.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, October 25, 2010

0 Hala tuju bisnes UMNO, tingkatkan ilmu diri dan kuasai teknik pemasaran

7 amanat Najib


2010/10/24

Pesanan Presiden UMNO untuk pertahan kuasa orang Melayu

1- Utamakan maruah dan kepentingan parti daripada kepentingan diri

2- Pentingkan pasukan bukan kumpulan sendiri

3- Tawan pemikiran, hati dan jiwa rakyat

4- Mahir teknologi maklumat dengan menguasai media baru

5- Tumpu empat juta pengundi baru menjelang pilihan raya akan datang

6- UMNO mesti menuju sifar masalah

7- Dahulukan rakyat dalam sebarang tindakan


KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak, menggariskan tujuh elemen bertema ‘Mendahulukan Rakyat’ sebagai asas pengisian dalam Model Transformasi UMNO untuk persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 serta memastikan kuasa orang Melayu terus dipertahankan.

Pertama, kata Perdana Menteri, ahli dan pemimpin UMNO pada semua peringkat mesti menentukan maruah dan kepentingan parti lebih besar daripada kepentingan diri dengan memberi contoh Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed, yang menerima pelantikan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Galas.

Dalam ucapan penggulungan pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO Ke-61, semalam, Najib berkata, elemen kedua ialah mengamalkan sikap mementingkan pasukan dan bukan kumpulan sendiri seperti enggan membantu parti apabila tidak dicalon pada pilihan raya.

Elemen lain ialah:


Ahli dan pemimpin UMNO perlu memenangi pemikiran, hati dan jiwa rakyat supaya parti dilihat inklusif.


Mahir teknologi dengan menguasai media baru,
terutama laman sosial seperti Facebook dan Twitter.


Memberi tumpuan kepada empat juta pengundi baru menjelang pilihan raya umum akan datang.


UMNO mesti menuju sifar masalah, termasuk mengelakkan pertelagahan pada peringkat bahagian; dan


Amalan mendahulukan rakyat dalam sebarang tindakan.

Najib berkata, tujuh elemen itu yang sebahagiannya diambil daripada pandangan perwakilan ketika perbahasan, berupaya menjadikan UMNO parti yang inklusif dan mendahulukan kepentingan rakyat.

“UMNO perlu kuat kerana orang Melayu dan negara tidak boleh mengharapkan pihak lain,” katanya sambil menegaskan kemenangan UMNO juga berpaksikan kepada empat tonggak utama, iaitu penerimaan rakyat terhadap pimpinan nasional dan hala tujunya, kepemimpinan peringkat negeri diterima ahli, sama ada parti diterima oleh rakyat dan meletakkan calon yang mampu menang dalam pilihan raya.

Perdana Menteri turut mengingatkan orang Melayu jangan terkeliru dengan dakyah pembangkang kononnya orang lain juga boleh mempertahankan Perlembagaan, walaupun UMNO dan Melayu kehilangan kuasa politik.

“Saya tak nampak Raja-Raja Melayu akan pinda Perlembagaan ini. Namun ada pihak, kumpulan yang pakar pusing (mengelirukan rakyat) berkata, jika Perlembagaan (hak istimewa orang Melayu) sudah terkunci dan tersimpul mati, tak perlu UMNO berkuasa sebab orang lain boleh pertahankannya,” katanya.

0 Magika filem terbaik 2010, ambil pelajaran ini untuk masuk bertanding tahun hadapan

Magika Filem Terbaik FFM23

Oleh ABD. AZIZ ITAR
aziz.itar@utusan.com.my
Tiga beradik dari kiri Edry, Norman dan Yusry yang memenangi kategori Filem Terbaik menerusi filem Magika pada Festival Filem Malaysia Ke-23 di Shah Alam, malam tadi.
SHAH ALAM 24 Okt. - Filem Magika yang sarat dengan elemen cerita-cerita rakyat menepati ramalan peminat filem tempatan apabila diangkat sebagai Filem Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-23 (FFM23) di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) di sini malam ini.

Mohd. Shamsul Yusof pula muncul Pengarah Terbaik menerusi filem arahannya, Evolusi KL Drift 2.

Magika arahan pertama Edry Abdul Halim menggondol hadiah berupa trofi dan wang tunai RM50,000, manakala Shamsul menerima trofi serta wang tunai RM20,000.

Hadiah bagi anugerah utama itu disampaikan oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim sambil diiringi Ketua Pengarah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Mohd. Mahyidin Mustakim.

Pada majlis itu, kategori Filem Pendek Terbaik dimenangi oleh Project Genex, Filem Animasi Terbaik (Buas), Filem Dokumentari Terbaik (Suatu Ketika Laskar Senoi), Skor Muzik Asal Terbaik (Edry Abdul Halim-Magika), Penyunting Terbaik (Mohd. Shamsul Yusof/Hisham Jupri-Evolusi KL Drift 2), Cerita Asal Terbaik (Ahadiat Akashah-Lagenda Budak Setan), Lakon Layar Terbaik (Jumaatun Azmi-Haq) dan Sinematografi Terbaik (Raja Mukhriz Raja Ahmad-Niyang Rapik).

Pemenang kategori Pelakon Wanita Terbaik diungguli Lisa Surihani menerusi filem Lagenda Budak Setan, manakala Pelakon Lelaki Terbaik milik Bront Palarae menerusi filem Belukar.

Turut disampaikan ialah empat Anugerah Khas FFM23 iaitu Penggiat Belakang Tabir yang dimenangi oleh Johari Ibrahim, Pelakon Veteran Wanita (Datuk Sarimah Ahmad), Pelakon Veteran Lelaki (Tamam Idris) dan Filem Box-Office (Adnan Sempit) yang mencatat kutipan tiket RM7.6 juta.

Sementara itu, FFM23 yang dianjurkan oleh Finas dengan kerjasama Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim) turut menyediakan empat Anugerah Khas Juri yang dimenangi oleh filem Cinta Ais Kacang, Woohoo, Estet dan Mualaf.

Juri FFM23 bagi kategori Filem Cereka diketuai oleh Tan Sri Kamarul Ariffin Mohamed Yassin dengan dibantu oleh Panchacharam P. Nalliah, Dr. Naim Ahmad, Kamarudin Abu dan Akmal Abdullah.