.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, October 30, 2011

0 Susah kahwin kalau tiada duit, risiko bercerai tinggi

Ekonomi keluarga tak kukuh punca cerai di Sabah
TAWAU 29 Okt. - Keadaan ekonomi keluarga yang tidak kukuh serta kurang pengetahuan agama dikenal pasti antara punca utama berlakunya perceraian di Sabah.

Sehubungan itu, menurut Ketua Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS), Baharuddin Alwi, pasangan yang ingin berkahwin perlu terlebih dahulu berusaha mengukuhkan ekonomi mereka dan mendalami ilmu agama.

"Cinta semata-mata tidak menjamin kebahagiaan, sebab itulah bagi pasangan terutamanya bakal pengantin lelaki mereka perlulah memiliki pekerjaan tetap," katanya pada Seminar Belaian Bahtera Kasih di Auditorium Perpustakaan Tawau di sini, kelmarin.

Turut hadir, Pembantu Menteri Kewangan negeri Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan dan Pengarah JHEAINS, Datuk Amri Suratman.

Menurutnya, dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini, seramai 650 pasangan Islam direkodkan bercerai di negeri itu.

Katanya, kebanyakan pasangan yang bercerai berusia di bawah 40 tahun dan melibatkan perkahwinan yang mencapai usia lima tahun ke atas.

"Bagi usia perkahwinan di bawah tiga tahun, kes perceraian kurang, sekali gus menunjukkan kesan positif langkah mewajibkan Kursus Perkahwinan sejak 2009," ujarnya.

Beliau menasihatkan pasangan Islam yang mempunyai masalah perkahwinan supaya mencari jalan penyelesaian bagi menyelamatkan perkahwinan mereka.

Katanya, pasangan terbabit boleh merujuk masalah mereka di pejabat-pejabat agama berdekatan untuk mendapatkan nasihat dan kaunseling.