.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, May 14, 2010

0 Peristiwa hitam 13 Mei dalam kenangan. Apakah ia salah faham atau kesalahan pemimpin atau kesalahan pelampau?
Memori suram 13 Mei

Wartawan Malaysiakini | May 13, 10 7:26pm
Ianya bermula apabila keputusan pilihan raya pada 10 Mei 1969 diumumkan pada hari berikutnya.

Buat pertama kalinya sejak kemerderkaan, Perikatan hilang penguasaan majoriti dua pertiga di Parlimen dan tumbang di Kelantan dan Pulau Pinang.

Dewan undangan negeri Selangor dan Perak pula digantung kerana tiada parti yang mencapai kemenangan majoriti.

Bagaimanapun, di Selangor, Perikatan kemudiannya dapat menguasai negeri itu selepas mendapat sokongan calon Bebas tunggal.

Untuk merayakan kemenangan itu, pembangkang telah mengadakan perarakan kemenangan pada 12 Mei dengan kebenaran pihak polis.

Penyokong India dan Cina parti Gerakan yang merupakan parti pembangkang ketika itu, turut menyertai perarakan tersebut yang diketuai oleh ikon Gerakan Dr Tan Chee Khoon dari klinik dan pejabat politiknya, Tan Dispensary, yang terletak di Jalan Batu (sekarang dikenali sebagai Jalan Tunku Abdul Rahman).


Dalam memoirnya 'May 13 Before and After' Perdana Menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman berkata perarakan untuk 1,000 anggota parti itu telah bertukar menjadi perarakan samseng.

Beliau menulis bahawa kegilaan ekoran kemenangan itu mencapai kemuncaknya dan orang ramai tidak dapat dikawal lagi.

Menurut Tunku lagi pihak komunis mengambil kesempatan dengan membakar emosi mereka.Perarakan itu kemudian berubah haluan menuju ke Jalan Campbell (sekarang Jalan Dang Wangi) dan Jalan Hale (sekarang Jalan Raja Abdullah) menuju ke kampung majoriti orang Melayu - Kampung Melayu - dan melalui kediaman Menteri Besar ketika itu, Datuk Harun Idris.

Menurut seorang saksi yang berusia 18 tahun ketika itu, mereka berarak sambil membawa penyapu, cuba mengatakan bahawa bangsa Melayu akan disapu. Katanya, mereka membawa penyapu untuk menyapu Datuk Harun dari rumahnya itu.

Dalam keghairan untuk menunjukkan siapakah yang berkuasa, mereka melaungkan kata-kata menghina orang Melayu di kawasan itu sambil memperlihatkan pelakuan yang kurang ajar. Pada saat itulah ia membangkitkan kemarahan orang Melayu, katanya.

Demonstrasi itu kemudiannya reda, tetapi ia tidak berakhir di situ apabila orang Melayu pula merancang untuk mengadakan perhimpunan pada hari berikutnya.

Rumah menteri besar yang kini merupakan tapak pembinaan kondominium, dijadikan pusat operasi untuk menganjurkan perhimpunan tersebut.

Menurut para saksi, orang Melayu dari beberapa kubu kuat di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, telah berhimpun di rumah Datuk Harun dengan bersenjata seperti batang kayu dan parang.

Berita dilaporkan bahawa orang Cina telah menyerang dua orang Melayu di Setapak. Dan pertumpahan darah bermula kira-kira jam 6 petang.

0 Bagaimana Perang Dunia boleh terjadi? Kumpulan pelampau adalah salah satu penyebabnya. Hargailah keamanan. Jadikan dunia ini selamat untuk diduduki

Kumpulan pelampau mampu cetus WW III


Syed Hamid Albar menerima cenderamata daripada Mustafa Latif selepas menyampaikan ucaptama di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam. - bernamaKUALA LUMPUR 13 Mei - Kewujudan kumpulan pelampau seperti al-Qaeda, pro-Nazi dan pelampau perkauman yang berselindung di sebalik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) boleh mencetuskan Perang Dunia Ketiga (WW III) pada masa depan.

