.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, February 17, 2010

0 Yang bersalah harus bertanggungjawab atas kesalahan mereka walau betapa tinggi kedudukan mereka dalam masyarakat. Mari ambil pelajaran ini

Sumber: UM:

Vatican mahu gereja Ireland mengaku salah

ROME 16 Feb. - Seorang pemimpin atasan Vatican memberitahu bishop Ireland dalam satu persidangan luar biasa Vatican bersama Pope Benedict XVI semalam, bahawa mereka mesti mengakui kesalahan melindungi generasi penderaan seksual kanak-kanak atau mengalami risiko kehilangan kepercayaan penganut-penganut Katolik di Ireland.

Namun bekas pembantu paderi Dublin yang membantu mendedahkan skandal tersebut meragui bahawa sebarang pengurusan hierarki sebenar hanya akan terhasil selepas persidangan tertutup selama dua hari itu berakhir di Apostolic Palace.

Pembantu utama Benedict, Cardinal Tarcisio Bertone, menyampaikan syarahan 'pedas' itu di Mass sebelum beliau mengutuk 'perbuatan-perbuatan keji' yang dilakukan oleh segelintir hierarki gereja Ireland, meskipun beliau tidak menyatakan nama-nama mereka yang terlibat.

Bertone, orang kedua Vatican yang menyertai persidangan itu bersama 24 bishop daripada uskup-uskup Ireland, menyamakan krisis tersebut dengan 'ribut paling dahsyat' yang menyentuh jiwa penganut-penganut, menggoyahkan kepercayaan mereka dan mengancam kemampuan mereka untuk percaya kepada tuhan.

"Untuk mengembalikan kepercayaan, 'pesalah mesti mengakui kesalahan mereka sendiri dengan kepercayaan sepenuhnya'," gesa Bertone, setiausaha Holy See di negara itu.

Beliau bimbang 'kejahatan' itu akan menolak kepercayaan dan 'melemahkan semangat serta mengundang keadaan terdesak'.

Laporan negara pada tahun lepas mendapati pemimpin-pemimpin gereja di Dublin menghabiskan masa berdekad-dekad melindungi paderi yang mendera kanak-kanak daripada undang-undang, sementara kebanyakan paderi yang lain berpura-pura tidak melihat perkara tersebut.

Satu siasatan berasingan didokumenkan sejak berdekad-dekad berhubung penderaan seksual, fizikal dan psikologi sama ada terhadap kanak- kanak atau remaja di sekolah, rumah- rumah kebajikan dan rumah anak- anak yatim yang dikendalikan oleh mazhab Katolik.

Pihak Vatican bagaimanapun enggan memberikan sebarang komen sebelum persidangan itu berakhir hari ini meskipun ia telah menyiarkan ucapan Benedict dalam sesi itu, yang bermula pada waktu pagi sehingga petang. - AP

0 Rugi tidak post tajuk senarai siapa terkaya Malaysia terbaru. Wahai sekalian rakyat, ambillah pelajaran ini

Robert Kuok kekal terkaya di Malaysia

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Bekas Raja Gula, Robert Kuok Hock Nien terus mengekalkan kedudukan di tempat teratas sebagai orang terkaya di Malaysia apabila nilai kekayaannya meningkat sebanyak RM16.1 bilion kepada RM42.7 bilion.

Tahun lalu, nilai kekayaan Robert Kuok adalah sebanyak RM26.6 bilion.

Tempat kedua dikuasai oleh 'orang kuat' industri telekomunikasi, T. Ananda Krishnan dengan nilai kekayaan berjumlah RM27 bilion manakala tempat ketiga pula jatuh kepada taikun perladangan, IOI Corporation Bhd., Tan Sri Lee Shin Cheng dengan nilai kekayaan sebanyak RM11.92 bilion.

Kaji selidik tersebut dilakukan oleh sebuah majalah tempatan, Malaysian Business bagi terbitan hari ini.

Malaysian Business dalam kenyataannya di sini turut mendedahkan nilai kekayaan 40 orang terkaya Malaysia setakat pada 15 Januari 2010 berjumlah RM156.7 bilion berbanding RM96.3 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu mewakili kenaikan sebanyak 63 peratus.

Katanya, sehingga pertengahan tahun ini, pertambahan nama dalam senarai orang terkaya negara dijangka berlaku sebanyak 50 peratus lagi.

Jelasnya, setakat ini, Malaysia mempunyai 22 orang terkaya, meningkat berbanding pada tahun lalu.

"Nilai kekayaan pada tahun ini secara keseluruhannya menyusut sedikit berbanding 2008, jatuh RM171.9 bilion,'' kata Malaysian Business.

Tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow pula berada di kedudukan keempat terkaya di Malaysia dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.86 bilion.

Berada di kedudukan kelima terkaya adalah Tan Sri Lim Kok Thay dari Genting Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM10.38 bilion, manakala tempat keenam diisi oleh Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group dengan nilai kekayaan RM7.09 bilion.

Usahawan bumiputera dan pengasas Yayasan Al-Bukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary pula menduduki tempat ketujuh dengan nilai kekayaan sebanyak RM6 bilion.

Tempat kelapan dikuasai oleh isteri mendiang Tan Sri Lim Goh Tong, orang kuat syarikat konglomerat hiburan dan perjudian Genting Group, Puan Sri Lee Kim Hua dan tempat kesembilan menjadi milik Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group dengan nilai kekayaan sebanyak RM3.5 bilion.

Menduduki carta ke 10 merupakan tokoh korporat, Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group.

Dua lagi usahawan bumiputera yang berjaya menempatkan diri dalam senarai orang terkaya di Malaysia ialah Tan Sri Azman Hashim dari Arab Malaysian Corporation untuk mengisi kedudukan ke-11 dengan nilai kekayaan RM2.86 bilion dan Datuk Mokhzani Mahathir dari Kencana Petroleum pada kedudukan ke-20 dengan nilai kekayaan sebanyak RM1.07 bilion.