.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, December 01, 2010

0 Selami kedaifan 200 penyewa PPRT hingga sanggup tunggak hutang sampai RM1/2 juta?

Penghuni PPR hutang RM500,000

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my

GEORGE TOWN - Gara-gara liat membayar sewa bulanan berjumlah RM102 sejak 10 tahun lalu, hutang tertunggak 200 penyewa di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Jalan Sungai, Sungai Pinang di sini sudah mencecah lebih RM500,000.

Ekoran sikap degil itu, penyewa flat milik kerajaan negeri tersebut bakal berhadapan dengan tindakan mahkamah termasuk diusir serta-merta sekiranya mereka masih enggan membuat pembayaran.

Menurut Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Ong Ah Teong, pihaknya memberi tempoh selama tiga bulan sehingga Januari tahun depan kepada semua penduduk yang berhutang untuk menjelaskan tunggakan tersebut.

Katanya, tindakan tegas terpaksa diambil berikutan jumlah tunggakan yang sangat besar akibat sikap tidak bertanggungjawab penyewa.

"Kebanyakan penyewa langsung tidak membayar sewa bulanan sejak mula mendiami rumah dan semakan rekod menunjukkan tunggakan maksimum berjumlah RM10,000 oleh seorang penyewa.

"Pelbagai alasan diberikan mereka antaranya majoriti penduduk adalah golongan warga emas yang tidak boleh datang ke pejabat MPPP di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) untuk membuat bayaran," katanya ketika dihubungi semalam.

0 comments: