.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, February 15, 2011

0 Menguasai kemahiran sebagai pelengkap akademik akan jadi penentu siapa lebih hebat di pasaran pekerjaan

Rosmah mahu golongan muda kuasai kemahiran


2011/02/15ROSMAH diiringi Sharifah Hapsah (dua dari kiri) dan Dzulkifli beramah mesra bersama peserta Program Kem Perkasa Remaja Siri 2 di UKM, semalam.BANGI: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menyeru golongan belia supaya menguasai kemahiran berpotensi bagi membolehkan mereka mempunyai daya kelangsungan untuk menghadapi arus pembangunan yang semakin mencabar.

Sehubungan itu, beliau meminta golongan belia menggunakan usia muda untuk menimba ilmu dan kepakaran kerana mereka mempunyai kuasa untuk mencipta serta melakukan transformasi negara ke tahap paling tinggi pada masa hadapan. Beliau berkata, selain itu golongan terbabit perlu mengikis sikap membuat kerja sambil lewa bagi memastikan dapat mencapai kejayaan dalam bidang diceburi serta dipandang tinggi masyarakat. “Sekiranya belia melakukan sesuatu perkara dengan tekun, dedikasi serta komitmen tinggi, mereka pasti menjadi semakin mahir dan berjaya dalam kerjanya,” katanya berucap pada Majlis Penutupan Kem PERKASA Remaja siri II yang disertai 29 peserta di kalangan anak peneroka FELDA di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini, semalam.

Turut hadir, Naib Canselor UKM, Profesor Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin dan Pengarah Besar FELDA, Datuk Dzulkifli Abdul Wahab.

Rosmah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Dasar Program Permata Negara (PERMATA) berkata, belia juga perlu ada ikon tertentu yang dapat dijadikan penanda aras menentukan tahap pencapaian supaya setanding dengan ikon terbabit.

Selain itu, beliau juga menyeru badan bukan kerajaan (NGO) dan sektor swasta menggembleng tenaga secara proaktif dengan PERKASA Remaja dalam usaha mewujudkan persekitaran hidup bebas daripada gejala sosial.
Terdahulu, Rosmah berterima kasih kepada FELDA kerana memberi peluang dan keutamaan kepada belia FELDA menjadi peserta PERKASA Remaja yang dapat menjadi perintis belia FELDA yang lain.

“Kem PERKASA Remaja ini dapat membantu FELDA menangani masalah sosial dan melahirkan generasi baru yang lebih produktif dan sentiasa berdaya saing, kreatif dan berinovasi.

“Belia seperti ini sangat diperlukan dengan harapan dapat menyumbang kepada pembangunan untuk mencapai tahap negara maju menjelang 2020,” katanya.

0 Sudah sampai masanya untuk penganut islam cuba memahami bukan islam kerana banyak mereka belum tahu tentang agama lain termasuk kristian

Pemikiran ekstrem punca gawat

Oleh Johari Ibrahim
joib@bharian.com.my
2011/02/15NAJIB berbual dengan pemimpin agama pada majlis bersama pemimpin agama sempena sambutan Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia, di PICC, Putrajaya, semalam. Malaysia jadi contoh perbezaan agama bukan penyebab ketegangan: Najib

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak berkata, pemikiran ekstrem dikenal pasti adalah punca kepada ketegangan dalam sesebuah negara dan bukan disebabkan perbezaan agama yang dianuti penduduknya. Sambil menyifatkan kefahaman ekstrem dalam apa juga agama sebagai ancaman kepada usaha mewujudkan negara yang aman, Perdana Menteri berkata, sikap itu juga membawa kesan buruk kepada manusia jika tidak dibendung. “Malaysia sudah tunjukkan (contoh), perbezaan agama tidak semestinya membawa kepada permasalahan besar dalam sebuah negara, tetapi yang menjadi kekangan, hambatan dan yang punca ketegangan ialah kerana pemikiran ekstrem sama ada di kalangan orang Islam, Kristian, Buddha, Hindu atau apa-apa juga agama.

“Jika kita ada kefahaman ekstrem dan keterlaluan, kita akan membawa padah buruk kepada negara dan manusia sejagat,” katanya pada majlis bersama pemimpin agama sempena sambutan Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, semalam.

Najib turut menyampaikan sijil lantikan kepada Ahli Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama yang diwakili pengerusinya, Datuk Ilani Isahak; Datuk Azman Amin Hassan; Pengerusi Jawatankuasa Gabungan Penyelarasan Badan Bukan Kerajaan Islam, Datuk Syeikh Abdul Halim Abdul Kadir; Presiden Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao, Dr Thomas Philips dan Pengerusi Interfaith Spiritual Fellowship (INSaF), Dr Amir Farid Isahak.

Ilani yang tidak hadir diwakili Ketua Pengarah Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Datuk Azman Amin Hassan yang turut mewakili ilmuan serta anggota dari Sabah dan Sarawak.
Sambutan julung kali diadakan pada minggu pertama setiap Februari itu adalah hasil pandangan Putera Ghazi dari Jordan ketika berucap pada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu, bertujuan menjalin hubungan dan kemesraan antara pemimpin negara dengan pemimpin agama.

Najib juga berkata, konsep 1Malaysia bukan hanya slogan, sebaliknya inti patinya yang menuntut pada anjakan paradigma dari segi cara berfikir rakyat yang serendah-rendahnya, iaitu sikap bertolak ansur sehingga kepada menerima kepelbagaian dan kemuncaknya ialah setiap pihak raikan kepelbagaian itu.

Malah, Perdana Menteri berkata, isu kefahaman ekstrem menyebabkan beliau membawa cadangan diwujudkan Gerakan Kesederhanaan Global pada Persidangan PBB, tahun lalu kerana percaya itu saja jalan ke hadapan yang boleh menyelamatkan bukan saja negara, tetapi dunia serta ketegangan di banyak tempat.

Beliau berkata, kestabilan dan keharmonian negara adalah tonggak utama ketika kerajaan membentangkan iltizam memajukan negara dan rakyat menerusi pelbagai inisiatif seperti Program Transformasi Kerajaan (GTP), Model Baru Ekonomi (MBE) dan Rancangan Malaysia KeSepuluh (RMKe-10).