.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, December 23, 2010

0 Apabila semua barang yang ada kaitan dengan Saddam Hussien perlu dimusnahkan?

Kitab al-Quran ditulis guna 24 liter darah Saddam Hussein
MUKA surat al-Quran yang ditulis dengan darah Saddam Hussein.
BAGHDAD - Pemerintah Iraq buntu memikirkan apa yang sepatutnya dibuat berhubung kitab suci al-Quran yang ditulis dengan menggunakan 24 liter darah bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein (gambar), lapor sebuah akhbar semalam.

Kitab al-Quran setebal 650 muka surat itu kini disimpan di sebuah kamar berkunci di sebuah masjid yang dikenali sebagai 'Ibu Segala Peperangan' di sini.

Empat menara masjid berkenaan menyerupai laras raifal AK-47 manakala empat lagi menara mirip peluru berpandu Scud.

Saddam dipercayai memulakan projek al-Quran itu sebagai tanda kesyukuran selepas anak lelakinya, Uday terselamat daripada percubaan untuk membunuhnya.

Ia ditulis oleh seorang ahli kaligrafi, Abbas Shakir Joody al-Baghdaddi yang dilantik oleh Saddam.

Kitab al-Quran itu ditulis dengan menggunakan darah yang didermakan oleh Saddam selama tiga tahun.

Sementara itu, Presiden Majlis Pentadbiran Iraq mahu semua barang yang berkaitan dengan Saddam termasuk kitab suci tersebut dimusnahkan.

Namun, Ali al-Moussawi yang merupakan jurucakap Perdana Menteri, Nouri al-Maliki berkata, al-Quran itu perlu disimpan bagi mengingatkan rakyat mengenai kekejaman Saddam.

Saddam yang memerintah dari tahun 1979 hingga 2003, mati dihukum gantung selepas dia ditangkap askar-askar Amerika Syarikat (AS) yang menceroboh Iraq. Saddam dihukum mati selepas didapati bersalah melakukan jenayah kemanusiaan.- Agensi

0 Bisnes bola sepak di Asia Tenggara (Malaysia vs Indonesia)

FAM ramal tiket final laris

Oleh Ilah Hafiz Aziz
hafiz.aziz@utusan.com.my

KUALA LUMPUR – Sebanyak 70,000 tiket perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF di antara Malaysia dan Indonesia di Stadium Nasional Bukit jalil, Ahad ini, dijangka laris apabila ia mula dijual hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk S.Sivasundram yakin, tiket untuk penyokong Malaysia akan habis dijual. Menurutnya, ini berdasarkan aksi separuh akhir menentang Vietnam di sini, minggu lalu, yang menyaksikan sebanyak 50,000 tiket habis dijual.

“Saya menyeru penyokong Malaysia datang menyaksikan dan memberi sokongan kepada skuad bola sepak negara kita,” jelasnya.

Beliau juga mengumumkan penyokong Malaysia tidak perlu menunjukkan kad pengenalan ketika membuat pembelian tiket, seperti yang disyaratkan sebelum ini.

Sebelum ini, FAM mensyaratkan pembeli mesti menunjukkan kad pengenalan ketika membuat pembelian di Stadium Nasional, bagi mengelakkan tiket dibeli penyokong Indonesia, yang diperuntukkan hanya 15,000 tiket sahaja.

Ini berikutan pejabat Kedutaan Besar Indonesia di sini, akan membuka kaunter jualan tiket bagi penyokong mereka yang akan mula dijual, hari ini.

“Penyokong Malaysia yang mahu membeli tiket, tidak perlu menunjukkan kad pengenalan.

“Ini kerana Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur juga membuka kaunter jualan tiket untuk penyokong mereka di pejabat Kedutaan republik itu di di Jalan Tun Razak, juga bermula hari ini.

“Tidak perlu kad pengenalan kerana sudah tentu rakyat Indonesia tidak akan hadir ke kaunter Stadium Nasional, apabila kedutaan mereka sendiri membuat jualan di kedutaan mereka,” jelasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Mengenai had pembelian tiket, beliau berkata, FAM juga tidak mengehadkan pembelian tiket kepada setiap individu.

“Setiap individu boleh membeli seberapa banyak tiket perlawanan kerana FAM tidak melakukan sekatan jumlah pembelian,” katanya.

Tidak perlu menunjukkan kad pengenalan dan tiada had pembelian tiket, mungkin mengundang beberapa masalah.

Antaranya, kemungkinan penyokong Indonesia turut membeli tiket yang dikhaskan untuk penyokong Malaysia.

Juga dibimbangkan tiada had pembelian tiket akan mewujudkan individu yang mungkin mengambil kesempatan dengan menjual semula tiket perlawanan pada harga yang lebih tinggi.

Dalam hal ini, Sivasundram menegaskan: “FAM berpengalaman mengatasi perkara ini kerana kita telah mengadakan banyak perlawanan sebegini telah dianjurkan.

“Mesyuarat bersama Polis Diraja Malaysia semalam turut membangkitkan isu ini dan kita mengharapkan mereka yang mempunyai mekanisme tersendiri membanteras isu ulat tiket ini.”
Artikel berkaitan:

Imbuhan lumayan hampir RM1 juta menanti pemain Indonesia
KUALA LUMPUR - Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), menjanjikan ganjaran lumayan buat skuad negara itu jika berjaya muncul juara Piala Suzuki AFF menentang Malaysia pada saingan akhir pada Ahad dan Rabu ini.

Setiausaha Agung PSSI, Nugraha Boses berkata, ganjaran tersebut bernilai 3 bilion rupiah atau hampir RM1 juta adalah hadiah buat pasukan Indonesia, sekiranya mereka berjaya menumbangkan Malaysia.

"Sebelum ini kami telah menjanjikan habuan kepada pemain selepas berjaya melepasi peringkat kumpulan iaitu sebanyak 500 juta rupiah (RM150,000) dan 2.5 bilion rupiah (RM700,000) apabila mara ke final.

"Ganjaran itu ditambah kepada 3 bilion rupiah, jika mereka berjaya menjulang piala ini," katanya dalam sidang akhbar di Kedutaan Besar Republik Indonesia semalam.

Jelasnya, kejayaan Indonesia mara ke saingan akhir mencetuskan senario yang berbeza di seluruh negara tersebut, jadi untuk memuaskan hati rakyat dan mencipta sejarah pelbagai usaha telah dilakukan, termasuk memberi ganjaran.

"Semua orang sudah tidak sabar menantikan kejayaan ini, suasanan di Indonesia memang mengagumkan, saya tidak pernah terfikir seluruh rakyat akan menyambut kejayaan pasukan negara mereka mara ke akhir seperti ini.

"Kami memang mengharapkan sokongan padu pada perlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil selepas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memberikan peruntukan tempat duduk sebanyak 15,000 buat penyokong Indonesia, walaupun pada mulanya kami meminta 25,000," katanya.

Mengenai peruntukan tiket untuk penyokong Malaysia di Stadium Gelora Bung Karno pada perlawanan akhir kedua, Boses berkata, mereka masih belum memastikannya lagi,

Cuma, jelasnya pada perlawanan peringkat kumpulan sebelum ini, mereka telah menyediakan 5,000 tiket.

"Bagaimanapun kami berjanji akan memperuntukan tempat duduk yang sama banyak seperti di Kuala Lumpur, iaitu 18 peratus daripada 77,000 tempat duduk.

"Kami juga ingin mengucapkan selamat datang kepada pasukan dan peminat Malaysia ke Jakarta dengan menjamin kawalan keselamatan yang ketat.

"Kami juga berpuas hati dengan perbincangan bersama FAM kelmarin, terutama sekali mengenai hal keselamatan dan kemudahan pasukan kami.

"Ini termasuk jaminan mengenai tidak akan berlaku lagi pancaran laser seperti mana pertemuan antara Malaysia dan Vietnam pada saingan separuh akhir pertama," katanya.

Pasukan Indonesia dijangka tiba esok pada pukul 12.30 tengah hari dan menjalani latihan di padang Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil pada sebelah petang.

Seterusnya, skuad Indonesia diberi peluang menjalani latihan di Stadium Nasional Bukit Jalil, pada Sabtu.

Boses juga berkata, pertemuan antara Malaysia dan Indonesia akan menjadi tumpuan di Asia Tenggara.
Artikel berkaitan:


Usah banding ganjaran - Mazlan

Oleh AIZAWATI AHMAD
sukan@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Isu ganjaran mula diperkatakan setelah skuad bola sepak kebangsaan mempamerkan persembahan mantap sehingga melangkah ke perlawanan akhir Piala Suzuki AFF.

Kini, timbul persoalan mengenai berapa jumlah imbuhan yang bakal diterima oleh anak-anak buah K. Rajagobal, jika menang kejohanan terbesar di Asia Tenggara itu.

Bagi negara jiran, Indonesia, pasukan bimbingan Alfred Riedl itu dikhabarkan akan menerima ganjaran yang cukup lumayan iaitu hampir RM1 juta, jika mereka muncul juara kejohanan tersebut.

Jumlah itu sememangnya cukup lumayan berbanding ganjaran yang bakal diterima oleh skuad kebangsaan, tanpa mengira sama ada mereka berjaya muncul juara atau pun sebaliknya.

Namun, bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Mazlan Ahmad mengingatkan nilai imbuhan tidak sewajarnya menjadi perbandingan, kerana jumlah yang bakal dihadiahkan kepada para pemain, harus sesuai dengan status kejohanan.

"Kita perlu waspada dengan ganjaran yang hendak diberikan, kalau boleh biarlah ia bersesuaian dengan tahap sesuatu kejohanan.

"Dalam kejohanan Piala Suzuki AFF, usaha untuk menyediakan ganjaran wang tunai memang satu perkara yang bagus.

"Namun, kita juga perlu ingat bahawa kejohanan yang ini hanya Piala AFF sahaja, tidak lebih dari itu,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, semalam.

Menurutnya, perjalanan skuad kebangsaan masih terlalu jauh, kerana Piala Suzuki AFF merupakan pertandingan bertaraf serantau, bukan peringkat benua.

Jelasnya, kalau ada niat hendak menandingi imbuhan yang dijanjikan Indonesia, persoalan akan timbul iaitu berapa pula imbuhan yang bakal diterima oleh pemain Malaysia, sekiranya mereka sekali lagi menggondol pingat emas Sukan SEA di Indonesia, tahun depan?

''Selepas itu, berapa pula ganjaran yang bakal diberi kepada pasukan bola kita kalau mereka menang pingat Sukan Asia? Berapa pula kita perlu adakan kalau pasukan bola layak ke Piala Dunia?'' ujarnya.

Mazlan berpendapat, ganjaran wang bukan perkara baru di kalangan ahli sukan di negara ini yang berjaya melakar nama di pentas antarabangsa, kerana ia telah mula diperkenalkan sejak 1986 lagi menerusi Skim Hadiah Kemenangan (SHAKAM), oleh MSN.

Namun, katanya dalam masa sama, kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) perlu berhati-hati supaya atlet Malaysia tidak terlalu ghairah dengan wang, kerana dikhuatiri mereka mendapat isyarat yang salah.

Beliau menegaskan, tidak timbul persoalan para pemain dimanjakan apabila menerima imbuhan, kerana ia merupakan satu cadangan dan inisiatif yang baik oleh KBS, tetapi, biar ada hadnya.

0 TYT Sabah yang baru menggantikan Tun Ahmadshah

Juhar Mahiruddin dilantik Yang Dipertua Negeri SabahTUANKU Mizan Zainal Abidin mengurniakan surat cara pelantikan kepada Juhar Mahiruddin (kiri) sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah yang baru di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara, Kuala Lumpur, semalam. - BERNAMAKUALA LUMPUR 22 Dis. - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini mengurniakan surat cara pelantikan kepada Datuk Juhar Mahiruddin sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah yang baru.

Istiadat yang berlangsung di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara, disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Turut hadir Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, Presiden Pertubuhan Bersatu Pasok Momogun Kadazan (Upko) Tan Sri Bernard Dompok dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Juhar, 57, Yang Dipertua Negeri Sabah ke-10, menggantikan Tun Ahmadshah Abdullah yang tamat tempoh perkhidmatan pada 31 Dis ini.

Juhar adalah antara pemimpin Sabah yang terlibat dengan rundingan Usno/UMNO untuk kemasukan UMNO ke negeri itu pada 1991.

Beliau pernah menyandang jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat (1990-1999), Anggota Parlimen Kinabatangan (juga 1990-1999) dan Ketua Umno Bahagian Batu Sapi (2003-2008).

Pemegang ijazah sarjana muda undang-undang ini sebelum itu pernah menjadi majistret.

Jawatan terkini beliau adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah. - BERNAMA.Artikel berkaitan:


Juhar dilantik Yang Dipertua Negeri Sabah
22/12/2010 6:52pm


KUALA LUMPUR 22 Dis. — Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini mengurniakan surat cara pelantikan kepada Datuk Juhar Mahiruddin sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah yang baru.

Istiadat itu, yang berlangsung di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Turut hadir Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman; Presiden Pertubuhan Bersatu Pasok Momogun Kadazan (Upko), Tan Sri Bernard Dompok dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Juhar, 57, Yang Dipertua Negeri Sabah ke-10, menggantikan Tun Ahmadshah Abdullah yang tamat tempoh perkhidmatan pada 31 Dis ini.

Juhar adalah antara pemimpin Sabah yang terlibat dengan rundingan USNO/UMNO untuk kemasukan UMNO ke negeri itu pada 1991.

Beliau pernah menyandang jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat (1990-1999), Ahli Parlimen Kinabatangan (juga 1990-1999) dan Ketua UMNO Bahagian Batu Sapi (2003-2008).

Pemegang ijazah sarjana muda dalam undang-undang ini sebelum itu pernah menjadi majistret.

Jawatan terkini beliau adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah. - Bernama

0 Malaysia kini mempunyai 27.6 juta orang penduduk dengan lelaki 14,112,667 orang dan wanita 13,453,154 orang

Penduduk Malaysia kini berjumlah 27.6 juta orang


NOR MOHAMED (tengah) menunjukkan buku laporan kiraan permulaan Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 sambil disaksikan Wan Ramlah (kanan) dan Ismail di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Malaysia kini mempunyai 27,565,821 penduduk dengan lelaki melebihi wanita pada nisbah 105:100.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, statistik itu berdasarkan laporan kiraan permulaan Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010.

Katanya, penduduk lelaki kini adalah 14,112,667 orang dan wanita 13,453,154 orang.

"Purata kadar pertumbuhan penduduk tahunan dalam tempoh 2000 hingga 2010 ialah 2.17 peratus, menurun berbanding 2.60 peratus dari 1991 hingga 2000," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengumumkan laporan itu pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir ialah Ketua Pengarah Jabatan Perangkaan, Datuk Wan Ramlah Wan Abdul Raof dan Timbalan Ketua Perangkawan (Program Sosial/Demografi), Ismail Yusoff.