.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, July 27, 2010

1 Perbezaan personaliti merupakan punca suami mencerai isteri

SINGAPURA

Lebih separuh kes cerai pasangan Islam dimulakan isteri

Kaunselor, peguam: Kecurangan suami punca utama, bukan kerana wanita sekarang lebih berdikari

Oleh
Linilidia Abdul Hamid
LEBIH separuh kes cerai pasangan Islam tahun lalu dimulakan oleh isteri.

Tuntutan cerai itu dimulakan isteri bukan semata-mata kerana kaum wanita kini semakin mampu berdikari, tetapi lebih disebabkan faktor kecurangan suami.

Perangkaan Perkahwinan dan Perceraian 2009 menunjukkan terdapat 1,631 kes cerai pasangan Islam dan 1,084 daripadanya, iaitu 66 peratus, dimulakan isteri.

Ini berbanding 494 kes yang dimulakan suami, sementara baki 53 pasangan memutuskan secara bersama untuk bercerai.

Namun berdasarkan pengamatan peguam dan kaunselor yang dihubungi Berita Harian, keputusan bercerai bukanlah sesuatu yang diambil mudah oleh para isteri itu.

Sebaliknya, ia merupakan jalan keluar terakhir setelah segala usaha lain tidak dapat menyelamatkan rumah tangga mereka.

Daripada 1,084 kes perceraian yang dimulakan isteri, kecurangan suami menjadi sebab utama bagi 230 kes, iaitu 21.2 peratus.

Ini berbanding hanya 65 kes isteri memulakan proses cerai akibat kecurangan suami 10 tahun lalu.

Sebanyak 104 kes cerai pula dimulakan suami atas sebab isteri curang, iaitu 21.1 peratus daripada 494 perceraian yang dimulakan suami.

Ini berbanding 33 kes sedemikian 10 tahun lalu.

Kecurangan isteri sebab kedua paling utama suami memulakan proses menceraikan isteri tahun lalu.

Perbezaan personaliti menjadi sebab utama, dengan sebanyak 141 kes, iaitu 28.7 peratus.

Peguam Ahmad Nizam Abbas daripada firma Straits Law Practice LLC berkata berdasarkan kes cerai yang diurusnya, memang benar sebahagian besar wanita yang memulakan proses itu lebih berdikari, berpendidikan dan mampu menyara diri sendiri.

Namun, isteri selalunya cuba menyelamatkan rumah tangga mereka sebelum meminta cerai.

Beberapa peguam dan kaunselor sosial berkata selain kecurangan suami, mereka menerima kes isteri curang.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Persatuan Ain, Encik Mohd Yusof Ismail, semasa beliau menjalankan sesi kaunseling bagi para banduan beliau pernah mendengar kisah-kisah sedemikian diceritakan kepadanya.

'Selalunya ia merupakan kes isteri kesunyian ketika suami dipenjara. Mula-mula hubungan yang dijalin hanya sekadar suka-suka kemudian menjadi lebih serius sehingga isteri akhirnya terjebak,' ujar beliau.

Encik Ahmad Nizam kerap juga mendapati kes isteri menyara suami dan bukan sebaliknya.

'Si isteri yang menyara suami dan keluarga. Ada juga kes isteri tiada lesen kereta tetapi terpaksa bekerja keras untuk bayar ansuran kereta yang akhirnya digunakan suami untuk berfoya-foya dengan perempuan lain.

'Bayangkan perasaan isteri dalam keadaan demikian,' ujar beliau.

Pengarah Pusat Sokongan Keluarga PPIS As-Salaam dan PPIS Vista Sakinah, Cik Azita Abdul Aziz, berkata:

'Daripada kes-kes yang saya tangani, wanita selalunya sanggup melalui susah payah. Jika suami bergaji kecil pun mereka tidak ambil kisah.

'Tetapi apabila suami mula curang, mereka berasa pengorbanan mereka selama ini tidak dihargai dan itulah antara punca mereka minta cerai.'

0 Sengal betul! Menggunakan perkahwinan sebagai lesen buat maksiat. Bagaimana jika keluarga tetap membantah?

Bermukah hingga anak dua

Oleh Nor Husaini Nor Majid
am@hmetro.com.my
2010/07/26 KULIM: Sepasang kekasih bukan saja hidup bersama seperti suami isteri, malah turut mempunyai dua cahaya mata hasil bersekedudukan lebih tiga tahun.

Pasangan bersekedudukan bukan kerana ketagih seks, tetapi hubungan cinta dihalang keluarga wanita.

Pasangan lelaki berusia 29 tahun tidak mahu dikenali berkata, mereka mahu berkahwin apabila teman wanitanya hamil, tetapi ditolak keluarga.

“Peminangan saya ditolak keluarga teman wanita walaupun ketika itu kami sudah terlanjur dan dia hamil,” katanya.

Katanya, walaupun tidak mendapat restu keluarga teman wanita, dia tetap mengambil keputusan untuk bersama kekasihnya itu kerana sayangkannya serta berasa bertanggungjawab.

“Saya sayangkan teman wanita dan anggap dia sebagai isteri. “Saya mempunyai dua anak bersama teman wanita iaitu berusia 20 bulan dan 30 hari, namun keluarga teman wanita saya masih berkeras tidak menerima saya,” katanya.

Pasangan itu pernah mohon bantuan Mahkamah Rendah Syariah di Perak untuk mendapatkan wali hakim bagi tujuan mengesahkan nikah.

“Ketika proses mendapatkan wali hakim bagi tujuan pernikahan, teman wanita melahirkan anak pertama menyebabkan proses ditunda dan mahkamah turut memanggil keluarga teman wanita untuk hadir ke mahkamah,” katanya.Menurutnya, meskipun dipanggil mahkamah, keluarga teman wanitanya tetap berkeras serta tidak mahu bekerjasama.

Mahkamah terpaksa menunda tarikh sekali lagi pada Jun lalu namun ketika tarikh perbicaraan, teman wanitanya melahirkan seorang lagi anak menyebabkan perbicaraan ditunda sekali lagi.

Sementara itu, Ketua Penguat kuasa Pejabat Agama Islam Kedah (PADK) cawangan Kulim, Azmi Rejab berkata, mereka melakukan siasatan terhadap pasangan itu selepas mendapat aduan orang ramai.

Katanya, siasatan mendapati mereka bersekedudukan sehingga melahirkan dua anak selain mengesahkan pasangan itu mempunyai dokumen permohonan untuk bernikah dan mendapatkan wali hakim.

“Bagaimanapun kes ini tetap disiasat mengikut Seksyen 9(1)(2) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Kedah 1988 dan sabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman penjara setahun atau denda RM2,000,” katanya.

Menurutnya, PADK menasihatkan pasangan untuk tidak tinggal bersama sementara menunggu keputusan.