.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, August 10, 2010

0 Gempa bumi di dua tempat sejajar

Gempa bumi sederhana melanda utara Jepun


2010/08/10
TOKYO: Gempa bumi pada ukuran 5.8 magnitud menggegarkan utara Jepun hari ini; tetapi tiada amaran tsunami dan laporan kerosakan diterima setakat ini.

Jabatan Kajiselidik Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa bumi dasar laut yang berlaku pada jam 2.50 petang tadi dikesan di luar pesisir pantai Iwate, iaitu 515 kilometer utara Tokyo. Katanya lagi, ia juga dikesan pada kedalaman kira-kira 21 kilometer. Tiada amaran tsunami dikeluarkan Agensi Meterologikal Jepun. - AFP


Artikel berkaitan:

Tsunami kecil landa Kepulauan Vanuatu akibat gempa


2010/08/10
SYDNEY: Tsunami kecil melanda pesisir pantai Vanuatu selepas gampa kuat berukuran 7.5 magnitud melanda negara di kepulauan Pasifik Selatan itu tengah hari tadi.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik berkata, tsunami (ombak) berukuran 22 sentimeter (9 inci) melanda di pesisir pantai ibu negara Port Vila selepas gempa berukuran 7.5 magnitud menggegarkan bangunan dan memutuskan bekalan elektrik. “Gempa yang berlaku agak kuat dan kami masih berasa gegaran susulannya," kata Pesuruhjaya Tinggi New Zealand kepada AP. Gempa melanda jam 4.23 petang waktu tempatan (1.23 tengah hari Malaysia), di 40 kilometer di barat daya Port Vila dan di kedalaman 35 kilometer, menurut Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS).

Bangunan yang menempatkan pejabat dan kediaman pesuruhjaya Tinggi New Zealand antara yang mengalami kerosakan teruk akibat gempa berkenaan.

Perhubungan telefon juga terputus di Port Vila serta beberapa kawasan masih lagi terputus bekalan elektrik. - AFP

0 BI adalah penting. Banyak hal dalam BI. Bangsa luar tidak akan mempelajari bahasa melayu jika ianya tidak penting bagi mereka.

Dunia hormati bahasa Melayu jika Malaysia berjaya: Tun Mahathir


2010/08/10
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata bahasa Melayu akan hanya dihormati oleh dunia jika Malaysia mampu mencapai tahap kejayaan lebih tinggi.

Beliau berkata, untuk membina sebuah negara yang lebih unggul, rakyat Malaysia terlebih dulu perlu berfikiran terbuka untuk menggunakan teknologi bagi mendapatkan pengetahuan dan maklumat dalam pelbagai bahasa, terutama bahasa Inggeris, sebelum Malaysia dapat meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa pengetahuan dan dihormati di mata dunia. "Walaupun kita mahu berbangga dengan bahasa kita sendiri, kita perlu sedar yang orang lain mungkin tidak melihatnya sebagai penting untuk mempelajari bahasa ini jika ia dilihat tidak berguna kepada mereka. "Untuk membolehkannya (untuk bahasa kebangsaan diiktiraf), Malaysia perlu berjaya dan perlu mempunyai akses kepada pengetahuan, yang kebanyakannya terdapat dalam bahasa Inggeris...dengan itu baru orang lain akan belajar bahasa kita," katanya ketika menyampaikan syarahan umum mengenai impak teknologi ke atas masa depan pengajian tinggi sempena ulang tahun ke-10 Universiti Terbuka Malaysia (OUM) di sini, hari ini.

Dr Mahathir mengulangi pendiriannya bahawa belajar bahasa Inggeris serta bahasa-bahasa lain bukan bermakna seseorang itu tidak cintakan bahasa ibunda.

"Belajar bahasa Inggeris bukan bermakna kita tidak patriotik. Kita belajar bahasa-bahasa lain untuk mendapatkan pengetahuan kerana kita mahu dihormati...apabila kita berpengetahuan, kita boleh gunakannya untuk memperbaiki diri sendiri, tidak kira ianya dalam apa juga bahasa," katanya.

Memberikan contoh orang Greek, China dan Arab, Dr Mahathir berkata, mereka sudah sampai ke tahap tinggi, lebih ramai orang berminat mempelajari bahasa mereka, khususnya untuk memahami tamadun mereka.
"Dalam dunia sekarang, pendidikan adalah faktor paling penting dalam membina sebuah negara berjaya," katanya.

Beliau menggesa penuntut institusi pengajian tinggi menjadi lebih kreatif dan memanfaatkan teknologi moden untuk membangunkan sistem lebih baik yang dapat memberi faedah kepada lebih ramai orang dengan akses lebih mudah kepada pengetahuan dan maklumat.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir melahirkan kebimbangan mengenai cadangan membenarkan mahasiswa terbabit dalam politik, di mana mereka mungkin mengabaikan pelajaran jika mereka menghabiskan terlalu banyak masa berpolitik.

Merujuk kepada pembabitan pemimpin sekarang dalam politik semasa menjadi penuntut, beliau berpendapat pembabitan mereka bukan dalam "politik sebenar" tetapi lebih kepada aktiviti mahasiswa.

Kerajaan semalam menyatakan kesediaan untuk mendengar pandangan semua pihak mengenai cadangan membenarkan mahasiswa aktif dalam politik. - Bernama

0 Kerana populasi manusia meningkat dan bencana alam, manusia perlu ke planet lain?

Saintis minta manusia hidup di planet lain


STEPHEN HAWKING

LONDON - Pakar astrofizik, Stephen Hawking, 68, memberi amaran bahawa bangsa manusia perlu membuka penempatan baru di angkasa lepas dalam tempoh dua kurun lagi atau berdepan risiko pupus, lapor sebuah akhbar semalam.

Pakar astrofizik terkenal itu berkata, satu-satunya peluang untuk mengekalkan kesinambungan manusia adalah dengan membuka penempatan baru di planet-planet asing.

"Saya melihat bahaya menunggu umat manusia. Sebelum ini, sudah beberapa kali kita diancam kepupusan. Sebagai contoh, krisis peluru berpandu nuklear Cuba pada 1963," kata Hawking.

"Populasi manusia meningkat dan sumber asli di bumi terhad. Kita pula mengubah alam sekitar yang mendatangkan risiko manusia itu sendiri," tambahnya.

Menurut Hawking, adalah sukar bagi umat manusia mengelak bencana dalam masa 100 tahun akan datang, inikan pula untuk tempoh 1,000 tahun atau sejuta tahun.

"Satu-satunya peluang untuk selamat adalah untuk tidak kekal di bumi, tetapi memulakan kehidupan di angkasa lepas," jelasnya. - Agensi

1 Kisah di Thailand. Kerana wang, cinta, nafsu dan cemburu

Aktres mahu terus bersama 'tomboy'


2010/08/10


SUMMONRAT melemparkan senyuman kepada peminat. Foto kecil ketika saat manis bersama Pattinya.Sumonrat Wattanaselarat tak percaya kekasih ada teman baru

BANGKOK: Aktres terkenal Thailand Sumonrat 'Peemai' Wattanaselarat enggan meninggalkan pasangannya seorang jutawan tomboy, walaupun selepas pasangannya itu mengakui perkahwinan mereka sudah berakhir. Peemai memohon maaf kepada ‘suaminya’, Pattinya ‘Pa Top’ Kuantrakul seorang tomboy, mengisytiharkan menerusi televisyen minggu lalu bahawa perkahwinan yang dilangsungkan di Maldives tiga bulan sebelumnya, sudah berakhir. “Sejak berkahwin, kelakuan Peemai berubah. Dia mengekori saya ke mana saja dan enggan pergi kerja,” kata Pa Top, yang berkata dia kecewa dengan isterinya itu.

“Beliau boleh lupakan hasrat untuk bersatu semula kerana saya sudah menemui orang lain pada masa kini,” katanya sambil mengakui Peemai masih tinggal di rumah keluarganya.

Pasangan itu berkahwin di Maldives pada 20 April lalu dengan Peemai memakai bikini, bukan gaun pengantin yang lebih tradisional untuk menarik perhatian Pa Top.

Selepas berkahwin, mereka dilanda masalah, Peemai berhenti pergi ke tempat kerja untuk berlakon dalam sitkom dan sebuah drama bersiri, menyebabkan jadual produksi kelam kabut.
Beberapa hari selepas kemunculan Pa Top di televisyen, Peemai pula bersemuka dengan media di set penggambaran baru sebuah drama bersiri televisyen di wilayah timur laut, Nakhon Ratchasima.

Peemai mengakui kenakalannya namun percaya dia berhak diberi peluang kedua kerana percaya, Pa Top sebenarnya tidak ada kekasih baru dan kenyataannya itu hanya mahu menakut-nakutkannya.

“Saya tak keseorangan kerana kami mempunyai antara satu sama lain. Pa Top amat digilai gadis. Saya enggan melepaskannya keluar bersendirian, justeru saya mengekorinya ke mana-mana.

“Beliau mula mengadu saya mengganggunya daripada melakukan kerjanya, saya terlalu bergantung kepadanya. Saya cuba untuk berdamai dengannya,” katanya.

Jurang usia 20 tahun juga turut dipersalahkan. “Dia kurang bercakap, hanya beberapa patah perkataan. Saya tidak faham apa yang diperkatakannya. Pada mulanya saya mengugut meninggalkannya. Kemudian kami lebih banyak bertengkar, dia mengugut meninggalkan saya pula,” kata Peemai. – Agensi