.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, July 10, 2010

0 Paul Sotong Kurita vs Burung Nuri. Belanda atau Sepanyol?

Burung nuri ramal Belanda, sotong pilih Sepanyol


2010/07/10


MUNIYAPPAN melihat daun pakau Belanda dipilih Mani, di Singapura, semalam.


KUALA LUMPUR: Setelah seekor sotong kurita bernama Paul semakin popular kerana ramalan tepatnya mengenai keputusan kalah menang antara Jerman dan pasukan lawannya, kini muncul pula seekor burung yang membuat ramalan sama dan terbukti turut betul.

Namanya, ‘Mani Si Nuri’, seekor burung nuri yang menetas di Malaysia dan kini dipelihara di Singapura, mula menjadi sebutan apabila meneka tepat Belanda menewaskan Brazil pada perlawanan peringkat suku akhir. Semalam Mani dikatakan meramalkan Belanda bakal menjadi juara dalam edisi Piala Dunia 2010 untuk menewaskan Sepanyol pada perlawanan akhir lusa, manakala Paul memilih Sepanyol. Paul juga dilaporkan membuat ramalan bagi menentukan tempat ketiga Piala Dunia antara Jerman dan Uruguay awal pagi esok dan pilihannya ialah Jerman.

‘Mani Si Nuri’ adalah sebagai pembantu tukang tilik kepada seorang tukang tilik dikenali sebagai Muniyappan di Singapura.

Haiwan kecil ini bersama tuannya mencari rezeki di Jalan Serangoon, Little India di Singapura dan pada musim Piala Dunia, kedua-duanya ‘tumpang sekaki’ membuat ramalan keputusan perlawanan Piala Dunia dengan menggunakan daun pakau.

Apa yang pasti, perlawanan akhir Piala Dunia 2010 kali ini bukan saja bakal menyaksikan pertembungan antara Belanda dan Sepanyol, malah medan menguji keupayaan haiwan di darat dan di air meramal dengan tepat keputusan perlawanan akhir itu.
Edisi Ke-19 Piala Dunia FIFA di Afrika Selatan ibarat ‘cerita 1,001 malam’ turut diserikan dengan kisah ramalan oleh sotong dan burung.


Artikel berkaitan:

BERITA WORLD CUP 2010

AFP/PATRIK STOLLARZ

Paul meramal Jerman sebagai pemenang dalam perebutan tempat ketiga melawan Uruguay, Sabtu (10/7/2010).
Sabtu,10 Juli 2010 | 06:15 WIB
Tabarez: Kami Akan Kalahkan Paul

JOHANNESBURG, KOMPAS.com - Pelatih Uruguay, Oscar Tabarez, mengaku optimistis, timnya akan mengalahkan Jerman pada laga perebutan tempat ketiga Piala Dunia 2010 Afrika Selatan, Sabtu (10/7/2010) dan dengan begitu mementahkan ramalan gurita bernama Paul.

Paul adalah gurita yang telah meramal enam hasil pertandingan Jerman di Piala Dunia 2010 Afrika Selatan dengan rekor seratus persen benar. Pada laga terakhir Jerman, yaitu melawan Uruguay, ia menyebut Jerman bakal menjadi pemenang.

"Ini bukan cuma soal mengalahkan Jerman, tetapi juga mengalahkan si gurita. Ini akan menjadi luar biasa dan saya pikir ini mungkin," ujar Tabarez.

"(Bila kami menang), itu akan menjadi pesan bagi setiap orang bahwa tak ada yang mustahil dalam sepak bola," tambahnya. (TEL)


TUR

Editor: tjatur

0 comments: