.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, January 05, 2011

0 China pengeluar filem ketiga terbanyak di dunia selepas Bollywood dan Hollywood

Pasaran wayang China catat hasil RM4.5 bilion tahun lalu


BEIJING 4 Jan. - Jualan tiket box office China meningkat 60 peratus kepada 10 bilion yuan (RM4.5 bilion) pada 2010 hasil rangsangan filem Hollywood seperti Avatar dan filem tempatan Aftershock.

Pengarah Pentadbiran Radio, Filem dan Televisyen Negara (SARFT), Wang Taihua berkata, bermula dari Januari sehingga Disember 2010, penggemar filem di negara ini membeli tiket bernilai 10 bilion yuan (RM4.5 bilion) iaitu meningkat daripada jumlah 6.2 bilion yuan (RM2.9 bilion) untuk tempoh 2009.

"China menerbitkan 500 filem sepanjang 2010, sekali gus menjadikannya negara ketiga terbanyak menerbitkan filem untuk tahun lalu di belakang Bollywood dan Hollywood," kata Taihua yang dipetik oleh akhbar China Daily.

Jumlah itu bagaimanapun kurang 100 filem daripada yang diterbitkan China pada 2009.

Menurut Taihua, walaupun kebanyakan jualan tiket box office itu datang dari filem import seperti Avatar yang meraih 1.3 bilion yuan (RM625 juta) untuk China sahaja, kebanyakan filem China turut berjaya mendapat sambutan seperti filem Aftershock arahan pengarah Feng Xiaogang,

Aftershock yang mengisahkan seorang ibu dan anak perempuannya membina semula hubungan mereka selepas 32 tahun terpisah akibat gempa bumi Tangshan menjadi filem China yang memperolehi jualan tiket tertinggi setakat ini dengan jumlah lebih 660 juta yuan (RM306 juta).

Peningkatan jualan tiket box office China itu sejajar dengan penambahan panggung wayang di negara ini dengan purata tiga panggung baru setiap hari, menjadikan jumlah keseluruhannya sebanyak 5,690 buah.

Untuk tempoh separuh tahun pertama, jualan tiket meningkat dengan pantas dengan peningkatan 86 peratus, mengikut data yang dikeluarkan oleh Kumpulan Filem China.

Penyelidik industri menyifatkan peningkatan mendadak itu berlaku ekoran filem 3D Hollywood yang mengenakan bayaran lebih tinggi, menjadi popular seperti Avatar dan Alice in Wonderland. - Agensi

0 Tidak tahu definisi dosa menjadi faktor terlanjur zina dan buang bayi (DAN MASYARAKAT TIDAK TEGUR)

Ramai terlanjur berzina kerana tiada budaya tegur menegur

Oleh Hasliza Hassan
hasliza@bharian.com.my
2011/01/05
Pasangan remaja berani buat aksi ‘melampau’ sebab masyarakat tak peduli

“BOLEH pandang-pandang, jangan pegang-pegang, duduk renggang-renggang, bertambah sayang. Biar malu-malu, biar segan-segan, kerna malu itu, perisai orang beriman.” Lirik lagu Kalau Berpacaran nyanyian Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali dan Altimet itu turut menghangatkan sesi Muzakarah Pakar Menangani Zina serta Pembuangan Bayi di Kalangan Remaja dan Pelajar Sekolah anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), baru-baru ini. Walaupun media dikecam sebagai antara punca golongan remaja dan pelajar terdedah gejala sosial yang kian meruncing, mahu tidak mahu, kuasa media turut diperakukan dalam usaha mencari kaedah berkesan mendidik remaja supaya tidak terbabit zina.

Rasionalnya, jika media mempromosikan gaya hidup berpandukan agama serta budaya masyarakat dalam penerbitan drama, penciptaan lagu serta penulisan baik berita atau karya kreatif, sedikit sebanyak akan memberi kesedaran kepada masyarakat.

Begitu juga lagu Kalau Berpacaran yang mengingatkan mengenai tatasusila dalam perhubungan, apabila diperdengarkan atau dinyanyikan selalu pasti akan meresap dalam jiwa seterusnya menyedarkan remaja yang tersasar selama ini.

Justeru, mungkin ada sebabnya media tersenarai dalam punca remaja terdedah gejala negatif, malah disebut berulang kali pada seminar sehari itu yang berusaha sedaya mungkin melerai kekalutan masyarakat untuk menghasilkan jalan penyelesaian berkesan.
Antaranya, komen Pengarah Kem Modal Insan Kewaja, Yahya Mohamed Yusof, bahawa hasil kreatif serta fantasi digambarkan dalam drama atau filem memaparkan hubungan intim lelaki dan wanita bukan muhrim menjadikan seolah-olah ia budaya diterima masyarakat.

Katanya, bahan porno atau internet hanya ibarat pil perangsang saja kerana punca berlakunya salah laku dan zina sudah disediakan oleh perkara yang dimesrakan seperti adegan bercinta yang perlu ada pelukan, ciuman dan bersunyi-sunyian.

“Sekarang dalam rumah bukan suami isteri saja. Kenapa ini berlaku? Kerana ada pihak menghalalkan budaya itu dalam drama atau filem mereka. Pihak penapis pun tidak mampu berbuat apa-apa,” katanya.

Beliau yang membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Mendekati Remaja Terlanjur - Kaedah dan Penyelesaian’ berkata, perkara itu bukan rekaan, tetapi realiti berlaku yang dikutip daripada pengalaman mengendalikan kes remaja hamil hasil perbuatan zina.

Pernah katanya, remaja bawah umur yang datang ke Kewaja tanpa pengetahuan keluarga ingin dibawa pulang ibu bapa apabila dimaklumkan untuk diuruskan sendiri tanpa rasa ragu atas alasan perkara itu sudah ‘biasa’ di kampung mereka.

Rumah perlindungan Kewaja ditubuhkan Yahya pada 1988 mulanya hanya menerima pelajar tidak mahu bersekolah, lari dari rumah atau terbabit penagihan dadah dan ganja. Namun, selepas 1996, apabila ramai remaja hamil datang mendapatkan bantuan, Yahya terpaksa menerima.

Sejak itu hingga kini, seramai 2,500 gadis dan wanita hamil dibantu Kewaja yang mampu menampung 70 orang pada satu-satu masa. Mengikut rekod, penghuni termuda berumur 11 tahun dan paling tua ialah 43 tahun.

Pendekatan kerohanian diamalkan selain kaunseling ialah membaca surah Yasin setiap kali selepas solat dan airnya digunakan untuk mandi serta minuman.

Yahya mengakui untuk mengharamkan adegan dalam drama memang sukar dan menyarankan supaya diwajibkan setiap penerbit menyelitkan nasihat atau meletakkan maklumat tepat mengenai adegan ditayangkan.

“Sebelum atau selepas tayangan, beritahu apa yang ditonton bukan budaya kita. Manusia ini perlu diingatkan selalu. Nak harap tonton Forum Perdana atau Al-Kuliyyah tidak ramai, jadi jika perlu selitkan ustaz dalam cerita Korea, kenapa tidak.

“Jika dalam filem itu, bukan suami isteri, letak amaran jangan tiru adegan ini. Dalam panggung wayang sebelum filem ditayangkan, siarkan ayat yang melarang zina. Gunakan pendekatan sama seperti kempen nak lawan denggi atau AIDS,” katanya.

Beliau berkata, daripada maklumat dikumpulkan sepanjang menguruskan remaja hamil, dapat dirumuskan perbuatan zina yang berlaku kebanyakannya bukan disebabkan terlanjur, tetapi sudah dirancang terutama oleh lelaki yang bijak menggunakan kesempatan.

Katanya, pengakuan ingin mencuba pula adalah jawapan standard mereka dan itu membuktikan kejahilan remaja hari ini mengenai hakikat dosa.

“Apabila saya tanya kenapa buang bayi, mereka kata tidak tahu nak pergi mana. Selalunya yang buang bayi ialah mereka yang keseorangan berhadapan masalah ini.

“Tetapi ini gambaran mereka yang melakukan perkara ini tidak faham makna dosa. Kita perlu cari definisi dosa supaya anak faham akan kesannya dan saya berharap ulama serta mereka yang arif dapat membantu,” katanya.

Beliau berkata, amalan tegur menegur yang sudah hilang dalam masyarakat perlu disuburkan semula dan jika perlu diadakan kempen menggalakkan tegur menegur sebagai cara membantu remaja yang tidak pandai mengawal urus cinta dan seks.

Yahya berkata, walaupun amalan tegur menegur sukar dilaksanakan, tetapi sikap ambil berat itu mampu menangani salah laku dalam kalangan remaja dan tidak mustahil jika dibudayakan, masyarakat bebas perbuatan zina dan buang bayi.

“Sifar zina dan buang bayi tidak mustahil kerana yang penting usaha perlu berterusan. Isteri saya setiap kali nampak pasangan menjolok mata, dia akan tegur. Mula-mula saya setuju, tetapi apabila ada yang marah dan meludah, saya nasihat isteri hentikan.

“Namun, dia kata ini tugas kita. Jadi, jika jiran sebelah rumah orang bujang, apabila nampak ada perempuan masuk, inilah tugas kita untuk menegur. Memang mencabar, tetapi kena buat juga. Jika perlu kempen untuk galak tegur menegur, pihak berkuasa anjurkanlah kempen,” katanya.

0 David Teo sasarkan 20 filem setahun. Anda bagaimana? Agaknya berapa proposal skrip filem dimajukan kepada David Teo?

Sasar 20 filem setahun

Oleh Farihad Shalla Mahmud
farihad@bharian.com.my
2011/01/05
David Teo

BABAK filem Aku Masih Dara terbitan MIG Productions Sdn Bhd.

DAMPING MALAM memungut RM900,000 dalam masa empat hari ditayangkan.
Bakal menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan dalam bidang perfileman

APABILA David Teo melahirkan hasrat untuk menerbitkan 20 filem tahun ini, dia sebenarnya tidak main-main. Kata penerbit filem ini, sejak tahun lalu lagi dia memang berazam menerbitkan filem sebanyak itu tetapi disebabkan peraturan Syarat Wajib Tayang yang menghendaki produser menunggu giliran untuk menayangkan filem menyebabkan hasratnya untuk mencapai rekod peribadi terpaksa ditangguhkan. Bagaimanapun, itu tidak pernah menyekatnya untuk terus meneruskan impiannya.
Menurutnya, dia akan melakukan pelbagai usaha termasuk mencadangkan sesuatu kepada Ahli Jawatankuasa Wajib Tayang bagi memastikan hasratnya itu tercapai.

“Kalau sebelum ini peraturan tayangannya adalah dua minggu untuk sebuah filem, kali ini kami mahukan satu filem untuk satu minggu dan cadangan ini sudah kami kemukakan kepada pihak wajib tayang. Khabarnya mereka akan bermesyuarat pada bulan ini. Kita tunggu sajalah nanti keputusannya.

“Jika cadangan itu diterima, bukan saja 20 filem tetapi mungkin 30 filem syarikat saya akan terbitkan. Untuk bulan (Januari) ini saja ada tiga filem serentak sudah menjalani memulakan penggambaran. Tiga filem itu adalah 8 Jam arahan Ahmad Idham. Filem bercorak aksi ini akan menampilkan pelakon lagak ngeri filem Ong Bak dan pelakon lagak ngeri tempatan dan mempunyai sentuhan antarabangsa di dalamnya.
“Dua filem lagi adalah Flat 3 A, sebuah filem seram arahan Azhari Zain dan Alamak! Toyol filem komedi seram sentuhan pengarah Ngangkung, Bob Ismail.
Selain tiga filem ini, ada beberapa filem lain yang menanti untuk masuk ke lokasi dan ia adalah filem sekuel untuk filem sebelum ini seperti Adnan Sempit 2, Ngangkung 2, Kongsi 2 dan Jangan Pandang Belakang Congkak 3,” katanya kepada kepada Hip.

Bukan saja bercita-cita untuk meningkatkan lagi industri perfileman tempatan tetapi tetapi dia juga mahu memberi peluang kepada mereka untuk sama-sama membina kerjaya bersama syarikatnya itu.

“Untuk projek filem saya nanti, selain mengekalkan muka-muka lama, saya juga akan mengambil lebih ramai bakat baru dan juga tenaga produksi baru untuk bekerja dengan MIG Productions Sdn Bhd termasuk projek pengarah muda dan juga penulis skrip, ’katanya yang memang diketahui suka mencuba sesuatu yang baru.

Sebagai sebuah produksi yang banyak menerbitkan filem dari pelbagai genre, kata David untuk tahun ini dia masih mengekalkan formula yang sama kerana selera dan cita rasa penonton adalah berbeza.

“Walaupun komedi masih menjadi perhatian tetapi saya tidak akan menumpukan kepada sesuatu jenis filem saja. Seperti tahun lalu, filem terbitan saya adalah terdiri daripada pelbagai seperti komedi, romantik, aksi dan seram. Jadi semua orang boleh menontonnya,” katanya.

Ditanya apakah industri perfileman akan terus berkembang sempena kehadiran tahun baru ini, David dengan penuh yakin mengakuinya ia memang betul.

“Bagi saya, jika duti hiburan diagihkan oleh pihak kerajaan negeri, industri perfileman akan terus meningkat dan setaraf dengan industri lain seperti pertanian dan pembuatan. Apapun berdasarkan apa yang ditunjukkan oleh penonton, saya yakin filem kita akan terus mendapat sokongan yang berterusan,” kata David optimis.

Melepasi cabaran penghujung tahun

MENJELANG hujung tahun biasanya adalah masa yang paling kronik untuk setiap penerbit filem. Maklum sajalah, pada waktu itu selalunya musim cuti persekolahan sudah hampir tamat dan ditambah dengan tumpuan peminat filem biasanya berkisar kepada soal lain yang lebih penting. Justeru, bagi penerbit yang filem mereka yang ditayangkan pada masa itu, perasaan berdebar terbit juga dalam hati.

Perkara ini turut dirasai David Teo apabila dua filemnya iaitu Aku Masih Dara dan Damping Malam menemui khalayak ketika bulan Disember hampir menuju penamatnya. Namun, perasaan risau bertukar menjadi gembira apabila sambutan yang diberikan penonton terhadap dua filem Ahmad Idham itu amat memberangsangkan.

“Selepas 11 hari ditayangkan filem Aku Masih Dara berjaya mencapai kutipan sebanyak RM2.1 juta manakala filem Damping Malam selepas empat hari tayangan, kutipannya adalah sebanyak RM900,000. Dicampur dengan kutipan di panggung bebas, kutipannya berjaya mencecah RM1 juta.

“Saya amat berpuas hati dengan kutipan yang diberikan kerana ia melepasi cabaran kerana bukan mudah mencapai jumlah itu terutama apabila filem ini ditayangkan pada penghujung tahun. Lazimnya untuk filem romantik komedi, jumlah kutipan minimum adalah RM2 juta dan saya bersyukur kerana sudah berjaya melepasi jumlah itu,”ujarnya.