.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, January 10, 2011

0 Simpan gambar anda sebelum facebook ditutup pada 15 Mac 2011

Kecoh Facebook akan ditutup 15 Mac depanGAMBAR laman web Facebook pada skrin sebuah komputer di Washington pada 9 November lalu.PALO ALTO, California - Khabar angin dalam kalangan pengguna Internet mengenai penutupan laman sosial popular Facebook kini tersebar luas terutamanya menerusi laman sosial Twitter, lapor sebuah akhbar semalam.

Antara mesej yang disampaikan oleh pengguna Twitter adalah seperti: "Facebook bakal ditutup pada Mac 2011? Saya harap tidak."

"Khabar angin adalah Facebook akan ditutup. Tolong jangan beralih kepada Twitter dan jangan rosakkan pengalaman jaringan sosial saya," kata @jjelksboss melalui Twitternya.

Terdapat juga kumpulan yang dibentuk di laman Facebook yang meminta agar laman sosial itu tidak ditutup dengan mesej: "Facebook akan ditutup pada 15 Mac 2011. Adakah terdapat cara lain untuk menghalangnya?"

Pada bulan lepas Yahoo telah mengumumkan bahawa Yahoo Video akan ditutup pada tarikh sama tetapi ia tidak bermaksud semua jaringan di Internet akan turut terhenti.

Dalam perkembangan sama akhbar Weekly World News melaporkan bahawa pengasas laman sosial itu, Mark Zuckerberg, 27, sedang menghadapi tekanan untuk terus menguruskan laman sosial tersebut.

"Facebook sudah di luar kawalan saya dan tekanan menguruskan syarikat ini telah mengganggu hidup saya. Saya perlu hentikannya untuk mengelakkan tekanan ini," jelas Zuckerberg dalam satu sidang media di luar pejabatnya di Palo Alto baru-baru ini.

Dalam satu temu ramah menerusi telefon Zuckerberg memberitahu: "Saya secara peribadi tidak menganggap ia sebuah keputusan besar. Secara jujurnya saya fikir ia (menutup laman Facebook) adalah untuk kebaikan. Tanpa Facebook orang ramai akan keluar dan berjumpa dengan rakan-rakan, itu adalah lebih baik."


MARK ZUCKERBERG"Saya tidak kisah mengenai wang. Saya hanya mahu kehidupan saya balik," kata Zuckerberg.

Akhbar itu melaporkan Naib Presiden Perhubungan Teknikal Facebook, Avrat Humarthi menjelaskan bahawa bermula 15 Mac ini pengguna tidak lagi akan dapat memasuki akaun Facebook dan meminta pengguna melakukan sesuatu agar semua gambar-gambar kesayangan tidak hilang.

"Seluruh laman web ini akan ditutup pada tarikh itu. Justeru, jika anda tidak mahu gambar-gambar di Facebook hilang, saya nasihatkan agar anda menyimpannya sebelum laman itu ditutup," jelas Humarthi.

Bagaimanapun, akhbar International Business Times melaporkan bahawa khabar angin itu hanya disebarkan melalui laman-laman blog dan tiada laporan daripada mana-mana akhbar arus perdana berhubung penutupan tersebut.

Menurut Lou Kerner dari firma Wedbush Securities, Facebook mempunyai lebih 600 juta pengguna di seluruh dunia dengan 300 pemegang saham. - Agensi

0 Anda tidak akan tenang selagi belum akui kesalahan

Walcott akui sengaja jatuhkan badanCesc Fabregas (kiri) menyempurnakan penalti ketika menentang Leeds United pada perlawanan pusingan ketiga Piala FA di Stadium Emirates kelmarin yang berakhir dengan seri 1-1. - AFP
LONDON - Penyerang England, Theo Walcott meminta maaf kerana sengaja menjatuhkan badan untuk memperoleh sepakan penalti bagi membolehkan Arsenal mencatat keputusan seri 1-1 dalam perlawanan pusingan ketiga Piala FA menentang Leeds, kelmarin.

Ketika Arsenal ketinggalan 0-1 kepada pasukan divisyen dua itu, pemain sayap lincah itu merebahkan badan, selepas dia dikasari Paul Connolly.

"Saya meminta maaf kepada pengurus kerana sebenarnya saya telah merebahkan badan, saya cuba untuk mendapatkan sepakan penalti.

"Saya mendengar ada pemain yang mengatakan jika terdapat sentuhan ia akan berhasil. Saya tidak gembira dengan diri saya, sendiri kerana melakukan perkara tersebut tetapi saya gembira kami berjaya mencatat keputusan seri," katanya.

Walcott, 21, memperoleh sepakan penalti pada masa kecederaan selepas dia ditarik di dalam petak penalti, membolehkan ketua pasukan, Cesc Fabregas menyamakan kedudukan dan memperoleh perlawanan ulangan di Elland Road.

"Saya boleh bergurau bersama pengadil selepas perlawanan tersebut dengan mengatakan ia adalah penipuan pertama yang saya lakukan.

"Saya tidak perlu menghebohkan perkara itu dan berbincang dengan pemain lain, tetapi saya hanya meluahkan apakah perasaan saya ketika itu. Saya harap semua orang menghormatinya," katanya. - Reuters