.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, October 25, 2010

0 Hala tuju bisnes UMNO, tingkatkan ilmu diri dan kuasai teknik pemasaran

7 amanat Najib


2010/10/24

Pesanan Presiden UMNO untuk pertahan kuasa orang Melayu

1- Utamakan maruah dan kepentingan parti daripada kepentingan diri

2- Pentingkan pasukan bukan kumpulan sendiri

3- Tawan pemikiran, hati dan jiwa rakyat

4- Mahir teknologi maklumat dengan menguasai media baru

5- Tumpu empat juta pengundi baru menjelang pilihan raya akan datang

6- UMNO mesti menuju sifar masalah

7- Dahulukan rakyat dalam sebarang tindakan


KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak, menggariskan tujuh elemen bertema ‘Mendahulukan Rakyat’ sebagai asas pengisian dalam Model Transformasi UMNO untuk persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 serta memastikan kuasa orang Melayu terus dipertahankan.

Pertama, kata Perdana Menteri, ahli dan pemimpin UMNO pada semua peringkat mesti menentukan maruah dan kepentingan parti lebih besar daripada kepentingan diri dengan memberi contoh Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed, yang menerima pelantikan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Galas.

Dalam ucapan penggulungan pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO Ke-61, semalam, Najib berkata, elemen kedua ialah mengamalkan sikap mementingkan pasukan dan bukan kumpulan sendiri seperti enggan membantu parti apabila tidak dicalon pada pilihan raya.

Elemen lain ialah:


Ahli dan pemimpin UMNO perlu memenangi pemikiran, hati dan jiwa rakyat supaya parti dilihat inklusif.


Mahir teknologi dengan menguasai media baru,
terutama laman sosial seperti Facebook dan Twitter.


Memberi tumpuan kepada empat juta pengundi baru menjelang pilihan raya umum akan datang.


UMNO mesti menuju sifar masalah, termasuk mengelakkan pertelagahan pada peringkat bahagian; dan


Amalan mendahulukan rakyat dalam sebarang tindakan.

Najib berkata, tujuh elemen itu yang sebahagiannya diambil daripada pandangan perwakilan ketika perbahasan, berupaya menjadikan UMNO parti yang inklusif dan mendahulukan kepentingan rakyat.

“UMNO perlu kuat kerana orang Melayu dan negara tidak boleh mengharapkan pihak lain,” katanya sambil menegaskan kemenangan UMNO juga berpaksikan kepada empat tonggak utama, iaitu penerimaan rakyat terhadap pimpinan nasional dan hala tujunya, kepemimpinan peringkat negeri diterima ahli, sama ada parti diterima oleh rakyat dan meletakkan calon yang mampu menang dalam pilihan raya.

Perdana Menteri turut mengingatkan orang Melayu jangan terkeliru dengan dakyah pembangkang kononnya orang lain juga boleh mempertahankan Perlembagaan, walaupun UMNO dan Melayu kehilangan kuasa politik.

“Saya tak nampak Raja-Raja Melayu akan pinda Perlembagaan ini. Namun ada pihak, kumpulan yang pakar pusing (mengelirukan rakyat) berkata, jika Perlembagaan (hak istimewa orang Melayu) sudah terkunci dan tersimpul mati, tak perlu UMNO berkuasa sebab orang lain boleh pertahankannya,” katanya.

0 comments: