.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, January 31, 2010

0 Blogspot dan saya, untuk bina kepercayaan pelanggan jika suatu masa nanti saya ada ebook untuk diperkenalkan

Sumber: BH:

Najib bangga dengan Facebook, beri peluang berhubung dengan rakyat


CHENNAI: Selain politik, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mempunyai kegemaran yang membara iaitu Facebook.

Seperti jutaan manusia di seluruh dunia, Najib telah menyertai rangkaian laman web sosial untuk berhubung dengan orang ramai, terutama sekali pengundi Malaysia, dengan harapan untuk merapatkan jurang politik antara generasi lama dan muda.

Najib bercakap dengan penuh mesra mengenai Facebook walaupun beliau jarang berkesempatan untuk melayarinya tetapi ia telah dikendalikan satu pasukan yang kerapkali mengemaskini laman itu, yang menurutnya kini mempunyai 80,000 peminat.
"Saya bercadang untuk menjemput kesemua mereka minum teh dengan saya tetapi bilangan itu terlalu besar. Mungkin dengan beberapa ratus orang pada satu-satu masa," Najib memberitahu New Delhi Television (NDTV), ketika lawatannya baru-baru ini ke Chennai.

"Malaysia ialah satu generasi baru, bukan penyandang beg lama. Kita perlu sesuaikan dengan keadaan, mereka tidak mahu melihat kita sebagai ahli politik yang keletihan.

"Kita perlu berubah dengan masa kerana mereka adalah generasi celik IT (teknologi maklumat)," katanya, yang ceria berkongsi pendapatnya mengenai kempen Facebooknya, satu perubahan dalam jawapan rutinnya yang diselitkan dengan politik.


Facebook, dengan 350 juta pengguna terus meningkat sebagai alat rangkaian sosial yang hebat di seluruh dunia, dan sebagai ahli politik berpengalaman, perdana menteri kini bertumpu kepada digital berkelajuan tinggi untuk menghubungkan rakyat Malaysia pada amnya.

Pada umumnya rakyat Malaysia adalah ramah dan ikhlas, kita mesti mempunyai hubungan peribadi yang baik untuk bergerak ke depan," beliau memberitahu pernursms NDTV dalam satu temubual ekslusif.

Najib mengakhiri temubual itu dengan berkata, pemimpin perlu menyedia hala tuju politik kepada orang ramai terutama kepada generasi muda dalam usaha untuk bergerak ke arah abad 21 yang penuh cabaran. - Bernama

2 Semoga www.hikmatun.wordpress.com tidak menjadi senarai blog yang akan dipantau KDN

Sumber: BH:

KDN pantau blog, laman web sentuh isu sensitif


JOHOR BAHRU: Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan terus memantau beberapa blog dan laman web yang menyentuh perkara-perkara sensitif di negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata bukti kini sedang dikumpul dan apabila mencukupi akan digunakan untuk mengheret mereka yang menyentuh sensitiviti seperti institusi Raja-raja Melayu, perkauman dan agama ke muka pengadilan.

"Tindakan kita kebelakangan ini menunjukkan keseriusan kita untuk membawa sesiapa saja asal cukup bukti ke mahkamah," katanya.
Beliau berkata demikian selepas menghadiri mesyuarat Badan Perhubungan Umno Johor yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman di sini, hari ini.

Menyifatkan kes seperti blogger Aduka Taruna yang menghina Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail sebagai kes rintis, Hishammuddin berkata, KDN, SKMM dan pihak berkuasa yang berkaitan akan mengenal pasti mereka yang terbabit dihadapkan ke mahkamah dan dihukum.

Tanpa memberikan butiran lanjut, Hishammuddin berkata, beliau sudah dimaklumkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Koh Hong Sun ada beberapa blogger dan laman web yang kini dipantau kerana menyentuh perkara-perkara sensitif.


Mengulas laporan beberapa blog mengenai terdapatnya desakan supaya Ketua Pergerakan Umno, Khairy Jamaluddin meletak jawatan, Hishammuddin berkata, laporan-laporan itu adalah tidak tepat.

Hishammuddin berkata, penulis-penulis blog terbabit tidak tahu hujung pangkal perbincangan mesyuarat Exco Pemuda yang diadakan baru-baru ini.

Hishammuddin, yang juga Naib Presiden Umno, tidak menolak laporan itu mungkin dibuat kerana kepentingan tertentu, namun katanya, desakan seumpamanya tidak akan membawa kepada pengukuhan parti.

Beberapa blog baru-baru ini melaporkan bahawa Khairy didesak meletak jawatan oleh beberapa Exco Pemuda kerana kegagalan beliau menterjemahkan hala tuju Pergerakan Pemuda Umno selari dengan kepimpinan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak. - Bernama

0 Datin Zizie Bung Mokthar menjawab tentang karier selepas mendirikan rumahtangga

Sumber: Metro Ahad

Tiada bezanya

Oleh SHAKILAWATI ABD RAHMAN
shakilawati@hmetro.com.my2010/01/31 TIADA apa yang berubah dalam hidup pelakon berkulit putih gebu, Zizie Ezzette, biarpun kini bergelar isteri kepada Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin.Berkahwin dengan orang kenamaan juga tidak bermakna ada istilah naik harga atau perlu lebih selektif kerana perjuangannya sebagai anak seni tidak pernah diletakkan sempadan atau ‘standard’ tertentu.


“Tidak ada bezanya dulu dan sekarang. Kalaupun ada cuma daripada segi status, di mana saya sekarang isteri orang dan kena tahu batas yang perlu dijaga. Selebihnya, kehidupan berjalan seperti biasa.


“Alhamdulillah, suami memahami saya tidak betah duduk diam di rumah kerana sudah biasa bekerja. Dia tidak pernah menghalang saya daripada terus berkecimpung dalam industri, malah katanya, bekerjalah seperti biasa.


“Bagaimanapun, buat masa sekarang saya berehat seketika kerana tawaran yang datang kurang sesuai. Insya-Allah jika ada yang sesuai nanti dan berkenan di hati, saya akan kembali ke lokasi.


“Bukan bermakna suami akan campur tangan dalam menentukan watak sesuai atau tidak kerana dia sebenarnya tidak kisah tetapi sebagai isteri, saya kena hormati perasaan serta pandangannya,” kata Zizie seraya ketawa mesra ketika dihubungi baru-baru ini.


Sambungnya, memandangkan 2121 Vision Pictures masih baru, banyak perkara perlu diberi perhatian, terutama pra-produksi sebelum boleh beroperasi.


“Banyak kerja yang menanti. Saya mahu pastikan syarikat ini menghasilkan produk berkualiti serta mendapat tempat di hati orang ramai.


“Buat masa sekarang perhatian saya lebih kepada syarikat ini dan kalau kena masa dan tawaran berlakon yang datang tidak menuntut tempoh kerja yang panjang, saya akan terima.


“Saya tahu ada yang tersalah anggap saya tidak lagi seperti dulu. Untuk makluman semua, masa saya lebih banyak di Semenanjung, jadi tiada masalah untuk terima tawaran berlakon andai ada kelapangan dan saya tidak pernah meletakkan harga. Itu tidak ada dalam kamus Zizie Ezette,” katanya yang berharap pengertian ramai.


Apabila gambar pasangan pengantin baru ini terpampang di media beberapa hari lalu, ramai berpendapat Zizie dan suami sudah bersedia dan semakin terbuka berkongsi kebahagiaan dengan masyarakat.


Pun begitu, bagi Zizie, dia cuma menjadi diri sendiri dan tidak pernah terniat untuk menayang kemesraan kerana kehadiran media di lapangan terbang pada hari itu bukan menanti ketibaan mereka, sebaliknya gambar berkenaan dirakam secara kebetulan.


