.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, July 19, 2010

2 Apa yang perlu anda tahu apabila anda buat ujian darah anda?

Sumber:
http://www.bphealthcare.com/bphealth/brochures/profile_d/pd_malay.htm

UJIAN PEMERIKSAAN KESIHATAN

Ujian Pemeriksaan Kesihatan merupakan sekumpulan ujian yang direka khas untuk menilai tahap kesihatan seseorang individu. Panduan ini memberikan maklumat umum tentang jenis-jenis dan kepentingan ujian yang dilakukan. Namun demikian, anda dinasihatkan untuk mendapat maklumat atau keterangan lanjut dari doktor anda.

PEMERIKSAAN DARAH PERIFERI

Red Cell Indices
Red Cell Indices memberi petunjuk tentang ketaknormalan sel darah merah.

Hematokrit (PCV)
Nilai PCV yang rendah mungkin disebabkan oleh anemia, kehilangan darah dan anemia hemolitik. PCV yang tinggi boleh disebabkan oleh polycythaemia atau macrocytosis.

Hemoglobin (Hb)
Hb berperanan sebagai pengangkut oksigen kepada sel. Nilai Hb di bawah aras normal menandakan anemia.

Sel Darah Putih
Sel darah putih (SDP) bertindak sebagai sistem pertahanan tubuh terhadap mikroorganisma yang boleh mendatangkan penyakit. Ia boleh dibahagikan kepada 5 jenis iaitu neutrofil, limfosit, monosit, eosinofil dan basofil.
Kehadiran sel yang abnormal menandakan infeksi kronik. Kehadiran sel-sel yang tak matang (blasts cells) dalam darah periferi dan peninkatan nilai SDP menandakan leukemia.

Platelet
Platelet memainkan peranan yang penting dalam mekanisma pembekuan darah bagi mengelakkan kehilangan darah yang berlebihan.

ESR
Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) merupakan kadar enapan komponen selular dalam plasma dalam masa satu jam.

PBF (Peripheral Blood Film)
Smear darah nipis yang diwarnakan dengan pewarna tertentu dan diperiksa di bawah mikroskop. Impression yang diberikan adalah berdasarkan smear darah dan keputusan ujian darah yang lain.

Kumpulan Darah
Dua sistem yang biasa digunakan dalam penentuan kumpulan darah adalah ABO dan Rhesus (Rh). Melalui sistem ABO, kumpulan darah boleh dibahagikan kepada A, B, AB dan O. Taburan bagi setiap kumpulan adalah A (23%), B (23%), AB (5%) dan O (49%).
Di bawah sistem Rhesus pula, darah boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu rhesus positif atau rhesus negatif.

URIN (FEME)
Urin atau air kencing dihasilkan dari proses penyaringan darah melalui ginjal. Kandungan urin bergantung kepada keadaan kesihatan dan pemakanan harian seseorang individu.

pH
Individu normal mempunyai julat pH antara 5.0 hingga 7.0. Faktor yang mempengaruhi pH urin seseorang individu adalah pemakanan harian, tempoh selepas pengutipan sampel, infeksi saluran urinari dan ketakseimbangan hormonal.

Glukos
Ujian saringan kehadiran glukos dalam urin adalah petanda seseorang individu itu mempunyai penyakit diabetes melitus. Namun demikian, kehadiran glukos dalam urin individu yang normal mungkin berlaku dalam individu yang mempunyai ambang glukos rendah; keadaan yang dikenali sebagai glukosuria.

Keton
Keton adalah hasil sampingan daripada metabolisma lemak dan dikumuhkan dalam urin. Keton biasanya hadir dalam pesakit diabetes mellitus kerana sel-sel badan tidak dapat menggunakan glukos sebagai sumber tenaga secara efektif.

Darah
Kehadiran darah dalam urin; hematuria;mungkin berpunca dari ginjal, saluran urinari atau pundi kencing. Hematuria dengan kesakitan adalah satu petanda kehadiran batu karang dalam salur urinari. Namun demikian, kehadiran darah dalam perempuan semasa haid biasanya dianggap normal.

Protein
Kandungan protein meningkat dalam individu yang mengalami infeksi saluran urinari, individu yang mempunyai tekanan darah tinggi, diabetes mellitus dan penyakit ginjal.

Specific Graviti (S.G.)
S.G. adalah indikasi daya pemekatan dan perkumuhan ginjal. Individu normal mempunyai julat S.G. antara 1.015 hingga 1.030.

Mikroskopi
Permeriksaan kandungan urin di bawah mikroskop.

Sel Darah Putih (SDP)
Hitungan kurang dari 5 dalam satu HPF dianggap normal. Peningkatan SDP dan kehadiran bakteria dalam urin adalah berhubungkait dengan infeksi saluran urinari.
Ujian kultur perlu dilakukan untuk menentukan jenis bakteria dan antibiotik yang perlu diberikan.

Sel Darah Merah (SDM)
SDM menandakan kehadiran darah dalam urin.

Sel Epithelia
Hitungan lebih dari 10 dalam satu HPF adalah indikasi infeksi saluran urinari.

Casts
Kehadiran cast granular mungkin menandakan kegagalan fungsi ginjal. Cast hialin boleh hadir dalam urin individu normal selepas senaman berat atau individu yang mengamalkan pemakanan diet kaya protein.

Kristal
Kristal urin yang biasa dilihat adalah kristal asid urik dan kalsium oksalat. Kehadiran kristal triple phosphate menandakan kemungkinan besar kehadiran batu karang ginjal.


UJIAN FUNGSI HATI

Protein (Albumin & Globulin)
Kedua-dua albumin dan globulin berguna untuk mengukur status pemakanan seseorang individu. Kedua-duanya juga berguna untuk mendiagnosis penyakit hati, gastrointestinal dan ginjal (buah pinggang), ketaknormalan protein, kanser dan kegagalan fungsi sel darah.

Bilirubin
Peningkatan aras bilirubin dalam serum boleh berpunca dari kegagalan fungsi hati, obstruksi salur hempedu atau penyakit sel darah merah. Manifestasi klinikal ialah penyakit kuning.

SGOT/AST/Aspartate Aminotransferase
Enzim akan dibebaskan ke dalam peredaran darah apabila sel tercedera dan aras akan meningkat mengikut tahap kecederaan pada sel.

SGPT/ALT/Alanine Aminotransferase
Ianya selalu digunakan bersama SGOT bagi mengukur fungsi hati dan mendiagnos penyakit yang berkaitan dengan kegagalan fungsi hati.

SAP/Alkaline Phosphatase
Paras ALP yang tinggi ditemui pada kanak-kanak, penyakit hati, obstruksi salur hempedu dan penyakit tulang.

UJIAN FUNGSI GINJAL (RENAL FUNCTION TEST)

Elektrolit
Elektrolit merupakan komponen yang penting dalam cecair badan dan keseimbangannya membolehkan berbagai sel dan organ berfungsi secara normal.

Urea
Urea merupakan hasil akhir metabolisma protein dan asid amino. Ia mengukur fungsi ginjal dan hidrasi. Walaubagaimanapun, ianya tidak boleh digunakan secara bersendirian dalam penentuan fungsi ginjal (hanya untuk ujian penyaringan sahaja).

Kreatinin
Kreatinin selalunya diukur bersama-sama urea untuk menentukan fungsi ginjal.

Asid Urik
Gout merupakan sindrom klinikal bagi pesakit yang mempunyai asid urik yang tinggi dalam darah dan pengenapan kristal urate pada tisu lembut; terutamanya pada sendi mengakibatkan respons inflamasi.
Parasnya dalam darah juga dipengaruhi oleh jumlah asid urik yang dihasilkan dan kecekapan eksresi ginjal.

LIPID STUDIES
Aras kolesterol darah memberikan indikasi risiko mendapat penyakit kardiovaskular dan juga berguna untuk menilai fungsi hati dan tiroid.

Kolesterol
Peningkatannya boleh mengakibatkan penimbunan pada dinding salur darah menyebabkan penyempitan dan seterusnya penyumbatan saluran darah (arhterosclerosis).

HDL-Kolesterol
Ianya dikenali juga sebagai kolesterol yang baik (good cholesterol). Ianya berfungsi sebagai pengangkut bagi mengeluarkan kolesterol yang berlebihan dari sel. Nilainya boleh ditingkatkan dengan melakukan senaman harian.

LDL-Kolesterol
Ianya juga dikenali sebagai kolesterol yang tak baik (bad cholesterol). Kolesterol yang berlebihan akan diangkut oleh LDL ke dinding arteri; mengakibatkan artherosclerosis.

Trigliseride
Trigliseride merupakan asid lemak yang ditemui dalam aliran darah. Aras yang tinggi boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung.

Glukos (Kandungan gula darah)
Ianya biasa digunakan untuk mengdiagnos penyakit kencing manis (diabetes mellitus). atau bagi menilai tahap pengawalan glukos. Perubahan arasnya dalam darah bergantung kepada aktiviti individu dan juga jangkamasa selepas makan.
Individu dengan keputusan ujian glukos darah dalam keadaan puasa yang menghampiri nilai yang ditetapkan dikehendaki melakukan ujian Glucose Tolerance Test (GTT) untuk menentukan diagnosis penyakit kencing manis.

T4 (Thyroxine)
Aras T4 darah berguna sebagai ujian penyaringan bagi mengesan penyakit tiroid.

Kalsium & Fosforus
Kedua-dua ujian ini berguna bagi mengdiagnos penyakit ginjal dan penyakit tulang (skeletal disorders) serta digunakan untuk menilai elektrolit dan keseimbangan asid-bes.

HBsAg
Individu dengan keputusan HBsAg reaktif juga dikenali sebagai pembawa Hepatitis B (Hepatitis B carrier). Pembawa Hepatitis B mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit kanser hati dan kerosakan hati (cirrhosis) jika dibandingkan dengan orang normal.

Anti-HBs
Anti-HBs merupakan antibodi yang dihasilkan bagi melawan antigen permukaan Hepatitis B.

Rheumatoid Factor (RF)
RF boleh dikesan pada pesakit yang menghidap rheumatoid arthritis dan inflamasi kronik seperti sifilis, hepatitis, infectious mononucleosis dan leprosi.

VDRL
VDRL adalah ujian penyaringan bagi penyakit sifilis. Keputusan VDRL positif tidak semestinya menunjukkan seseorang individu itu mempunyai sifilis kerana kemungkinan terjadinya reaksi positif palsu. Ujian TPHA dilakukan untuk mengesahkan penyakit sifilis jika ujian VDRL didapati positif di peringkat awal.

Petanda Tumor (Tumour Markers)
Tumour markers merupakan salah satu ujian yang penting yang dapat digunakan bersama dengan ujian lain dalam diagnosis penyakit. Selain daripada mengesan dan mengikuti perkembangan sesuatu penyakit, penentuan dengan ujian petanda tumor tertentu juga dapat menolong mengdiagnos sesuatu penyakit secara klinikal.

CEA (Carcino Embryonic Antigen)
Ianya dihasilkan secara khusus oleh sel yang aktif membahagi (proliferatif). CEA dikesan dalam aras yang tinggi pada pesakit yang mempunyai tumor pada saluran gastrointestinal (pankreas, kolon, rektum), paru-paru, buah dada, kelenjar prostatik dan ovari. Parasnya dalam darah juga bergantung kepada faktor lain seperti kehadiran inflamasi dan juga tabiat merokok.

AFP (Alpha feto Protein)
AFP merupakan antigen onkofetal yang hadir pada sesetengah sel 'germ line tumour' seperti teratoblastoma, kanser testikular dan ovari, kanser hati (hepatocellular carcinoma) dan penyakit hati seperti cirrhosis, hepatitis dan nekrosis. Ujian ini biasanya digunakan secara meluas bagi mengdiagnos kanser hati.

PSA (Prostate Specific Antigen)
PSA dijumpai hanya pada tisu prostatik. Ianya digunakan untuk mengdiagnos kanser prostatik. Aras dalam darah juga meningkat pada keadaan benign seperti benign prostatic hypertrophy (BPH).

CA-125
Aras CA-125 berguna untuk mengesan perkembangan kanser dan nilainya mempunyai korelasi dengan saiz kanser.

CA-153
Aras CA-153 dalam darah meningkat dalam pesakit kanser payudara dan kanser paru-paru. Ianya digunakan untuk mengesan pertumbuhan kanser baru selepas terapi primer sebelum ianya dapat dikesan secara klinikal.

CA-199
Aras CA-199 biasanya meningkat pada pesakit dengan kanser intra-abdomen, adenokarsinoma paru-paru, perut, pundi hempedu dan kolon.

HSV II IgG (Herpes Simplex Type II IgG)
Infeksi HSV jenis II dikelasifikasikan sebagai penyakit jangkitan seksual. Namun begitu, infeksi HSV jenis I yang bukan penyakit seksual mungkin akan memberi keputusan ujian positif palsu. Ini adalah kerana kedua-dua virus tersebut mempunyai banyak persamaan (cross reactivity).

HAV IgG (Hepatitis A IgG)
Kehadiran antibodi adalah kekal dan dapat memberi perlindungan dari jangkitan berulang.

Anti HIV I & II
HIV (Human Immunodeficiency Virus) merupakan agen penyebab bagi penyakit AIDs (Acquired Immune Deficiency Syndrome). Strain virus yang utama adalah jenis I dan II.
Diagnosis serologi dan penyaringan jangkitan HIV adalah melalui pengesanan antibodi HIV (Anti HIV I & II). Pengesahan jangkitan HIV adalah melalui ujian Western Blot. Individu dengan keputusan ujian Anti HIV I & II negatif tidak bermakna ianya tidak dijangkiti kerana ujian yang dilakukan pada window period akan memberi keputusan negatif palsu.

Artikel berkaitan:

Ujian Am Makmal

Profil ujian makmal direka bentuk untuk memeriksa sebanyak mungkin penyakit dalam pelbagai sistem tubuh. Pengesanan awal penyakit boleh memberi anda peluang untuk mengatur langkah-langkah pencegahan penyakit. Pelbagai penyakit boleh dirawat dan komplikasinya boleh dicegah jika rawatan awal diberikan. Daripada ujian-ujian yang telah dijalankan, kami boleh menentukan sama ada ujian lanjutan diperlukan. Ini akan menjimatkan kos terhadap ujian-ujian yang tidak perlu dijalankan.

Kadar Rujukan ("rujukan normal")
Oleh sebab julat rujukan (kecuali bagi sesetengah ujian lipid) bagi populasi yang sihat pada kebiasaannya adalah pada nilai median 95%, ia tidak bermakna untuk setiap spesimen (walaupun daripada pesakit yang sihat) akan menunjukkan nilai yang 'normal' bagi semua ujian yang telah dijalankan. Oleh itu, langkah-langkah yang sepatutnya perlu diambil untuk mencegah sebarang keraguan dan ketidaknormalan yang kurang meyakinkan tanpa hubungkait klinikal.

Faktor Risiko Kardiovaskular

Jumlah Kolesterol
Ujian ini adalah untuk berat badan berlebihan (obesiti), tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Peningkatan tahap kolesterol boleh menyebabkan pemendakan lemak di dalam salur darah. Ini akan menyebabkan penyempitan salur darah dan seterusnya salur darah tersebut akan tersumbat (aterosklerosis). Tahap kolesterol di atas paras 6.2 MMOL/L adalah berkait rapat dengan gejala aterosklerosis dan peningkatan risiko terhadap penyakit arteri koronari (salur darah jantung).

Kolesterol HDL
HDL, atau dikenali sebagai kolesterol baik, membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah dan menghantarnya ke hati untuk dilupuskan. Kadar HDL yang tinggi mengurangkan risiko gejala aterosklerosis dan penyakit jantung.

Kolesterol LDL
LDL, atau dikenali sebagai kolesterol tidak baik, menyebabkan pemendakan kolesterol di dalam salur darah di mana ia membantu kepada pembentukan aterosklerosis. Kadar LDL yang tinggi meningkatan risiko untuk mendapat penyakit arteri koronari (salur darah jantung).

Nisbah Jumlah Kolesterol/ Kolesterol HDL
Salah satu cara untuk menilai risiko adalah dengan menggunakan nisbah jumlah kolesterol/ kolesterol HDL. Nilai yang rendah menunjukkan risiko yang dihadapi juga adalah rendah.

Trigliserida
Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat pada tisu lemak di dalam badan manusia dan ianya merupakan sumber tenaga utama. Peningkatan trigliserida juga menyumbang kepada penyakit arteri koronari (salur darah jantung).

Protein C-reaktif bersensitiviti tinggi
Protein C-reaktif ialah bahan yang dihasilkan oleh hati dan dirembeskan ke dalam aliran darah. Rembesan ini akan bertambah dengan kehadiran keradangan. Keradangan memainkan peranan dalam permulaan dan penghasilan aterosklerosis, iaitu penyebab asas utama kepada Infaksi Miokardial (MI). Tahap CRP yang tinggi juga dikaitkan dengan risiko serangan jantung, strok iskemik, dan penyakit arteri peripheral (PVD).

Panel Kimia

Glukosa
Peningkatan tahap glukosa (gula dalam darah) menandakan berlakunya gejala diabetes mellitus (kencing manis). Tahap glukosa sepatutnya diukur ketika berpuasa (anda tidak seharusnya makan sama sekali dalam tempoh masa minimum lapan jam sebelum ujian dibuat). Jika keputusan didapati abnormal, pakar perubatan kebiasaannya akan membuat ujian susulan.Urea Darah
Urea darah adalah produk terakhir bagi metabolisma protein. Peningkatan tahap urea darah didapati bagi individu yang mempunyai penyakit buah pinggang. Peningkatan tahap urea darah yang sedikit menunjukkan individu tersebut mengamalkan diet yang berprotein tinggi.

Kreatinin
Seperti urea darah, peningkatan tahap kreatinin juga berlaku pada individu yang mempunyai penyakit buah pinggang. Kreatinin adalah produk sampingan yang terhasil dari pemecahan kreatin pada otot.

Sodium dan Klorida
Elemen tersebut juga dikenali sebagai elektrolit. Tahap elektrolit adalah bergantung pada pengambilan cecair dan pengeluaran produk buangan oleh buah pinggang. Tahap abnormal berlaku pada individu yang mempunyai penyakit buah pinggang, hipertensi (tekanan darah tinggi) dan penyakit jantung.


Kalsium
Tahap kalsium yang rendah biasanya dikaitkan dengan pengambilan diet yang kurang. Kalsium adalah penting untuk kekuatan tulang dan gigi. Susu adalah sumber yang paling baik untuk kalsium.

Asid Urik
Tahap urik asid yang tinggi boleh menyebabkan gout, batu karang dan penyakit buah pinggang. Individu yang mempunyai tahap urik asid yang tinggi perlu mengurangkan pengambilan makanan berprotein tinggi seperti telur ikan dan organ dalaman (hati, paru-paru, limpa). Pengurangan pengambilan alkohol juga digalakkan.

Jumlah Protein, Albumin, Globolin
Peningkatan tahap jumlah protein berlaku pada dehidrasi, sama seperti kes-kes kronik hati seperti radang hati, myeloma serta jangkitan dan keradangan yang kronik. Albumin dan globulin adalah protein dan merupakan sebahagian daripada jumlah protein.


Jumlah Bilirubin
Tahap jumlah bilirubin yang tinggi didapati pada individu yang menghidap penyakit hati dan haemolitik anemia. Individu tersebut kebiasaanya menghidap jaundis (penyakit kuning-pada kulit dan mata).

Fosfates Alkalin
Fosfates alkalin adalah enzim yang dihasilkan di tulang dan sel hati. Peningkatan tahap fosfates alkalin didapati pada individu yang mempunyai masalah hati dan tulang. Ia juga terdapat pada kanak-kanak yang sedang aktif membesar.

Aminotransferes Aspartat (AST)
AST adalah enzim yang hadir di kebanyakan organ major seperti jantung dan hati, otot dan juga sel darah. Peningkatan tahapnya didapati pada infaksi miokardial akut (serangan jantung) dan radang hati.


Aminotransferes Alanin (ALT)
ALT adalah enzim yang terdapat pada hati. Peningkatan tahapnya menunjukkan kemerosotan sel hati dan ianya selalu terjadi pada penyakit-penyakit hati.

Tiroksin (T4)
T4 adalah hormon yang dihasilkan oleh kalenjar tiroid yang berfungsi dalam kitaran aktiviti metabolisma. Peningkatan tahapnya menunjukkan hipertirodisma, manakala kekurangannya pula menunjukkan hipotirodisma.

Perbezaan dan CBC

Hemoglobin, RBC, HCT
Hemoglobin (Hb) adalah pigmen merah di dalam sel darah merah (RBC). Ia berfungsi untuk mengangkut oksigen ke seluruh tisu tubuh. Tahap hemoglobin yang rendah menunjukkan individu tersebut menghidap anemia. Penghidap anemia biasanya kelihatan pucat dan cepat penat. Anemia boleh terjadi disebabkan oleh penghasilan sel darah merah (RBC) yang rendah, pengambilan nutrien seperti zat besi yang kurang dan juga keturunan. Hematokrit (HCT) merupakan peratusan sel darah merah (RBC) berbanding dengan cecair dalam darah.

Sel Darah Putih (WBC) dan Perbezaan Pengiraan
Sel darah putih (WBC) membantu tubuh menentang jangkitan dan menghilangkan debris. Terdapat beberapa jenis sel darah putih : neutrofil-melawan jangkitan bakteria, limfosit-melawan jangkitan viral, eosinofil-menentukan jangkitan parasit atau alahan, monosit-agen untuk membuang debris. Perbezaan pengiraan menunjukkan penyebaran jenis sel darah putih yang berlainan.

Pengiraan Sel Darah Merah
Isipadu Korpuskular Purata (MCV), Hemoglobin Korpuskular Purata (MCH) dan Kepekatan Hemoglobin Korpuskular Purata (MCHC) adalah nilai yang merujuk kepada isipadu sel darah merah dan kandungan hemoglobin dalam darah. Ia juga adalah ujian-ujian yang digunakan oleh pakar perubatan untuk menentukan abnormaliti pada sel darah merah.

Pengiraan Platlet
Adalah ujian untuk masalah pendarahan.


Analisis Urin

Buah pinggang menghasilkan urin dengan mengekstrakkan cecair dan bahan buangan dari darah yang melaluinya. Analisis urin boleh menentukan abnormaliti pada darah, buah pinggang dan trek urinari.

Warna
Menandakan keadaan fizikal seperti impuriti, darah, jangkitan, kepekatan dan sebagainya.


Keadaan
Urin mungkin berkeadaan jernih atau berkeladak. Urin yang berkeladak menandakan kehadiran impuriti atau jangkitan.

pH
pH menandakan sama ada urin tersebut bersifat alkali atau asid. pH adalah bergantung kepada jenis makanan yang dimakan pada hari sampel urin diambil.

Graviti Spesifik
Graviti spesifik menentukan kepekatan urin berbanding air.


Glukos
Glukos kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat. Glukos selalunya terdapat pada urin pesakit yang menghidap diabetes mellitus (kencing manis).

Protein
Protein kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat dan kehadirannnya dikaitkan dengan masalah buah pinggang. Kandungan protein yang kecil mungkin terdapat pada individu normal, pada spesimen yang berkepekatan tinggi atau selepas senaman yang berat.


Keton
Keton kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat. Kehadiran keton pada urin menandakan individu tersebut menghidap kencing manis atau kebuluran akut.

Bakteria/Nitrit
Kebiasaannya urin adalah steril. Kehadiran bakteria dan/atau nitrit dalam sampel urin yang baru diambil menandakan jangkitan pada trek urinari atau pundi kencing.

Bilirubin
Bilirubin kebiasaannya tidak hadir dalam urin. Kehadirannya menandakan masalah hati seperti hepatitis (radang hati).


