.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, February 03, 2010

2 Mengingatkan kita Malaysia guna Stadium Bukit Jalil untuk perhimpunan aman

Sumber: BH:

Jakarta bina tempat khusus demonstrasi


JAKARTA: Pihak berkuasa ibu negara Indonesia merancang membina sebuah tempat khusus untuk penunjuk perasaan bagi menghindar mereka daripada berhimpun di jalan raya dan menyebabkan kesesakan lalu lintas teruk di bandar raya paling sesak di dunia itu.

Jurucakap Gabenor Jakarta Fauzi Bowo, Cucu Ahmad Kurnia, berkata tempat itu juga akan menjadi simbol yang menunjukkan bahawa demokrasi sudah pulih di Indonesia. Ketika pemerintahan bekas Presiden Suharto, tunjuk perasaan hampir dilarang sama sekali sehingga kekecewaan rakyat menyebabkan bantahan besar-besaran memaksa beliau meletak jawatan.

Sejak itu, bantahan dan tunjuk perasaan sudah menjadi perkara biasa di Indonesia. Walaupun ia jarang bertukar ganas, ia memburukkan keadaan lalu lintas yang sedia sesak, terutama apabila mereka berarak di bulatan besar berhampiran Hotel Indonesia.


"Gabenor juga mahu mewujudkan sudut penceramah yang boleh menampung kira-kira 10,000 pengunjung berhampiran Tugu Monumen Nasional Indonesia. Kami mahu membinanya agar setiap orang mempunyai tempat untuk menyuarakan pandangan mereka dan tahu di mana hendak berbuat demikian," katanya.

Istana Presiden, pejabat naib presiden dan gabenor terletak berhampiran tugu di Medan Merdeka itu.

Beliau berkata, tunjuk perasaan sering menyebabkan perjalanan menuju ke pusat bandar raya yang dihuni 14 juta penduduk itu, mengambil masa yang lebih panjang, berikutan jumlah kenderaan terlalu banyak.


Tahun lalu, Fauzi mengharamkan tunjuk perasaan di sekitar Hotel Indonesia selepas pertempuran berlaku antara kumpulan penunjuk perasaan yang bertelagah

Cucu berkata, tempat berkenaan dijangka siap pembinaannya tahun depan, dan akan dilengkapi pentas untuk konsert.

Sementara itu, Datuk Bandar Jakarta, Sylviana Murni, berkata adalah menjadi tanggungjawab pihak kerajaan untuk menyediakan ruang bagi rakyat mengkritik mereka yang berkuasa.

"Kita mesti berbuat demikian untuk memuaskan hati rakyat," katanya yang menambah pembinaan itu diilhamkan daripada Sudut Penceramah di Hyde Park, London. – Reuters

0 Tahniah designer E-pasport ini! Hasil yang membanggakan

Sumber: BH:

E-pasport Malaysia versi ICAO dilancar
Oleh Azrina Ahzan dan Siti A'isyah Sukaimi
bhnews@bharian.com.my
HISHAMMUDDIN menunjukkan e-pasport Malaysia versi ICAO di KLIA, semalam.Dokumen pertingkat integriti, keseragaman perjalanan antara negara anggota: Hishammuddin

SEPANG: Kementerian Dalam Negeri semalam melancarkan e-pasport Malaysia versi Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bertujuan meningkatkan integriti dan keseragaman dokumen perjalanan antara negara anggota ICAO, selain mencegah pemalsuan pasport Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata pasport berkenaan juga mampu melindungi identiti rakyat Malaysia, memperkasa kawalan keselamatan di pintu masuk negara dan mampu menyaring pengembara berisiko tinggi.

"Pasport baru ini adalah sejajar dengan saranan ICAO supaya semua negara membuat penambahbaikan terhadap dokumen pasport antarabangsa masing-masing mengikut piawaian yang dite-tapkan.

"Ia kerana keadaan landskap baru perubahan mobiliti manusia dan keselamatan global yang tanpa sempadan memerlukan pasport versi ICAO ini diperkenalkan di negara ini, dalam usaha membendung kegiatan anti pemerdagangan orang dan penyeludupan dadah," katanya kepada media selepas melancarkan e-pasport Malaysia versi ICAO di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, semalam.

ICAO adalah agensi khas yang ditubuhkan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan diberi mandat untuk mewujudkan piawaian serta spesifikasi pasport antarabangsa yang perlu dipatuhi negara anggotanya.


Setakat ini, e-pasport ini sudah diperkenalkan di 74 negara dan antara ciri keselamatannya ialah resolusi imej yang lebih tinggi untuk pengecaman wajah lebih tepat serta data yang terkandung dalam cip elektronik boleh dibaca semua negara berbanding sebelum ini.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, pengeluaran pasport itu akan dilaksanakan secara berperingkat di seluruh negara dan dijangka boleh dikeluarkan semua pejabat imigresen termasuk di luar negara mulai Ogos ini.

"Rakyat Malaysia yang memiliki pasport ini akan menikmati kemudahan e-perkhidmatan di pintu pemeriksaan automatik yang dise-diakan oleh negara anggota ICAO di seluruh negara.

"Walaupun pengeluaran pasport ini membabitkan kos tambahan, caj yang dikenakan tetap sama iaitu RM300 bagi pasport yang mempunyai tempoh sah lima tahun dan RM100 bagi pasport dua tahun," katanya.

Mengenai struktur gaji dan imbuhan yang bakal dinikmati anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), beliau berkata, ia akan diumumkan pada sidang media khas yang diadakan selepas mesyuarat pasca Kabinet kementeriannya hari ini.