.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, January 27, 2010

0 Baguslah AADK ada lokap sendiri, tidaklah menyesakkan lokap kami kata polis dan penjara. Bagus! Upgrade

Sumber: BH:

AADK guna lokap sendiri tahan suspek dadah


KOTA BHARU: Mulai tahun depan, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) akan menggunakan lokap sendiri bagi menahan suspek kes penyalahgunaan dadah yang bertujuan mengurangkan penggantungan kepada lokap Polis Diraja Malaysia (PDRM) seperti sekarang.

Ketua Pengarah AADK, Datuk Abd Bakir Zin, berkata dua daripadanya sedang dibina di Kelantan dan masing-masing satu di Perak, Selangor dan Kedah dengan kapasiti tahanan setiap sebuah boleh memuatkan seramai 150 orang.

"Semua projek yang dalam pembinaan itu bernilai RM35 juta dan dijangka siap sepenuhnya akhir tahun ini," katanya kepada pemberita pada majlis Malam Gemilang AADK Kelantan Bersama Media di sini malam tadi.Abd Bakir berkata, sebelum ini tahanan yang disyaki suspek berkaitan dadah ditempatkan sementara di lokap PDRM di balai polis di seluruh negara sebelum dibicara dan kesnya diputuskan oleh mahkamah.

"Apa yang kita lihat ialah berlaku kesesakan, bercampur dengan tahanan-tahanan lain dan ini kerajaan melihat perlunya AADK mempunyai bilik tahanan sendiri," katanya.

Beliau berharap dengan adanya lokap sendiri yang dijangka bilangannya akan bertambah, dapat mengurangkan pengantungan kepada lokap-lokap PDRM.

"Disebabkan Kelantan berada bersebelahan dengan negara jiran, bilangan yang terbabit dengan penyalahgunaan dadah agak ramai berbanding negeri lain," katanya.

Beliau berharap perkara itu dapat dikurangkan dengan kempen-kempen kesedaran yang berterusan dilakukan oleh kakitangan AADK ke seluruh Kelantan.

Pada majlis itu beliau turut menyampaikan Anugerah Kualiti kepada kakitangan agensi itu di Kelantan dan sijil penghargaan kepada media tempatan yang selama ini banyak membantu AADK. - Bernama

0 Berapa lama lagikah rekod ini dapat diatasi lagi? Kepada penggiat filem, cayo-cayo!

Sumber: BH:

'Avatar' ambil alih 'Titanic' filem box office tertinggi


LOS ANGELES: Filem epik sains fiksyen, 'Avatar' mencatat rekod baru filem box office mengalahkan 'Titanic' dengan jumlah kutipan terkini mencecah AS$1.85 bilion.

"Pada Isnin, 25 Januari, ’Avatar’ secara rasminya melepasi kutipan ’Titanic’ untuk mencatat satu sejarah baru dalam dunia Studion 20th Century Fox dalam kenyataannya semalam.

Pengarah “Avatar”, James Cameron yang melancarkan versi tiga dimensi (3-D) Avatar, kelmarin kini mendahului kutipan AS$16 juta daripada filem Titanic yang juga rahannya.“Avatar” kini memperoleh kutipan AS$1.859 bilion berbanding pemenang Oscar “Titanic,” yang rekodnya berjumlah AS$1.843 bilion. - AFP

0 Sampai hati mereka letakkan kepala babi di masjid? janganlah kita jadi macam orang itu ya?

Sumber: BH:

Empat kepala babi diletak di dua masjid


KUALA LUMPUR: Empat kepala babi bersama wang tunai diletakkan di dua masjid di sini awal pagi tadi.

Masjid terbabit ialah Masjid Imam At-Tirmizi di Taman Seri Sentosa dan Masjid Jumkuriah Taman Dato' Haron di Petaling Jaya.

Masing-masing dua kepala dengan wang tunai RM35 dan RM40 diletakkan di setiap masjid berkenaan.Sehubungan itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, meminta orang ramai menyalurkan maklumat bagi membantu siasatan.

0 Nasib baik belum dikubur dan timbus tanah. Bayangkan jika ianya sudah didalam tanah dan tiada siapa mendengarkannya? Dan yang menjerit itu anda?

Sumber: HM:

Jerit dalam keranda


2010/01/27PENGURUS mayat, Darius Wysluchato bersama keranda Jozef.


WARSAW: Seorang penternak lebah terkejut apabila menyedari dia berada dalam keranda selepas tersedar daripada pengsan.

Juzef Guzy pengsan selepas disengat seekor lebah berhampiran kawasan ternakan lebahnya di Katowice, selatan Poland.

Sebuah ambulans dipanggil dan seorang doktor berpengalaman mengisytiharkan lelaki berusia 76 tahun itu mati.

Isterinya, Ludmila berkata: “Saya tidak percaya apabila doktor mengisytiharkan dia mati dan menutup suami saya dengan kain putih.

“Tiga jam kemudian, petugas pengurusan mayat tempatan memasukkannya ke dalam keranda dan menutupnya.” Mujur kesilapan itu disedari apabila Jozef yang cemas selepas sedar daripada pengsan, menjerit.
“Saya bernasib baik. Tidak banyak udara dalam keranda itu,” kata Jozef.

Jurucakap Perkhidmatan Ambulans Poland, Jerzy Wisniewski berkata, doktor berkenaan memohon maaf terhadap kesilapannya. Katanya, doktor terbabit tidak mengambil kira cuaca sejuk apabila memerika Josef.

“Mangsa didapati tidak bernafas dan tubuhnya sejuk - keadaan biasa bagi orang yang sudah mati.” Jozef berkata: “Pengurus mayat itu menyelamatkan saya.” - Agensi

0 Selamat maju jaya Lee Chong Wei. Apakah azam yang besar kita boleh buat agar tahun ini lebih bererti berbanding tahun lepas?

Sumber: BH:

Tekad membara Chong Wei kuasai 2012
Oleh Meor Hisham Zulkifli
sham@bharian.com.myKETUA Pegawai Pemasaran Maxis, Matthew Wilsher (tengah) bersalaman bersama Chong Wei dan Datuk Misbun Sidek (kiri) selepas menandatangani kontrak bersama Maxis, semalam.


TAHUN 2012 menjadi musim terakhir buat Lee Chong Wei bergelar pemain badminton sepenuh masa, namun jaguh nombor satu dunia itu bertekad dia akan memastikan dapat merebut semua gelaran termasuk pingat emas Olimpik sebelum bersara.

"Tumpuan saya ketika ini adalah terhadap badminton dan matlamat saya adalah merangkul semua gelaran yang belum pernah saya menang seperti Kejuaraan Dunia, Seluruh England dan Olimpik. Saya akan cuba," katanya.

Diajukan soalan apakah dia akan mengikut jejak pemain Indonesia, Taufik Hidayat yang membuka akademi dan pusat latihan badminton apabila bersara, Chong Wei menegaskan, dia belum berfikir lagi perkara berkenaan kerana tumpuan kini adalah terhadap menyumbang yang terbaik untuk negara."Sekarang ini saya mahu tumpu kepada badminton dan cuba meraih gelaran termasuk membantu negara dalam saingan Piala Thomas nanti. Selepas ini saya akan ke saingan Seluruh England dan Terbuka Switzerland.

"Selepas itu saya akan beri tumpuan terhadap Piala Thomas dan mungkin tidak akan menyertai Kejuaraan Badminton Asia," katanya selepas majlis menandatangani perjanjian membabitkan dia dan jurulatihnya, Misbun Sidek sebagai duta produk syarikat telekomunikasi, Maxis, semalam.

Di majlis berkenaan, Chong Wei dan Misbun turut menyampaikan hadiah kepada 30 pemenang peraduan dalam talian yang diadakan oleh Maxis Berhad. Mereka yang berjaya mencipta slogan terbaik mengapa mereka menjadi peminat setia Chong Wei, menerima hadiah raket yang ditandatangani pemain itu.

0 Apabila Hiroshima dan Nagasaki dibangunkan dengan sangat singkat. Kaitkan pembangunan ini untuk memajukan diri, berapa lama untuk berjaya?

Sumber: UM:

Sedekad untuk bangunkan semula Haiti

MONTREAL 26 Jan. - Perdana Menteri Haiti, Jean-Max Bellerive semalam merayu kepada negara-negara penderma supaya membantu usaha untuk membangunkan semula negaranya yang musnah akibat gempa bumi.

Hampir dua minggu selepas bencana yang mengakibatkan lebih 150,000 orang terkorban dan sejuta lagi hilang tempat tinggal, kuasa-kuasa antarabangsa yang bersidang di ibu negara Kanada ini diberitahu tempoh sekurang-kurangnya sedekad diperlukan untuk membangunkan semula negara Caribbean itu.

Bellerive yang turut berada di Montreal berkata, dunia perlu mengatur strategi jangka panjang bagi membangunkan semula negara termiskin di benua Amerika itu, selepas memenuhi keperluan terdekat untuk bekalan makanan, air, tempat perlindungan dan penjagaan kesihatan.

"Saya hanya mahu mengatakan rakyat Haiti akan perlu dibantu untuk menghadapi usaha pembangunan semula yang amat besar ini," kata beliau kepada para pegawai dunia

0 Setuju subjek sejarah atau sastera penting supaya masyarakat tidak kasar malah mampu menonjolkan identiti sendiri yang hebat!

Sumber:

Pembelajaran sejarah ditingkat

Oleh NURUL HUDA HASSAN
huda.hassan@utusan.com.my

PULAU PINANG 26 Jan. - Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, mana-mana masyarakat yang tidak mengenali sejarah atau sastera akan menjadi masyarakat yang kasar dan tidak mampu menonjolkan identiti sendiri.

Kata beliau, sehubungan itu kementeriannya berhasrat membantu mempertingkatkan pembelajaran sejarah di sekolah-sekolah bagi membolehkan para pelajar lebih mengenai sejarah dan identiti bangsa dan negara.

"Subjek Sejarah penting untuk memupuk gagasan 1Malaysia di kalangan pelajar menerusi kegiatan kebudayaan, kesenian serta warisan dan ia memerlukan penglibatan pelbagai kaum.

"Kementerian melihat ia sebagai satu dividen untuk pelajar dan sekali gus mampu meningkatkan perpaduan dan kecintaan terhadap seni budaya pelbagai kaum daripada konteks sejarah," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau ditemui selepas Majlis Ikrar Gemilang Bagi Meraikan Ulang Tahun Ke-125 penubuhan Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan St. George dan perasmian muzium dan Galeri Puteri sekolah berkenaan.

Kata beliau, bagi menjayakan usaha itu, kementeriannya akan membantu sekolah-sekolah terpilih dan aktif menjalankan aktiviti sekolah termasuk kebudayaan, kesenian dan muzium.

Menurut Rais, pemahaman tentang sejarah dan sastera negara akan membantu mempercepatkan pencapaian gagasan 1Malaysia seperti yang dihasratkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Gagasan itu akan lebih mudah tercapai menerusi perpaduan dan pergaulan pelajar berbilang kaum di sekolah terutama apabila mereka saling mengenali budaya dan warisan satu sama lain.

"Dan perlu diingat, konsep 1Malaysia ini bukanlah soal politik, ia adalah soal kehidupan rakyat Malaysia yang terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum," tegasnya.

Sementara itu, Rais menyifatkan SMK (P) St. George sebagai sekolah yang berjaya dalam memartabatkan kegiatan seni dan sangat terserlah dalam aspek amalan 1Malaysia setakat ini.

"Apa yang saya nampak, gagasan 1Malaysia di sekolah ini sudah pun terjalin baik di kalangan guru mahu pun murid kerana masing-masing begitu menghargai sumbangan setiap kaum melalui seni dan sejarahnya," katanya.

0 90% kekayaan adalah dari berniaga, bisnes hartanah adalah perniagaan

Sumber: UM:

Projek usahasama RM1 bilion


Oleh WAN NAJIB WAN DAUD
najib.daud@utusan.com.my

TUNKU Putra Badlishah (kiri) bersama Tong Kooi Ong melihat model kawasan yang akan dibangunkan selepas majlis menandatangani perjanjian usaha sama projek pembangunan pusat komersil di Bukit Jelutong, Shah Alam, semalam.

--------------------------------------------------------------------------------SHAH ALAM 26 Jan. - Dua syarikat hartanah terkemuka Sime Darby Property Bhd. dan Sunrise Bhd., hari ini memeterai perjanjian kerjasama untuk melaksanakan projek pembangunan bersepadu di Bukit Jelutong, di sini bernilai RM1 bilion.

Syarikat kerjasama yang dikenali Sime Darby Sunrise Development Sdn. Bhd., akan membangunkan tiga lot tanah komersial pegangan bebas seluas 8.38 hektar dalam lima fasa mulai 2012.

Pengarah Urusan Sime Darby Property, Datuk Tunku Putra Badlishah berkata, kerjasama dengan Sunrise ini merupakan perkongsian pertama membabitkan pihaknya dengan syarikat luar kerana sebelum ini kesemua projek pembangunan dilakukan sendiri oleh Sime Darby.

"Perkongsian itu membolehkan kedua-dua syarikat berkongsi pengalaman dan kepakaran di dalam memajukan hartanah komersial serta kediaman sekali gus memberi faedah kepada para pembeli nanti," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis menandatangani perjanjian kerjasama dan jual beli tanah di sini hari ini. Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif Sunrise, Datuk Tong Kooi Ong.

Selain daripada kerjasama itu, syarikat usaha sama itu juga akan membeli tanah dari anak syarikat Sime Darby Property bernilai RM114.08 juta atau RM125 sekaki persegi bagi membangunkan projek berkenaan yang dijangka siap keseluruhannya dalam tempoh tujuh tahun dari pelancaran fasa pertama.

Menurut Tunku Putra Badlishah, bagi mewujudkan syarikat usaha sama itu sebanyak RM25 juta disediakan sebagai modal berbayar.

Bagaimanapun, tambah beliau, sebarang keputusan berkaitan kewangan akan diumumkan kelak kerana masih terlalu awal bagi kedua-dua pihak mengumumkannya memandangkan ia masih di peringkat permulaan.

Ujarnya, pembangunan di atas tanah itu melibatkan kewujudan pusat komersial, peruncitan, pejabat dan pusat gaya hidup serta hiburan, akan memberi kemudahan kepada penduduk setempat dan kawasan sekitarnya.

Sementara itu, Tunku Putra Badlishah memberitahu pihaknya ketika ini memiliki simpanan tanah kira-kira 14,800 hektar yang boleh dimajukan bila-bila masa kebanyakannya berada di kawasan Lembah Klang.

"Tanah simpanan yang banyak ini berikutan tanah perladangan milik Sime Darby telah ditukar kepada status kediaman dan ini membolehkan kami memajukan lagi hartanah-hartanah yang mampu milik serta kediaman yang sesuai dengan persekitaran," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas nilai tanah simpanan yang dimilikinya berikutan nilai sesuatu tanah itu bergantung kepada nilai setempat serta keadaan persekitaran sekeliling.

0 Semoga YDA cepat sembuh, selamat maju jaya untuk pemangku Agong!

Sumber: UM:

Sultan Kedah Pemangku Yang di-Pertuan Agong


TUANKU Abdul Halim Mu'adzam Shah menurunkan tanda tangan pada Istiadat Menandatangani Watikah Pengisytiharan bagi menjalankan tugas-tugas rasmi Yang di-Pertuan Agong di Istana Darul Aman, Kuala Lumpur, semalam. - BERNAMA

--------------------------------------------------------------------------------KUALA LUMPUR 26 Jan. - Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang juga Sultan Kedah, hari ini diisytihar sebagai Pemangku Yang di-Pertuan Agong.

Watikah perisytiharan itu dibaca oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu istiadat di Istana Darul Aman, Jalan Kedah, Bukit Persekutuan di sini.

Baginda kemudiannya menandatangani watikah perisytiharan bagi menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong selama sebulan.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dijadual menjalani rawatan fisioterapi selama 21 hari di Medical Park, St.Hubertus, Bad Wiessee, Jerman.

Sultan Abdul Halim yang ditabalkan sebagai Sultan Kedah pada 20 Februari 1959 adalah Yang di-Pertuan Agong kelima dari 20 September 1970 sehingga 20 September 1975.

Istiadat hari ini turut dihadiri puteri baginda, Tunku Panglima Besar Datuk Seri Puteri Intan Safinaz, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Engku Ibrahim Engku Ngah.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan beberapa anggota Jemaah Menteri.

Terdahulu, Sultan Abdul Halim dan Sultanah Kedah Tuanku Haminah Hamidun tiba di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa KLIA di Sepang pada 11 pagi bagi menghadiri istiadat itu.

Keberangkatan tiba baginda berdua disambut oleh Najib dan Rosmah. - Bernama