.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, November 14, 2010

0 10% India, 20% Cina, 70% Melayu dan Bumiputera harus bersatu jika mahu berjaya

'Hormat hak semua kaum'

Oleh Nahar Tajri

2010/11/14
Usah terpengaruh agenda melaga-lagakan rakyat: Muhyiddin

SUNGAI PETANI: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam meminta masyarakat di negara ini mengiktiraf dan menghormati hak kaum lain bagi mewujudkan keserasian bagi memajukan Malaysia.

Sehubungan itu, kata Timbalan Perdana Menteri, rakyat seharusnya tidak mengendahkan kritikan serta tohmahan yang melaga-lagakan kaum dan sebaliknya berusaha demi kejayaan negara. Masyarakat India hanya 10-11 peratus, tetapi kita tetap kena beri sokongan dan galakan untuk mereka berjaya. Begitu juga Tionghua walaupun hanya 20 peratus, pun kena sokong juga. Orang Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak pun perlu dihormati. Kita tak boleh berjaya kalau tak bertanggungjawab untuk jayakan usaha bersama, katanya dalam ucapan sempena Majlis Rumah Terbuka Malaysia Deepavali 2010 di Taman Keladi di sini, semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim. Hadir sama Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon; Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Masyarakat dan Sumber Manusia Kedah S Manikumar serta kedua-dua Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan iaitu Datuk Joseph Salang Gandum dan Datuk Maglin Dennis D'cruz.

Sementara itu, pada sidang media kemudian, Rais berkata, rakyat pelbagai kaum di negara ini perlu menghayati tiga perkara penting dalam mengukuhkan hubungan kaum melalui seni dan budaya.

Pertama, katanya, menghargai seni budaya milik semua kaum serta mempelajarinya selaras dengan konsep 1Malaysia.
Kedua pentingnya memberi penghormatan kepada penggiat seni budaya sesuatu bangsa dan ketiga, perayaan semua kaum perlu disambut dan dinilai budayanya untuk mengeratkan hubungan kaum, katanya.

Rais turut meminta rakyat turut menghormati dan menghargai nilai budaya masyarakat di Malaysia tanpa mengira kaum.

Masyarakat di negara ini perlu tahu amalan budaya kaum lain. Dengan sambutan rumah terbuka kali ini kita secara langsung mengiktiraf hari kebesaran dan kali ini Deepavali, katanya.

0 Aung San Suu Kyi dibebaskan tanpa syarat

Seluruh dunia alukan pembebasan Suu Kyi
14/11/2010 2:03am


PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB) 14 Nov. - Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon mengalu-alukan pembebasan pemimpin pembangkang pro-demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi dari semua bentuk tahanan politik oleh kerajaan junta tentera negara itu semalam.


Ki-moon yang mengkritik pemerintah junta tentera Myanmar sejak dulu, sebaliknya memuji Suu Kyi dengan menyifatkan ikon pro-demokrasi itu sebagai inspirasi kepada dunia.

Katanya, tidak ada sekatan lagi yang harus dikenakan ke atas pemenang Hadiah Nobel Keamanan yang mempunyai sokongan luar biasa apabila orang ramai membanjiri seluruh ibu kota Yangon bagi menyambutnya sebaik sahaja beliau bebas semalam.

Di ROME, utusan khas Kesatuan Eropah (EU)

menggesa agar peralihan demokrasi diadakan di Myanmar dan mahu penganiayaan terhadap etnik minoriti di negara itu dihentikan sebagai susulan kepada pembebasan ke atas pemimpin pro-demokrasi itu.


“Kami harap pembebasan Suu Kyi akan disusuli oleh orang-orang penting yang lain. Semua tahanan politik Myanmar perlu dibebaskan, semua permusuhan terhadap minoriti etnik ditamatkan dan lancarkan proses perdamaian ke seluruh negara,” kata Piero Fassino yang juga merupakan ahli Parlimen Itali. - AFPArtikel sebelumnya:


Suu Kyi dibebaskan tanpa sebarang syarat - Junta
14/11/2010 2:02am


YANGON 14 Nov. - Pemimpin pro-demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi dibebaskan sepenuhnya tanpa syarat, kata pegawai junta tentera negara itu, selepas beliau bebas daripada tahanan dalam rumah semalam.

“Dia telah bebas sepenuhnya tanpa sebarang syarat,” kata pegawai kanan kerajaan kepada AFP.

Para penyokong Suu Kyi bagaimana pun telah menyuarakan kebimbangan bahawa pihak junta mungkin akan mengenakan sekatan ke atas beliau daripada melibatkan diri dalam aktiviti dan pergerakan sebagaimana yang berlaku semasa tempoh kebebasan singkat sebelum ini. - AFPArtikel susulan:

Suu Kyi buat ucapan pertama


YANGON - Ikon demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi menemui para penyokongnya semalam dan meminta mereka bersatu selepas dia dibebaskan dari tahanan rumah oleh junta tentera kelmarin.

"Tolong kekalkan tenaga anda untuk kami. Jika kita bekerjasama, kita akan mencapai matlamat," katanya kepada ribuan penyokongnya di luar ibu pejabat partinya.

Beliau berkata, pengasingannya daripada orang ramai dengan ditahan di rumah tidak melemahkan pendiriannya bagi menentang pemerintahan tentera.

"Saya mahu bekerja dengan semua pasukan demokrasi," katanya yang berumur 65 tahun dan pernah memenangi Hadiah Nobel Keamanan.

Beliau dipenjarakan oleh junta tentera selama 15 daripada 21 tahun kehidupannya di negara ini.

"Saya percaya hak asasi manusia dan saya percaya kedaulatan undang-undang," tambahnya.

Anak perempuan wira kemerdekaan Myanmar, mendiang Jeneral Aung San itu menjadi harapan besar dalam kalangan penyokongnya untuk membawa masa depan lebih baik di negara yang miskin itu. Negara itu sudah lebih separuh abad berada dalam pemerintahan junta tentera.

Menurut Suu Kyi, beliau mahu mendengar suara rakyat sebelum memutuskan tindakan yang selanjutnya selepas satu keputusan pilihan raya seminggu lalu menunjukkan proksi junta tentera menang besar.

Pejuang itu turut memberitahu pemberita dalam sidang akhbar bahawa beliau berminat untuk mengadakan dialog dan perdamaian kebangsaan.

Beliau dibebaskan kelmarin selepas tujuh tahun menjalani tahanan di rumah atas kesalahanmelanggar undang-undang keselamatan negara kerana membenarkan seorang penceroboh warga Amerika Syarikat (AS) tinggal di rumahnya selama dua malam.

Perjuangan Suu Kyi untuk negaranya telah menyebabkan beliau mengalami banyak kehilangan antaranya suaminya yang merupakan warga Britain, Michael Aris meninggal dunia pada 1999.

Suaminya yang merupakan seorang ahli akademik dan menghidap kanser tidak dibenarkan untuk memperoleh visa oleh junta tentera bagi melihat isterinya.

Suu Kyi juga tidak pernah melihat dua anak lelakinya selama sedekad dan tidak pernah menemui cucunya.

Menurut Kedutaan Britain, beliau dalam keadaan emosi semasa berbual dengan anak lelaki bongsunya, Kim Aris selepas dibebaskan.

Ketika mengulas mengenai pembebasan Suu Kyi, Presiden AS, Barack Obama memuji pembebsan wanita itu.

"Sama ada Aung San Suu Kyi tinggal di dalam penjara di rumahnya atau dipenjara di negaranya, fakta tidak berubah bahawa beliau dan penentang politik yang diwakilinya telah secara sistematiknya disenyapkan, dikurung dan dilucutkan peluang untuk terlibat dalam proses politik," kata Obama dalam satu kenyataan. - Agensi

0 Fikirkan ganjaran yang besar apabila anda berhenti dari ketagihan merokok anda

Nikmat berhenti merokok

Susunan FATIMI NADIAH ZAINUDEENKETAGIHAN merokok ibarat membunuh diri secara perlahan-lahan.“BERHENTILAH merokok. Simpan duit itu untuk buat kebaikan,” pesan Mohammad Ameen, 30, bekas perokok tegar yang mula merokok sejak belasan tahun lagi itu.

Lelaki yang berasal dari England Utara itu pernah membelanjakan sehingga RM30 sehari untuk menampung kos ketagihannya itu.

Namun, pada bulan Ramadan 2008, beliau memutuskan untuk berhenti sepenuhnya menghisap 25 batang rokok sehari yang selama ini dilakukannya itu.

“Seorang cendekiawan memberitahu saya merokok itu haram kerana apabila seseorang itu merokok dia sebenarnya sedang memusnahkan dirinya sendiri.

“Kita semua tahu bahaya merokok jadi memang benarlah kita merosakkan tubuh kita.

“Tambahan pula, pakar perubatan mengatakan perokok sebenarnya sedang membunuh diri dengan perlahan,” ujarnya.

Bagaimanapun, ketika memutuskan untuk berhenti merokok, Mohammed Ameen sudah pun memasang niat yang besar.

“Ketika saya memutuskan untuk berhenti merokok saya juga berjanji untuk menggunakan wang perbelanjaan untuk rokok itu untuk melakukan penghijrahan spritual yang paling besar dalam hidup saya, iaitu mengerjakan haji,” kata Mohammed Ameen.

Kokain

Akuinya, sukar sekali untuknya berhenti merokok. Namun, Mohammed Ameen nekad bahawa ia bukan sesuatu yang mustahil untuk dilakukan walaupun adakalanya beliau sendiri berasa ragu-ragu usaha itu akan berhasil.

“Ia merupakan satu usaha yang paling sukar saya pernah lakukan dalam hidup saya kerana saya sangat seronok menghisap rokok, setiap batang yang pernah saya hisap.

“Jadi ketika berhenti merokok, ia amat sukar. Tetapi kerana saya sudah nekad dan sanggup mengharunginya, akhirnya saya berjaya juga.

“Selepas dua tahun, rasa mengidam untuk menghisap rokok sudah hilang tetapi keinginan itu masih ada. Keluarga saya juga sangat gembira apabila mereka tahu saya sudah berhenti merokok.

“Tak sangka saya berhabis sehingga RM14,991 untuk merokok dalam setahun!” luahnya.

Biarpun berat untuk ditanggung, Mohammed Ameen berasakan keputusan untuk berhenti merokok merupakan keputusan terbaik yang pernah dilakukan dalam hidupnya.

“Saya tahu pada bulan Ramadan ramai yang cepat-cepat merokok sebaik saja berbuka puasa. Tetapi kalau difikirkan sejenak, selepas menahan diri daripada merokok selama 18 jam kenapa tidak dilanjutkan tempoh itu sehingga 24 jam?

“Daripada menggunakan duit itu untuk melayan ketagihan seperti itu, lebih baik gunakannya untuk kebajikan.

“Ramai yang tidak sedar ada begitu banyak bahan kimia dalam sebatang rokok. Sejumlah 85 peratus daripada kes kanser paru-paru berlaku disebabkan tabiat merokok.
MOHAMMED AMEEN“Malah, bukan perokok saja yang menderita, orang di sekelilingnya juga menyedut toksin berbahaya ketika berada dekat dengan mereka,” kongsi Mohammed Ameen.

Pada hari ini, Mohammed Ameen sudah berada di bumi Mekah dan bersedia untuk mengerjakan haji.

Malah, Penasihat Kesihatan Berhenti Merokok NHS itu kini menggunakan pengalamannya itu untuk menasihati perokok tegar yang lain agar mempertimbangkan keputusan untuk berhenti merokok.

“Saya bermula sebagai sukarelawan di sini tetapi kemudian saya berasa saya boleh memberi nasihat kepada orang lain.

“Memanglah saya sendiri berhenti merokok secara mengejut tanpa menggunakan sebarang bentuk gantian namun saya harap orang lain akan menggunakan apa jua bentuk bantuan yang diperlukan untuk berhenti merokok.

“Pergilah dapatkan nasihat daripada pusat-pusat pemulihan berdekatan tempat tinggal anda. Saya sudah berjumpa ramai perokok yang gagal berhenti merokok kerana mereka tidak mempunyai sokongan yang berterusan,” pesannya. – ASIAN IMAGE