.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, February 02, 2011

0 David Teoh beri angpow 10% daripada pendapatan bisnes filemnya - SURVIVAL PENERBIT CINA DI BAWAH TENAGA PRODUKSI MELAYU

David Teo beri bonus RM4.5 juta

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.myHAMPIR semua individu yang terlibat dalam produk terbitan MIG diberi habuan setimpal tenaga yang dicurahkan mereka.


SAMA seperti tahun-tahun sebelumnya, Metrowealth International Group (MIG ) sekali lagi meneruskan tradisi pemberian bonus kepada pelakon dan kakitangan MIG yang menjayakan filem-filem terbitan MIG

Tahun ini pada acar Malam Penghargaan dan Penyampaian Bonus, 1 Dekad, 49 Filem MIG yang diadakan di Hotel One World, Damansara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MIG, David Teo telah berhabis sebanyak RM4.5 juta untuk pemberian bonus kepada 200 orang.

Katanya, tahun 2010 merupakan tahun paling gemilang MIG sejak penubuhannya pada tahun 2000 apabila 29 filem yang ditayangkan 11 daripadanya merupakan filem terbitan MIG dan berjaya mengutip RM42 juta.

Justeru, pihaknya mengagih-agihkan bonus berbentuk wang ringgit, rumah, kereta dan beberapa hadiah lain kepada pelakon, pengarah, kru produksi, kakitangan syarikatnya dan pihak media sebagai tanda penghargaan serta setiap rezeki harus dikongsi bersama.

"Setiap rezeki yang saya dapat, saya harus kongsi bersama mereka yang menjayakannya, lebih banyak yang saya kongsi, maka, lebih banyak rezeki yang akan saya perolehi pada masa depan.

"Lagipun bonus ini merupakan satu motivasi kepada mereka untuk memberikan khidmat dan karya yang lebih cemerlang. Sebagai sebuah syarikat, kejayaan tidak akan diperolehi tanpa kerjasama dan sokongan daripada ramai pihak terutama kakitangan dan pekerja produksi," tuturnya.

Mendahului penerima bonus terbanyak malam itu, aktor Shaheizy Sam yang membawa banyak keuntungan kepada MIG apabila dua filem lakonannya Adnan Sempit dan Ngangkung mencatat sejarah sebagai filem paling laris.

Adnan Sempit berjaya mengutip RM7.8 juta, manakala Ngangkung pula berjaya dicatatkan di dalam Malaysia Book of Records 2011 sebagai filem dengan kutipan pecah panggung paling tinggi iaitu RM8.4 juta.

Setimpal dengan kejayaannya itu, Sam telah diberikan sebuah rumah Semi-D dua tingkat di Saujana Putra, Puchong dan pakej mengerjakan umrah untuk tiga orang sebanyak RM30,000.

Sam yang terkejut dengan pemberian bonus itu mengucapkan kesyukurannya atas limpahan rezeki yang diberikan dan segala kejayaannya itu akan dikongsi bersama keluarga terutama bersama kedua ibu bapanya.

"Saya memang sudah lama bercadang mahu mengerjakan umrah bersama ibu dan bapa saya, pakej umrah yang saya terima ini satu yang amat bermakna. Jika tidak ada aral melintang, lagi cepat lagi bagus tetapi saya belum tahu mahu pergi bila," ujarnya sambil tersenyum.

Tambah Sam, rumah yang diterimanya itu merupakan rumah pertama yang dimiliki dan akan siap pada penghujung tahun ini.

"Saya tidak sangka akan diberikan rumah, semua hadiah ini memang tidak dijangka. Terima kasih kepada peminat yang menonton filem lakonan saya, kerana tanpa mereka saya tidak akan menerima semua ini," katanya yang akan muncul dalam filem Kongsi, Sekali Lagi dan 8 Jam tahun ini.

Pengarah muda yang kini sedang sibuk di set penggambaran filem ketiganya yang berjudul Petiga, Farid Kamil pula menerima wang tunai sebanyak RM30,000.

"Saya bersyukur dengan bonus yang diberi kerana secara tidak langsung ia membuatkan saya rasa dihargai oleh MIG, saya rasa bukan saya seorang yang rasa seperti ini, tetapi semua orang yang terima bonus," ucapnya.

Selain kakitangan MIG yang masing-masing mendapat rumah Semi-D setingkat, pengarah filem Ngangkung, Ismail Bob Hasim pula menerima sebuah kereta mewah Toyota Alphard 3.5, pelakon Lisa Surihani dan Intan Ladyana masing-masing menerima RM15,000, manakala, Nora Danish, Angah Raja Lawak, Putri Mardiana, Azad Jazmin dan Yana Samsudin menerima RM10,000 setiap seorang.

Sebanyak 10 buah filem MIG yang menanti tayangannya tahun ini antaranya Kembar Siang, Keramat, Senario The Movie Ops Pocot, Sekali Lagi, 3,2,1 Cinta, 8 Jam, Flat 3A, Alamak Toyol dan yang masih dalam pembikinan Petiga.

MIG kini mempunyai 42 pelakon di bawah naungannya termasuk Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Farid Kamil, Yana Samsudin, Intan Ladyana, Fizo Omar, Kamal Adli, Diana Amir, Pierre Andre, Angah Raja Lawak, Along Cham, Fezrul Khan, Azad Jazmin, Aeril Zafril, Putri Mardiana, Boy Iman, Zul Suphia'an dan ramai lagi.