.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, April 26, 2010

0 Kisah Al Qaeda DiFilemkan

Tayangan perdana filem kisah al-Qaeda
NEW YORK 25 April - Sebuah filem baru arahan pemenang anugerah Oscar, Alex Gibney (gambar) yang membongkar budaya dan sejarah kewujudan al-Qaeda serta motifnya menyerang Amerika Syarikat (AS) ditayangkan pada Festival Filem Tribeca, hari ini

'My Trip to Al-Qaeda,' mengisahkan pengembaraan wartawan AS, Lawrence Wright ke serata dunia bagi mencari susur galur sejarah tentang penubuhan al-Qaeda serta punca ia dan pemimpinnya, Osama bin Laden menjadi radikal.

''Kita tahu al-Qaeda, kita tahu keganasannya, kita tahu ancamannya tetapi kita sebenarnya tidak tahu mengapa dan bagaimana. Perjalanan peribadi Larry (Lawrence) membolehkan kita memahami perkara tersebut secara agak mudah dan menarik,'' kata Gibney dalam satu temubual.

Diadaptasi daripada buku The Looming Tower: al Qaeda and the Road to 9/11, karya Wright pada 2007 yang memenangi Hadiah Pulitzer, filem berkenaan saling beralih daripada Wright bercerita di atas pentas dan temubual sebenar dengan sumber Wright.

''Mencari al-Qaeda tidaklah begitu mudah, seperti persoalan siapakan individu di sebaliknya? Ia mengenai dari mana mereka datang. Apakah punca yang menyebabkan keganasan dijadikan manifesto?'' kata Gibney.

Filem berkenaan bermula dengan Wright menjelaskan proses Ayman al-Zawahiri, seorang pakar bedah Mesir yang menubuhkan al-Qaeda berubah menjadi radikal.

Pada 1984, al-Zawahiri keluar dari sebuah penjara di Kaherah selepas diseksa dengan elektrik dan anjing liar selama tiga tahun, menurut Wright.

''Ekoran itu beliau telah menjadi seorang yang kental dan berazam untuk membalas dendam,'' kata wartawan itu.

Selepas itu filem berkenaan beralih untuk menerangkan bagaimana bapa Osama bin Laden yang dipaparkan sebagai seorang buruh Yemen bermata satu yang tidak terpelajar muncul sebagai kontraktor terbesar di Arab Saudi.

Bagaimanapun Osama bin Laden hilang kepercayaan terhadap Arab Saudi, kata Wright merujuk kepada peristiwa beliau dihina setelah permintaannya ditolak oleh Arab Saudi bagi melindungi rakyatnya apabila Kuwait ditakluk oleh Saddam Hussein pada 1990.

Sebaliknya Arab Saudi beralih kepada AS yang menyebabkan maruah Osama Bin Laden tercalar.

Menurut penulis berkenaan, insiden berkenaan menjadi agenda awal al-Qaeda untuk menghalau tentera AS dari Asia Barat kerana kehadirannya merupakan satu penghinaan.

Osama bin Laden juga menurut Wright, dikuatkan semangatnya oleh satu peristiwa bersejarah pada 11 September 1683. Pada tarikh tersebut tentera Poland, Austria dan Jerman mematahkan penguasaan Empayar Ottomaniah ke atas Vienna, sekaligus menandakan permulaan kejatuhan empayar Islam itu dan pengikut Kristian di Barat kembali bertapak.

Menurut Gibney, adalah sesuatu yang menarik untuk mengetahui cara Osama bin Laden melihat semula dirinya sebagai seorang wira yang akan memimpin Asia Barat bagi mencapai kemenangan ke atas Barat. - Reuters

0 comments: