.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, February 12, 2012

0 Seorang atlit sukan SEA Emas 1Malaysia yang tidak sempat naik podium bermasalah!MEMALUKAN NEGARA
SALAH seorang daripada kuartet 4x400 negara yang memenangi pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Indonesia ini disahkan positif ujian doping. Seorang lagi yang disahkan positif adalah atlet angkat berat.AHMAD SHABERY(gambar kecil)

IMEJ sukan negara ‘tercalar’ selepas dua atlet didapati positif menggunakan bahan terlarang pada temasya Sukan SEA 2011 di Indonesia tahun lalu.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek antara individu yang berasa kecewa dengan tindakan atlet yang disahkan positif ujian doping itu.

Ahmad Shabery berkata, perbuatan mengambil bahan larangan itu telah memberikan kesan buruk kepada imej sukan negara.

“Saya amat dukacita terutamanya setelah memberi penghargaan pada majlis Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) lalu.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri yang mengalungkan pingat kepada mereka tetapi perbuatan ini nyata memalukan negara.

Dua atlet negara yang meraih pingat pada temasya Sukan SEA 2011 menerusi acara 4x400m dan angkat berat didapati positif ujian doping.


Artikel berkaitan:

http://eddyhata.com/info/kuartet-4x400-menang-emas-tapi-kecewa


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0216&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_05.htm

Yunus tunggu keputusan Presiden KOM

KUALA LUMPUR - Pendirian Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Datuk Seri Shahidan Kassim dalam isu doping atlet 400 meter negara, Mohd. Yunus Lasaleh akan turut mempengaruhi tindakan susulan yang bakal diambil atlet kelahiran Tawau, Sabah itu selepas dia disahkan positif dadah.

Yunus, 23, yang sebelum ini mempertimbangkan untuk membuat laporan polis bagi membersihkan namanya mengakui, dia mahu menunggu apakah yang akan keluar dari mulut Presiden KOM itu sebelum mengambil langkah seterusnya.

Mengakui fikirannya kini bercelaru, Yunus berkata dia belum membuat sebarang keputusan berhubung masa depannya dalam sukan olahraga yang amat disayanginya, iaitu sama ada mahu berundur terus atau kembali dengan lebih kuat selepas segalanya selesai.

"Sekarang kita tengok dulu apa yang Presiden nak buat tentang perkara ini. Saya mahu dengar apakah keputusan dan pendiriannya dalam isu ini, sebelum saya fikirkan tindakan seterusnya,'' kata Yunus.

Yunus, 23, merupakan anggota kuartet 4x400 meter yang menghadiahkan pingat emas tidak diduga buat kontijen Malaysia pada Sukan SEA 2011, tetapi kini dia berisiko kehilangan emas tersebut gara-gara disahkan positif mengambil dadah jenis Metandienone Metabolite.

Atlet berbakat besar itu dan beberapa jurulatih serta atlet kebangsaan lain dalam satu kenyataan bersumpah baru-baru ini mendakwa, Timbalan Presiden KOM, Datuk Karim Ibrahim telah menguruskan dia berjumpa seorang doktor dari Bulgaria untuk kembali pil yang boleh membantunya memenangi pingat emas.

"Secara jujur ketika ini terlalu banyak perkara yang bermain di fikiran saya hingga saya tidak tahu yang mana satu hendak saya lakukan dulu, jadi buat sementara biarlah saya tenangkan fikiran dulu sebelum mengambil sebarang tindakan.

"Keluarga saya juga meminta saya pulang ke Sabah dan tenangkan fikiran di kampung. Saya sampai di rumah keluarga semalam, saya hanya mahu berehat sekarang.

"Memang ini adalah perkara yang sangat menyedihkan dalam hidup saya. Apakah saya akan terus aktif dalam olahraga selepas semua perkara buruk yang berlaku? Apakah saya sudah serik dan tidak mahu kembali? Saya tidak tahu jawapannya sekarang.

"Sekarang ini sebaiknya saya dengar dulu apa Presiden nak cakap,'' kata Yunus.

Yunus yang bergandingan dengan P. Yuvaraaj, Schzuan Ahmad Rosely dan S. Kannathasan ketika menghadiahkan emas Sukan SEA di Palembang, November lalu turut mengakui, dia belum dihubungi oleh mana-mana pegawai dari KOM untuk mengesahkan sampel B air kencingnya disahkan positif.

Sunday, February 05, 2012

0 Sasterawan perlu dihargai sama hebat dengan ahli sukan?

Antara karyawan dan ahli sukan

Siti Jarum

TIDAK ada negara yang begitu menghargai ahli sukan seperti negara kita. Negara lain yang sukan mereka jauh lebih hebat pun tak seperti negara kita yang limpahkan itu dan ini kepada ahli sukan.

Kononnya ahli sukan telah “mengharumkan” nama negara. Kononnya ahli sukan kita telah “mencatat” nama negara di peta dunia.

Alasan ini diberikan oleh orang yang malas. Mereka malas berfikir dan malas terima kenyataan. Di negara kita, penjaga gol Khairul Fahmi dapat sebuah banglo. Di negara kita, ahli sukan dapat ganjaran berganda, menang di pertandingan lagi, kerajaan bagi lagi.

Negara lain bangunkan prasarana sukan sebagai cara menghargai sukan. Tapi kita longgokkan duit kepada ahli sukan. Kita terkepung dalam ruang fikir sempit kononnya inilah cermin kejayaan bangsa dan negara. Ini mengarut namanya.

Eh, betulkah ahli sukan “mengharumkan” nama negara? Mana ada, semua itu temberang saja. Cuba bagi satu contoh ahli sukan di dunia yang “mengharumkan” nama negaranya? Kita yang syok sendiri saja yang kata begitu.

Boleh tak Siti tanya sikit. Betulkah bintang bola sepak dunia Pele, Maradona, Ronaldo dan banyak lagilah dalam sukan lain pun yang “mengharumkan” nama negara mereka? Sebenarnya yang mengharumkan nama negara dan menyebarluas pemikiran bangsa adalah karyawan. Tidak kiralah sasterawan, pelukis atau dramawan. Pemikiran karyawan mewakili bangsa dan negaranya. Penyair Victor Hugo dan pelukis Van Gogh misalnya turut mengangkat nama Perancis walaupun Van Gogh bukan dilahirkan di Perancis.

Agak-agaknya apakah yang disumbangkan Maradona kepada bangsa dan negaranya seperti Van Gogh kepada Perancis? Mereka minat sukan, mereka gila sukan. Tapi mereka terima kenyataan bahawa yang menyumbang kepada bangsa dan negara adalah karyawan. Sebabnya karyawan itu adalah cermin kepada tamadun bangsa.

Tapi bagi kita lain pula, pemain badminton atau bola sepak mengambil tempat karyawan. Ahli sukan dapat penghargaan berjuta ringgit. Tak kisahlah kalau pemurah sangat. Tapi ini menunjukkan kita tak tahu menilai. Sasterawan kita yang karya mereka ke seluruh dunia tidak mendapat ganjaran sama. Bukan tidak boleh menghargai ahli sukan, tapi berpada-padalah dan adil kepada yang lain. Banyak sasterawan kita yang pemikiran mereka menjelajah seluruh dunia dianggap lebih rendah daripada penjaga gol atau pemain badminton.

Kita berbangga tak kena tempat. Kita tak tahu bahawa sukan adalah produk konsumerisme. Sukan tempat kapitalis kaut kekayaan. Sukan tidak ada kena mengena dengan tamadun bangsa. Sukan itu duit. Dulu Maradona atau Tiger Wood dijulang, esok atau lusa mereka dilupakan. Mereka tak tinggal apa-apa pun kecuali kekayaan peribadi.

Tapi karyawan seperti Shakespeare, Albert Camus, Van Gogh misalnya sentiasa hidup dalam bangsa yang tahu menilainya. Di negara kita, banyak sasterawan telah menjelajah benua asing. Usman Awang, A. Samad Said, Arenawati, Anwar Ridhuan sudah lama mengharumkan nama bangsa dan negara. Pelukis kita Latiff Mohidin, Ibrahim Hussein, Raja Azhar Idris sudah lama mengharumkan nama negara apabila mengemukakan karya tentang negara dan bangsanya. Siapa peduli?

Baru-baru ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan dana RM5 juta untuk Persatuan Penulis Nasional (PENA) menerbit buku. RM1 juta lagi untuk membaiki Rumah PENA yang uzur. Tapi Siti fikir ada pihak yang tidak dapat baca mesej Perdana Menteri supaya hargai sasterawan. Balik-balik mereka hanya lihat ahli sukan. Terimalah kenyataan, rakyat Argentina pun tidak pernah bangga dengan Maradona. Sebabnya Maradona tidak menyumbang apa-apa kepada Argentina seperti sumbangan Shakespeare kepada England. Mesti banyak yang tak setuju tapi Siti peduli apa.

0 Kebimbangan umat islam di Malaysia sempena sambutan Maulidur Rasul

Rasulullah, amat benar bimbangmu

Oleh Maulana Arrif

SELAWAT dan salam ke atasmu wahai Rasulullah SAW! Hari ini kami menyambut ulang tahun keputeraanmu wahai Rasulullah.

Ingin hamba bertanya kepadamu wahai Rasulullah. Apakah Rasulullah bergembira dengan program yang telah kami aturkan? Kami ada perarakan, ada forum, ada ceramah dan macam-macam lagi. Dan kami di Malaysia pada tahun ini memilih Persefahaman Asas Perpaduan Ummah sebagai tema sambutan.

Ya Rasulullah, kenapa berdiam diri dan muram sahaja? Ada apa-apa yang tak kena dengan diri kami ya Rasulullah, khususnya kami umatmu yang tinggal di Malaysia?

Sebelum bercerita lanjut tentang keadaan kami di Malaysia, ingin hamba beritahu Rasulullah tentang satu kejadian menarik yang baru berlaku di Port Said, Mesir. Seramai 34 orang mati kerana merusuh dan bergaduh disebabkan keputusan perlawanan bola sepak ya Rasulullah. Dan kira-kira 1,000 orang cedera.

Hamba ceritakan perkara ini kerana hamba percaya ramai di antara mereka adalah umat Rasulullah. Di Mesir memang ramai yang mengaku umatmu ya Rasulullah. Kasihan mereka ya Rasulullah. Negara mereka masih belum aman. Macam-macam berlaku di sana. Ramai yang mati bertempur sesama sendiri kerana politik. Dan sekarang mati kerana bola sepak pula.

Tapi bukan sahaja di Mesir ya Rasulullah. Di Afghanistan, Iraq, Libya, Syria, Yemen, Iran, Chechnya, Tunisia dan Pakistan, umatmu hidup dalam keadaan tidak aman. Kenapa kami jadi begini ya Rasulullah? Adakah kami semakin cintakan duniawi dan sangat takut mati?

Ya Rasulullah, kenapa terus diam? Ehh... kenapa Rasulullah menitiskan air mata? Barangkali Rasulullah sangat sedih. Memang patut Rasulullah sedih. Kami tahu Rasulullah sedih kerana kami tak ikut nasihat dan pesananmu.

Walaupun Rasulullah sudah lama meninggalkan kami, kami tahu segala nasihat dan pesanan Rasulullah. Di Malaysia, walaupun kebanyakan kami tidak mengerti bahasa Arab, ada banyak buku hadis dalam bahasa kami. Hadis-hadis sahih Imam Bukhari dan Imam Muslim telah lama dibukukan dalam bahasa kami.

Tetapi hamba tak tahulah berapa ramai yang selalu membaca buku-buku hadis ini. Usahkan buku hadis ya Rasulullah, kitab Quran pun mereka jarang baca. Kalau baca pun, selalunya dalam bahasa Arab yang kebanyakan mereka pun tak faham maksudnya.

Bukan tak ada terjemahan dalam Bahasa Melayu. Tetapi di banyak masjid hampir tiada langsung disimpan kitab Quran terjemahan ini. Ya banyak ialah versi bahasa Arab. Hamba tak tahu kenapa susah nak sediakan versi Arab bersama terjemahan. Barangkali kitab terjemahan berharga mahal. Penerbit jual mahal kerana mahu untung.

Subsidi

Di Malaysia, orang kurang minat beli kitab-kitab agama kalau mahal. Maklumlah, mereka ini sudah bermentaliti subsidi. Kalau boleh kerajaan tanggung semua, dari lampin bayi sampailah ke kain kapan. Sebab itulah sesiapa yang memerintah kena beri banyak subsidi kalau mahu menang pilihan raya. Barangkali, kerajaan boleh subsidi penerbitan Quran beserta terjemahan dan tafsiran.

Wahai Rasulullah, izinkan hamba jelaskan sedikit tentang pilihan raya untuk lantik pemerintah. Di zaman Rasulullah dan para sahabat tiada sistem ini. Selepas kewafatan Rasulullah, wujud sistem khulafa, iaitu khalifah dilantik oleh majlis syura. Tetapi sistem khulafa pun tak boleh bertahan lama kerana akhirnya jawatan khalifah diwariskan kepada anak, bukan lagi kepada orang yang paling layak.

Jadi sekarang ini kita pakai sistem yang diwujudkan oleh puak lain. Kami di Malaysia menggelar mereka orang putih atau Barat. Di bawah sistem yang berasal dari Barat ini, umatmu di Malaysia sudah jadi sangat kalut sekarang. Mereka sudah berpecah kepada banyak kumpulan kerana berebut kuasa politik.

Dulu ada dua kumpulan besar. Dalam kumpulan besar ini, ada kumpulan-kumpulan kecil. Tidak lama lagi akan wujud kumpulan ketiga, yang juga terdiri daripada beberapa puak. Akhirnya makin berpecah. Memang suka sangatlah musuh-musuh umatmu ya Rasulullah. Mereka ini ada teori politik ‘pecah dan perintah’ untuk lemahkan umatmu. Semakin berpecah semakin lemah, akhirnya orang bukan Islam yang akan berkuasa. Silap gaya, orang yang suka hubungan sejenis pun boleh jadi pemimpin.

Memang sudah teruk wahai Rasulullah. Sekarang orang Nasrani di Malaysia pun sudah tukar nama tuhan mereka kepada Allah. Di negara-negara yang ramai orang Nasrani, tidak pula mereka pakai nama Allah. Tapi di Malaysia, Indonesia dan Mesir mereka mahu pakai nama Allah.

Yang sedihnya, orang Nasrani ini sudah disokong oleh orang-orang yang mengaku menjadi umatmu. Mereka ini, ada yang pakai serban dan jubah macam Rasulullah. Dan sekarang ada di antara mereka yang menyokong kuat orang-orang Yahudi, wahai Rasulullah. Bila jumpa dan bercakap dengan puak Nasrani dan Yahudi, orang ini cakap dia sokong mereka.

Tapi yang hamba kurang faham, kenapa ramai orang yang mengaku umatmu mudah sangat percaya kepada orang ini? Barangkali hati mereka ditutup Allah Subhanahuwataala daripada melihat kebenaran kerana iman mereka semakin nipis atau sudah tiada langsung. Wahai Rasulullah, nampaknya ancaman kaum munafik bukan sahaja wujud di zamanmu dan sahabat-sahabatmu. Sampai sekarang mereka wujud dan menjadi gunting dalam lipatan.

Tadi hamba mendengar siaran Radio IKIM. Seorang pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerangkan kenapa Persefahaman Asas Perpaduan Ummah menjadi tema sambutan hari keputeraanmu. Dia memetik ayat 13 surah Al Hujurat yang dalam bahasa kami bermaksud:

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

Malangnya sekarang, orang yang tidak bertakwa lebih dimuliakan oleh manusia. Dan memang tepat tema Persefahaman Asas Perpaduan Ummah kerana perpaduan yang Rasulullah kehendaki di kalangan umatmu tidak lagi wujud sebagaimana di zamanmu. Apa yang Rasulullah pernah bayangkan kepada para sahabat suatu masa dulu memang sedang berlaku. Kami pun selalu membaca hadis berkenaan.

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu (orang Islam) bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. Maka salah seorang sahabat bertanya “Apakah kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi SAW menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih pada waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu daripada hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’. Seorang sahabat bertanya, “Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita menjawab, “cinta pada dunia dan takut pada mati”. (Hadis Riwayat Abu Daud)

Kini semakin fahamlah hamba kenapa pada saat kewafatanmu, engkau berulang-ulang sebutkan ‘‘wahai umatku... wahai umatku...” Wahai Rasulullah, dalam lamunan di siang hari pada ambang sambutan Maulidur Rasul 1433H, inilah catatan hati hamba kepadamu. Selawat dan salam ke atasmu wahai kekasih Allah.

Thursday, February 02, 2012

0 Inspirasi 2 juta Safee Sali


Jutawan bola sepak negara

JAKARTA – Masa depan penyerang sensasi Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali bersama kelab Pelita Jaya FC terjawab semalam.Seperti dijangka, pemain kelahiran Kajang, Selangor itu secara rasmi menyambung kontrak selama dua tahun lagi dengan kelab tersebut.

Kontrak dua tahun itu menawarkan pakej bernilai lebih RM2 juta termasuk pelbagai kemudahan seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi, cukai yang dibayar oleh kelab, tiket pergi balik ke Kuala Lumpur yang disediakan oleh kelab dan penghormatan sebagai kapten Pelita Jaya FC.

Nilai kontrak baharu itu bertambah sekali ganda berbanding kontraknya sebelum ini yang berakhir kelmarin (31 Januari 2012).

Pengumuman mengenai lanjutan kontrak Safee dibuat oleh Pelita Jaya FC di Jakarta semalam pada majlis yang turut dihadiri Pengurus Besar Pasukan, Iwan Budianto, Pengurus Pasukan, Lalu Mara dan Safee sendiri.

Pengurus Safee, Zakaria Rahim berkata, dalam kontrak baharu itu, Safee juga akan menerima pakej tambahan image rights di mana pihak kelab akan mengusahakan untuk Safee mendapat commercial endorsement bagi pelbagai produk di seluruh Indonesia daripada syarikat-syarikat yang memerlukan imej Safee bagi tujuan pengiklanan dan pemasaran.

Safee juga akan diberi peluang bermain dengan mana-mana kelab milik penuh Pelita Jaya Cronus apabila ada peluang dan sesuai dengan tempoh pendaftaran yang ditetapkan oleh liga di negara-negara berkenaan.

Selain Pelita Jaya FC, kelab milik penuh Pelita Jaya Cronus, termasuklah Brisbane Roar FC di Australia yang akan bermain di AFC Champions League 2012, CS Vise di Belgium, kelab divisyen dua di Liga Belgium dan SAD Uruguay sebuah kelab remaja di Uruguay.

Pelita Jaya juga mempunyai hubungan yang amat akrab dengan beberapa kelab lain di dunia seperti lima kelab di liga Brazil, antaranya Flamengo FC dan beberapa kelab di Eropah terutama di Belanda, termasuk Ajax Amsterdam FC.

“Pelita Jaya Cronus pernah memiliki sebuah kelab Liga Perdana England iaitu Leicester City FC tetapi telah menjual pemilikannya di sana, namun mereka masih mempunyai hubungan yang amat akrab dengan kelab dan pengurusannya di sana,” kata Zakaria.

Beliau berkata, Safee juga dilantik sebagai Duta Sekolah Sepak Bola Pelita Jaya di Sawangan, Jawa Barat, Indonesia dan Akademi Sepak Bola milik Pelita Jaya, di mana pengurusan Safee sedang berbincang untuk pemberian saham pemilikan akademi itu demi masa depan Safee.

“Akademi ini sudah mempunyai 600 pelajar di Jakarta sahaja dan mempunyai cawangan di daerah lain di Indonesia. Kelab juga bersedia untuk membantu Safee memulakan perniagaan di Indonesia apabila beliau tamat bermain dengan Pelita Jaya atau menamatkan karier profesionalnya nanti,” kata Zakaria.

Pengurus Safee itu berkata, keputusan yang dibuat oleh Safee untuk terus bermain dengan Pelita Jaya adalah satu keputusan yang telah diteliti semasak-masaknya setelah mengambil kira pelbagai aspek dan risiko.

Selain Pelita Jaya, Safee juga mendapat beberapa tawaran lain antaranya Muangthong FC dan Buriram FC di Thailand, empat pasukan dari Malaysia antaranya Kelantan, Negeri Sembilan, Johor FC dan Johor selain pasukan Selangor yang sentiasa bersedia bila-bila masa sahaja untuk Safee kembali ke pangkuan mereka.

Safee juga mendapat tawaran daripada pemilik Cardiff City FC untuk bermain di sana tetapi harus melalui proses bermain bersama kelab di Eropah yang mempunyai afiliasi dengan Cardiff City untuk tempoh sekurang-kurangnya satu tahun terlebih dahulu.

Selain itu Safee juga pernah mendapat tawaran untuk menjalani ujian bersama lima kelab di Jerman antaranya Eintract Frankfurt, SG Dynamo Dresden, namun, atas faktor kecederaan dan mengutamakan persiapan pasukan kebangsaan untuk memulakan kempen Pra Piala Dunia 2011 pada ketika itu, Safee terpaksa melupakan peluang keemasan itu, walaupun masih menyimpan cita-cita untuk bersama salah satu kelab di Eropah satu hari nanti.


Artikel berkaitan:

Safee kini jutawan
Oleh Azlan Muhammad Zain
azlanmz@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PENYERANG negara, Safee Sali kini pemain pertama Malaysia yang layak digelar jutawan selepas bersetuju menyambung kontrak selama dua tahun bersama kelab Pelita Jaya FC (PJFC) bernilai lebih RM2 juta.

Difahamkan gaji bulanan pemain berusia 28 tahun itu mencecah AS$30,000 (RM91,200) selain mendapat pelbagai faedah dalam kontrak baru ditawar kelab Indonesia itu seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi, cukai dibayar oleh kelab dan tiket pergi balik ke Kuala Lumpur yang diberikan kepada kapten PJFC.


Malah dia turut berpeluang untuk bersama kelab milik penuh Pelita Jaya Cronus apabila peluang dan ruangnya tiba, bergantung kepada tempoh pendaftaran pemain yang ditetapkan oleh liga negara terbabit.

Antaranya adalah Brisbane Roar FC di Australia yang bakal beraksi di Liga Juara-Juara AFC tahun ini, CS Vise di Belgium dan SAD Uruguay selain beberapa kelab yang mempunyai hubungan rapat di Brazil dan Eropah.


“Walaupun mendapat banyak tawaran kelab luar, saya memutuskan untuk kekal di sini bagi memastikan peluang untuk lebih banyak beraksi dan berada dalam kesebelasan utama selain PJFC sudah banyak meningkatkan tahap permainan saya,” katanya.


Mengenai isu pengharaman Liga Super Indonesia (ISL), Safee melihat perkara ini bukan halangan untuk bersama skuad negara serta percaya kelab akan mengatasinya selain dijadualkan kembali bersama Malaysia menentang Arab Saudi pada penghubung bulan ini Sementara itu pengurus, Zakaria Abdul Rahim berkata, isu pengharaman ISL oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) tidak timbul kerana terdapat syarat dalam kontrak yang membolehkan Safee dipindahkan ke kelab lain dimiliki mereka sekiranya berdepan situasi terbabit.

Malah terdapat laporan yang mengatakan Fifa memberi tempoh hingga Mac ini bagi menyelesaikan kemelut dalaman PSSI itu.


“Ini semua adalah pengorbanan yang dibuatnya demi membantu pasukan negara dan menaikkan semangat anak-anak muda yang ingin berkerjaya di bidang bola sepak secara profesional,” kata Zakaria.

Antara manfaat lain diperoleh Safee adalah dilantik sebagai Duta Sekolah Sepakbola Pelita Jaya serta menjadi duta produk.


Artikel berkaitan:

Kejayaan Safee perlu dicontohi: Tengku Abdullah


2012/02/02
KUANTAN: Kejayaan penyerang sensasi negara, Safee Sali menandatangani lanjutan kontrak baru dua tahun bernilai lebih RM2 juta bersama kelab Indonesia, Pelita Jaya FC, perlu dicontohi pemain bola sepak lain di negara ini.

Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, bertitah kejayaan Safee itu satu lembaran baru dalam sejarah bola sepak negara.
"Saya harap kejayaan Safie dicontohi pemain lain. Kita harapkan setiap pemain mempunyai inspirasi, visi dan semangat untuk pergi jauh.
"Bukan sekadar mewakili negara tetapi pergi ke peringkat lebih tinggi dan ini akan memberi manfaat kepada negara," titah baginda.

Tengku Abdullah bertitah demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis pelancaran kerja pembinaan tiga jambatan di Sungai Lembing, dekat sini hari ini yang disempurnakan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.

Kontrak baru bernilai lebih RM2 juta yang ditandatangani Safee, 28, dengan kelab itu sehingga 2014 menyenaraikan pemain itu sebagai jagoan bola sepak Malaysia bertaraf jutawan.

Selain menerima gaji baru berjumlah RM91,200 sebulan, Safee turut diberikan pelbagai kemudahan seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi serta faedah lain.
Tengku Abdullah mengucapkan tahniah kepada Safee dan berharap perjalanan kerjayanya dapat diteruskan ke peringkat tertinggi.

"Saya nasihatkan dia teruskan kerjaya sebagai pemain yang boleh maju ke peringkat lebih tinggi dan dia harus mencuba nasib bermain di Eropah.

"Saya tidak tahu tahap liga di Indonesia tetapi percaya Safee sudah memiliki semuanya yang sedikit sebanyak membina kemahirannya di sana," titah baginda. - BERNAMA


Artikel berkaitan:

Safee yakin bersama Pelita Jaya

Daripada SAHARUDIN MUSTHAFA
saharudin.musthafa@utusan.com.my

JAKARTA – Biarpun terus kekal bermain dengan kelab Pelita Jaya FC, namun peluang untuk Safee Sali bermain dengan skuad kebangsaan tidak pernah tertutup.

Menurut Safee yang yang menyambung kontrak selama dua tahun lagi dengan kelab itu, beliau yakin dapat terus bermain untuk pasukan kebangsaan Malaysia, walaupun Liga Super Indonesia (ISL) yang disertai Pelita Jaya sekarang berdepan kemungkinan diharamkan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

“Sekalipun FIFA mengharamkan ISL, kelab Pelita Jaya tidak diharamkan. Pelita Jaya boleh bermain dalam mana-mana liga yang di rantau ini, contohnya ia boleh bermain di Liga Malaysia, di Liga Singapura.

“Pemain juga tidak diharamkan. Jadi saya boleh bermain untuk pasukan kebangsaan,” katanya ketika di temui selepas acara pengumuman penyambungan kontraknya dengan Pelita Jaya FC di sini semalam.

Safee yang berusia 28 tahun juga memberitahu, beliau akan bersama rakan sepasukan dalam skuad kebangsaan Malaysia tidak lama lagi ke Australia untuk bermain dalam perlawanan persahabatan dengan Arab Saudi.

Penyerang kebangsaan itu juga optimis, kemelut yang berlaku berkaitan ISL dan Persatuan Bola Sepak Seluruh Indonesia (PSSI) dapat diselesaikan dengan baik kerana ia merupakan masalah dalaman.

ISL berdepan dengan kemungkinan diharamkan oleh FIFA kerana menjalankan liga bola sepak secara tersendiri dan tidak diiktiraf oleh PSSI.

“Sebetulnya saya tidak mempunyai masalah dengan FIFA dan dengan PSSI untuk bermain dengan skuad kebangsaan Malaysia.

“Memang saya fikirkan hal itu kerana bermain dengan skuad kebangsaan merupakan pertimbangan saya yang utama untuk memilih dan membuat satu keputusan, jadi saya lihat di kelab Pelita Jaya ini, saya tidak mempunyai masalah itu dan saya akan tetap bermain di Pelita Jaya,” tambahnya.

Safee menegaskan, beliau tidak ragu-ragu dengan keputusannya itu kerana dalam keadaan apa sekalipun beliau tetap boleh bermain untuk pasukan kebangsaan Malaysia.

“Kalau saya diharamkan oleh FIFA, itu baru saya tak boleh bermain untuk skuad kebangsaan,” tegas Safee.

Sementara itu, Safee menjelaskan, alasan utama kenapa dia memilih untuk kekal bermain dengan Pelita Jaya FC ialah bertitik tolak kepada hasratnya untuk mengembangkan kariernya ke peringkat antarabangsa.

Menurutnya, kelab Pelita Jaya FC memiliki pelan jangka panjang yang menawarkan beliau peluang beraksi di luar negara.

“Saya melihat mereka betul-betul komited untuk menghantar pemain yang berprestasi tinggi untuk bermain di tahap lebih tinggi di luar negara. Sebenarnya Pelita Jaya menawarkan kontrak tiga tahun dan saya hanya mahu memanjangkan kontrak selama satu tahun sahaja lagi, tetapi setelah pihak saya mengadakan perbincangan yang panjang, kami mengambil jalan tengah iaitu menyambung kontrak selama dua tahun lagi,” jelas Safee.

Pada masa sama, keputusan itu juga dibuat sebagai menghargai kehendak Pelita Jaya FC yang cukup berminat dengan khidmatnya.

“Memang ada banyak tawaran dari kelab luar negara tetapi saya memilih untuk di sini (Pelita Jaya FC).

“Terima kasih kepada pengurusan Pelita Jaya FC yang masih mengharapkan saya di sini. Pelita Jaya FC banyak membantu perkembangan karier saya dan saya senang sekali,” kata Safee yang turut diteman ayahnya, Sali Mian dan ibunya, Maripah Husin.

Selain faktor itu, khidmat jurulatih pasukan kebangsaan Indonesia, Rachmad Darmawan membimbing Pelita Jaya FC juga menambah keyakinan Safee.

Bagi pengurus pasukan Pelita Jaya FC, Lalu Mara Satria Wangsa, persetujuan menyambung kontrak Safee membuktikan penyerang Malaysia itu memiliki keperibadian yang menawan.

“Komitmen dan kesetiaan Safee kepada Pelita Jaya FC sangat saya hargai. Biarpun banyak tawaran datang kepadanya sama ada dari Eropah mahupun Malaysia, namun Safee putuskan untuk bersama Pelita Jaya FC,” kata Lalu Mara. – Utusan


Artikel berkaitan:Jutawan Safee

Ibu dan ayah Safee, Sali Mian dan Maripah Husin turut hadir pada majlis menandatangani kontrak bersama Pelita Jaya FC di Jakarta, Indonesia semalam. Safee akan bermain untuk tempoh dua tahun lagi. - UTUSAN/sAHARUDIN MUSTHAFA

JAKARTA - Kontrak baru bernilai lebih RM2 juta yang ditandatangani Safee Sali dengan kelab Pelita Jaya FC untuk tempoh dua tahun akan datang menyenaraikan pemain itu sebagai pemain bola sepak Malaysia bertaraf jutawan.

Tawaran kontrak bernilai RM2 juta itu juga sekali gus menyaksikan kenaikan sekali ganda nilai tahunan kontrak Safee bagi tempoh dua musim akan datang itu.

Sebelum ini, kontrak sulung pemain itu dengan Pelita Jaya FC yang ditandatangani Januari tahun lalu bernilai AS$150,000 (RM456,000) untuk tempoh setahun.

Pakej lumayan yang ditawarkan oleh Pelita Jaya FC kepada pemain kebangsaan Malaysia itu merangkumi gaji, bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi serta faedah-faedah lain.

Sebagai pemain import bagi kelab yang berasal dari Jakarta ini juga, Safee diberi penghormatan untuk mengekalkan kedudukannya sebagai Ketua Pasukan Pelita Jaya FC.

Menurut pengurus Safee, Zakaria Rahim, pengurusan Pelita Jaya FC juga menjanjikan pakej tambahan iaitu mengukuhkan imej pemain tersebut menerusi peluang muncul sebagai jurucakap produk-produk iklan di seluruh Indonesia.

"Pelita Jaya FC akan mendapatkan kontrak iklan daripada syarikat-syarikat yang memerlukan imej Safee bagi tujuan pengiklanan dan pemasaran," kata Zakaria kepada wartawan ketika ditemui selepas majlis pengumuman Safee kekal bersama Pelita Jaya FC untuk tempoh dua tahun lagi di sini, semalam.

Selain Safee, hadir sama pada majlis pengumuman tersebut ialah pengurus besar pasukan, Iwan Budianto dan pengurus pasukan, Lalu Mara.

Pada masa sama, Zakaria berkata, Pelita Jaya FC juga komited untuk mencari ruang dan peluang kepada Safee serta rakan sepasukannya untuk bermain dengan mana-mana kelab milik penuh Pelita Jaya Cronus.

Antara kelab-kelab yang dimiliki penuh oleh Pelita Jaya Cronus selain Pelita Jaya di Indonesia ialah Brisbane Roar FC di Australia yang akan bermain di AFC Champions League 2012.

Tidak ketinggalan CS Vise di Belgium, kelab Divisyen 2 Liga Belgium dan SAD Uruguay - sebuah kelab pembangunan pemain remaja di Uruguay.

Pelita Jaya FC juga mempunyai hubungan yang amat akrab dengan beberapa kelab lain di dunia seperti lima buah kelab di Liga Brazil yang antaranya Flamengo FC.

Sementara di Eropah pula, antara kelab yang mempunyai hubungan baik dengan Pelita Jaya FC ialah Ajax Amsterdam FC di Belanda.

Pelita Jaya Cronus juga pernah memiliki sebuah kelab Liga Perdana Inggeris iaitu Leicester City FC tetapi telah menjual pemilikan.

Perkembangan karier pemain berusia 28 tahun itu bersama Pelita Jaya FC turut membuka ruang kepadanya sebagai Duta Sekolah Bola Sepak Pelita Jaya di Sawangan, Jawa Barat, Indonesia.

Sementara untuk jaminan masa depannya pula, pengurusan sedang berbincang untuk membolehkan Safee diberi sejumlah unit pemilikan saham dalam Akademi Bola Sepak milik Pelita Jaya FC.

Akademi tersebut mempunyai sebanyak 600 pelajar di Jakarta sahaja selain memiliki rangkaian cawangan di daerah lain di Indonesia.

Selain Pelita Jaya, Safee juga ada mendapat beberapa tawaran lain antaranya Muangthong FC dan Buriram FC di Thailand.

Khidmat Safee juga diperlukan oleh empat pasukan bola sepak dari Malaysia termasuk Kelantan FA, Negeri Sembilan FA, Johor FC dan Johor FA selain pasukan Selangor FA yang sentiasa bersedia bila-bila masa sahaja untuk Safee kembali kepangkuan mereka.

Sebelum ini, laporan turut menyebut, Safee menerima pelawaan dari pemilik Cardiff City FC untuk bermain di sana tetapi harus melalui proses bermain bersama kelab di Eropah yang mempunyai afiliasi dengan Cardiff City untuk tempoh sekurang-kurangnya setahun dulu.

Menurut Zakaria lagi, keputusan yang dibuat oleh Safee untuk terus kekal dengan Pelita Jaya FC selepas berfikir dengan semasak-masaknya dengan mengambil kira pelbagai aspek dan risiko. - UTUSAN