.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 12, 2010

0 Jika buku dari Indonesia dilarang masuk ke Malaysia, penerbit buku di Malaysia perlu menterjemahnya? Buku-buku kristian diperlukan untuk umat kristian

Sumber: Malaysiakini.com:

Kes CD 'Allah' milik wanita Kristian 15 Mac
Jan 12, 10 12:50pm

Permohonan seorang wanita Kristian dari Sarawak yang mencabar tindakan Kementerian Dalam Negeri merampas lapan cakera padat mengenai ajaran Kristian yang mengandungi perkataan 'Allah' ditetapkan untuk sebutan pada 15 Mac ini.Kes itu sepatutnya didengar hari ini di hadapan Datuk Mohamed Apandi Ali tetapi disebabkan beliau mempunyai perbicaraan kes lain, ia dipinda kepada sebutan bagi pengurusan kes.

Tarikh itu ditetapkan di kamar Penolong Kanan Pendaftar Nik Mohd Fadli Nik Azlan dengan kehadiran peguam Annou Xavier (kiri) yang mewakili Jill Ireland Lawrence Bill dan Peguam Kanan Persekutuan Andi Razalijaya A Dadi yang mewakili defendan.Pada 15 Mac nanti, defendan dikehendaki memfailkan afidavit jawapan.

Pada 20 Ogos 2008, Jill, 27, seorang kerani, memohon perintah certiriori bagi membatalkan keputusan kementerian itu merampas CD berkenaan, selain perintah mandamus bagi mengarahkan kementerian memulangkan CD itu kepadanya, dan perisytiharan bahawa dia berhak menyimpan, mengguna dan mengimport bahan penerbitan mengandungi perkataan 'Allah'.Wanita itu mengadu bahawa pada 11 Mei tahun lepas, kementerian merampas CD berkenaan daripadanya sebaik tiba di Terminal Penerbangan Tambang Murah di Sepang.

CD itu mempunyai tajuk seperti 'Cara Menggunakan Kunci Kerajaan Allah', 'Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah' dibawa masuk dari Indonesia.

10 Majlis Gereja-Gereja Sabah, Bongkos Malakun dan Rakyat Seluruhnya, Inilah Perkembangan Yang Kita Nantikan

Sumber: NST

SCC serah kepimpinan tertinggi buat keputusan gugur kalimah 'Allah'
12th January, 2010

KOTA KINABALU: Majlis Gereja-gereja Sabah (SCC) menyerahkan kepada kepimpinan tertinggi penganut agama Kristian membuat keputusan berhubung sebarang cadangan untuk menggugurkan tuntutan penggunaan kalimah ‘Allah’ oleh Akhbar Herald-The Catholic Weekly.

Pengerusi SCC, Pastor Kanan Jerry Dusing berkata, pada masa ini pihaknya tidak mempunyai sebarang cadangan dan menyerahkan kepada pucuk pimpinan tertinggi agama itu.

“Kita tunggu dan lihat (perkembangan isu kalimah ‘Allah’). Sebarang kenyataan rasmi biarlah dibuat oleh pihak tertinggi (agama Kristian),” katanya ketika dihubungi, di sini kelmarin.

Beliau mengulas pendirian Presiden Majlis Jaksa Pendamai Malaysia, Datuk Clarence Bongkos Malakun yang meminta akhbar mingguan Katolik itu menggugurkan tuntutannya di mahkamah.
Tokoh Kristian Sabah itu berkata, langkah itu perlu memandangkan isu tersebut kini bertambah buruk apabila beberapa buah gereja di Semenanjung dan Sarawak dibakar selain turut menerima ugutan.

Sementara itu, Clarence ketika ditemui di pejabatnya kelmarin menafikan bahawa kenyataannya pada Ahad dipengaruhi atau ‘diarahkan’ pihak tertentu sebaliknya dibuat setelah melihat konflik antara agama yang mula kelihatan.
“Saya terima banyak panggilan telefon dan sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada penganut Kristian yang bersetuju dengan saya,” kata bekas Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) itu.
Pengerusi Institut Kajian Pembangunan (IDS) Sabah itu bimbang jika isu tersebut dibiarkan, dua kelompok pelampau agama antara Islam dan Kristian akan terbentuk dan keadaan menjadi semakin parah lagi selepas itu.

Beliau yang juga Timbalan Presiden Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah menambah, mana-mana pihak yang memenangi isu berkenaan melalui saluran mahkamah sukar untuk mententeramkan keadaan.

“Kalau mana-mana pihak menang isu itu di mahkamah, mesti ada satu pihak lagi yang tidak berpuas hati dan isu ini akan berpanjangan. Jalan terbaik ialah gugurkan tuntutan,” ujarnya.
Clarence seterusnya berkata, beliau percaya tuntutan penggunaan kalimah Allah itu dibuat oleh pemimpin Kristian yang mempunyai kepentingan atau agenda tertentu.
Dalam pada itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menegaskan, tindakan membakar gereja tidak akan membawa sebarang penyelesaian berhubung isu itu.

Beliau yang juga seorang Pastor percaya tindakan mahkamah juga bukan jalan terbaik menyelesaikan isu tersebut. Sebaliknya, kata Timbalan Presiden PBS itu, jalan terbaik menyelesaikan isu tersebut dengan menggunakan pendekatan berunding.

“Semasa saya menjawat jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam soal perpaduan, kami menggunakan pendekatan berunding dalam menangani isu berkaitan penggunaan kalimah ‘Allah’ oleh penganut Kristian,” katanya.

0 Iklan www.keningaukini.com yang memaparkan hal-hal peristiwa di Keningau. Tabik spring!

Dalam pada saya promote blog ini, saya jumpa http://www.keningaukini.com/.

Saya kagum dengan blog tersebut. Sebagai orang Keningau, saya perlu berbangga dengan usaha mereka.

2 Alangkah baiknya jika dialog agama dipercepatkan dan sesuatu yang positif bagi kristian dapat diperolehi

Kalimah Allah: Lagi sikap KDN dipertikai
Print
E-mail
Rizal Tahir
KOTA BHARU, 11 Jan: Kementerian Dalam Negeri (KDN) seharusnya menangani isu kalimah Allah sejak awal lagi serta memberi penjelasan dengan baik kepada golongan bukan Islam.Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Dato’ Husam Musa, berkata, PAS lebih mengutamakan permesyuaratan termasuk pertukaran hujah bagi melahirkan keharmonian pelbagai masyarakat di negara ini sejak sekian lamanya.“Sebenarnya perkara ini boleh diatur di luar mahkamah, tetapi KDN amat lemah.“Antara contohnya, kerajaan tidak pernah memanggil Majlis Fatwa bermesyuarat mengenai isu kalimah Allah ni,” katanya.“Kalau Majlis Fatwa tidak bermesyuarat, bagaimana KDN tahu kedudukan isu berkenaan dengan kedudukan sebenar dan lebih meluas.“Jadi saya cadangkan pada kerajaan mulakan dengan mesyuarat Majlis Fatwa, panggil pihak terbabit berbincang dan berikan pandangan dan kekangan sekiranya ada,” ujarnya.Menurutnya, beliau yakin masih ada peluang penyelesaian untuk diselesai dengan baik.“Bukan sahaja kes rumah Kickdefella (Syed Zaidi) sahaja, tetapi isu-isu seluruh negara seperti gereja diserang, rumah dilempar cat dan sebagainya dapat diselesaikan,” tegasnya.Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung kejadian ‘kapak terbang’ yang berlaku di rumah blogger Kickdifela semalam.

5 Yang Membezakan Tuhan Semesta Alam Kristian (Katolik) Dengan Tuhan Muslim Ialah Triniti

Kenapa 'Allah' popular kepada penganut Kristian
Bernard Giluk Dompok Jan 6, 10 12:42pm
Keputusan hakim Mahkamah Tinggi pada 31 Disember 2009 bahawa penerbitan Herald boleh terus menggunakan istilah Allah dalam penerbitan edisi Bahasa Malaysia telah mencetuskan pelbagai reaksi daripada beberapa pihak di seluruh negara. Sesetengah daripada komen dan reaksi tersebut tidak membantu usaha pengukuhan perpaduan dan hubungan antara kaum di negara ini. Sejurus selepas perkara ini dibawa ke mahkamah, saya telah menggesa semua pihak supaya menghormati dan memberikan sepenuhnya kebebasan kepada mahkamah untuk menjalankan tanggungjawabnya. Saya percaya bahawa hakim Datuk Lau Bee Lian telah melihat segala aspek sejarah dan hak perlembagaan sebelum membuat keputusan tersebut. Dari aspek sejarah, istilah Allah telah digunakan sejak sekian lama, yakni sebelum rakyat Sabah memutuskan untuk menubuhkan Malaysia bersama-sama dengan Tanah Melayu, Singapura dan Sarawak pada 1963. Masyarakat Sabah telah menggunakan bahasa Melayu sesuai dengan statusnya sebagai lingua franca di rantau ini. Agama Kristian mulai bertapak di Sabah sejak 1881 dan terus berkembang selepas itu. Bagi masyarakat bumiputera Kristian di Sabah seperti Kadazandusun dan Murut, upacara ibadat diadakan dalam tiga bahasa iaitu bahasa Inggeris, Melayu dan bahasa ibunda mereka.Dalam upacara ibadat yang menggunakan bahasa Inggeris, istilah yang digunakan ialah God, manakala upacara ibadat dalam bahasa Melayu menggunakan istilah Allah dan upacara ibadat dalam bahasa ibunda, misalnya dalam bahasa Kadazandusun, menggunakan istilah 'Kinoingan'. Kebanyakan gereja di kawasan bandar menggunakan bahasa Inggeris, manakala bahasa Melayu dan bahasa ibunda digunakan dengan meluas di gereja-gereja di kawasan luar bandar di Sabah. Pengiktirafan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa perantara dalam sistem pendidikan negara telah memperluaskan lagi pengaruh bahasa ini di kalangan masyarakat Sabah. Generasi yang lahir selepas dasar ini dibuat lebih selesa menggunakan bahasa Melayu. Mereka juga lebih selesa menghadiri upacara-upacara ibadat yang diadakan dalam bahasa kebangsaan ini.Generasi muda masyarakat bumiputera Kristian dari Sabah yang berhijrah ke Semenanjung sama ada untuk bekerja atau melanjutkan pelajaran turut meminta pihak gereja di sini supaya upacara ibadat dalam bahasa Melayu turut diadakan kerana mereka sudah serasi dengan penggunaan bahasa ini. UPKO merasakan bahawa setiap anggota masyarakat diberikan kebebasan untuk terus menunaikan ibadat keagamaan mereka dalam keadaan yang tenang serta dapat menggunakan bahasa serta istilah-istilah yang mereka berasa selesa untuk menggunakannya sepanjang upacara ibadat tersebut. Kenyataan media Tan Sri Bernard Giluk Dompok, presiden UPKO dan menteri perusahaan perladangan dan komoditi.

0 Filem Malaysia Apakah Yang Mampu Mencapai Kutipan 10 Juta Dalam 5 Tahun Akan Datang?

Filem Avatar kini kutip AS$1.3 bilion
LOS ANGELES 11 Jan. - Filem Avatar mendahului carta box office dunia untuk minggu keempat semalam sekali gus semakin hampir untuk mencatat rekod sepanjang masa yang dipegang oleh penulis dan pengarahnya sendiri, James Cameron menerusi filem Titanic, menurut pengedar 20th Century Fox semalam.
Epik fiksyen sains 3D arahan Cameron itu mengaut keuntungan sebanyak AS$191.5 juta (RM689.4 juta) sejak minggu lepas, dengan jumlah kutipan di seluruh dunia kini berjumlah AS$1.3 bilion (RM4.7 bilion).
Avatar telah melepasi tayangan filem The Lord of the Rings: The Return of the King dengan kutipan sebanyak AS$1.12 bilion (RM4 bilion) Rabu lalu dan menjadi filem kedua tayangan tertinggi dalam sejarah dengan Titanic mencapai kutipan sebanyak AS$1.84 bilion (RM6.62 bilion) hasil tayangan di seluruh dunia pada tahu 1997 hingga 1998.
Data tidak termasuk dengan kos inflasi, dan jualan Avatar turut sedikit terjejas menerusi jualan premium tayangan 3D.
Sumbangan penduduk di utara Amerika meningkat kepada AS$429 juta (RM1.4 juta), dengan jualan hujung minggu mencecah sebanyak AS$48.5 juta (RM174.6 juta) sekali gus melonjakkan filem itu ke kedudukan slot ke tujuh dalam buku rekod.
Avatar adalah kisah mengenai seorang bekas anggota Marin yang dihantar daripada bumi untuk membolos masuk ke dalam habitat makhluk asing biru setinggi tiga meter dan memujuk supaya membenarkan majikannya menjalankan aktiviti perlombongan bagi mengambil sumber alam di kawasan mereka.
Ia dilaporkan sebagai filem termahal yang pernah dibuat dengan bajet sekurang-kurangnya AS$300 juta.
Di kawasan lain di Amerika Utara, Sherlock Holmes berada di tangga kedua pada minggu ketiga dengan jualan hujung minggu mencecah kutipan sebanyak AS$16.6 juta (RM55.4 juta).
Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel terbitan Fox berada di tangga ketiga pada minggu ketiga dengan kutipan sebanyak AS$16.3 juta (RM58.6 juta) dan jumlah keseluruhan sekuel animasi komputer aksi itu meningkat kepada AS$178.2 juta (RM641.5 juta).
Filem puntianak Daybreakers dibuka di tangga keempat dengan jumlah kutipan keseluruhan sebanyak AS$15 juta (RM54 juta), sebagaimana yang dijangkakan oleh penerbit filem itu, Lionsgate, unit studio milik Lions Gate Entertainment Corp.
Di tangga keenam, filem romantik komedi Leap Year dengan kutipan sebanyak AS$9.2 juta (RM331.2 juta) dab filem komedi remaja Youth in Revolt di tangga kesembilan dengan kutipan sebanyak AS$7 juta (RM25.2 juta). - Reuters

2 Kristian Katolik Harus Guna Tuhan Yang Maha Kuasa Atau Perkataan Yahweh Bagi Merujuk Nama Allah? Apa Kata Saudara?

Allah untuk Islam – Sultan
Oleh ABDUL YAZID ALIAS pengarang@utusan.com.my
SHAH ALAM 11 Jan. – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan semua pihak di negeri ini berpegang teguh kepada pendirian mengharamkan pengunaan kalimah Allah oleh agama selain Islam.
Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa hari ini memberitahu, titah itu dinyatakan dalam pertemuan beliau dengan baginda pada 5 Januari lalu.
Katanya, turut menghadap baginda ekoran isu pengunaan kalimah Allah oleh akhbar Herald-The Catholic Weekly ialah Mufti Selangor, Datuk Mohd. Tamyes Abdul Wahid; Ahli MAIS, Datuk Salehuddin Saidin; Setiausaha MAIS, Abdul Halem Hapiz Salihin serta Penasihat Undang-undang MAIS, Nurhani Salwa Jamaluddin di Istana Mestika di sini.
Menurut beliau, baginda memaklumkan pendiriannya mengenai perkara itu bertujuan memelihara akidah umat Islam serta menjaga keharmonian beragama setiap rakyat di Selangor.
“Dalam pertemuan itu, baginda menitahkan supaya isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dibincangkan dengan teliti oleh ahli-ahli MAIS.
“Sebagai Ketua Agama Islam negeri, baginda mahu semua peringkat berpegang teguh dengan pendirian mengharamkan penggunaan kalimah Allah oleh agama lain,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis taklimat dan perbincangan dengan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di masjid negeri di sini hari ini.
Mohamad Adzib berkata, Sultan Selangor turut meminta MAIS memaklumkan kepada rakyat tentang wujudnya undang-undang menghalang pengunaan kalimah Allah dalam agama bukan Islam.
Menurutnya, larangan itu termaktub dalam Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) yang diwartakan sejak 1988.
Malah, jelas beliau, larangan juga diputuskan Jawatankuasa Fatwa negeri pada 10 Jun 2008 yang memutuskan kalimah Allah khusus untuk umat Islam dan tidak boleh digunakan atau dimasukkan dalam agama lain.
Ekoran keputusan jawatankuasa itu serta Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang memutuskan larangan tersebut pada Mei 2008, beliau menegaskan, MAIS membuat 14 ketetapan berhubung isu tersebut.
Menurutnya, antara ketetapan itu ialah istilah Allah bermaksud Tuhan Yang Maha Esa dan berlainan dengan maksud God dalam agama Kristian yang berkonsepkan Triniti (tuhan bapa, tuhan anak dan roh kudus).
“Jika kalimah Allah dibenar digunakan dalam ajaran Kristian, ia mendatangkan pelbagai implikasi membahayakan umat Islam pada masa depan kerana ia mengelirukan,” katanya.
Selain itu, Mohamad Adzib berkata, MAIS berpendirian keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember lalu membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah tidak selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.
Perlembagaan menetapkan Islam agama rasmi Persekutuan dan keputusan itu juga bertentangan dengan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 yang digubal berasaskan Perkara 11(4) Perlembagaan negara, katanya.
Beliau menegaskan, penggunaan kalimah Allah bagi merujuk agama bukan Islam tidak wajar dibicarakan di mahkamah kerana institusi itu bukan forum sesuai membincangkannya memandangkan ia perkara ‘non-justiciable’ di bawah bidang kuasa raja-raja Melayu.
Beliau turut memohon campur tangan Majlis Raja-raja selaku Ketua Agama Islam negeri-negeri selaras sumpah raja-raja Melayu untuk mempertahankan Islam pada setiap masa.
“Selain itu ialah mendesak Kerajaan Persekutuan menetapkan kes-kes berkaitan agama Islam tidak lagi dibicarakan di Mahkamah Sivil terutama melibatkan Hakim bukan Islam,” katanya.