Bekas Menteri Luar, Tan Sri Syed Hamid Albar memberitahu, WW III tidak mustahil berlaku kerana pelakunya adalah kumpulan pelampau yang melancarkan peperangan dan mereka tidak terikat dengan sempadan serta mampu membawa kehancuran di mana-mana sahaja.

''Kumpulan ini mengguna pakai teknologi canggih dalam menyampaikan mesej kebencian serta konflik tetapi senjata yang diguna mungkin tidak secanggih yang dimiliki oleh angkatan tentera namun kemusnahan yang akan berlaku amat menakutkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan ucap utama pada Persidangan Antarabangsa mengenai Perang Dunia Kedua (WW II) dan Bangkitnya Multilateral anjuran World Futures International Sdn. Bhd. (Worldfuture) di sini hari ini.

Turut hadir, penganjur Persidangan Antarabangsa Perang Dunia II dan Kebangkitan Multileteralism, Mustafa Latif.

Persidangan sehari itu membabitkan pembentangan 13 kertas kerja pejuang-pejuang antipeperangan dari Amerika Syarikat (AS), Belanda, Turki, Filipina, Indonesia dan Malaysia serta dihadiri kira-kira 200 orang peserta yang menentang peperangan.

Antara pembentang kertas kerja ialah Profesor Dr. Hasan Yahya dari AS; Profesor Albert Jansen dari Belanda dan bekas Panglima Angkatan Tentera, Jeneral (B) Tan Sri Mohammad Hashim Ali.

Syed Hamid memberitahu, keadaan itu telah berlaku ketika ini antara AS dengan kumpulan al-Qaeda apabila mereka memburu kumpulan tersebut hingga ke Pakistan serta Afghanistan dan negara-negara di Asia Barat.

''Ini boleh menjadi satu permulaan kepada berlakunya peperangan yang lebih besar di kalangan kuasa besar dengan kumpulan-kumpulan itu," katanya.

Syed Hamid menegaskan, peperangan antara negara juga dijangka berlaku seperti peperangan di negara-negara Balkan yang membabitkan etnik berlainan di dalam sebuah negara yang sama atau negara jiran.

Tegasnya, seluruh dunia tidak menyangka apabila berlaku peperangan di negara-negara Balkan yang menyaksikan pembunuhan ramai penduduk Islam.

''Langkah utama untuk mengelakkan peperangan di dunia ialah dengan mewujudkan lebih banyak kumpulan serantau seperti ASEAN dan pelbagai lagi kerana ia akan mewujudkan kerjasama serta dapat menyelesaikan masalah melalui hubungan baik antara kedua-dua negara.

''Saya percaya kumpulan serantau ini merupakan forum terbaik untuk menyelesaikan segala masalah yang wujud antara negara-negara berjiran," tegasnya.

Beliau memberitahu, dunia juga kini mempunyai mekanisme yang sesuai untuk menghalang peperangan daripada berlaku iaitu menggunakan media sama ada media perdana atau alternatif.

Katanya, mekanisme itu perlu digunakan untuk mendidik penduduk dunia mengenai budaya keamanan, persefahaman dan tolak ansur serta budaya sesebuah masyarakat.

Mengenai WW II, Syed Hamid menegaskan, dunia tidak pernah belajar daripada kemusnahan dan penderitaan akibat perang tersebut yang telah membunuh kira-kira 60 juta orang termasuk 40 juta orang awam.

Katanya, peperangan tidak boleh digunakan sebagai alat untuk menyelesaikan sebarang perbezaan dan konflik serta tidak akan muncul pemenang ataupun mangsa kerana ia tetap merugikan kedua-dua pihak.

''Hari ini kita masih menyaksikan pencerobohan kedaulatan, pelanggaran hak asasi manusia," katanya.

Tambah beliau, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang ditubuhkan sebagai alat untuk menghalang berlakunya peperangan, tidak mencapai maksud penubuhannya kerana ia gagal menghalang dan bertindak menangani konflik ketenteraan di dalam sesebuah negara dan sesama negara.

0 Sime Darby rugi RM1.63b? Banyaknya duit Sime Darby yer? Mari ambil pengajaran

Tindakan Sime Darby selaras prinsip urus tadbir
PUTRAJAYA 13 Mei - Langkah Lembaga Pengarah Sime Darby Bhd. (Sime Darby) mengarahkan Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulannya, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid bercuti ekoran kerugian besar yang dialami konglomerat itu adalah selaras dengan prinsip urus tadbir yang baik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, semua syarikat milik kerajaan (GLC) bertanggungjawab atas prestasi masing-masing dengan kerajaan sendiri telah menggariskan prinsip urus niaga tertentu.

''Peranan lembaga pengarah dan pengurusan amat jelas dan apa jua tindakan yang dibuat oleh Sime Darby ini mencerminkan bahawa mereka perlu membuat keputusan yang tegas, muktamad serta telus.

''Kita tidak ada hasrat untuk menutup kerugian serta kelemahan yang berlaku. Ini bertentangan dengan prinsip urus niaga yang baik," katanya.

Perdana Menteri menyatakan demikian kepada pemberita selepas mengumumkan kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara bagi suku pertama 2010 yang mencatat 10.1 peratus di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Sime Darby mengarahkan Ahmad Zubir yang kontraknya dijangka berakhir 26 November ini, untuk bercuti setelah konglomerat itu mencatatkan kerugian lebih RM1.63 bilion ekoran lebih kos dalam beberapa projek di bawah Bahagian Tenaga dan Utilitinya.

Serentak itu, mesyuarat Lembaga Pengarah Sime Darby yang bermesyuarat hampir 12 jam semalam memutuskan untuk melantik Datuk Azhar Abdul Hamid sebagai pemangku Presiden dan Ketua Eksekutif syarikat itu.

Disebabkan perkembangan itu, Pengerusi Sime Darby, Tun Musa Hitam hari ini berkata, Sime Darby dijangka merekodkan kerugian RM964 juta bagi prestasi kewangan separuh kedua 2010 untuk projek hidroelektrik Bakun (RM450 juta), MOQ (RM159 juta) dan pembinaan kapal bagi projek MOQ (RM155 juta).

Sebelum ini, Sime Darby dilaporkan telah mewujudkan Jawatankuasa Petugas Khas untuk menyiasat Bahagian Tenaga dan Utilitinya.

Kerugian membabitkan projek Bulhanine dan Maydan Mahzam dengan Qatar Petroleum (QP), Projek Maersk Oil Qatar (MOQ), pembinaan kapal bagi kegunaan projek MOQ dan projek empangan hidroelektrik di Bakun.

Projek QP yang dianugerahkan pada April 2006 yang sepatutnya siap pada Ogos 2008 telah tertangguh dan lebihan kos sehingga mengakibatkan kerugian RM500 juta.

Bagi projek MOQ yang diperoleh pada Januari 2007 dan sepatutnya siap pada Oktober tahun lalu juga mengalami lebihan kos dan mencatatkan kerugian sebanyak RM525 juta bagi tahun kewangan 2010.

Projek marin pembinaan dua bot tunda dan kapal untuk kegunaan projek MOQ juga masih gagal disiapkan dan projek itu dianggarkan mengalami kerugian sebanyak RM155 juta.

Dari lebihan kos bagi MOQ sebanyak RM525 juta pada tahun kewangan 2010, RM367 juta telah dikenal pasti pada separuh pertama.

Projek Bakun pula yang dijadualkan siap pada September 2007 tetapi terpaksa dilanjutkan juga, dianggarkan memerlukan kos tambahan sebanyak RM450 juta.