.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, December 23, 2010

0 Bisnes bola sepak di Asia Tenggara (Malaysia vs Indonesia)

FAM ramal tiket final laris

Oleh Ilah Hafiz Aziz
hafiz.aziz@utusan.com.my

KUALA LUMPUR – Sebanyak 70,000 tiket perlawanan akhir pertama Piala Suzuki AFF di antara Malaysia dan Indonesia di Stadium Nasional Bukit jalil, Ahad ini, dijangka laris apabila ia mula dijual hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk S.Sivasundram yakin, tiket untuk penyokong Malaysia akan habis dijual. Menurutnya, ini berdasarkan aksi separuh akhir menentang Vietnam di sini, minggu lalu, yang menyaksikan sebanyak 50,000 tiket habis dijual.

“Saya menyeru penyokong Malaysia datang menyaksikan dan memberi sokongan kepada skuad bola sepak negara kita,” jelasnya.

Beliau juga mengumumkan penyokong Malaysia tidak perlu menunjukkan kad pengenalan ketika membuat pembelian tiket, seperti yang disyaratkan sebelum ini.

Sebelum ini, FAM mensyaratkan pembeli mesti menunjukkan kad pengenalan ketika membuat pembelian di Stadium Nasional, bagi mengelakkan tiket dibeli penyokong Indonesia, yang diperuntukkan hanya 15,000 tiket sahaja.

Ini berikutan pejabat Kedutaan Besar Indonesia di sini, akan membuka kaunter jualan tiket bagi penyokong mereka yang akan mula dijual, hari ini.

“Penyokong Malaysia yang mahu membeli tiket, tidak perlu menunjukkan kad pengenalan.

“Ini kerana Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur juga membuka kaunter jualan tiket untuk penyokong mereka di pejabat Kedutaan republik itu di di Jalan Tun Razak, juga bermula hari ini.

“Tidak perlu kad pengenalan kerana sudah tentu rakyat Indonesia tidak akan hadir ke kaunter Stadium Nasional, apabila kedutaan mereka sendiri membuat jualan di kedutaan mereka,” jelasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Mengenai had pembelian tiket, beliau berkata, FAM juga tidak mengehadkan pembelian tiket kepada setiap individu.

“Setiap individu boleh membeli seberapa banyak tiket perlawanan kerana FAM tidak melakukan sekatan jumlah pembelian,” katanya.

Tidak perlu menunjukkan kad pengenalan dan tiada had pembelian tiket, mungkin mengundang beberapa masalah.

Antaranya, kemungkinan penyokong Indonesia turut membeli tiket yang dikhaskan untuk penyokong Malaysia.

Juga dibimbangkan tiada had pembelian tiket akan mewujudkan individu yang mungkin mengambil kesempatan dengan menjual semula tiket perlawanan pada harga yang lebih tinggi.

Dalam hal ini, Sivasundram menegaskan: “FAM berpengalaman mengatasi perkara ini kerana kita telah mengadakan banyak perlawanan sebegini telah dianjurkan.

“Mesyuarat bersama Polis Diraja Malaysia semalam turut membangkitkan isu ini dan kita mengharapkan mereka yang mempunyai mekanisme tersendiri membanteras isu ulat tiket ini.”
Artikel berkaitan:

Imbuhan lumayan hampir RM1 juta menanti pemain Indonesia
KUALA LUMPUR - Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), menjanjikan ganjaran lumayan buat skuad negara itu jika berjaya muncul juara Piala Suzuki AFF menentang Malaysia pada saingan akhir pada Ahad dan Rabu ini.

Setiausaha Agung PSSI, Nugraha Boses berkata, ganjaran tersebut bernilai 3 bilion rupiah atau hampir RM1 juta adalah hadiah buat pasukan Indonesia, sekiranya mereka berjaya menumbangkan Malaysia.

"Sebelum ini kami telah menjanjikan habuan kepada pemain selepas berjaya melepasi peringkat kumpulan iaitu sebanyak 500 juta rupiah (RM150,000) dan 2.5 bilion rupiah (RM700,000) apabila mara ke final.

"Ganjaran itu ditambah kepada 3 bilion rupiah, jika mereka berjaya menjulang piala ini," katanya dalam sidang akhbar di Kedutaan Besar Republik Indonesia semalam.

Jelasnya, kejayaan Indonesia mara ke saingan akhir mencetuskan senario yang berbeza di seluruh negara tersebut, jadi untuk memuaskan hati rakyat dan mencipta sejarah pelbagai usaha telah dilakukan, termasuk memberi ganjaran.

"Semua orang sudah tidak sabar menantikan kejayaan ini, suasanan di Indonesia memang mengagumkan, saya tidak pernah terfikir seluruh rakyat akan menyambut kejayaan pasukan negara mereka mara ke akhir seperti ini.

"Kami memang mengharapkan sokongan padu pada perlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil selepas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memberikan peruntukan tempat duduk sebanyak 15,000 buat penyokong Indonesia, walaupun pada mulanya kami meminta 25,000," katanya.

Mengenai peruntukan tiket untuk penyokong Malaysia di Stadium Gelora Bung Karno pada perlawanan akhir kedua, Boses berkata, mereka masih belum memastikannya lagi,

Cuma, jelasnya pada perlawanan peringkat kumpulan sebelum ini, mereka telah menyediakan 5,000 tiket.

"Bagaimanapun kami berjanji akan memperuntukan tempat duduk yang sama banyak seperti di Kuala Lumpur, iaitu 18 peratus daripada 77,000 tempat duduk.

"Kami juga ingin mengucapkan selamat datang kepada pasukan dan peminat Malaysia ke Jakarta dengan menjamin kawalan keselamatan yang ketat.

"Kami juga berpuas hati dengan perbincangan bersama FAM kelmarin, terutama sekali mengenai hal keselamatan dan kemudahan pasukan kami.

"Ini termasuk jaminan mengenai tidak akan berlaku lagi pancaran laser seperti mana pertemuan antara Malaysia dan Vietnam pada saingan separuh akhir pertama," katanya.

Pasukan Indonesia dijangka tiba esok pada pukul 12.30 tengah hari dan menjalani latihan di padang Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil pada sebelah petang.

Seterusnya, skuad Indonesia diberi peluang menjalani latihan di Stadium Nasional Bukit Jalil, pada Sabtu.

Boses juga berkata, pertemuan antara Malaysia dan Indonesia akan menjadi tumpuan di Asia Tenggara.
Artikel berkaitan:


Usah banding ganjaran - Mazlan

Oleh AIZAWATI AHMAD
sukan@utusan.com.my

KUALA LUMPUR - Isu ganjaran mula diperkatakan setelah skuad bola sepak kebangsaan mempamerkan persembahan mantap sehingga melangkah ke perlawanan akhir Piala Suzuki AFF.

Kini, timbul persoalan mengenai berapa jumlah imbuhan yang bakal diterima oleh anak-anak buah K. Rajagobal, jika menang kejohanan terbesar di Asia Tenggara itu.

Bagi negara jiran, Indonesia, pasukan bimbingan Alfred Riedl itu dikhabarkan akan menerima ganjaran yang cukup lumayan iaitu hampir RM1 juta, jika mereka muncul juara kejohanan tersebut.

Jumlah itu sememangnya cukup lumayan berbanding ganjaran yang bakal diterima oleh skuad kebangsaan, tanpa mengira sama ada mereka berjaya muncul juara atau pun sebaliknya.

Namun, bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Mazlan Ahmad mengingatkan nilai imbuhan tidak sewajarnya menjadi perbandingan, kerana jumlah yang bakal dihadiahkan kepada para pemain, harus sesuai dengan status kejohanan.

"Kita perlu waspada dengan ganjaran yang hendak diberikan, kalau boleh biarlah ia bersesuaian dengan tahap sesuatu kejohanan.

"Dalam kejohanan Piala Suzuki AFF, usaha untuk menyediakan ganjaran wang tunai memang satu perkara yang bagus.

"Namun, kita juga perlu ingat bahawa kejohanan yang ini hanya Piala AFF sahaja, tidak lebih dari itu,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, semalam.

Menurutnya, perjalanan skuad kebangsaan masih terlalu jauh, kerana Piala Suzuki AFF merupakan pertandingan bertaraf serantau, bukan peringkat benua.

Jelasnya, kalau ada niat hendak menandingi imbuhan yang dijanjikan Indonesia, persoalan akan timbul iaitu berapa pula imbuhan yang bakal diterima oleh pemain Malaysia, sekiranya mereka sekali lagi menggondol pingat emas Sukan SEA di Indonesia, tahun depan?

''Selepas itu, berapa pula ganjaran yang bakal diberi kepada pasukan bola kita kalau mereka menang pingat Sukan Asia? Berapa pula kita perlu adakan kalau pasukan bola layak ke Piala Dunia?'' ujarnya.

Mazlan berpendapat, ganjaran wang bukan perkara baru di kalangan ahli sukan di negara ini yang berjaya melakar nama di pentas antarabangsa, kerana ia telah mula diperkenalkan sejak 1986 lagi menerusi Skim Hadiah Kemenangan (SHAKAM), oleh MSN.

Namun, katanya dalam masa sama, kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) perlu berhati-hati supaya atlet Malaysia tidak terlalu ghairah dengan wang, kerana dikhuatiri mereka mendapat isyarat yang salah.

Beliau menegaskan, tidak timbul persoalan para pemain dimanjakan apabila menerima imbuhan, kerana ia merupakan satu cadangan dan inisiatif yang baik oleh KBS, tetapi, biar ada hadnya.

0 comments: