.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 18, 2011

0 Bisnes filem dan TV Antarabangsa sepanjang tahun 2010 dan Hari Anugerah Golden Globe

Saat gemilang The Social Network

Oleh Fatin Farhana Ariffin
bhnews@bharian.com.my
2011/01/18PELAKON dan kru drama Glee.


FILEM The Social Network mengungguli Anugerah Golden Globe ke-68 yang berlangsung di Los Angeles, Amerika Syarikat, apabila membawa pulang empat trofi kategori utama termasuk Filem Terbaik, menghampakan harapan filem lain iaitu Black Swan, The Fighter, Inception dan The King’s Speech. Anugerah berkenaan disampaikan kepada produser, Scott Rudin, oleh aktor Micheal Douglas, yang diberi penghormatan oleh penonton, apabila pelakon veteran itu berjaya melawan penyakit kansernya baru-baru ini. Selain Filem Terbaik, judul berkenaan turut memenangi anugerah Pengarah Terbaik buat sutradara David Fincher, Lakon Layar Terbaik dan Skor Asal Terbaik.

Manakala dalam kategori lakonan filem, aktor Colin Firth memenangi anugerah Pelakon Lelaki Terbaik (Drama), hasil kecemerlangannya menjayakan watak Raja England, King George VI, dalam filem The King's Speech, sementara Natalie Portman pula dinobatkan sebagai Pelakon Wanita Terbaik (Drama), melalui wataknya dalam filem Black Swan.

Sebelum itu, Annette Bening diumumkan sebagai Pelakon Wanita Terbaik bagi kategori Filem Komedi atau Muzikal hasil persembahan membanggakan dalam drama The Kids Are All Right. Filem berkenaan juga memenangi anugerah Filem Komedi atau Muzikal Terbaik.

Antara kejutan terbesar pula datangnya daripada kemenangan Paul Giamatti dalam kategori Pelakon Lelaki Terbaik (Filem Komedi atau Muzikal) menerusi wataknya dalam filem Barney’s Version.
Sementara itu, Melissa Leo dan Christian Bale masing-masing memenangi anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik menerusi watak mereka dalam filem The Fighter.

Filem Toy Story 3 yang mencatat kejayaan besar dari segi pungutan tiket pada 2010 pula membawa pulang trofi Filem Animasi Terbaik, manakala filem lakonan Cher dan Christina Aguilera, Burlesque, memenangi anugerah Lagu Asal Terbaik menerusi lagunya yang berjudul You Haven't Heard the Last of Me.

Selain itu, bagi siri televisyen pula, Glee berbangga dengan kejayaan memenangi tiga trofi sekali gus menjadikan siri komedi muzikal itu pemenang kedua terbesar pada anugerah terbabit, selepas The Social Network.

Drama muzikal ini memenangi anugerah Rancangan Televisyen Terbaik (Komedi atau Muzikal), Pelakon Pembantu Wanita Terbaik dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik.

Drama terbitan HBO, Boardwalk Empire, turut cemerlang apabila membawa pulang dua trofi daripada anugerah cukup berprestij itu, iaitu bagi kategori Drama Bersiri Televisyen Terbaik dan Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Bersiri).

Aktres Katey Sagal pula diumumkan pemenang Pelakon Wanita Terbaik (Drama Bersiri) menerusi drama popularnya Sons of Anarchy, manakala Laura Linney muncul Pelakon Wanita Terbaik bagi kategori Drama Bersiri Komedi, hasil lakonannya dalam drama The Big C.

Di samping itu, anugerah khas Cecil B. DeMille diberikan kepada aktor Robert De Niro di atas sumbangan dan pembabitannya dalam dunia seni. Trofi terbabit disampaikan pelakon Matt Damon.

De Niro meluahkan rasa terharunya walaupun mendapat pelbagai kritikan terhadap filem lakonannya, Little Fockers, yang ditayangkan baru-baru ini dan dia turut menyatakan perbezaan antara anugerah itu berbanding Oscar.

Anugerah Golden Globe kali ini dihoskan pelawak Ricky Gervais, yang bijak memainkan wataknya, secara tidak langsung membuatkan penonton terhibur dengan aksi kelakarnya sepanjang acara berlangsung.

Senarai Pemenang Anugerah Golden Globe ke-68:

Kategori Filem

Filem Terbaik: The Social Network
Filem Terbaik (Komedi atau Muzikal): The Kids Are All Right
Pelakon Lelaki Terbaik (Drama): Colin Firth - The King’s Speech
Pelakon Wanita Terbaik (Drama): Natalie Portman - Black Swan
Pelakon Lelaki Terbaik (Komedi atau Muzikal): Paul Giamatti - Barney’s Version
Pelakon Wanita Terbaik (Komedi atau Muzikal) : Annette Bening - The Kids Are All Right
Pengarah Terbaik: David Fincher - The Social Network
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik : Melissa Leo - The Fighter
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik : Christian Bale -The Fighter
Filem Animasi Terbaik: Toy Story 3
Skor Asal Terbaik: Trent Reznor, Atticus Ross - The Social Network
Lagu Asal Terbaik: You Haven’t Seen The Last Of Me - Burlesque
Filem Asing Terbaik: In a Better World
Lakon Layar Terbaik: The Social Network

Kategori TV

Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Bersiri, Komedi atau Muzikal): Jim Parsons - Big Bang Theory
Pelakon Wanita Terbaik (Drama Bersiri, Komedi atau Muzikal): Laura Linney - The Big C
Pelakon Lelaki Terbaik (Siri Pendek atau Telefilem): Al Pacino - You Don’t Know Jack
Pelakon Wanita Terbaik (Siri Pendek atau Telefilem): Claire Danes - Temple Grandin
Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Bersiri): Steve Buscemi - Boardwalk Empire
Pelakon Wanita Terbaik (Drama Bersiri): Katey Sagal - Sons of Anarchy
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Siri, Siri Pendek atau Telefilem): Chris Colfer - Glee
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Siri, Siri Pendek atau Telefilem): Jane Lynch - Glee
Rancangan Televisyen Terbaik (Komedi atau Muzikal): Glee
Siri Televisyen Terbaik (Drama): Boardwalk Empire
Siri Mini atau Telefilem Terbaik: CarlosArtikel berkaitan:

Kisah Facebook menang besar
Susunan Nor Akmar Samudin
akmar@hmeto.com.my FILEM Facebook, The Social Network yang menceritakan kejayaan pengasas rangkaian sosial, Facebook yang sangat popular ketika ini sehingga mencetuskan fenomena antarabangsa, menang empat anugerah termasuk Filem Terbaik kategori Drama Anugerah Golden Globe ke-68, semalam.

Dalam majlis berlangsung dengan meriah di Hotel Beverly Hilton, Beverly Hills, California, tiga lagi anugerah yang dimenangi filem itu ialah Pengarah Terbaik (David Fincher), Penulis Lakon Layar Terbaik (Aaron Sorkin) dan Muzik Skor Terbaik. Dengan kejayaan ini, membuka laluan lebih besar untuk Facebook, The Social Network menang Oscar di Anugerah Academy nanti.


Produser filem itu, Scott Rudin, yang menerima anugerah itu berkata, filem itu adalah sebuah metafora mengenai dunia komunikasi hari ini dan menyaksikan bagaimana orang zaman moden berhubung antara satu sama lain.

Sementara itu, filem The Kids Are All Right, pula menang Filem Muzikal/Komedi terbaik. Ia mengetengahkan kisah dua kehidupan dua wanita lesbian yang cuba menyatukan keluarga mereka yang berpecah belah.
Pelakon utama filem ini, Annette Bening diangkat sebagai Aktres Terbaik sekali gus berjaya menewaskan Julianne Moore. Dalam filem ini, Annette dan Julianne digandingkan sebagai pasangan lesbian yang mana mereka berdua berjaya memaparkan lakonan berkesan. Meskipun Julianne juga adalah pelakon hebat, keputusan juri lebih berpihak kepada Annette“Terdahulu, saya patut berterima kasih kepada Julianne yang mengajak saya berlakon dalam filem ini. Bekerja bersamanya sangat menyenangkan. Julianne
seorang pelakon yang bagus dan sangat berbakat,” katanya.

Aktres lain yang menjadi saingan Annette ialah Anne Hathaway yang berlakon dalam filem Love and Other Drugs, Angelina Jolie (The Tourist) dan Emma Stone (Easy A).

Aktor dari Britain, Colin Firth, yang beraksi dalam filem The King’s Speech, pula menang Aktor Terbaik. Dalam filem itu dia menghidupkan wataks King George VI.

Manakala Natalie Portman yang sedang hamil hasil hubungan dengan tunangnya, Benjamin Millepied menang Aktres Terbaik hasil lakonannya yang mendapat pujian ramai dalam filem Black Swan.

“Terima kasih kepada keluarga yang ‘membawa’ saya ke dunia yang indah ini. Juga terima kasih kepada tunang saya yang menambahkan lagi keindahan hidup saya,” katanya.

Natalie menewaskan Halle Berry (Frankie and Alice), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone) dan Michelle Williams (Blue Valentine). Untuk kategori Filem Komedi/Muzikal, Paul Giamatti menang Aktor Terbaik menerusi lakonannya dalam filem Barney’s Version.

Melengkap lagi majlis penganugerahan itu, filem drama tinju, The Fighter menang dua anugerah apabila dua pelakonnya, Christian Bale dan Melissa Leo menang Aktor dan Aktres Pembantu Terbaik.

Toy Story 3 pula terpilih Filem Animasi Terbaik dan In A Better World diangkat sebagai Filem Bahasa Asing Terbaik. Turut mendapat penghargaan, pelakon berkarisma, Robert De Niro menerima anugerah Cecil B DeMille. Ia disampaikan aktor Matt Damon.

Untuk kategrori TV, HBO menang empat anugerah menerusi tiga drama terbitannya, Broadwalk Empire, You don’t know Jack, Temple Grandin, manakala drama remaja kolej, Glee menang tiga anugerah iaitu Drama Siri, Muzikal, Komedi Terbaik, Anugerah Aktor dan Aktres Terbaik menerusi lakonan Chris Colfer dan Jane Lynch.

Drama Broadwalk Empire dinobatkan sebagai Drama Terbaik. Drama yang dicalonkan untuk kategori sama, Dexter, The Good Wife, Mad Men dan The Walking Dead.

Manakala Katey Sagal menang Aktres Terbaik (Sons of Anarchy) dan Steve Buscemi menjulang trofi Aktor Terbaik (Broadwalk Empire).

Mereka yang muncul sebagai penyampai anugerah, Tom Hanks, Chris Hemsworth, LL Cool J, Scarlett Johansson, Joseph Gordon-Levitt, Jimmy Fallon, Chris Evans, Robert Downey, Jr, Kaley Cuoco, Sandra Bullock, Julie Bowen, Jeremy Irons, Milla Jovovich, Tina Fey, Alec Baldwin, Warren Beatty, Tim Allen, Megan Fox, Jane Fonda, Jeff Bridges, Matt Bomer, Tilda Swinton, Sylvester Stallone, Geoffrey Rush, Renee �Zellweger, Blair Underwood, Zac Efron, Olivia Wilde, Steve Carell, Andrew Garfield, January Jones, Alicia

Keys, Eva Longoria, Julianne Moore, Michelle Pfeiffer, Kevin Bacon, Helen Mirren, Kevin Spacey, Hailee Steinfeld, Vanessa Williams, Matt Damon, Garrett Hedlund, Jennifer Lopez, Leighton Meester dan Robert Pattinson.

Antara artis yang membuat persembahan, Elton John dan Justin Bieber. Majlis anugerah itu dihoskan Ricky Gervais. Golden Globe Award adalah antara majlis anugerah terbesar di Hollywood dan menjadi penanda
aras kepada Anugerah Academy


FILEM

Filem Drama Terbaik: The Social Network
Pengarah Terbaik: David Fincher (The Social Network).
Filem Muzikal/Komedi Terbaik: The Kids Are All Right
Aktor Filem Terbaik (Filem Drama): Colin Firth (The King’s Speech)
Aktres Filem Terbaik (Filem Drama): Natalie Portman (Black Swan)
Aktres Filem Terbaik (Filem Muzikal/Komedi): Annette Bening (The Kids Are All Right)
Aktor Filem Terbaik (Filem Muzikal/Komedi): Paul Giamatti (Barney’s Version)
Aktor Pembantu Terbaik: Christian Bale (The Fighter)
Aktres Pembantu Terbaik: Melissa Leo (The Fighter)
Filem Bahasa Asing Terbaik: In a Better World
Filem Animasi Terbaik: Toy Story 3
Lakon Layar Terbaik: Aaron Sorkin (The Social Network)
Skor Terbaik: The Social Network
Lagu Terbaik: You Haven’t Seen the Last of Me (Burlesque)

TELEVISYEN

Drama Bersiri Terbaik: Boardwalk Empire (HBO).
Aktor Drama Terbaik: Steve Buscemi (Boardwalk Empire)
Aktres Drama Terbaik: Katey Sagal (Sons of Anarchy)
Drama Bersiri, Muzikal, Komedi: Glee.
Aktor Komedi (Muzikal): Jim Parsons (The Big Bang Theory)
Aktres Komedi (Muzikal): Laura Linney (The Big C)
Aktres Pembantu Terbaik (Drama Bersiri): Jane Lynch (Glee)
Aktor Pembantu Terbaik (Drama Bersiri): Chris Colfer (Glee

0 comments: