.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, November 06, 2010

0 Mungkinkah komet ini sebesar Semenanjung Tanah Melayu atau Sumatera?

Gambar pertama komet jarak dekatGAMBAR menunjukkan komet Hartley 2 yang dirakamkan dari jarak dekat kelmarin.WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Kapal angkasa Deep Impact milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) merakamkan gambar sebuah komet yang terdekat setakat ini.

Gambar-gambar hitam putih komet berbentuk seperti sebiji kacang tanah dikenali sebagai Hartley 2 itu dirakamkan dari jarak 700 kilometer kelmarin dan ia kemudian dihantar ke sebuah makmal NASA di California, AS untuk dianalisis.

Komet adalah lebihan daripada formasi sistem solar di cakerawala.

Saintis-saintis berminat mengkaji komet untuk mencari petunjuk bagaimana Bumi dan planet-planet lain terbentuk kira-kira 4.5 bilion tahun dahulu.

Jarak terdekat Komet Hartley 2 dari bumi ialah 17.6 juta kilometer pada 20 Oktober lalu selepas ia ditemui pada tahun 1986. - Agensi

0 comments: