.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, August 20, 2010

0 Kisah menarik tentang Barack Obama

Makin ramai percaya Obama Muslim


2010/08/19
WASHINGTON: Semakin ramai warga Amerika Syarikat tersalah anggap terhadap Presiden Barack Obama kerana percaya beliau beragama Islam hampir dua tahun selepas tokoh Parti Demokrat itu berkuasa, menurut tinjauan terbaru, semalam.

Meskipun Obama menghadiri majlis keagamaan di gereja dan berulang kali menegaskan beliau beragama Kristian, seorang setiap lima warga Amerika yang ditanya percaya beliau adalah Muslim, kebanyakannya mengakui penyokong Parti Republikan. Hanya 34 peratus responden yang menganggapnya penganut Kristian, penurunan yang agak besar berbanding setahun lalu, menurut tinjauan Forum Pew mengenai Agama dan Kehidupan. Peratusan yang tidak pasti Obama menganut agama yang mana juga meningkat kepada 43 peratus daripada 34 peratus, tahun lalu.

Dalam tinjauan terbaru, 18 peratus percaya Obama adalah Muslim, peningkatan lapan peratus mata. Malah, kurang daripada separuh penyokong Obama dari Parti Demokrat percaya beliau seorang Kristian.

Daripada mereka yang percaya Obama beragama Islam, 60 peratus mengakui mengetahuinya daripada laporan media.

Tinjauan itu dibuat pada 21 Julai hingga 5 Ogos lalu membabitkan 3,003 responden. Keputusan itu didapati ketika Obama dikecam kerana dianggap menyokong pembinaan masjid berdekatan lokasi tragedi 9/11.
Pegawai Rumah Putih memberitahu akhbar Washington Post bahawa salah anggapan itu berpunca daripada kempen menyebar maklumat palsu oleh penentang politik Obama.

Akhbar The Guardian semalam mengulangi laporan mengenai latar belakang Obama sebagai seorang Kristian kepada lelaki Kenya, Barack Obama Sr yang dibesarkan sebagai Muslim.

Selain itu, pada usia enam hingga 10 tahun, Obama tinggal di Indonesia bersama ibunya dengan bapa tirinya. - Agensi

0 comments: