.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, October 29, 2011

0 Tanah pertanian kurang, buatlah bisnes perkhidmatan dan pembuatan dan buat join venture

Saranan ceburi sektor perkhidmatan, pembuatan
KUALA LUMPUR 28 Okt. - Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Kuala Lumpur & Selangor (ACCCIM) menyarankan usahawan muda menceburi perniagaan dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan berbanding pertanian.

Presidennya, Tan Sri William Cheng berkata, potensi dalam sektor tersebut dilihat lebih tinggi berbanding pertanian yang memerlukan tanah dan kos yang tinggi.

Katanya, Malaysia sudah kekurangan tanah untuk pertanian, oleh itu usahawan muda perlu menerokai bidang lain dengan cara menjalin kerjasama di peringkat antarabangsa.

"Perniagaan secara individu sangat menyukarkan kerana persaingan yang kuat sehingga ramai usahawan muda gagal bertahan.

"ACCCIM dengan itu mencadangkan agar mereka (usahawan muda) menceburi sektor perkhidmatan dan pembuatan melalui kerjasama dengan China dan menerokai pasaran Asia Tenggara,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Usahawan Muda-Peluang Perniagaan Menerusi Pelan Transformasi Ekonomi, di sini hari ini.

Cheng berkata, berdasarkan keadaan sekarang usahawan tempatan dilihat tidak mampu menandingi keupayaan perniagaan China yang semakin berkembang khasnya dalam aspek teknologi dan saiz pasaran.

Menurutnya, perancangan masa depan perlu dibuat contohnya perkongsian secara bersama antara negara-negara Asia Tenggara dengan China dalam menghasilkan sesuatu produk khas untuk rantau ini.

"Contohnya dalam bidang automotif dan pembuatan kapal. Kita boleh membuat pembahagian tugas menghasilkan komponen untuk setiap negara dan menghasilkan produk sendiri tanpa campur tangan luar.

"Cara ini dilihat mampu mengurangkan kos, persaingan dan meningkatkan pasaran serta jenama produk tersebut," jelasnya.

0 Filem bajet besar tetapi susah jual kalau skrip kurang mantap

Filem terbaharu SRK kurang larisKHAN membuat persembahan ketika mempromosikan filem terbitannya itu di Ludhiana, Punjab India Oktober lalu.


MUMBAI - Filem bajet besar yang menampilkan bintang Bollywood, Shah Rukh Khan bertajuk Ra.One menerima maklum balas bercampur-campur kelmarin.

Pujian diberi kepada kesan-kesan khas yang digunakannya, tetapi skripnya dikritik. Menjadi antara filem India paling mahal dengan perbelanjaan mencecah AS$20 juta (RM61.3 juta), Ra.One dilihat gagal memecahkan rekod hari pertama tayangan.

Laman web Boxofficeindia.com yang memantau kutipan filem di panggung menyatakan filem adiwira sains fiksyen versi Hindi itu berjaya mengutip sekitar AS$3 juta (RM9.20 juta) dalam tempoh 24 jam pertama selepas ditayangkan pada Rabu lalu.

"Ia mungkin menjadi filem kedua atau ketiga yang mencatat kutipan tertinggi. Namun, ia ketinggalan sebanyak 30 peratus berbanding rekod filem Bodyguard yang ditayangkan dua bulan lalu," katanya.

Khan dilihat berusaha keras mempromosikan filem tersebut selama beberapa bulan dengan menghadiri tayangan-tayangan perdana antarabangsa di Dubai, London dan Toronto.

Dalam filem tersebut, Khan memegang watak G.One yang menentang makhluk jahat bernama Ra.One untuk menyelamatkan manusia sejagat. - AFP

0 Lebih kaya RM1j Dollar dengan menang peraduan program realiti

Kerani bergaji RM399 menang kuiz RM3.07 jutaSUSHIL KUMAR memegang cek bernilai AS$1 juta (RM3.07 juta) sambil bergambar bersama bintang Bollywood, Amitabh Bachchan.NEW DELHI - Seorang kerani kerajaan dengan gaji bulanan cuma AS$130 (RM399) menjadi peserta pertama yang pernah memenangi AS$1 juta (RM3.07 juta) dalam rancangan kuiz popular di negara berkenaan.

Kemenangan Sushil Kumar dalam kuiz Who Wants to Be a Millionaire versi India menjadikannya ikon kepada jutaan belia di India yang mahu membebaskan diri mereka daripada belenggu kemiskinan.

Kejayaan pemuda berusia 26 tahun yang berasal dari pedalaman negeri Bihar, timur India itu mirip plot filem popular 2008, Slumdog Millionaire.

Filem tersebut yang memenangi beberapa anugerah Oscar, mengisahkan tentang seorang pemuda miskin yang menjadi kaya selepas memenangi kuiz berkenaan.

Kumar dan isteri yang baru lima bulan dikahwininya menangis semasa hos rancangan itu, Amitabh Bachchan, menyerahkan cek AS$1 juta kepada mereka selepas dia berjaya menjawab semua soalan dengan betul.

"Anda mencipta sejarah. Kecekalan dan keazaman anda membolehkan anda pergi begitu jauh dalam program ini," kata Bachchan.

Program yang dirakam pada Selasa lepas itu akan ditayangkan di India pada minggu depan.

Bercakap mengenai kemenangannya, Kumar berkata, dia terpaksa menonton rancangan kuiz itu di rumah jiran kerana tidak mampu membeli set televisyen.

Menurutnya, dia akan menggunakan sebahagian wang kemenangan tersebut untuk menduduki peperiksaan pentadbiran awam bagi menjamin masa depan yang lebih cerah.

Sebahagian lagi wang tersebut akan digunakan untuk membeli kediaman baharu buat isterinya, membayar semua hutang ibu bapanya dan dijadikan modal untuk adik-beradiknya membuka perniagaan kecil. - AP