.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, June 15, 2010

0 Stadium kosong: kesesakan lalulintas atau adanya tv swasta atau kemelesetan ekonomi?

FIFA siasat punca stadium kosong


GAMBAR menunjukkan banyak kerusi kosong pada perlawanan antara Slovenia dengan Algeria di Stadium Peter Mokaba di Polokwane, Afrika kelmarin.

--------------------------------------------------------------------------------


JOHANNESBURG - Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) setakat ini masih menyalahkan sistem pengangkutan awam dan kegagalan pemegang tiket korporat sebagai punca banyak stadium tidak dipenuhi penonton pada beberapa perlawanan awal Piala Dunia 2010, lapor sebuah akhbar semalam.

Keadaan memalukan itu dapat dilihat semasa majlis pembukaan rasmi pada Jumaat lalu diikuti dengan perlawanan pertama antara pasukan tuan rumah, Afrika Selatan bertemu Mexico di Stadium Soccer City di sini.

Kurang dua pertiga tempat duduk di stadium tersebut yang diisi manakala penonton didakwa terlewat memasuki kawasan stadium kerana terperangkap dalam kesesakan teruk jalan raya selain masalah jualan tiket.

Masalah stadium tidak dipenuhi turut berlaku ketika perlawanan antara Korea Selatan dengan Greece di Pretoria pada Sabtu lalu termasuk melibatkan pasukan Algeria bertemu Slovenia di Polokwane kelmarin.

Perlawanan antara Ghana dengan Serbia di Pretoria kelmarin turut mengalami masalah sama.

Pemandangan banyak tempat duduk masih tidak diduduki penonton turut dilihat pada empat perlawanan yang diisytiharkan FIFA sebagai tiket sudah habis dijual selain harga di bawah nilai seperti pertemuan antara pasukan England dengan Amerika Syarikat pada minggu lalu.

Menurut FIFA, kegagalan skim jualan pukal yang diperkenalkan pada awal tahun ini untuk menghabiskan tiket yang belum dijual bagi perlawanan kurang menarik selain isu pengangkutan menjadi punca masalah itu. - Agensi

0 Fenomewa Filem di Amerika Utara. Filem kungfu dua kali ganda lebih popular

'Karate Kid' mendahului 'The A-Team' sebagai filem box-office


2010/06/15
LOS ANGELES: Filem terbaru "The Karate Kid" mendahului persainganya "The A-Team" sebagai filem box office terlaris dari segi jumlah kutipan di Amerika Utara, minggu ini.

Filem yang diperbaharui daripada versi 1984 yang mengetegahkan Ralph Macchio, "The Karate Kid" terbaru menampilkan anak pelakon terkenal, Will Smith, Jaden sebagai budak remaja yang mendapat didikan seni mempertahankan diri daripada Jackie Chan. Jaden mempelajari selok belok kung fu bagi membolehkannya berdepan dengan rakan sebayanya yang membulinya selama ini. Filem itu berjaya mengutip AS$55.7 juta ketika tayangan pembukaan hujung minggu lalu, sekali ganda berbanding tayangan pembukaan “The A-Team,”.

Filem versi baru “A-Team,” yang menampilkan Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley dan Quinton Jackson hanya mengutip AS$25.7 juta.

“Shrek Forever After” pula menduduki tempat ketiga dengan kutipan mencecah AS$ 15.8 juta manakala filem komedi, “Get Him To The Greek” di tempat keempat dengan AS$9.9 juta. - AFP