.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, April 04, 2012

0 Kemenangan Aun San Suu Kyi, era baharu politik Myanmar


Aung San Suu Kyi dilapor menang

Aung San Suu Kyi (tengah) melambai tangan kepada para penyokongnya sebaik-baik beliau meninggalkan ibu pejabat NLD selepas berucap kepada wartawan dan penyokongnya di Yangon, semalam. – AFP

YANGON 2 April – Ikon demokrasi, Aung San Suu Kyi dilapor telah memenangi kerusi Parlimen kawasan Kawhmu dalam pilihan raya kecil Myanmar yang diadakan semalam selepas memperolehi kemenangan di 112 daripada 129 pusat pengundian bagi kawasan Parlimen itu.

Menurut undian awam yang kira oleh pihak berkuasa dan dilaporkan oleh parti Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) di ibu pejabatnya di Yangon, Suu Kyi memperolehi kemenangan di 29 daripada 30 kampung di kawasan Parlimen Kawhmu, 30 kilometer dari Yangon.

Kerajaan bagaimanapun masih belum mengesahkan kemenangan itu, proses yang mungkin akan mengambil masa selama seminggu.

Keputusan awal kiraan undi turut mengesahkan NLD telah memenangi sekurang-kurangnya 30 kerusi daripada 45 kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya kecil, semalam dengan parti itu turut dijangka memenangi 44 kawasan pilihan raya yang ditandinginya.

Sementara itu, Suu Kyi yang didakwa memenangi kerusi Parlimen Kawhmu berharap kemenangannya itu bakal menjadi titik permulaan kepada era baru Myanmar selepas sekian lama rakyat negara ini ditindas.

Suu Kyi bercakap kepada beribu-ribu penyokongnya yang berhimpun di luar ibu pejabat NLD, pimpinan beliau.

“Kejayaan yang kami perolehi adalah kejayaan rakyat. Ia bukanlah kemenangan kami sahaja tetapi kemenangan rakyat yang telah membuat keputusan untuk terlibat dalam proses politik di negara ini.

“Kami harap ini akan menjadi permulaan kepada era baru di negara ini,” kata Suu Kyi ketika penyokongnya menjertit namanya sambil mengangkat tangan dan menunjukkan simbol ‘V’ sebagai tanda kemenangan. – AGENSI

0 Kapal peranginan terkandas di Sandakan - patutlah muka diorang tak macam muka orang Australia?


(Lebih kurang beginilah pic kapal tu nampak dari bulatan burung layang-layang)

Penumpang Azamara Quest diterbangkan ke Singapura
03/04/2012 2:26pm

SANDAKAN 3 April – Kesemua 590 penumpang kapal peranginan Azamara Quest, yang terkandas di sini sejak Ahad apabila kapal tersebut mengalami kebakaran enjin ketika di perairan Filipina Jumaat lepas, di bawa ke Singapura hari ini dengan lima pesawat sewa khas.

Kapal itu yang berlabuh di pelabuhan Karamunting di sini tidak dapat meneruskan perjalanan akibat kerosakan daripada kebakaran itu dan pihak Azamara Club Cruises mengambil keputusan membatalkan pelayaran.

Pengurus Lapangan Terbang Sandakan, Ag Mali Ag Anak berkata, empat daripada pesawat sewa khas itu ialah Royal Brunei yang menggunakan laluan dari Sandakan ke Brunei sebelum ke Singapura dan satu lagi ialah syarikat Dragon Air yang melakukan penerbangan terus dari Sandakan ke Singapura.

“Tiga daripada pesawat itu yang membawa 386 penumpang berlepas dari Lapangan Terbang Sandakan di sini pada pukul 6.40 pagi, 9.20 pagi dan 9.40 pagi manakala dua lagi dijadual berlepas pada pukul 1.20 petang dan 4.40 petang,” katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Sandakan.

Turut berada di lapangan terbang ialah petugas Azamara Club Cruises termasuk Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Larry Pimentel.

Kapal itu yang membawa penumpang kebanyakannya rakyat Amerika dan Eropah bersama 411 anak kapal dalam perjalanan dari Hong Kong ke Singapura sebelum mengalami kebakaran pada bilik enjin kira-kira 180 batu nautika dari selatan Palawan, Filipina.

Susulan kejadian itu, kapal berkenaan terpaksa belayar dengan sebuah enjin dan berlabuh di sini.

Mengikut jadual asal, Azamara Quest dalam pelayaran selama 17 malam selepas berlepas dari Hong Kong pada 26 Mac dan akan singgah di Manila Filipina, Sandakan (Sabah) Malaysia, Palapo (Sulawesi), Benoa (Bali), Semarang dan Komodo di Indonesia sebelum menamatkan pelayaran di Singapura pada 12 April. - BERNAMA