.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, August 22, 2010

0 Iran berkata program nuklearnya untuk keamanan. Yang membimbangkan kita ialah nuklear diramal menjadi penyebab manusia pupus macam dinasour pupus?

Loji nuklear pertama Iran dilancarIMEJ yang diambil daripada stesen televisyen berbahasa Arab milik kerajaan Iran, Al-Alam TV merakamkan majlis pelancaran loji tenaga nuklear pertama Iran di Bushehr, semalam. - AFPBUSHEHR 21 Ogos - Iran hari ini mula menghantar bahan bakar ke loji nuklear pertamanya di Bushehr, di selatan Teheran, yang menimbulkan kontroversi.

Selepas beberapa dekad tertangguh, jurutera-jurutera akhirnya memindahkan bekalan bahan bakar dari Rusia ke loji di selatan bandar pelabuhan, Beshehr dengan disaksikan pegawai Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Jurucakap Organisasi Atom Iran, Ali Shirzadian semalam berkata, loji nuklear bernilai AS$1 bilion (RM3.1 bilion) itu akan beroperasi sepenuhnya pada Oktober atau November ini apabila ia dihubungkan dengan rangkaian bekalan tenaga elektrik.

Sementara itu, Ketua Nuklear Iran, Ali Akbar Salehi berkata, Teheran akan terus mengayakan uranium untuk dijadikan bahan bakar untuk loji Bushehr kerana negara ini tidak akan berterusan membelinya dari Rusia.

"Loji Bushehr mempunyai jangka hayat selama 60 tahun dan kami merancang untuk menggunakannya selama 40 tahun, kata Ali yang dipetik oleh agensi berita IRNA.

Rabu lalu, Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov berkata, loji Busherh itu bertujuan memastikan Iran menggunakan tenaga nuklear untuk tujuan keamanan. - AFP

0 comments: