.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, August 22, 2010

0 Gempa bumi di Taiwan, sejajar Lahad Datu

6 gempa bumi gegar Taiwan, tiada amaran tsunami


2010/08/22
TAIPEI: Enam gempa bumi termasuk berukuran 5.4 pada skala Richter melanda luar pesisir pantai timur Taiwan hari ini tetapi tiada laporan kemalangan atau kemalangan jiwa atau amaran tsunami.

Gempa bumi sederhana itu melanda sejurus selepas tengah malam di 35 kilometer ke tenggara kampung Hsilin dengan pusat gempa pada kedalaman 5.4 kilometer saja. Gempa bumi lebih lemah lain pula melanda di luar bandaraya Ilan. - AFP

0 Iran berkata program nuklearnya untuk keamanan. Yang membimbangkan kita ialah nuklear diramal menjadi penyebab manusia pupus macam dinasour pupus?

Loji nuklear pertama Iran dilancarIMEJ yang diambil daripada stesen televisyen berbahasa Arab milik kerajaan Iran, Al-Alam TV merakamkan majlis pelancaran loji tenaga nuklear pertama Iran di Bushehr, semalam. - AFPBUSHEHR 21 Ogos - Iran hari ini mula menghantar bahan bakar ke loji nuklear pertamanya di Bushehr, di selatan Teheran, yang menimbulkan kontroversi.

Selepas beberapa dekad tertangguh, jurutera-jurutera akhirnya memindahkan bekalan bahan bakar dari Rusia ke loji di selatan bandar pelabuhan, Beshehr dengan disaksikan pegawai Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Jurucakap Organisasi Atom Iran, Ali Shirzadian semalam berkata, loji nuklear bernilai AS$1 bilion (RM3.1 bilion) itu akan beroperasi sepenuhnya pada Oktober atau November ini apabila ia dihubungkan dengan rangkaian bekalan tenaga elektrik.

Sementara itu, Ketua Nuklear Iran, Ali Akbar Salehi berkata, Teheran akan terus mengayakan uranium untuk dijadikan bahan bakar untuk loji Bushehr kerana negara ini tidak akan berterusan membelinya dari Rusia.

"Loji Bushehr mempunyai jangka hayat selama 60 tahun dan kami merancang untuk menggunakannya selama 40 tahun, kata Ali yang dipetik oleh agensi berita IRNA.

Rabu lalu, Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov berkata, loji Busherh itu bertujuan memastikan Iran menggunakan tenaga nuklear untuk tujuan keamanan. - AFP

0 Gempa bumi di Lahad Datu

Gempa bumi lemah di Lahad Datu, Sabah
22/08/2010 10:40am


KUALA LUMPUR, 22 Ogos — Satu gempa bumi lemah berskala 4.0 Richter telah berlaku di 19 km dari utara Lahad Datu, Sabah, pada pukul 3.43 pagi ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Keadaan tersebut boleh menyebabkan kemungkinan gegaran lemah dirasai di sekitar kawasan Lahad Datu, menurut jabatan itu dalam kenyataan hari ini.

Jabatan itu sedang memantau perkembangan tersebut, kata kenyataan berkenaan. — Bernama