Urobilinogen
Peningkatan tahap urobilinogen boleh terjadi pada individu normal. Walaubagaimanapun bagi sesetengah keadaan, ia menunjukkan masalah pada hati atau keadaan lain yang menghapuskan sel darah merah seperti Thalassemia.

Sel Darah Putih, Sel Epitelium, Sel Darah Merah, Casts, Kristal
Fungsi sistem urinari adalah membuang bahan buangan dari tubuh. Semasa proses pembuangan berjalan, sesetengah elemen sel juga dikeluarkan melalui urin. Sejumlah kecil sel darah putih, sel darah merah dan sel epitelium adalah normal. Casts dan kristal di dalam urin adalah abnormal.

Saringan Hepatitis (radang paru-paru)


Antigen permukaan Hepatitis B (HBsAg)
HBsAg hadir pada individu yang mempunyai virus hepatitis B yang aktif. Hepatitis B merupakan penyakit yang boleh membawa maut. Individu yang positif untuk ujian ini seharusnya mendapatkan khidmat nasihat pakar perubatan secepat mungkin.

Antibodi permukaan Hepatitis B (HBsAb)
Individu yang telah pulih sepenuhnya daripada jangkitan hepatitis B atau melakukan imunisasi menentang hepatitis B telah mendapat antibodi terhadap HBsAg. Walaubagaimanapun, tahap antibodi akan menurun mengikut peredaran waktu dan dos ¡®booster¡¯ mungkin diperlukan jika ia jatuh di bawah julat perlindungan.

Ujian Saringan Am Lain

Kumpulan Darah & Jenis Rh
Terdapat empat kumpulan darah utama iaitu A, B, AB dan O. Kumpulan darah ini berkemungkinan adalah Rhesus (Rh) negatif atau positif. Adalah penting untuk mengetahui kumpulan darah anda jika proses pemindahan darah perlu dijalankan. Jika proses tersebut perlu dibuat, seseorang individu memerlukan darah dari kumpulan dan Rh yang sama.


Rapid Plasma Reagin (RPR)
RPR adalah ujian yang sangat sensitif untuk mengesan penyakit sifilis. Keputusan yang positif tidak semestinya menunjukkan individu tersebut menghidap sifilis. Oleh kerana ujian telah disetkan untuk mengesan keabnormalan pada tahap terendah, keputusan palsu-positif mungkin diperolehi. Walaubagaimanapun, pakar perubatan akan membuat pemeriksaan susulan sekiranya keputusan adalah positif.

Penanda Tumor (Ketumbuhan)

Pengukuran tahap penanda tumor amat berguna ¨C apabila digunakan bersama-sama pemeriksaan sinar-x atau ujian-ujian lain dalam mengesan dan mendiagnosis sesetengah jenis kanser. Bagaimanapun, pengukuran tahap penanda tumor semata-mata tidak mencukupi untuk mendiagnosis kanser atas sebab-sebab berikut:

Tahap penanda tumor boleh menjadi tinggi di kalangan mereka yang menghidap penyakit ketumbuhan yang tidak berbahaya (benign).

Tahap penanda tumor tidak meningkat pada setiap orang yang menghidap kanser, terutamanya pada peringkat awal penyakit itu.

Kebanyakan penanda tumor tidak spesifik kepada jenis kanser tertentu; tahap penanda tumor boleh menjadi tinggi disebabkan lebih daripada satu jenis kanser.
Kesimpulan yang dibuat berdasarkan ujian penanda tumor jarang diasaskan pada satu hasil ujian sahaja, tetapi berdasarkan satu siri keputusan ujian yang dipanggil pengukuran bersiri. Satu siri nilai yang bertambah atau berkurang adalah lebih signifikan dan tepat daripada cuma satu nilai.

Alpha-Fetoprotein (AFP)
Penanda tumor dikaitkan dengan kanser hati, testikular dan ovari. Keadaan tak berkanser yang boleh menyebabkan tahap AFP yang tinggi termasuk ketumbuhan benign seperti sirosis atau hepatitis; ataksia telangiaekstasia; sindrom Wiscott-Aldrich; dan mengandung.

Carcinoembryonic Antigen (CEA)
CEA selalunya ditemui dalam jumlah yang kecil dalam darah kebanyakan orang yang sihat, tetapi boleh menjadi tinggi dalam darah orang yang mempunyai kanser atau penyakit benign. Kegunaan utama CEA ialah untuk mengawasi kanser kolorektum, terutamanya apabila penyakit itu telah merebak. CEA juga digunakan selepas rawatan untuk memeriksa pertumbuhan semula kanser kolorektum. Bagaimanapun, pelbagai jenis kanser lain juga boleh menyebabkan peninggian tahap penanda ketumbuhan ini termasuk melanoma, limfoma dan kanser-kanser payudara, paru-paru, pankreas, perut, serviks, pundi kencing, buah pinggang, tiroid, hati dan ovari.
Peningkatan tahap CEA juga boleh berlaku pada pesakit bukan kanser termasuk penyakit radang usus, radang pankreas dan penyakit hati. Penggunaan tembakau juga boleh menyebabkan tahap CEA yang lebih tinggi daripada biasa.

CA 19-9
Mulanya ditemui pada pesakit kanser kolorektum, CA 19-9 juga didapati terdapat pada pesakit yang menghidap kanser pankreas, perut dan duktus hempedu. Penyelidik juga telah membuat penemuan bahawa di kalangan mereka yang menghidap kanser pankreas, tahap CA 19-9 yang lebih tinggi dikaitkan dengan penyakit yang telah merebak. Keadaan bukan kanser yang boleh menaikkan tahap CA19-9 termasuk batu karang, radang pankreas, sirosis hati dan radang pundi hempedu.

CA 15-3
Tahap-tahap CA 15-3 sangat berguna dalam siri rawatan untuk wanita-wanita yang didapati menghidap kanser payu dara, terutamanya kanser payu dara yang telah merebak. Tahap-tahap CA 15-3 jarang meningkat untuk wanita yang menghidap kanser payu dara peringkat awal. Kanser ovari, paru-paru dan prostat juga mungkin meningkatkan tahap-tahap CA 15-3. Tahap CA 15-3 yang tinggi juga boleh dikaitkan dengan keadaan bukan kanser seperti ketumbuhan payu dara atau ovari, endometriosis, radang pelvis dan radang hati. Mengandung dan penyusuan anak juga boleh menyebabkan tahap-tahap CA 15-3 meningkat.

CA 125
CA 125 dihasilkan oleh pelbagai jenis sel terutamanya sel kanser ovari. Kajian menunjukkan bahawa ramai wanita yang menghidap kanser ovari mempunyai tahap CA 125 yang tinggi. CA 125 disyorkan sebagai ujian pemeriksaan untuk kanser ovari apabila wujud sejarah sindrom kanser keturunan (satu pola kelompok kanser ovari dalam satu atau dua generasi).

Tidak semua wanita yang mempunyai tahap CA 125 tinggi menghidap kanser ovari. Tahap CA 125 boleh menjadi tinggi kerana kanser uterus, serviks, pankreas, hati, kolon, payudara, paru-paru dan sistem penghadaman. Keadaan bukan kanser yang boleh menyebabkan tahap CA 125 yang tinggi termasuk endometriosis, penyakit keradangan pelvis, peritonitis, radang pankreas, penyakit hati dan mana-mana penyakit yang meradangkan pleura (tisu yang melitupi paru-paru dan mengalas rongga dada). Datang haid dan mengandung juga boleh menyebabkan CA 125 meningkat.


Catatan: Tidak semua ujian darah yang abnormal menandakan anda mempunyai masalah kesihatan. Hanya pakar perubatan terlatih yang boleh menilai keputusan ujian darah anda dengan tepat. Ujian darah adalah hanya sebagai salah satu cara bagi pakar perubatan menilai tahap kesihatan anda. Sila hubungi pakar perubatan anda sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai ujian darah yang telah dijalankan.

Ini hanyalah maklumat am. Hubungi doktor jika anda memerlukan sebarang nasihat perubatan atau sekiranya keputusan perubatan perlu dibuat.