.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, December 07, 2010

0 Jualan kereta dijangka meningkat pada tahun 2011

Jualan automotif 2011 meningkat

Oleh METRA SYAHRIL MOHAMED
metra.mohamed@utusan.com.myKUALA LUMPUR 6 Dis. - Jumlah jualan industri automotif di negara ini untuk tahun depan dijangka terus mencatatkan peningkatan berbanding tahun sebelumnya namun ia bergantung kepada dua faktor utama.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad berkata, dua faktor berkenaan adalah kebergantungan kepada ekonomi semasa negara dan juga kadar peratus pinjaman jual beli kereta.

Menurut beliau, ketika ini, pembeli boleh mendapatkan pinjaman jual beli kereta pada kadar tiga peratus dan ia menjadi daya penarik kepada orang ramai.

"Sama ada ekonomi Malaysia boleh maju atau tidak, ia akan mempengaruhi penjualan kereta di negara ini. Jika tiada pertumbuhan, akibatnya penjualan kereta akan menurun.

"Begitu juga kepada kadar peratus pinjaman jual beli kereta. Namun begitu, saya percaya penjualan kereta di negara ini akan terus mencatatkan peningkatan berdasarkan trend masa kini.

"Jumlah jualan industri automotif kelihatan amat menggalakkan setakat ini dan mencecah paras tertinggi dalam sejarah iaitu sebanyak 570,000 buah," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di Pameran Motor Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 (KLIMS 2010) di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Aishah berkata, prospek cerah industri dijangka berterusan hingga tahun depan berdasarkan pertumbuhan kira-kira dua hingga tiga peratus tahun ini.

Ditanya mengenai pertumbuhan jualan kereta nasional pula, jelasnya, ia juga dijangka mencatat pertumbuhan positif memandangkan kereta berkenaan masih mengekalkan harga yang berpatutan.

"Kalau kita lihat banyak model baru telah dan akan diperkenalkan oleh syarikat pengeluar kereta nasional. Ramai yang telah memberikan respons memberangsangkan terhadap model-model baru tersebut.

"Penjualan dan pemasaran kereta nasional pada masa ini telah mencapai 60 peratus dan ia akan berterusan malah mungkin bertambah pada masa depan," tambahnya.

Selain itu, kata beliau, kereta hibrid dijangka menguasai pasaran untuk tahun mendatang yang dilihat lebih murah berbanding pasaran kereta masa kini.

0 Khabar dari FFAP54. Filem MUALAF, buah tangan terakhir Yasmin Ahmad

Muallaf bukan filem rekaan

Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my
2010/12/07Orked bersyukur Yasmin mendapat pengiktirafan tertinggi pada FFAP54

HARIMAU mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Begitulah tingginya penghargaan kepada insan yang pernah menaburkan baktinya kepada negara, bangsa dan agama. Biarpun jasadnya sudah sebati bersama tanah, namun namanya masih segar bermain di bibir masyarakat, lebih lagi dengan sumbangan yang ditinggalkan hari ini. Tahniah kepada waris Allahyarham Yasmin Ahmad, menerusi filem Muallaf yang muncul sebagai filem pertama negara memenangi pengiktirafan tertinggi di Festival Filem Asia Pasifik (FFAP) ke-54 yang berlangsung di Taiwan bermula 2 hingga 4 Disember lalu. Menerusi Muallaf, Yasmin diangkat sebagai Pengarah Terbaik, mengenepikan 13 negara Asia Pasifik lain yang bertanding di FFAP54.

Selain Muallaf, 36 filem lain yang bertanding termasuk empat filem tempatan lain yang dibawa seperti Magika, Lagenda Budak Setan, Pisau Cukur dan Cinta Ais Kacang yang tidak menerima sebarang anugerah.

Adik arwah Yasmin, Datin Orked berkata, menerusi kejayaan yang membawa nama negara, pihaknya berharap masyarakat kini sudah boleh menerima filem arahan kakaknya.

“Kami sedar memang ada sesetengah masyarakat tidak boleh menerima filem Muallaf, kerana apa pun saya tidak tahu, tetapi ia menjadi satu-satunya filem yang berjaya dalam FFAP seterusnya sudah membuktikan filem ini ada nilai tersendiri.
“Filem ini bukanlah filem rekaan tetapi ia adalah cerita sebenar yang pernah dilalui kami dan saya sangat berterima kasih kepada uncle Yap yang menjadi orang terpenting sehingga lahirnya filem Muallaf.

“Memang semasa tayangan filem ini pada 24 Disember tahun lalu tidak mendapat publisiti yang meluas daripada media. Ini lebih-lebih lagi ketika itu kami tidak mempunyai wang untuk mengadakan sebarang promosi di seluruh negara, jadi kami buat apa yang termampu saja,” katanya yang dihubungi Hip baru-baru ini.

Menurut Orked, bersujud tanda kesyukuran adalah perbuatan yang sering diamalkan kakaknya setiap kali menerima apa-apa anugerah sebelum ini.

“Sebaik saja saya menerima mesej daripada Ahmad Puad Onah yang mewakili filem Muallaf untuk menerima anugerah, katanya Yasmin menang, saya terus bersujud tanda kesyukuran, kerana perkara sama sering dilakukan kakak saya ketika dia masih ada.

“Sebenarnya saya sangat terkilan kerana tidak dapat mengikuti rombongan FINAS ke FFAP. Memang saya teringin sangat nak pergi untuk mewakili filem Muallaf tetapi tidak dibenarkan.

“Menurut FINAS, mereka hanya boleh membawa pengarah dan pelakon saja dan pengarah yang sudah tiada, tidak boleh diwakili oleh orang lain,” katanya.

Yasmin antara anak tempatan yang pernah menerima salah satu kategori di dalam FFAP yang dianjurkan Federation Of Motion Picture In Asia Pacific (FPA) setiap tahun.

Sebelum ini, Tan Sri P.Ramlee, Maya Karin, Datin Seri Tiara Jacquelina, Khatijah Tan dan Rosyam Nor pernah meletakkan nama negara begitu tinggi di sanjung oleh negara luar apabila memenangi salah satu kategori yang dipertandingkan.

Filem Muallaf yang diterbitkan MHZ Film Sdn. Bhd (Malaysia) dan The Picturehouse (Singapura) turut dibintangi pelakon seperti Sharifah Amani, Sharifah Aleysha, Bryan Yap, Datuk Rahim Razali dan Ning Baizura.

Filem dari India yang bertajuk ‘Janala’ memenangi anugerah Filem Terbaik di FFAP54, manakala pelakon veteran dari Filipina, Anita Linda menang Pelakon Wanita Terbaik menerusi filem ‘Lola’ dan Hamid Farrokhnezhad dari Iran memenangi anugerah Pelakon Lelaki Terbaik menerusi filem ‘The Fateful Night’.

Yasmin meninggal dunia di Hospital Pakar Damansara, Petaling Jaya, Selangor pada 26 Julai tahun lalu kerana pendarahan otak pada usia 51 tahun.

Sebelum ini, berpuluh anugerah pernah digapai baik dalam mahupun luar negara, antaranya Filem Cereka Terbaik Asia Tenggara (Mukhsin), Festival Filem Antarabangsa Cinemanila, Filipina (2007), Tempat kedua Anugerah Juri Kanak-Kanak (Mukhsin), Festival Filem Antarabangsa Berlin ke-57 (2007), Anugerah Filem Terbaik Kategori Generasi Baru (Mukhsin), Festival Filem Antarabangsa Berlin ke-57 (2007) dan Pingat perak (Mukhsin), Netpac Festival, Jojagkarta (2007).

Selain itu, menerusi filem Gubra, Yasmin memenangi beberapa kategori seperti Filem Terbaik, Pelakon Wanita Terbaik, Lakon Layar Terbaik dan Poster Terbaik pada Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19) pada 2006.

Menerusi filem Sepet pula, filem itu menerima kategori Filem Reka Bentuk Terbaik ASEAN dan Anugerah Video Malaysia ke-9 (2004). Selain itu Filem Terbaik Festival Filem Wanita Antarabangsa Creteil, Perancis (2005), Cerita Asal Terbaik,

Filem Terbaik, Poster Terbaik, Filem Asia Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-18 (FFM18). Festival Filem Antarabangsa Tokyo (2005) dan Filem Terbaik Global Chinese Golden Arts, Genting Highlands (2005).

Info
Nama : Yasmin Ahmad
Jawatan: Penulis/Pengarah Filem/Penerbit
Tempat Lahir: Bukit Treh, Muar, Johor
Tarikh Lahir: 1958
Meninggal Dunia : 26 Julai 2009
Status Perkahwinan: Berkahwin
Suami: Abdullah Tan Yew Leong (berkahwin Januari 2003).

0 Pengertian Maal Hijrah dalam erti kata sebenar dan praktikkan dalam masyarakat berbilang kaum

Maal Hijrah bukan sekadar tahun baru


2010/12/07
Umat Islam mesti bersemangat, tanam cita-cita untuk berubah

RAMAI beranggapan Maal Hijrah hanyalah cuti umum atau permulaan tahun baru dalam kalendar Islam yang semakin kurang dihayati pengertiannya sehingga ia semakin tidak membawa apa-apa makna, selain waktu senggang untuk berehat. Maal Hijrah sering digambarkan sebagai permulaan yang baru, tetapi apa yang lebih penting ia adalah detik untuk setiap individu melakukan penilaian diri melalui proses muhasabah agar menjadi individu lebih baik. Tahun baru dalam Islam bukanlah sambutan perayaan atau simbolik semata-mata, tetapi membawa maksud yang lebih mendalam.

Faktanya, umat Islam memahami bahawa tahun Hijrah yang kini sudah mencapai angka 1432 menandakan perpindahan besar Nabi Muhammad SAW serta pengikut Baginda dari Makkah ke Madinah. Hijrah Rasulullah menandakan lembaran baru terhadap penyebaran Islam yang lebih makmur.

Hijrah menurut pengertian umum ialah meninggalkan larangan Allah dan melaksanakan perintah-Nya, bagaimanapun dalam pengertian yang lebih luas, ia membawa maksud keluar daripada medan perjuangan yang sempit ke gelanggang yang lebih luas dan ia adalah pemisah di antara yang hak dengan yang batil.

Konsep hijrah yang dianjurkan Islam sangat sesuai dijadikan model dalam masyarakat berbilang kaum supaya hidup dalam kesepakatan dan aman sejahtera. Semangat itu juga konsisten dengan semangat Aidiladha yang baru berlalu. Di sebalik semua saranan itu, masih ramai umat Islam masih terhimpit dengan desakan globalisasi, kemiskinan dan kemunduran.

Kemunduran berpunca daripada sempitnya akal fikiran, ketidaksanggupan manusia untuk berubah, kejahilan serta sikap tamak dan rakus yang natijahnya memakan diri dan masyarakat.

Setiap umat Islam mesti bersemangat dan menanam cita-cita untuk berubah. Berubah daripada sifat yang kurang baik kepada yang lebih bermakna untuk diri dan masyarakat. Hakikat ini juga bermakna umat Islam harus berani melakukan perubahan dan pengorbanan.

Hijrah tidak akan terjadi jika umat Islam belum bersedia mengorbankan tabiat lama yang kurang baik seperti membuang masa, suka berhibur serta tidak berfikiran terbuka.

Hijrah sepatutnya membawa perubahan dalam hidup ke arah yang lebih baik, sempurna dan diredai Allah, di mana hasilnya ialah kemenangan kita dalam mempertahankan akidah, agama, cara hidup dan nilai yang kita amalkan.

Pengorbanan yang dilakukan dengan ikhlas dan penuh yakin pasti akan membuahkan hasil terbaik. Perlu difahami bahawa hijrah adalah syiar keimanan, sama ada hijrah dari suatu tempat kekufuran, kemusyrikan dan kejahilan kepada tempat yang dinaungi akidah keimanan dan hakikat kebenaran.

Mengulas transformasi konsep hijrah, bekas Mufti Johor, Datuk Noh Gadut berpendapat berubah ke arah kebaikan dari sudut agama itu sendiri menepati maksud hijrah dan ia dipraktikkan kepada agensi kerajaan yang pertama adalah perpindahan turut berkait dengan FELDA yang menjadi satu agensi kerajaan bertugas untuk menangani penempatan penduduk luar bandar pada suatu ketika dulu.

“Berpindah membuka ladang di kawasan hutan pada zaman dulu sebenarnya bertujuan menyelamatkan akidah masyarakat. Ia termasuk membina satu komuniti baru umat Islam baik dari segi ekonomi dan sosial,” katanya.


Artikel berkaitan:

Peristiwa Hijrah pencetus semangat ukhuwah, transformasi
Oleh Mohd Ayop Abd Razid

2010/12/07
Ummah perlu pertingkat keimanan, bekerja keras bentuk sebuah negara maju supaya tidak ketinggalan

HARI ini, umat Islam mula melangkah masuk tahun 1432 Hijriah. Di negara kita, Maal Hijrah disambut pada setiap 1 Muharam. Sambutan Maal Hijrah tahun ini bertema '1Malaysia, 1Ummah'. Hijrah adalah perkataan Arab yang bermaksud meninggalkan negara atau berpindah dari 'badiah' (padang pasir) ke kampung atau kota. Sejarawan Islam merujuk hijrah sebagai peristiwa perpindahan Nabi Muhammad dan umat Islam dari Makkah ke Madinah. Peristiwa itu mencatatkan bahawa Rasulullah berjaya menjejakkan kakinya di bumi Madinah pada 16 Rabiulawal, bersamaan 20 September 622 Masihi. Justeru, bagi sejarawan dan ulama Islam, peristiwa itu menjadi garis pemisah antara ‘zaman Makiyyah’ dan ‘zaman Madinah’. Jika di Makkah, umat Islam ditekan dan ditindas tetapi di Madinah pula umat Islam berjaya menjadi umat cemerlang dan dihormati. Satu perkara yang harus difahami ialah peristiwa hijrah dilaksanakan atas perintah Allah. (al-Isra’:76 dan an-Nisa’:97). Sebelum perintah berhijrah ke Madinah diturunkan, Rasulullah pernah mengizinkan pengikutnya yang disiksa dan dizalimi berhijrah ke Habsyah secara sulit. Hijrah ke Habsyah berlaku sebanyak dua kali, iaitu pada 615 Masihi dan pada 617 Masihi. Raja Habsyah ketika itu adalah seorang Nasrani yang meyakini akan kelahiran rasul akhir zaman. Raja Habsah terkenal sebagai raja yang bersifat adil dan bersedia memberikan perlindungan kepada orang yang dizalimi.

Di Madinah, Rasulullah berjaya membina negara Islam Madinah yang kuat. Untuk membina negara Islam yang kuat, Baginda terlebih dulu membina perpaduan yang kukuh di kalangan penduduknya. Ia bermula dengan mempertautkan persaudaraan atau ukhuwah Islamiah antara kumpulan al-Muhajirin dari Makkah dan golongan al-Ansar di Madinah. Kemudian, baginda turut memikirkan penyatuan seluruh penduduk Madinah yang bersifat majmuk itu.

Untuk tujuan itu Rasulullah menggubal perlembagaan bertulis yang dikenali sebagai ‘Shahifah Madinah’ atau Piagam Madinah. Isi Piagam Madinah dapat disimpulkan kepada empat asas utama iaitu: mempersatukan seluruh umat Islam dari berbagai suku menjadi satu ikatan; menghidupkan semangat penerimaan serta saling bekerjasama sesama penduduk (warga); menetapkan bahawa setiap penduduk Madinah mempunyai kewajipan melindungi dan mempertahankan tanah air serta keamanan negara, dan menjamin persamaan serta kebebasan bagi semua kaum dan kepercayaan agama.

Asas itu jelas menggambarkan bahawa Piagam Madinah turut memasukkan orang bukan Islam ke dalam kesatuan ummah. Misalnya dalam Pasal 25 Perlembagaan itu menyebut, “Kaum Yahudi Bani 'Auf bersama dengan warga yang beriman adalah satu ummah.”
Dalam fasal Pasal 44 pula disebut: “Semua warga akan saling bahu membahu dalam menghadapi serangan pihak lain yang melancarkan serangan terhadap Yasthrib.”

Jelaslah bahawa, walaupun dari segi sejarahnya, istilah negara (state) dan bangsa (nation) mula muncul pada awal abad ke-20, namun konsep ummah seperti yang terkandung dalam Piagam Madinah itu mencerminkan wujudnya semangat faham negara atau faham kebangsaan. Konsep ummah itu telah berjaya menyatukan masyarakat Madinah menjadi suatu masyarakat yang saling bertanggungjawab mempertahankan tanah air serta bertanggungjawab mempertahankan keamanan dan kesejahteraan sosial mereka bersama.

Justeru, tema sambutan Maal Hijrah ’1Malaysia, 1Ummah’ adalah sesuai dalam konteks negara kita dan selari dengan konsep 1Malaysia.

Kandungan Piagam Madinah juga mengandungi ‘perjanjian sosial’. Ini dapat difahami apabila perlembagaan itu menetapkan bahawa setiap penduduk Madinah tanpa mengira keturunan dan agama bertanggungjawab mempertahankan Madinah dari sebarang ancaman. Dalam kehidupan sosial pula, mereka berjanji akan hidup bersatu padu, toleransi dan saling bantu membantu antara satu sama lain. Mana-mana penduduk yang didapati tidak setia, khianat atau melanggar perlembagaan maka hukuman setimpal akan dikenakan terhadap mereka.

Piagam itu adalah satu-satu perlembagaan bertulis yang pernah berdaulat sepenuhnya dalam sejarah dan tamadun manusia. Prof Muhammad Hamidullah (1973), menyebut bahawa walaupun sudah wujud perlembagaan tertua di Greek, China dan India ketika itu, namun semua perlembagaan itu tidak dapat dianggap sebagai perlembagaan sebenar (a true constitution).

Phillip K Hitti dalam bukunya History of the Arabs pula menyebut, walaupun di Athens sudah wujud sebuah negara kota (city state) yang pernah melakukan beberapa pindaan dan pembaharuan perlembagaan mereka tetapi ia bukanlah perlembagaan yang sebenar. Ia hanyalah kumpulan undang-undang lisan yang berasaskan adat resam.

Umat Islam patut mengambil pengajaran dan hikmah dari peristiwa besar itu. Antara pengajaran yang perlu difahami dari peristiwa Hijrah itu ialah perlunya kita memiliki misi dan visi dalam sesuatu perjuangan. Kita juga perlu memahami secara realistik tentang cabaran dan tentangan yang dihadapi supaya kita dapat menyediakan rangka strategi dan bertindak yang berkesan. Setiap anggota masyarakat harus memainkan peranan masing-masing secara berkesan serta patuh kepada perlembagaan dan peraturan negara.

Peristiwa Hijrah juga membuktikan bahawa Rasulullah berjaya meletakkan asas utama dalam perkara berkaitan politik dan pemerintahan, menegakkan hak rakyat dan hak asasi manusia, mengatur sistem ekonomi dan sosial serta hubungan diplomatik dengan negara luar. Kejayaan membina peradaban dan tamadun di Madinah yang menjadikan Islam sebagai peneroka zaman pencerahan turut membawa perubahan di dunia Barat. Fakta ini diakui oleh banyak sejarawan Barat.

Misalnya, Edward Mc Nall Burns, Robert E Lesner dan Standish dalam buku Western Civilization, Their History and Culture menyebut bahawa Islam yang pada asalnya diterima penduduk gurun pasir di Makkah, akhirnya berupaya dan berjaya mencetuskan idea pembaharuan di Eropah sejak abad ke-12. Arthur Glyn Leonard dalam bukunya Islam, Her Moral and Spiritual Value: a Rational and Psychological Study pula menyebut bahawa dunia Barat terhutang budi kepada Islam kerana agama inilah yang membuatkan Barat mengenal dan membangun ilmu pengetahuan moden.

Peristiwa ini bukan sekadar persoalan menyelamat dan menegakkan akidah tauhid tetapi juga bagaimana kecemerlangan kehidupan dunia diatur oleh Rasulullah melalui pembentukan negara Islam Madinah.

Oleh itu, dalam konteks moden hari ini, umat Islam sepatutnya bukan saja menghayati makna hijrah dari konteks akidah semata-mata. Malah sambutan Maal Hijrah sewajarnya difahami sebagai landasan untuk melakukan transformasi ke arah membentuk sebuah negara maju yang memiliki kekuatan dalam segenap aspek kehidupan supaya umat Islam tidak terus tinggal dalam kebekuan dan keterbelakangan dalam kehidupan duniawi.

Pengertian ini selari dengan maksud doa yang selalu dibaca oleh umat Islam yang bermaksud, ”Wahai Tuhan kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat” . Ingatlah bahawa Rasulullah ketika membina negara Islam Madinah, bukan saja menekankan soal kerohanian (akidah) tetapi juga baginda turut membangunkan sistem sosioekonomi negara Islam yang maju.

Oleh kerana begitu signifikan peristiwa Hijrah ini, maka Saidina Umar Al-Khatab telah menjadikannya sebagai asas melahirkan kalendar Islam yang dikenali sebagai Tahun Hijrah (Hijriyah). Pada hakikatnya, kelahiran kalendar Islam itu adalah kesan daripada sebuah peristiwa sejarah yang penuh hikmah. Ia memiliki kedalaman agama kerana hijrah adalah perintah Allah yang menuntut kesabaran dan pengorbanan yang mulia.

Kesimpulan, sempena sambutan Maal Hijrah ini maka marilah kita tingkatkan keimanan dan ketakwaan. Untuk kepentingan negara pula, maka marilah kita mempertingkatkan usaha menjayakan transformasi seperti yang dihasratkan kerajaan. Produktiviti kerja harus dipertingkatkan, sama ada di sektor awam, sektor swasta atau mereka yang bekerja sendiri sebagai usahawan, peniaga, petani, penternak atau apa saja kerjaya yang halal.

Penulis adalah Ketua Unit Penerbitan di Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan