negara kini melonjak satu anak tangga untuk menduduki nombor 159 dalam ranking terbaru yang dikeluarkan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) semalam.

Bagaimanapun, kedudukan itu bukan satu pencapaian terbaik kerana skuad negara pernah menduduki ranking ke-150 pada Oktober 2009.

Dalam senarai terbaru FIFA semalam, Malaysia yang mengumpul 100 mata masih ketinggalan di belakang pencabar terdekat dari Asia Tenggara iaitu Thailand (98), Vietnam (116), Indonesia (136) dan Myanmar (141).

Sembilan kedudukan teratas pula tidak berubah masing-masing menjadi milik Sepanyol yang mengumpul 1,627 mata, Brazil (1,568), Belanda (1,288) dan Itali (1,176).
Tempat kelima hingga kesembilan masing-masing menjadi milik Portugal (1,176) diikuti oleh Jerman (1,173), Perancis (1,117), Argentina (1,082) dan England (1,076).
Namun Mesir yang memenangi gelaran ketiga berturut-turut Piala Negara-Negara Afrika Ahad lalu, melonjak 24 anak tangga untuk menduduki tempat ke-10. – AP

3 Saya kagum dengan idea PM kita sekarang dalam hal mendekati rakyat. Jika pengganti PM bukan Najib, belum tentu semua gagasan yang ada belum terlintas

Sumber: Malaysiakini



Datuk Seri Najib Razak berbangga dengan akaun Facebooknya - ia menjadi antara berita penting yang dimuatkan di dada-dada akhbar.

Bercakap kepada sebuah stesen TV India, perdana menteri berkata beliau menganggotai laman sosial itu untuk mendekati rakyat dan merapatkan jurang politik antara generasi tua dan muda.

“Kita perlu berubah mengikut masa kerana (mereka) adalah generasi yang celik IT,” beliau dipetik sebagai berkata.

Sejak mula mendaftar di laman berkenaan pada pertengahan November lalu, Najib berjaya menarik sehingga 30,000 peminat dan setakat kolum ini ditulis, jumlah pengikutnya di laman itu kini hampir mencecah angka 80,300.

Jumlah ini berjaya menandingi pesaing politiknya seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (60,159 orang peminat), Datuk Seri Anwar Ibrahim (39,086 orang peminat), Lim Kit Siang (16,694 peminat) dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (9,159 orang peminat).

Namun Najib masih ketinggalan di belakang mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang setakat ini mempunyai seramai orang 201,564 peminat di laman berkenaan.

Pada awal penglibatannya di arena laman sosial ini, Najib menulis beliau akan menggunakan Facebook untuk menyalurkan pandangannya selain mengumumkan aktiviti-aktiviti beliau.

Katanya, beliau juga akan berkongsi pautan, foto daripada Flickr, video daripada Youtube dan juga maklumat lain seperti makanan kegemaran dan juga aktiviti masa lapangnya di laman itu.

Respons warga Internet ke atas Facebook Najib secara umumnya tampak positif. Masakan tidak, jika peminat sendiri yang menghantar maklum balas?

Contohnya pada 18 Jan, Najib di laman tersebut mengumumkan rancangannya untuk mengadakan hari terbuka Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Seramai 81 orang 'menyukai' posting tersebut, selain menerima sebanyak 105 komen. Komen terakhir bagi posting tersebut diterima daripada Siti Alfinah Riduan yang berkata: “hope sgt akan ada d sabah gak.”

Selain Siti Alfinah, seorang lagi peminat Najib, Afykah Abdullah juga meninggalkan komen pada jam 11 pagi, 21 Jan: “Salam. Dear Dato' Seri, betul ke ada desas-desus mengatakan yang COLA kakitangan awam akan ditarik semula tahun ini?”

Pada Jan 25 pula, Najib berkata beliau akan ditemuramah dalam satu program khas TV3.

Salah seorang peminatnya Abdul Radzi Ismail menyahut dan berkata: “Syabas dan tahniah. Program yang cukup menarik. Saya tertarik dengan kata-kata Datuk Seri bahawa untuk menjadi pemimpin yang baik kita mesti sentiasa mendekati rakyat.”

Namun selain daripada pujian melangit, ada juga yang mengkritik beliau, seperti yang disuarakan Halimaton Saadiah Manaf: “Kasihan saya lihat Datuk ni. 99% dalam Facebook ini menyokong dengan nada mengampu."

“Cara dia orang buat Datuk pasti terlena dan ujub dengan kemampuan sendiri, padahal kami yang miskin ini tersepit kerana apa yang sebenarnya tak dapat Datuk rasa dan tengok dengan pasti,” kata Halimaton Saadiah lagi pada Ahad 31 Jan.

Di antara komentar pro dan kontra ini, ada juga pandangan yang tidak dapat dipastikan duduk perkaranya, seperti yang diutarakan seorang peminat bernama Faiza Alih bagi satu coretan Najib (kanan).

Dia ingin berkongsi bersama peminat program realiti TV popular Akademi Fantasia berhubung dakwaan, kononnya, Sultan Mizan Zainal Abidin selalu disindir oleh ahli-ahli politik di akhbar.

Sementara itu, selain Najib, Mohamad Tasyrif Tajudin - seorang pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan juga mempunyai akaun di laman sosial itu - dan beliau turut muncul menjadi antara berita penting di akhbar.

Mohamad Tasyrif didakwa pada 18 Jan lalu bawah Seksyen 223(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia, kerana menggunakan rangkaian tersebut bagi “mengeluarkan kenyataan yang boleh mengancam keselamatan orang lain.”

Beliau didakwa menulis “kenapa? nak aku baling bom petrol pulak kat sana? ... harga boleh runding” ketika mengulas mengenai serangan terhadap gereja-gereja, rentetan daripada isu penggunaan kalimah Allah.

Sekiranya pandangan sebegini ingin diambil kira, maka Najib perlu berhadapan dengan satu realiti baru. Beliau tidak sekadar perlu meraih populariti di kalangan orang muda tetapi juga perlu menanggap pendirian dan tahap kematangan warga maya ini terhadap sesuatu isu.

Ada pandangan yang menyebut, komen daripada Mohamad Tasyrif itu tidak lebih daripada satu bentuk humor gelap yang sepatutnya dapat diterima oleh masyarakat.

Menurut seorang penyair muda Rahmat Haron dalam satu coretan Facebooknya (Jan 16):

"dia bukan kaki bakar/bukan bodoh/dia pandai buat lawak gelap. kesian ramai yg dah tak faham kata perli/sindir atau sebenarnya siapa makan cili dia rasa pedas. ha ha ha ha ..."

Persoalannya, mampukah Najib membawa rakyat digital Facebooknya ke ruang 'toleransi' seperti itu?

0 Rupanya bisnes SKALI ialah bisnes webhosting? Yang saya tahu tentang SKALI ialah sebuah tajuk buku yang dijual di kedai EATON'S CP KK

Sumber: UM:

Skali jangka perolehan naik 20 peratus

KUALA LUMPUR 3 Feb. - Skali Group melalui Skali Managed e-Business (SMeB) menyasarkan peningkatan perolehan sebanyak 20 peratus dalam perumah web (web hosting) berbanding RM4.6 juta pada 2008.

Pengerusi Eksekutif SMeB, Saiful Khairi Zainuddin berkata, pihak syarikat sebelum ini, merekodkan peningkatan sebanyak 10 peratus dengan pengenalan produk terbaru yang mampu meningkatkan perolehan tersebut.

''Kami yakin pada tahun ini, perolehan dalam penghosan web dapat ditingkatkan kepada 20 peratus terutama selepas pelancaran EmbunWeb. Com ini.

''Selain itu, pada tahun ini juga dua lagi produk baru akan diperkenalkan dalam usaha meningkatkan jumlah perolehan tersebut,'' katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran perumah web, EmbunWeb.Com di sini hari ini.

Hadir sama Presiden Kumpulan Skali Aimi Aizal Nasharuddin dan Pengasas Bersama EmbunWeb.Com, Kevin Zahri.
Saiful berkata, SMeB juga menyasarkan pertambahan sebanyak 4,000 pelanggan pada akhir tahun ini menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 8,000 pelanggan.

''Peningkatan tersebut adalah sesuatu yang boleh dicapai memandangkan kerjasama yang baik untuk memasarkan produk tersebut,'' jelasnya.
Terdahulu EmbunWeb.Com yang dilancarkan itu merupakan kerjasama antara WebbingXchange (di bawah SMeB) dan Maxhosting.

EmbunWeb.Com dijangka dapat menarik minat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terutama perniaga bumiputera.
Saiful berkata, ia sejajar dengan misi untuk meningkatkan pengetahuan penggunaan teknologi maklumat (IT) di kalangan PKS, selain mendedahkan kepada mereka pelbagai cara dan strategi yang efektif dalam pemasaran Internet.

''Kami sebenarnya membantu mereka bersaing dengan pemain yang lebih besar dalam penggunaan IT untuk membangunkan perniagaan.

''SMeB akan menyediakan kursus reka bentuk web termasuk bagaimana membangunkan laman web pada harga berpatutan,'' katanya.

0 Mari hasilkan satu karya catan abtrak dan jual pada harga 1/2 juta ringgit malaysia

Sumber: UM

Potret Picasso dijual setinggi RM44 juta

LONDON 3 Feb. - Karya agung Picasso yang tidak lagi dipamerkan kepada orang ramai sejak berdekad lalu, dijual secara lelong dengan harga 8.1 juta pound (RM44 juta), dua kali lebih mahal dari jangkaan.

Potret gambar isteri kedua artis dari Sepanyol yang di panggil Tete de Femme (Jacqueline) itu tidak dipertonton kepada orang ramai sejak tahun 1967 dan pada mulanya dijangka dijual pada harga empat juta pound (RM21.6 juta), kata syarikat lelongan, Christie's di sini semalam.

Lukisan yang siap pada 1963 itu tidak pernah ditawarkan sebagai barang untuk dilelong serta kekal berada dalam simpanan yang sama hingga 1981.

Penjualan Tete de Femme (Jacqueline) yang berjaya memperoleh 8.1 juta pound (RM44 juta) hanyalah sebahagian daripada beberapa karya terkemuka yang dilelong termasuk hasil seni daripada Renoir dan Matisse.

Christie's bagaimanapun enggan mendedahkan identiti pembeli tersebut.
The Impressionist and Modern Art Evening Sale memenangi beberapa bidaan berjumlah 76.9 juta pound (RM420.5 juta) di mana empat dari hasil karya itu diperoleh dengan harga melebihi lima juta pound (RM27.3 juta), demikian menurut Christie's.

"Dengan penjualan hasil karya ini sekali gus membuktikan permintaan terhadapnya adalah tinggi dan pembeli yang menghargai hasil dari seluruh dunia turut komited untuk memilikinya," kata Pengarah Impresionisme dan Seni Moden Christie's, Giovanna Bertazzoni. - AFP

2 Mari belajar ilmu kehidupan


Budi bahasa budaya kita.



Panduan lelaki dan wanita yang mahu mempertimbangkan berumahtangga dalam masa terdekat ini.



Ceramah semasa Hari Inovasi pada bulan Oktober 2009 di Putrajaya. Saya sangat teruja semasa ceramah ini berlangsung. Sampai ambil gambar lagi, rugi terlepas idea yang sangat bermakna.



Mari buat latihan minda. Sumber: Kampus INTAN Sabah.



Ambil pelajaran ini jika anda mahu pandai bermain bowling. Bermain bowling secara bijak. Sumber: Pusat Bowling Centre Point, KK.

7 Salam perkenalan kepada sahabat-sahabat pengunjung. Terima kasih untuk support selepas ini

Mulanya saya mahu letak pic-pic ini di ruangan sebelah kiri atau kanan tetapi ruang terhad, jadi saya letakkan di posting ini:


Pandangan dari kediaman di Puri Warisan, Inanam. Hanya rumah sewa sahaja.


Gambar ini diambil bulan Jun tahun lalu. Kami 9 orang adik-beradik. Seorang tidak berada dalam gambar kerana bertolak awal untuk penerbangan ke Tawau atas urusan study. Saya anak sulong, yang berdiri paling kiri. Ayah kami telah tiada, meninggal dunia pada 24 januari 2008.



Ruang tamu rumah di Kampung Bunga Raya Keningau. Masa belum bercat. gambar ini diambil masa pemberkatan rumah atau masa perasmian konon.



Gambar rumah dari pandangan sisi. Ini saja yang kami ada. Kampung saya 150KM dari Bandaraya Kota Kinabalu.



Dari beranda rumah. Pemandangan Kampung Tonobon Baru, Bunga Raya. Masa sekitar jam 6.20 pagi.


Kesian aku kena gambar x sedia. Tapi aku suka gambar aku macam ni. Ini gambar di dapur. Sempit saja laluannya kan?



Pemandangan kampung dari udara.
Sumber: Pirut



Aku minta cuci kereta termasuk vacum sekali. Ini di Puri Warisan Inanam, KK.



Pandai tak aku ambil gambar diorang? Gambar di KDCA.



Ini pula gambar di dewan, KDCA. Diorang sedang buat persembahan sejarah Huminodun.



Ini adalah tokoh besar kadazan dusun dan Sabah. Lokasinya di Pekan Donggongon, Penampang. Mendiang Datuk Peter Mojuntin. Saya hampir lupa, ingatkan Tun Fuad Stephen.


Pemandangan KK dari menara pandang. Cantik tak aku ambil? Siapa mahu minta service fotografi, bolehlah contact aku ya? Hehehe... Kawan aku si Pirut lagi hebat. siapa mahu service fotografi profesional, boleh hubungi dia di wwww.pirut.blogspot.com.



Saya suka menonton wayang. Saya suka filem ini.



Saya juga suka menonton perlawanan bola sepak. Game ini diambil masa Sabah VS Kedah di stadium likas untuk perlawanan piala FA. Kedah menang 2 - 0. Kalau bola EPL, saya peminat pasukan Arsenal.



Gambar ini diambil untuk kenang-kenangan semasa kursus di Janda Baik, Pahang pada bulan Mei 2009. Bukan selalu dapat datang ke sini kan?



Ini saja gambar yang aku rasa hensem, yang lain-lain aku malu share. Kalau aku rasa hensem, aku taruh semua tapi buruk-buruk gia. Aku yang duduk pakai baju maroon itu.


Semua gambar diambil menggunakan kamera Nokia, 3 megapixel.

0 Michael Learn To Rock pergi ke Kota Kinabalu




Gambar ini diambil di KKIA pada bulan 12 yang lalu. Kebetulan kami satu flight dari KLIA. Banggalah juga satu flight dengan diorang ni, boleh menunjuk kepada peminat-peminat MLTR. Masa tangkap gambar ini, kalau saya lewat 5 saat tangkap gambar ini, si penyanyi utama telah pergi ke wash room. Terima kasih MLTR kerana sempat snap sebelum bergerak. Cantik tak aku tangkap gambar?

0 Anggota polis layak menerima kenaikan gaji ini supaya lebih dihormati rakyat

Sumber: UM:

ARKIB : 03/02/2010

98,747 anggota polis naik gaji
03/02/2010 7:04pm



Oleh HELMI MOHD. FOAD

PUTRAJAYA 3 Feb. - Sejumlah 98,747 anggota dan pegawai polis akan mendapat penyelarasan kenaikan gaji dan elaun imbuhan tetap di bawah skim perkhidmatan baru berkuat kuasa 1 Januari 2009.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, penyelarasan itu membabitkan tiga pergerakan gaji tahunan dan kenaikan Imbuhan Tetap Khidmat Polis (ITKP) daripada RM1,500 hingga RM6000 bergantung kepada pangkat dan perubahan jadual gaji matrik. - Utusan