.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, April 06, 2010

0 Gempa bumi lagi. Hampir setiap hari di merata tempat. Mari berdoa

Gempa gegar Mexico, AS


2010/04/06


SEBUAH kereta melepasi rekahan di lebuh raya Mexicali-Tijuana selepas gempa melanda. - Foto AP Dua maut, 100 cedera gegaran 7.2 skala Richter goyang bangunan

TIJUANA: Sekurang-kurangnya dua terbunuh dan 100 lagi cedera selepas satu gempa bumi berukuran 7.2 skala Richter melanda sempadan Mexico dan dirasai di beberapa kawasan di Amerika Syarikat termasuk Los Angeles, Phoenix dan Vegas.

Dua terbunuh di Mexico dan 100 lagi cedera, kebanyakannya kerana dihempap objek yang jatuh kerana gempa itu yang turut menyebabkan bekalan elektrik terputus, memaksa pesakit di hospital dan rumah orang tua dipindahkan serta menyebabkan bandar Arizona menutup kawasan pinggirnya. Gempa itu berpusat di selatan sempadan Amerika berhampiran Mexicali, adalah antara gempa paling kuat melanda rantau itu sejak berdekad lalu. “Ia seolah-olah dirasai sekurang-kurangnya 20 juta orang pada ketika ini,” kata pakar seismologi Pejabat Geologi Amerika (USGS), Lucy Jones. “Kebanyakan penduduk di California Selatan merasai gempa ini.”

Gempa waktu tengah hari kelmarin paling teruk dirasai di Mexicali, pusat perdagangan sibuk di sepanjang sempadan Mexico dan California. Pihak berkuasa berkata, gempa itu diikuti sekurang-kurangnya 20 gegaran kecil susulan, termasuk tiga dengan kekuatan 5.1, 4.5 dan 4.3 skala Richter pada kedalaman 10 kilometer.

“Gegaran masih dirasai di Mexicali,” kata Pengarah Perlindungan Awam Baja, California, Alfredo Escobedo.

Katanya, seorang lelaki terbunuh apabila rumahnya runtuh di luar Mexicali. Manakala, mangsa kedua maut apabila dia panik ketika gegaran berlaku, lari jalan raya dan dilanggar kereta.
Bekalan elektrik terputus di keseluruhan bandar yang dijangka berlangsung sekurang-kurangnya 14 jam, kata Escobedo.

Seramai 300 pesakit dipindahkan dari Hospital Awam Mexicali ke klinik persendirian kerana bangunan itu tidak mempunyai bekalan elektrik mahu pun air.

Jana kuasa kecemasan mungkin tidak bertahan lama dan pihak berkuasa perlu memindahkan pesakit ke hospital lain di luar bandar ini, katanya. Garaj kereta di majlis perbandaran Mexicali juga runtuh, kata Escobedo, namun tiada siapa cedera.

Banyak laporan dibuat berhubung kerosakan dari Mexicali ke Calexico, Arizona, bandar dengan 27,000 penduduk. Majlis Perbandaran Calexico mengisytiharkan perintah kecemasan.

Kenderaan peronda polis mengawal jalan di pinggir Calexico. Banyak tingkap pecah dan dinding runtuh dari sesetengah bangunan.

Polis Calexico, Lt Gonzalo Gerardo berkata kebanyakan kawasan rosak berlaku di pinggir bandar di mana bangunan di sana dibina pada 1930 an dan 1940 an dan tidak dapat menahan gempa sekuat itu.

“Kawasan pinggir bandar akan ditutup sehingga diberitahu. Saya tidak yakin ia akan dibuka segera,” katanya. “Banyak rekahan, tingkap pecah dan tidak selamat untuk sesiapa pergi ke sana.”

Bahagian tenggara bandar itu terputus bekalan elektrik selama empat jam.
Rosendo Garcia, 44, berkata beliau sedang memandu pulang bersama anak perempuannya dari tempat kerja apabila gempa berlaku. – AP

0 Misi Najib selepas setahun pentadbiran, murni bukan?

Cabaran urus masyarakat majmuk: PM

Oleh Magendran Rajagopal
magendran@bharian.com.my
2010/04/06


PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak meminta penjawat awam komited bagi menghadapi cabaran untuk menguruskan negara berbilang kaum, budaya dan agama yang fikiran rakyatnya semakin kritikal dan lebih canggih dari segi jangkaan serta harapan terhadap kerajaan.

Perdana Menteri berkata, kerajaan pimpinannya yang kini berusia setahun, menghadapi pelbagai cabaran seperti hubungan antara kaum membabitkan soal pertikaian agama termasuk perkahwinan atau perceraian, kematian serta isu kalimah Allah yang memerlukan perhatian dan pertimbangan teliti. “Mentadbir masyarakat majmuk ini menjadi cabaran bagaimana kita nak menguruskannya, bagaimana kita nak membenarkan keterbukaan dan setakat mana kita nak benarkan perbezaan pendapat dalam negara kita, termasuk bagaimana nak menguruskan media baru. "Kakitangan awam perlu mencari penyelesaian yang kreatif dan inovatif, membuat keputusan secara pantas dan menepati tempoh ditetapkan untuk menyempurnakan sesuatu kerja”

Najib Razak
Perdana Menteri “Kita memerlukan pendekatan terkini bagi menghadapi cabaran baru daripada masyarakat yang semakin canggih dan rakyat yang lebih matang,” katanya ketika berucap pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri, di sini, semalam.

Justeru, katanya, kakitangan awam perlu mencari penyelesaian yang kreatif dan inovatif, membuat keputusan secara pantas dan menepati tempoh masa ditetapkan untuk menyempurnakan sesuatu kerja selain mengutamakan keberhasilan berbanding kuantiti supaya rakyat lebih yakin kepada kerajaan.

Beliau juga menekankan keperluan memaksimumkan nilai pulangan daripada apa juga perbelanjaan yang dilakukan oleh kerajaan supaya sesuatu matlamat boleh diselesaikan dengan perbelanjaan yang lebih kecil tetapi tanpa bertolak ansur dari segi keupayaan atau jangka hayat.

Pada 8 Februari lalu, Perdana Menteri menggariskan empat tonggak utama kerajaan termasuk gagasan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan; Program Transformasi Kerajaan (GTP); Model Ekonomi Baru (MEB) dan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) serta Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK-11) .
Beliau berkata, empat tonggak itu bersama enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang diumumkan sebelum ini berkait rapat dengan perjuangan melakukan transformasi besar kepada ekonomi jika negara tidak mahu ketinggalan atau tersangkut dalam perangkap negara berpendapatan pertengahan.

“Saya dah pernah sebut mengenai empat tonggak utama kerajaan ini menggunakan kiasan asas sebuah rumah yang mana bumbungnya ialah gagasan 1Malaysia, tiang seri rumah ni lain sikit sebab ada dua iaitu GTP dan MEB, manakala lantainya ialah RMK-10 dan RMK-11.

0 Tiga fokus utama kerajaan untuk menerajui negara

PM: Rakyat semakin kritikal terhadap pelbagai perkara
Apr 5, 10 12:41pm

Selain transformasi ekonomi, dua lagi yang perlu dihadapi kerajaan ialah bagaimana menguruskan sebuah negara yang bukan sahaja terdiri daripada masyarakat berbilang kaum, agama dan budaya tetapi rakyat yang semakin kritikal terhadap pelbagai perkara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
.
"Kalau dulu tidak menjadi satu cabaran yang besar tetapi hari ini ia lebih diberikan perhatian oleh rakyat, soal pertukaran agama, kahwin cerai, soal mati hatta isu seperti kalimah Allah dan sebagainya.

"Ini merupakan satu cabaran yang amat besar yang perlu ditangani oleh kita. Ia (isu-isu seperti ini) sentiasa dalam perhatian dan pertimbangan kerajaan," katanya.

Beliau berkata cabaran lain ialah bagaimana untuk menguruskan sebuah masyarakat yang semakin hari semakin canggih daripada segi jangkaan dan harapan mereka.

"Jadi isu-isu seperti macam mana hendak uruskan keterbukaan umpamanya. Isu-isu seperti ini termasuk macam mana hendak menguruskan media baru dan sebagainya.

"Inilah matlamat dan landasan kita kerana untuk tahun mendatang ialah tahun pelaksanaan dan penyampaian. Inilah tanggungjawab kita bersama," katanya.

Najib berkata empat cabaran itu ada hubungkait dengan empat tonggak utama dan empat pendekatan atau kaedah yang telah beliau perkenalkan sebelum ini, dalam usaha membawa perubahan kepada Malaysia.

Empat tonggak tersebut ialah Gagasan 1Malaysia, "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan", Program Transformasi Kerajaan (PTK), Model Ekonomi Baru (MEB) dan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Sementara, empat pendekatan itu ialah mempunyai pemikiran yang kreatif dan inovatif, pantas membuat keputusan, mementingkan keberhasilan dan nilai pulangan yang maksimum daripada apa jua perbelanjaan kerajaan.

0 1Malaysia adalah idea tulen pemimpin tulen kita

'1Malaysia bukan idea dari luar'


2010/04/05
Pembangkang sebar fitnah tidak puas hati gagasan diterima rakyat: PM

KUALA LUMPUR: Idea Gagasan 1Malaysia adalah cetusan percambahan fikiran Datuk Seri Najib Razak bersama pelbagai kumpulan ke arah mewujudkan wadah baru untuk memperkukuhkan perpaduan nasional.

Perdana Menteri berkata, dakwaan kononnya slogan 1Malaysia datangnya dari negara luar, termasuk Israel adalah fitnah pembangkang semata-mata, sebaliknya beliau berbincang dengan beberapa rakan selepas menyedari kepentingan usaha baru ke arah penyatuan rakyat.
Saya bincang dengan beberapa teman sebab amat penting kita membuat usaha baru ke arah perpaduan nasional... sebagai penyatuan. Jadi, saya selalu menjemput pelbagai kumpulan mengadakan percambahan fikiran dan apabila saya menggariskan perkara ini, bila kita lakukan percambahan fikiran, timbullah idea Gagasan 1Malaysia ini, katanya dalam wawancara khas yang disiarkan melalui Bernama TV sempena setahun menjadi Perdana Menteri.

Dalam program Setahun Di Aras 5: Temubual Khas Bersama Perdana Menteri, Najib ditemubual oleh Timbalan Ketua Pengarang Bernama, Zulkefli Salleh dan Editor Ekonomi, Mikhail Raj Abdullah di pejabatnya di Putrajaya.

Najib juga berkata, dakwaan pembangkang itu bertujuan merosakkan atau mencemar gagasan itu selepas idea berkenaan semakin hebat diterima oleh rakyat.

Mereka (pembangkang) tak berani serang Gagasan 1Malaysia. Mereka tidak dapat mempertikaikan, mereka cuba untuk merosakkan, mencemar dan mencalarnya melalui kononnya ilham atau idea yang datang dari negara luar. Ini satu fitnah tidak benar, tidak berasas sama sekali, katanya merujuk kepada dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen baru-baru ini.

Perdana Menteri berkata kemuncak kepada penghayatan Gagasan 1Malaysia ialah apabila ia membawa keuntungan strategik kepada rakyat dan negara.
Beliau menjelaskan Gagasan 1Malaysia meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan lain dan mengutamakan keberkesanan serta keberhasilan sesuatu program yang dirancang.

Najib juga berkata, kefahaman rakyat terhadap Gagasan 1Malaysia makin meningkat apabila banyak badan korporat menggunakan 1Malaysia sebagai simbol dalam logo mereka.

Sebutan Salam 1Malaysia umpamanya menjadi kelaziman sekarang dan ada juga perkahwinan 1Malaysia. Jadi, saya lihat ia sudah menjadi satu gerakan massa, katanya.

Mengenai halangan terhadap Gagasan 1Malaysia, Perdana Menteri berkata, ia lebih di kalangan golongan yang masih memikirkan kepentingan kelompok atau kaum masing-masing tanpa usaha ke arah penyatuan. - Bernama