.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, July 26, 2010

0 Gadis 16 berkelakuan buruk akibat diperkosa lelaki 17, mengakhiri kehidupan dengan 30 das tembakan oleh bapa saudaranya dengan alasan maruah keluarga

Tembak anak saudara demi maruah


2010/07/26
AMMAN: Seorang lelaki warga Jordan mengaku membunuh anak saudaranya berusia 16 tahun kerana mahu menjaga maruah keluarganya.

Seorang pegawai kehakiman berkata semalam, pembunuhan itu dilakukan selepas mangsa menjadi sasaran serangan seksual.

Lelaki berusia 43 tahun itu melepaskan 30 tembakan mesingan ke arah gadis berkenaan Jumaat lalu, menyebabkan dia mati serta-merta. Lelaki itu mengaku melakukan pembunuhan kerana mahu menjaga nama baik keluarga selepas mengesyaki anak saudaranya berkelakuan buruk selepas kehilangan dara sebulan lalu akibat diperkosa seorang remaja berusia 17 tahun.


Keluarganya kemudian mengahwinkannya dengan seorang sepupunya dalam usaha menyembunyikan perkara itu, kata pegawai berkenaan.


Menurutnya, suspek dalam serangan seksual itu kini ditahan untuk dibicarakan sementara bapa saudara mangsa berdepan dengan tuduhan membunuh dengan niat.


Kesalahan membunuh dibalas dengan hukuman mati di Jordan. Bagaimanapun, bagi pembunuhan yang dilakukan kerana menjaga maruah, hakim boleh mengenakan atau mengurangkan hukuman, terutamanya jika keluarga mangsa merayu.


Antara 15 hingga 20 wanita mati dibunuh atas alasan menjaga maruah keluarga di Jordan setiap tahun meskipun kerajaan berusaha membendung jenayah seumpama itu. - Agensi

0 comments: