.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, January 18, 2011

0 Adam AF dan bisnes seninya

Adam tulis sendiri semua lagu

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my
BAKAT BARU...Adam bersama anak didiknya.

ANTARA ribuan remaja yang memasang impian untuk bergelar penyanyi, dia antara yang bertuah kerana diterima masuk sebagai salah seorang pelajar Akademi Fantasia 2 (AF2) pada 2005.

Melalui program realiti paling popular itulah, Mohd Aizam Mat Saman atau Adam, berpeluang menimba ilmu, menonjolkan bakatnya serta meraih peminat.
BAD BOYS...ketengah muzik dance.

SHIMA...lebih terarah kepada muzik balada.

Kemenangannya di tempat ketiga juga menarik perhatian KRU untuk bernaung sebagai artis rakaman mereka seterus�nya memiliki album sendiri.

Tercapai hasrat untuk memiliki album yang pada awalnya dianggap pencapaian besar serta memenuhi kepuasan pada diri sendiri, namun persepsinya kini berubah. Dia kini mengorak langkah menceburi bidang perniagaan dengan memiliki syarikat rakaman sendiri.
Mengidolakan KRU sejak sekian lama iaitu ketika masih di bangku sekolah, pemuda berusia 28 tahun ini menjadikan kejayaan KRU menceburi bidang perniagaan inspirasi untuknya memiliki syarikat rakaman sendiri, Aico Empire Group dengan satu visi untuk memartabatkan muzik kegemarannya iaitu ‘dance’ yang kekurangan pelapis.“Sampai bila saya mahu jadi penyanyi dan apakah muzik ‘dance’ masih lagi relevan untuk saya apabila sudah tua nanti. Justeru, saya mahu mempertahankan ‘dance music’ dengan cara mencungkil bakat-bakat baru yang berkaliber untuk menjadi pelapis sekali gus memastikan irama ini terus relevan buat pendengar.

“Saya berasa bertuah kerana ditawarkan menjadi artis KRU yang sehingga kini masih lagi artis naungan mereka. KRU yang saya kenal dulu hanyalah sebuah kumpulan namun kini mempunyai empayar perniagaan berstatus Berhad.

“Bahkan, menerbitkan produk bertaraf antarabangsa misal�nya filem Merong Mahawangsa yang menjadi rebutan pengeluar filem antarabangsa.

“Untuk terus kekal dalam bidang ini, saya berasakan tidak cukup sekadar menjadi penyanyi yang memiliki album mahupun dikenali sebagai pelakon saja, sebaliknya dengan memiliki perniagaan sendiri akan menjamin kedudukan seorang artis dan jangka hayat mereka dalam bidang seni,” katanya.

Kesedaran itu memberanikan Adam untuk mempunyai syarikat rakaman sendiri dinamakan Aico Empire Group. Sebagai percubaan dan permulaan, Adam melalui syarikatnya memperkenal dua artis iaitu artis solo, Shima dan Bad Boys secara berkumpulan. Ia dianggotai Eryandy Sakat (Yandy), 27, Mailin Antikoh @ Maxlon, 23, dan Rayndra Jubidi (Ray’an), 23.

“Aico Empire Group ditubuhkan sudah lama kira-kira 3 tahun lalu tetapi sebelum ini saya menggunakan label Aico Entertainment. Namun, dalam merangka perniagaan yang lebih besar, saya menukar statusnya kepada Aico Empire Group.

“Terdapat dua artis baru yang diperkenalkan menerusi syarikat ini iaitu Bad Boys dan Shima Ramli atau Shima yang pernah muncul sebagai juara Bintang Idola Berita Harian 2010.

“Perancangan awal di sebalik penubuhan syarikat ini sebenarnya adalah untuk menjadi syarikat rakaman yang melahirkan artis-artis dari jalur muzik ‘dance’ dan kerana itulah saya melamar kumpulan Bad Boys yang pernah dianggotai Chad Mentor.

“Manakala Shima pula saya tertarik dengan vokalnya sewaktu membuat persembahan di malam Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009.

“Bagaimanapun, saya melihat kekuatan dan kecenderungan Shima lebih terarah kepada muzik balada. Justeru, saya putuskan konsep album EP yang dihasilkan untuk artis naungan Aico mestilah bersesuaian dan menyerlahkan kemampuan mereka,” katanya.

Bintang kelahiran Inanam, Kota Kinabalu, Sabah, ini menambah lagi, dia mempunyai strategi sendiri untuk mengawal kos perniagaan di mana kesemua lagu yang dimuatkan dalam EP Bad Boys dan Shima, ditulis sepenuhnya pelantun lagu Joget Lambak ini.

Tiga karyanya disumbangkan kepada Bad Boys adalah Macam Pisau Cukur, Sayangku Janji dan Bila Kau Tiada dan untuk Shima pula, Adam menyumbangkan dua lagu, Inikah Namanya Cinta dan Luahan Hati. Apa yang menarik mengenai Luahan Hati, sebuah lagu berentak balada itu ia turut menampilkan Adam sebagai pasangan duet Shima.

“Jika tiada aral, album Bad Boys dan Shima akan dipasarkan Februari nanti. Selain sibuk merancangkan album mereka, saya juga kini sedang dalam proses menyiapkan album studio keempat.

“Sekiranya album ketiga saya memperkenalkan konsep dance, hip hop yang digabung techno, untuk album keempat ini saya menamakan konsep saya sebagai pop tronic.

“Sempena kemunculan album ini nanti, saya juga mencipta tarian baru yang lebih ‘garang’ berbanding sebelum ini. Kalau konsep sebelum�nya dinamakan ‘Marshall Art Dance’, untuk album keempat aplikasi tarian saya adalah ‘Hip Hop Kaaba Modern’,” katanya.

Album yang hanya menanti untuk dicetak itu menampilkan lagu antaranya Pergilah, Tension, Ellena dan Boleh Bah Kalau Kau.

Keterujaan berganda, apabila tahun ini Adam juga bakal muncul dengan filem Apokalips arahan Mamat Khalid. Memegang watak Amachai, ia amat berbeza daripada lakonannya sebelum ini dan jauh daripada sifat dan perwatakannya yang sebenar.

Kepada peminat yang mahu berinteraksi dengan Adam dan artis naungannya, Bad Boys dan Shima boleh ‘add’ mereka di laman Facebook dengan mencari Aico Empire Group.

PROFIL

NAMA SEBENAR: Mohd Aizam Mat Saman
TARIKH LAHIR: 19 September 1983
TEMPAT LAHIR: Inanam, Kota Kinabalu, Sabah
ADIK-BERADIK: anak sulung daripada empat beradik
TINGGI: 174sm
BERAT: 67kg
ZODIAK: Virgo
STATUS: Bujang
HOBI: Menari
WARNA KEGEMARAN: Merah, hitam dan putih
ANTARA PEWANGI KEGEMARAN: Ralph Lauren, Clinique dan Davidoff
PENYANYI PUJAAN: KRU
PELAKON PUJAAN: Donnie Yen
FILEM DIMINATI: Dragon Tiger Gate
ALBUM: Adam (2005) Adam II (2007),ADAM III (2009)
ANTARA FILEM: Cinta Fotokopi, Main-Main Cinta, Diva dan Apokalips
ANTARA DRAMA: Akademi, Hotel Mania dan Wira Malam
CITA-CITA: Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya
KERJAYA: Penyanyi, pelakon dan ahli perniagaan

0 comments: