.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 03, 2012

0 Kinabatangan Sabah lebih ramai warga asing daripada penduduk tempatan

Artikel berkaitan:

Jumlah penduduk Malaysia yang terkini : 27,565,821 orang
14,112,667 lelaki dan 13,453,154 perempuan
6,396,174 isi rumah dan 7,380,865 tempat kediaman di seluruh negara
Banci 2010 adalah yang kelima dijalankan untuk menghasilkan data yang berguna bagi merancang dan melaksanakan dasar pembangunn negara. Banci sebelum ini dijalankan pada 1970, 1980, 1991 dan 2000
Selangor mempunyai taburan penduduk tertinggi dalam negara dengan 5,411,324 orang (19.63 peratus) setelah mencatat kadar pertumbuhan penduduk 3.17 peratus
Putrajaya yang mempunyai 67,964 penduduk mencatat pertumbuhan penduduk paling pesat iaitu 17.77 peratus akibat perpindahan kebanyakan pejabat kerajaan serta perpindahan penduduk ke kuarters kerajaan di situ.
Labuan, Sabah, Sarawak, Johor, Terengganu, Kedah dan Negeri Sembilan adalah antara negeri yang mencatatkan penurunan kadar pertumbuhan penduduk
Mengenai kadar kesuburan penduduk, beliau berkata ia menurun kepada 2.3 peratus pada tahun lepas berbanding tiga peratus pada tahun 2000.
Dijangka pada tahun 2015 terdapat kemungkinan kadar kesuburan penduduk di Malaysia turun kepada 2.1 peratus seperti juga di negara maju

0 Kenapa Lin Dan atau China terlalu handal dalam badminton?

Pengasas Apple inspirasi Lin DanLin Dan

BEIJING - Bintang badminton China, Lin Dan semalam mendedahkan, pengasas Apple Inc., Steve Jobs adalah orang yang memberi inspirasi kepadanya untuk berjaya.

Lin Dan mendedahkan, dunianya terus berubah selepas membaca biografi lampau Jobs, di mana dia memasang azam yang kuat untuk mengejar mimpi.

Juara Olimpik dan dunia itu turut menambah, dia mahu menjadi seorang individu yang sangat berpengaruh dalam sukan badminton menerusi permainan dan karisma yang ada pada dirinya.

"Walaupun dia (Jobs) tiada kaitan dengan sukan, namun saya sangat berinspirasi selepas membaca biografinya. Kami selalu memikirkan bagaimana hendak mempromosikan badminton dengan lebih jauh menerusi pengaruh kami dan bagaimana hendak menarik orang ramai meminati bulu tangkis,'' kata Lin Dan dalam satu temu bual dengan stesen TV China, baru-baru ini.

Bekas pemain No. 1 dunia itu berkata, dia membaca buku tersebut ketika sedang bersantai dan tidak mempunyai latihan atau pertandingan.

Biarpun masih gagal merampas takhta No. 1 dunia daripada bintang Malaysia, Datuk Lee Chong Wei, Lin Dan mengharungi karier yang menakjubkan, termasuk merangkul kejuaraan dunia buat kali keempat di Arena Wembley, Ogos lalu, iaitu venue yang bakal menjadi tuan rumah Sukan Olimpik London 2012.

Dia turut melengkapkan gelaran "Grand Slam" dengan menumpaskan rakan senegara, Chen Long untuk merangkul kejuaraan Siri Super Masters Akhir di Li Zhou, China pada 18 Disember lalu.

Bagaimanapun di mata Lin Dan, bintang tenis China, Li Na yang muncul pemain pertama negaranya merangkul kejuaraan tenis Grand Slam dengan memenangi Terbuka Perancis, lebih layak ditabal sebagai bintang sukan terbaik China sepanjang 2011 kerana menunjukkan prestasi yang luar biasa.

Kejuaraan yang diraihnya berbeza dengan kemenangan kami pada Sukan Olimpik, dia telah merubah nilai sukan China di mata dunia. Saya harap, lebih ramai orang China akan melakukan apa yang telah dilakukan,'' katanya.

Lin Dan turut mendedahkan, dia terkejut dengan keputusan rakan senegara, Bao Chunlai untuk bersara secara tiba-tiba, bagaimanapun dia memahami mengapa pemain itu membuat keputusan tersebut.

Bercakap mengenai perancangannya pada 2012, Lin Dan menegaskan, fokusnya cuma satu, Sukan Olimpik London.

"Selain itu, saya juga merancang masa depan saya. Saya harap dapat mempromosikan badminton dalam cara yang baik tetapi sekarang, saya tahu peminat saya hanya mahu saya terus bermain dan mencari kejayaan,'' katanya lagi. - AGENSI

0 Peruntukan RM5j untuk majukan industri kreatif di Sabah

6 syarikat terima dana bangun industri kreatifMohd. Nazri Abdullah (kiri) diiringi Tengku Zaib Raja Ahmad (tengah) menyampaikan cek pendahuluan kepada Pengurus Syarikat Mentari Tropika (Sabah) Sdn. Bhd., Abu Bakar Elah di Kota Kinabalu, baru-baru ini.

KOTA KINABALU 1 Jan. - Buat julung kalinya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama Radio Televisyen Malaysia (RTM) menandatangani perjanjian persefahaman dengan syarikat tempatan bagi membangunkan industri kreatif di negeri ini.

Ketua Pegawai Perkhidmatan dan Sokongan SKMM, Tengku Zaib Raja Ahmad berkata, melalui perjanjian itu pihaknya akan menyalurkan dana kepada enam syarikat terpilih bagi membangunkan kandungan kreatif tempatan.

"Dana daripada peruntukan sebanyak RM5 juta bagi tempoh tiga tahun itu diberi berdasarkan kos program yang dibuat oleh sesebuah syarikat industri kreatif di negeri ini.

"Jadi kita berharap ia akan menjadi pendorong kepada kerancakan pertumbuhan industri kandungan kreatif di Sabah dan Sarawak," katanya selepas majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara SKMM dengan syarikat-syarikat pembekal bagi program TVi di sini kelmarin.

Turut hadir, Pegawai Tugas-Tugas Khas Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Mohd. Nazri Abdullah dan Pengarah Yayasan Sabah, Tan Sri Datu Khalil Datu Jamalul.

Enam syarikat tempatan yang terpilih ialah Erawave Sdn. Bhd., Bestaborneo Sdn. Bhd, Apple Studio Production, Layar Kinabalu Sdn. Bhd., Mentari Tropika (Sabah) Sdn. Bhd dan Tampasak JA Production.

Pada majlis itu keenam-enam syarikat berkenaan turut menerima cek pendahuluan sebanyak 30 peratus daripada jumlah yang bakal diterima mereka.

Tambah Tengku Zaib, melalui perjanjian itu SKMM berperanan menyediakan dana manakala RTM akan memberikan nasihat dan tunjuk ajar kepada syarikat terbabit.

Katanya, program yang disiapkan oleh syarikat berkenaan kemudiannya akan ditayangkan di TVi.

"Menjadi harapan SKMM agar eksperimen kerjasama kali pertama ini akan menghasilkan impak positif kepada perkembangan industri kandungan kreatif di Sabah," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sehingga akhir tahun ini SKMM telah meluluskan sebanyak RM34 juta projek bagi membangunkan industri kreatif di seluruh negara.

Ujarnya, daripada jumlah itu sebanyak RM10 juta digunakan dalam kerjasama strategik RTM dan SKMM bagi membangunkan kandungan Sabah dan Sarawak untuk saluran TVi.