“Mungkin itu rezeki mereka. Saya difahamkan mereka menanti ketibaan pelumba basikal negara yang pulang dari Beijing dan kebetulan ternampak saya dan suami yang baru sampai dari Sabah.


“Terbuka atau tidak bukan isunya. Sebagai suami isteri, kami tiada masalah berjalan atau bertembung dengan sesiapa. Kami mengharungi hidup yang normal seperti biasa. Sebelum kahwin dulu pun kami keluar dan tak pernah menyorok. Ketika itu kami jaga batas-batas pergaulan.


“Sama juga dengan sekarang. Walaupun bergelar suami isteri kenalah berpada-pada, jangan sampai orang meluat.


“Tidak dinafikan sebagai selebriti, saya sudah biasa dengan publisiti tetapi bila keluar cerita perkahwinan terlalu banyak, saya kurang selesa. Saya tak suka perkara ini digembar-gemburkan kerana kami sama seperti pasangan suami isteri lain.


“Namun berbalik kepada soal profesional, saya faham tugas media dan bila ditanya, saya kena jawab. Cuma harap rakan wartawan faham prinsip saya yang tidak suka bercerita lebih-lebih mengenai kebahagiaan yang saya kecapi kini,” katanya.

0 Ingin melihat kemudahan keretapi di Sabah sama seperti di Semenanjung

Sumber: Sabah Daily

Skandal Keretapi Negeri Sabah?

Oleh: admin | 31 January, 2010 | Posted in berita | Leave comment
JABATAN Audit Negara Malaysia (AUDIT) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disaran menjalankan pemeriksaan rapi terhadap Projek Menaik taraf Landasan Keretapi daripada Tanjung Aru Ke Tenom kerana terlewat daripada jadual dan dikhuatiri berlaku rasuah.

Ketua Penerangan Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zainuddin Hassan memaklumkan perkara ini kepada Sabahkini.net setelah menjalankan penyiasatan sejak sebulan lalu.

“Laporan akhbar tempatan baru-baru ini mengatakan progress 93%. Bohong! Kenyataan ini tidak benar sama sekali. Jika kita ikut keretapi dari Beaufort ke Tenom, landasannya tidak dinaiktaraf sejak dari mulanya projek berjalan,” kata Zainuddin yang menegaskan projek bernilai RM300 juta hanya untuk memenuhi kocek pemimpin tertentu dan bukannya untuk rakyat Sabah.

Zainuddin mendedahkan bahawa kontraktor telah dibayar 93% daripada jumlah kontrak, manakala kemajuan kerja tidakpun mencecah 60% sewajarnya dikenakan denda kerana tambahan masa yang diberikan telah berakhir Oktober 2009.

“Yang nyata, Kontraktor ini telah dibayar melebihi kerja tanpa kelulusan Juruperunding. Pembayaran dibuat hanya dengan tandatangan Abd Rahman Din (Wakil KTMB) dan Datuk KSU MOT yang baru saja bersara,” ujar Zainuddin yang kesal kerana sistem akauntabiliti kerajaan begitu lemah.

Kata Zainuddin, projek ini yang dilaksanakan oleh Kementerian Pengangkutan dan diselia oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah gagal menyediakan satu projek yang dapat memberi nafas baru kepada Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Projek ini tegas Zainuddin tidak langsung memberi keselesaan kepada rakyat dan gagal meningkatkan program pelancongan dalam negeri.

Projek sepanjang 134 kilometer berkenaan kata Zainuddin terbahagi kepada dua sektor iaitu Tanjung Aru ke Kimanis yang dilaksanakan oleh Suria Capital Holding Berhad dan Sektor kedua daripada Kimanis ke Tenom yang dilaksanakan Hikmat Asia Sdn Bhd.

Projek yang tergendala sejak empat tahun lalu kata Zainuddin telah menyebabkan kesengsaraan kepada penduduk yang tinggal di pedalaman seperti Pangi, Rayoh dan Tenom yang tidak mempunyai sistem perhubungan jalanraya.

“Amat malang sekali kerana Kementerian Pengangkutan telah melantik seorang Pegawai Penyelia daripada KTMB yang hanya berminat untuk membayar kontraktor daripada melihat kemajuan projek secara terperinci,” ujar Zainuddin yang mendedahkan bahawa Kementerian Pengangkutan juga lebih berminat untuk member tambahan nilai kontrak tanpa menilai sama ada kontraktor ini mampu melaksanakannya.

Tegas Zainuddin, Projek Port Klang Free Zone (PKFZ) yang bermasalah juga di bawah kementerian sama dan bimbang skandal sama juga akan berlaku di Sabah jika tidak dibendung.

“Kita semua akan rugi. Saya secara langsung telah memantau kemajuan projek ini tetapi kesal ianya tidak akan terlaksana dengan secara betul, sekalipun dengan teguran Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri,” ujar Zainuddin yang akan mendedahkan bukti sedikit masa lagi.

Dalam lawatan rasminya ke projek berkenaan baru-baru ini, Rahim mendedahkan penggunaan dana bagi projek itu mencapai 90 % namun meminta pihak yang melaksanakan projek berkenaan agar segera menyiapkannya.

“Projek itu diserahkan kepada dua syarikat kontraktor sejak 2005 namun belum juga siap kerana beberapa masalah. Lawatan ini turut bertujuan meninjau punca kelewatan projek dan saya mendengar pelbagai alasan seperti utiliti membabitkan tiang elektrik, laluan telefon dan air,” kata Rahim yang tidak menolak kemungkinan berpunca daripada isu peruntukan dan berjanji akan menyelesaikannya dalam kadar segera.

Katanya, wujud keperluan mendesak bagi meningkatkan sistem kereta api di Sabah kerana selain memberi perkhidmatan kepada masyarakat luar bandar, ia juga berupaya merancakkan ekonomi terutama sektor pelancongan.

Oleh: HAFIZ JAMAIL (sabahkini)

0 Pasti tamparan hebat untuk peserta seminar/kursus projek 1 ekar 1juta

Sumber: DE:

No 2 Gaharu producer, but...

Published on: Sunday, January 31, 2010

Kota Kinabalu: Malaysia is the world's second largest Gaharu producer but is not truly benefiting due to unfocussed and unsystematic development plans.

Malaysian Nuclear Agency (Nuclear Malaysia) Director-General Datuk Dr Daud Mohamad said based on market and trade network research, the country's Gaharu resources actually benefited foreigners and other countries.

"This is either through illegal exploitation activities or through manipulation of the trade system," he said at the joint-venture agreement signing ceremony between Nuclear Malaysia and Sabah Land Development Board (SLDB) to develop the agarwood industry in Sabah.

At the same time, Dr Daud said Malaysia was also facing external pressure from those unhappy with the country's resource management system.

The resin obtained from Gaharu is a valuable commodity, especially in the Middle East, as it is turned into perfume and aromatic products.

He said Nuclear Malaysia took a proactive step to conduct Gaharu-related research in almost every aspect such as legal, marketing, processing, grading technology, forest management, plantation development, Gaharu resin inducer technology and production of high quality "Karas" seed.

"The main objective is to provide a technology platform and scientific information in the implementation of the industry's development programme," he said.

"Our main aspiration is for the local Gaharu produce and resources to be fully maximised without neglecting the environmental aspect to ensure the forest bio-diversity and ecosystem in our country will always be preserved."

The Gaharu industry could become a new economic resource for a community and has great potential to be the implementing instrument of the rural poverty eradication programme, he added.

Speaking to reporters later, Dr Daud said research in nuclear technology was closely related to other fields like medical, industry, environment and agriculture.

"So, the development of Gaharu is in the agriculture sector," he said, adding that Gaharu research in Nuclear Malaysia, an agency under the Ministry of Science, Technology and Innovation, was one of its spin-offs conducted since 2003.

He said since the Nuclear Malaysia did now want results of these research remaining only in the laboratory those yielding progressive results would be put forward and shared to help boost the community's socio-economy, among others.

The move to collaborate with Nuclear Malaysia in the development of agarwood in Sabah was seen as a step by SLDB to further strengthen its aspiration to become the region's main producer of Gaharu.

Under the agreement, SLDB would be utilising Nuclear Malaysia's technical expertise for the implementation of two core activities namely, the development of agarwood plantation and oil extract factory in Nabawan.

This agreement establishes Nuclear Malaysia's role as the provider of technical expertise and systematic cultivation approach to ensure the quality of cultivated agarwood seeds is high and production of agarwood oil products are capable to meet market demands.

Nuclear Malaysia would also prepare the facility development plan which would comply with the stipulated standards and the project in Nabawan was also believed to be the future model for Sabah's overall agarwood industry development.

SLDB General Manager, Jhuvarri Majid said so far SLDB had planted about 20,000 Gaharu trees as an inter-crop at an oil palm estate in Lahad Datu.

He said the endeavour with Nuclear Malaysia is expected to spur economic development as well as enhance the living standards of the people in the remote Nabawan area.

Under Phase One of the development plan, the Gaharu industry facilities would be set up, which would have extraction facilities and development of aquilaria plantation.

A one-stop centre of Gaharu would be developed under Phase Two while the last phase would see the development of a centre of reference for Gaharu education and training purposes.

Witnessing the signing ceremony was Minister of Science, Technology and Innovation, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili and SLDB Chairman, Datuk Sapawi Ahmad.

Representing Nuclear Malaysia was Dr Daud while Jhuvarri signed on behalf of SLDB.

0 Berapa dan yang diperlukan untuk membangun seorang individu di Malaysia?

Sumber: UM:

PTPTN perlu dana RM5b setahun menjelang 2012

PUTRAJAYA 30 Jan. - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) memerlukan dana sebanyak RM5 bilion setahun berbanding RM3 bilion sekarang bagi mengelakkan berlaku keciciran di kalangan pelajar yang layak menjelang tahun 2013.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, keperluan itu selaras dengan pertambahan peluang, tempat dan jumlah pelajar yang layak memasuki institusi pengajian tinggi (IPT).

"Kita percaya menjelang tahun 2013, PTPTN perlu mempunyai dana untuk memberi pinjaman kepada pelajar sebanyak RM5 bilion setahun.

"Maka, kita kini sedang membuat kajian bagaimana nak menentukan kelestarian PTPTN bukan hanya daripada segi menyediakan pinjaman yang mencukupi tetapi juga soal pengurusan organisasi yang mapan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melancarkan Persidangan Real Undergraduate 2010 di sini, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Yayasan Wiba Prima, Datuk Kamilia Ibrahim.

Persidangan sehari itu dianjurkan oleh Yayasan Wiba Prima, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan Real Leaders Solution.

Mohamed Khaled berkata, PTPTN tidak boleh mengharapkan pembayaran balik pinjaman oleh pelajar yang tamat belajar untuk menampung keperluan semasanya.

Ini kerana, pembayaran itu bukan dibuat secara sekali gus tetapi bulanan berdasarkan kemampuan pelajar terbabit.

"Soal utama adalah kami perlu membantu mereka yang berada dalam kategori yang sepatutnya dibantu kerana sudah tiba masanya masyarakat tidak boleh melonggokkan semuanya kepada kerajaan," ujarnya.

"Kerajaan sudah mengeluarkan belanja untuk menyediakan infrastruktur dan tenaga akademik, dan dari segi itu, semua orang boleh menggunakannya," katanya.

Sementara itu mengulas mengenai demonstrasi 100 pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang membantah keputusan pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar UKM semalam, beliau berkata, setiap calon perlu menerima apa jua keputusan undian secara terbuka.

"Kalau kita berani menyertai sesuatu, kita juga kena berani terima keputusannya dan saya pun tidak tahu kenapa mereka boleh menyangka mereka boleh menang," katanya.