.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, April 26, 2010

0 Kisah Al Qaeda DiFilemkan

Tayangan perdana filem kisah al-Qaeda
NEW YORK 25 April - Sebuah filem baru arahan pemenang anugerah Oscar, Alex Gibney (gambar) yang membongkar budaya dan sejarah kewujudan al-Qaeda serta motifnya menyerang Amerika Syarikat (AS) ditayangkan pada Festival Filem Tribeca, hari ini

'My Trip to Al-Qaeda,' mengisahkan pengembaraan wartawan AS, Lawrence Wright ke serata dunia bagi mencari susur galur sejarah tentang penubuhan al-Qaeda serta punca ia dan pemimpinnya, Osama bin Laden menjadi radikal.

''Kita tahu al-Qaeda, kita tahu keganasannya, kita tahu ancamannya tetapi kita sebenarnya tidak tahu mengapa dan bagaimana. Perjalanan peribadi Larry (Lawrence) membolehkan kita memahami perkara tersebut secara agak mudah dan menarik,'' kata Gibney dalam satu temubual.

Diadaptasi daripada buku The Looming Tower: al Qaeda and the Road to 9/11, karya Wright pada 2007 yang memenangi Hadiah Pulitzer, filem berkenaan saling beralih daripada Wright bercerita di atas pentas dan temubual sebenar dengan sumber Wright.

''Mencari al-Qaeda tidaklah begitu mudah, seperti persoalan siapakan individu di sebaliknya? Ia mengenai dari mana mereka datang. Apakah punca yang menyebabkan keganasan dijadikan manifesto?'' kata Gibney.

Filem berkenaan bermula dengan Wright menjelaskan proses Ayman al-Zawahiri, seorang pakar bedah Mesir yang menubuhkan al-Qaeda berubah menjadi radikal.

Pada 1984, al-Zawahiri keluar dari sebuah penjara di Kaherah selepas diseksa dengan elektrik dan anjing liar selama tiga tahun, menurut Wright.

''Ekoran itu beliau telah menjadi seorang yang kental dan berazam untuk membalas dendam,'' kata wartawan itu.

Selepas itu filem berkenaan beralih untuk menerangkan bagaimana bapa Osama bin Laden yang dipaparkan sebagai seorang buruh Yemen bermata satu yang tidak terpelajar muncul sebagai kontraktor terbesar di Arab Saudi.

Bagaimanapun Osama bin Laden hilang kepercayaan terhadap Arab Saudi, kata Wright merujuk kepada peristiwa beliau dihina setelah permintaannya ditolak oleh Arab Saudi bagi melindungi rakyatnya apabila Kuwait ditakluk oleh Saddam Hussein pada 1990.

Sebaliknya Arab Saudi beralih kepada AS yang menyebabkan maruah Osama Bin Laden tercalar.

Menurut penulis berkenaan, insiden berkenaan menjadi agenda awal al-Qaeda untuk menghalau tentera AS dari Asia Barat kerana kehadirannya merupakan satu penghinaan.

Osama bin Laden juga menurut Wright, dikuatkan semangatnya oleh satu peristiwa bersejarah pada 11 September 1683. Pada tarikh tersebut tentera Poland, Austria dan Jerman mematahkan penguasaan Empayar Ottomaniah ke atas Vienna, sekaligus menandakan permulaan kejatuhan empayar Islam itu dan pengikut Kristian di Barat kembali bertapak.

Menurut Gibney, adalah sesuatu yang menarik untuk mengetahui cara Osama bin Laden melihat semula dirinya sebagai seorang wira yang akan memimpin Asia Barat bagi mencapai kemenangan ke atas Barat. - Reuters

0 Orang India Terkaya Di Negeri Orang. Betapa Hebatnya!

Jutawan India terkaya di Britain

LONDON 25 April - Nilai harta individu- individu terkaya di Britain dilaporkan meningkat sebanyak 30 peratus dalam tempoh setahun ketika kebanyakan negara masih bergelut untuk pulih daripada kegawatan ekonomi.

Senarai kekayaan individu terkaya di Britain yang disiarkan Sunday Times hari ini, menunjukkan hartawan keluli dari India, Lakshmi Mittal dan keluarganya kekal di tangga teratas dengan aset berjumlah AS$34.5 bilion (RM110 bilion), berbanding AS$16.6 bilion (RM53 bilion) yang diperolehnya pada tahun lalu.

Jutawan Rusia yang juga pemilik Kelab Bola Sepak Chelsea, Roman Abramovich, kekal di tangga kedua dengan kekayaan berjumlah AS$11.3 bilion (RM36 bilion), peningkatan sebanyak AS$615 juta (RM2 bilion) berbanding tahun sebelumnya.

Penyusun senarai itu bagi 2010, Philip Beresford berkata, peningkatan jumlah kekayaan individu-individu terkaya di Britain pada tahun ini merupakan peningkatan tertinggi sejak ia pertama kali disiarkan 21 tahun lalu.

Pemulihan pasaran saham global dan nilai harta berikutan kegawatan ekonomi dunia sebelum ini, membantu meningkatkan kekayaan individu-individu berkenaan.

Seramai 1,000 individu terkaya di Britain menambah kekayaan terkumpul mereka sehingga AS$118.4 bilion (RM377 bilion) pada tahun lalu, meningkatkan jumlah kekayaan keseluruhan sebanyak AS$515.9 bilion (RM1.6 trilion).

Sepuluh individu berkongsi kedudukan sebagai jutawan ke-53 terkaya di Britain.

Peningkatan pasaran komoditi menambah kekayaan usahawan perlombongan, Alisher Usmanov sebanyak 213 peratus kepada AS$7.2 bilion (RM22.9 bilion) dan Anil Agarwal sebanyak 583 peratus kepada AS$6.3 bilion (RM20.1 bilion).

Ketika menjelaskan sebab-sebab usahawan asing mengatasi jutawan Britain dalam senarai itu, Beresford berkata, rakyat Rusia menyukai United Kingdom (UK) kerana ia selamat, tahap rasuahnya rendah dan mereka mendapat layanan perkhidmatan yang memuaskan. -- AFP