.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, April 13, 2011

0 Buat iklan di youtube untuk perjanjian 80:20 dan raih pendapatan 5 angka

Peroleh RM211,955 kerana video di YouTubeROB HOMAYOON menunjukkan cara-cara untuk membuat origami di laman YouTube.


GERMANTOWN, Amerika Syarikat (AS) - Seorang pelajar pergigian Universiti Temple di Philadelphia, AS, Rob Homayoon menyatakan dia sudah memperoleh pendapatan sebanyak AS$70,000 (RM211,955) sejak 2008 dengan menghasilkan klip video origami di laman YouTube di Internet, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Homayoon, 25, yang tinggal di sini, Pennsylvania menghasilkan klip video mengenai cara untuk membuat origami daripada kertas dari apartmennya.

Origami merupakan kaedah melipatkan kertas untuk menghasilkan pelbagai bentuk seperti burung.

Dia memperoleh pendapatan itu menerusi satu perjanjian dengan YouTube yang menjual iklan.

Menurutnya, dia memperoleh 80 peratus daripada jualan iklan dan Google yang memiliki YouTube memperoleh 20 peratus.

"Semasa (video) saya bermula, saya memperoleh AS$100 (RM302.85) dan saya berpendapat saya boleh menggunakannya untuk wang minyak saya. Kemudian ia meningkat kepada AS$400 (RM1,211) dan AS$600 (RM1,817) dan pada akhirnya saya memperoleh AS$1,000 (RM3,028) dan kemudian AS$2,000 (RM6,057).

"Salah satu cek saya mengandungi lima angka. Ia berlaku pada Disember lalu, empat bulan lalu," kata Homayoon.

Video klip Homayoon kini dimuat naik sebanyak 29.4 juta dan rangkaian klip videonya di YouTube mempunyai 64,000 pelanggan. - Agensi

0 Bermula dari 9.99% kepada 29.99% dan sekarang 62.89% untuk Arsenal

Taikun Amerika kuasai Arsenal
LONDON - Taikun sukan Amerika Syarikat, Stan Kroenke telah menguasai pegangan saham Arsenal dan bersetuju dengan terma untuk membeli baki saham kelab Liga Perdana England itu semalam.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Bursa Saham London, perjanjian tersebut mencecah nilai sekitar £731 juta (RM3.6 bilion).

Kroenke Sports Enterprises (KSE) telah meningkatkan pegangan saham mereka daripada 29.99 peratus kepada 62.89 peratus dan terdapat terma yang dipersetujui untuk KSE membeli baki saham dengan nilai £11,750 (RM58,090) seunit.

"Kami cukup teruja dengan peluang untuk meningkatkan penglibatan serta komitmen kami terhadap Arsenal.

"Arsenal jelas sebuah pasukan yang cukup hebat dengan sejarah istimewa dan tradisinya.

"Mereka turut memiliki seorang pengurus yang bagus iaitu Arsene Wenger.

"Kami berhasrat untuk membina warisan yang penuh kekayaan ini dan membawa kelab ini ke arah satu kejayaan baru," kata Kroenke, 63, dalam satu kenyataan semalam.

Sementara itu, Wenger turut mengalu-alukan perjanjian baru itu sambil berkata: "Saya telah bekerja dengan Kroenke dalam lembaga pengarah kelab sejak beberapa tahun lalu dan yakin beliau cukup menyayangi kelab ini."

Kroenke yang pada mulanya hanya memiliki 9.99 peratus saham Arsenal pada April 2007 turut merupakan pemilik kelab Liga Bola Sepak Utama (MLS) Amerika Syarikat, Colorado Rapids serta pasukan bola keranjang, Denver Nuggets dan pasukan hoki ais, Colorado Avalanche. - AFP

0 Ubah status hutan simpan kepada tanah kerajaan supaya dapat diagihkan secara geran berkelompok

Sabah sedia tukar status hutanMUSA Aman (kanan) melambai kepada penari-penari suku kaum Murut selepas merasmikan Pesta Kalimaran ke-9 Peringkat Negeri di Padang Pekan Tenom, kelmarin.TENOM 11 April – Kerajaan negeri bersedia menukar status hutan simpan kepada tanah kerajaan dan mengagihkannya kepada golongan yang benar-benar berhak.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata, apabila status hutan simpan ditukar kepada tanah kerajaan, ia akan diagih-agihkan kepada penduduk melalui pemilikan geran berkelompok seperti dilaksanakan di daerah Nabawan dan Tongod, sebelum ini.

Katanya, pengagihan tanah secara geran berkelompok dapat memastikan semua lapisan rakyat di negeri ini, khususnya di kawasan pedalaman memiliki tanah sendiri setelah mendudukinya sejak zaman berzaman.

“Dengan cara ini juga ia akan dapat melindungi dan mengelakkan tanah yang mereka miliki jatuh ke tangan orang asing.

“Kita akan beri keutamaan kepada kawasan hutan simpan yang telah diduduki oleh penduduk di situ sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu,” katanya ketika berucap merasmikan Pesta Kalimaran kali kesembilan di padang pekan Tenom di sini semalam.

Musa menyatakan perkara itu sebagai mengulas permintaan Presiden Persatuan Murut Sabah, Datuk Rubin Balang agar penduduk yang mendiami hutan simpan sejak turun temurun diberi hak menduduki kawasan berkenaan.

Mengulas pembangunan daerah Tenom, Musa berkata, daerah itu tidak ketinggalan dalam arus pembangunan perdana yang telah dirancang di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebelum ini pun katanya, pelbagai projek pembangunan telah dilaksanakan di daerah itu, termasuklah pembinaan Jambatan Binai dan menaik taraf infrastruktur Pusat Kebudayaan Murut Sabah.

“Inilah cara kerajaan Barisan Nasional (BN) membela nasib rakyat bagi memastikan tiada kawasan yang ketinggalan,” katanya.