.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, July 22, 2011

0 Demam bola EPL di Kuala Lumpur - Macam piala dunia?

Saingi sambutan hangat terhadap Liverpool Sabtu lalu 80,000 saksi aksi \Blues\

Oleh AIZAWATI AHMAD dan MUHAMMAD DAYNE AZMIN
sukan@utusan.com.my
Sebahagian daripada penonton yang menyaksikan perlawanan antara Pilihan Malaysia dengan Chelsea di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam. - UTUSAN/ Hafiz Johari


KUALA LUMPUR - Lebih 80,000 penyokong memenuhi Stadium Nasional Bukit Jalil menyaksikan perlawanan persahabatan antara skuad Pilihan Malaysia menentang kelab Liga Perdana Inggeris (EPL), Chelsea di sini, semalam.

Jumlah itu menyamai kehadiran pada perlawanan skuad Harimau Malaya menentang Liverpool di venue yang sama Sabtu lalu.

Jumlah kehadiran kedua-dua perlawanan tersebut jauh lebih tinggi berbanding aksi kelab Liga Perdana Inggeri, Arsenal yang menentang skuad K. Rajagobal di stadium yang sama Rabu lalu iaitu 65,000 orang.

Peminat fanatik Blues mula memenuhi tempat duduk stadium seawal pukul 6 petang, sekali pun perlawanan bermula pukul 8.45 malam.

Kali terakhir Chelsea mengadakan kunjungan ke negara ini pada Julai 2008, dengan perlawanan persahabatan berkesudahan berpihak kepada Blues 2-0 di Stadium Shah Alam.

Kehadiran Blues yang dalam Siri Jelajah Asia di bawah bimbingan jurulatih baru, Andre Villas-Boas membuka peluang lebih luas kepada penyokong setia Chelsea di negara ini, memandangkan perlawanan diadakan di Stadium Nasional dengan kapasiti tempat duduk yang lebih besar berbanding di Stadium Shah Alam.

Sambutan luar dugaan dipamerkan penyokong Chelsea terserlah dengan suasana gamat di Stadium Nasional dengan jeritan penyokong terutama apabila barisan pemain bintang Blues memasuki padang.

Namun, dalam keasyikan menyaksikan bintang antarabangsa Chelsea, sorakan dan sokongan padu buat skuad Pilihan Malaysia tetap tidak dilupakan oleh para penyokong yang turut melaungkan nama Malaysia.

0 Untungnya jadi selebriti popular apabila ada syarikat sanggup menaja

Persalinan Memey RM7.2 juta

Oleh KHADIJAH IBRAHIM
Pengarang@utusan.com.myNorman Hakim dan Memey Suhaiza.


KUALA LUMPUR 21 Julai - Pelakon Memey Suhaiza akan memakai gaun bertatah mutiara lengkap dengan set barang kemas dan kasut yang kesemuanya bernilai RM7.2 juta pada majlis persandingannya dengan Norman Hakim di Crowne Plaza Mutiara di sini, 28 September ini.

Memey, 23, akan memakai dua persalinan iaitu setiap satu bernilai RM500,000 tajaan Rafflesia untuk majlis persandingan dan acara memotong kek.

Menurut Bill Bora selaku wakil Rafflesia, sebelum ini Datuk Siti Nurhaliza Tarudin pernah mengenakan gaun bertatah mutiara bernilai RM400,000 pada hari persandingannya.

Selain dua persalinan itu yang ditaburi mutiara mengikut gred, Memey juga akan mengenakan dua set barang kemas bernilai RM2.8 juta setiap satu merangkumi anting-anting, gelang tangan, cincin dan tiara untuk dipadankan dengan pakaian tersebut.

"Sejak minggu lepas, borang penyertaan untuk rekaan pakaian perkahwinan Memey sudah dibuka kepada semua pereka fesyen yang berminat.

"Pakaian itu kelak akan dipadankan dengan anting-anting, gelang tangan, cincin dan tiara. Terpulang kepada pereka untuk menghasilkan pakaian itu, namun kedua-duanya perlu dihiasi mutiara.

"Selain itu, Memey juga akan mengenakan dua pasang kasut rekaan khas Prof. Datuk Jimmy Choo," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kata Bill, Memey amat beruntung kerana pereka kasut ternama itu sudi menghasilkan kasut khas bertatah mutiara untuk majlis perkahwinannya yang dianggarkan bernilai RM300,000 sepasang.

Memey dan Norman, 35, bakal bernikah pada 24 September ini di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi, Johor.

"Persandingan mereka boleh dianggap sebagai wedding of the year kerana mendapat sentuhan orang ternama," katanya.

Kata Bill, Memey dan Norman dipilih kerana sebagai pasangan selebriti, kedua-duanya sentiasa menjadi perhatian ramai dan dinanti-nantikan penampilan mereka.

0 Jangan gurau melampau apabila melibatkan perbezaan kaum

Gurau melampau antara punca utama kes gaduh

Oleh Hamid Karim
bhnews@bharian.com.my
2011/07/21
120 kes babit pelbagai kaum dilapor sehingga Jun

SHAH ALAM: Gurauan melampau yang sepatutnya tidak menjadi isu, dikenal pasti antara punca pertengkaran dalam 120 kes pergaduhan membabitkan rakyat pelbagai kaum di negeri ini yang dilaporkan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Ketua Cawangan Khas Selangor, Datuk Mohd Pilus Ismail, berkata selain alasan remeh itu, ada pergaduhan tercetus hanya disebabkan berebut wanita membabitkan rakyat pelbagai keturunan. Bagi tempoh sama, katanya, pergaduhan membabitkan kaum paling tinggi dicatatkan berlaku di Kajang iaitu sebanyak 19 kes.

“Berdasarkan rekod, 71 kes pergaduhan membabitkan India dan Melayu berlaku dalam tempoh itu, 30 kes (Melayu/Cina) dan 19 kes pula membabitkan pergaduhan di antara keturunan Cina dan India,” katanya ketika memberi taklimat dalam majlis dialog di antara Persatuan Minyak Sawit Malaysia dan polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini semalam.

Mohd Pilus berkata, walaupun keadaan adalah terkawal dan polis mampu menangani kejadian itu.

pelbagai pihak terutama masyarakat berbilang kaum tidak harus membiarkan perkara kecil berlarutan menjadi besar.
“Kes yang dilaporkan ini biasanya membabitkan perkara kecil tetapi kerana gagal menahan perasaan, tercetus pergaduhan,” katanya.

Beliau berkata, polis mengenal pasti sekurang-kurangnya sembilan penyebab utama pergaduhan antara kaum, antaranya perasaan tidak puas hati, perselisihan faham, peras ugut, mencuri, berebut wanita, gangster, balas dendam, gurauan melampau dan hutang.