.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, September 28, 2010

0 Benjamin Stephen akan disiasat berhubung klip video di YouTube

Rais arah SKMM siasat klip video paderi hina Islam
28/09/2010 3:17pm


KUALA LUMPUR 28 Sept. - Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim telah mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) supaya membuat siasatan serta-merta terhadap klip video dalam laman YouTube yang memaparkan seorang paderi menyampaikan ceramah menghina Islam.

Rais berkata, beliau telah mengarahkan SKMM supaya merekodkan perkara-perkara yang perlu seperti masa penyiaran, kandungan suara dan simbol yang dikeluarkan oleh paderi tersebut dalam klip video itu.

"Kita akan buat siasatan secepat mungkin di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia, saya sendiri akan tentukan supaya kes ini dibawa ke perhatian pihak berkuasa secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar "Isu dan Cabaran Dalam Memulihara Arkib Audiovisual di sini hari ini.

Semalam, seorang penulis blog yang juga Presiden Penaja Perikatan Blogger Muslim (MBA), Zainol Abideen mendedahkan tindakan seorang paderi, Benjamin Stephen yang didakwa menghina agama Islam dan Rasulullah.

Paderi tersebut dilaporkan menghina Islam ketika menyampaikan ceramahnya di sebuah gereja di Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Rais berkata, isu itu merupakan hal yang serius dan kementerian akan mengambil tindakan tidak kira di mana ia dipancarkan sama ada menerusi laman YouTube atau Yahoo, asalkan ia disiarkan di negara ini kepada pendengar dan pemerhati internet. - Bernama


Artikel berkaitan:

KDN diminta ambil tindakan kes paderi hina Islam


2010/09/28
PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) diminta menyiasat segera dan mengambil tindakan tegas terhadap dakwaan seorang paderi mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhamad dan Islam ketika berceramah di sebuah gereja di Kuching, Sarawak, baru-baru ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, berkata KDN perlu melihat perkara itu secara serius kerana membabitkan dakwaan terhadap kesucian Islam dan Nabi Muhamad. Beliau berkata, tindakan paderi itu itu boleh menimbulkan rasa tidak puas hati dan kemarahan di kalangan umat Islam sehingga mencetuskan ketegangan antara penganut pelbagai agama dan kaum di Malaysia, pada masa depan. “Jika kita tidak melihat perkara ini secara lebih serius dan memaafkan mereka terbabit begitu saja, saya bimbang umat Islam akan bangkit dengan kemarahan berbentuk perkauman sehingga mencetuskan rusuhan di negara ini,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis rumah terbuka Aidilfitri anjuran Yayasan Wakaf Malaysia di Masjid Putra di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan tindakan seorang paderi yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhamad dan agama Islam dalam satu ceramah di sebuah gereja di Kuching, Sarawak yang disiarkan di internet.

Mengulas lanjut, Mashitah berkata, pihaknya juga akan meminta pihak berkuasa agama Islam Sarawak menyiasat terperinci dan mengambil tindakan tegas terhadap paderi terbabit.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata Jabatan Agama Islam negeri perlu menyiasat laporan dakwaan berlaku penghinaan terhadap agama Islam di negara ini.
Beliau berkata, hasil siasatan itu perlu diserahkan kepada pihaknya supaya tindakan selanjut dapat diambil.

“Biar jabatan agama negeri menyiasat perkara berkenaan dulu kerana tindakan tidak boleh diambil tanpa ada laporan rasmi mengenai dakwaan ada pihak yang menghina Islam.

“Hasil laporan siasatan itu boleh diserah kepada saya supaya tindakan lanjut boleh diambil terhadap mereka terbabit,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


Artikel susulan:
Jangan timbulkan isu sensitif bangkitkan kemarahan kaum lain
29th September, 2010
KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengingatkat mana-mana pihak supaya tidak mencetuskan isu-isu sensitif terutamanya mengenai agama yang boleh membangkitkan kemarahan kaum lain seperti umat Islam.

Katanya semua pihak harus mengakui bahawa Islam adalah agama rasmi persekutuan dan perkara itu harus dihormati oleh rakyat di negara ini termasuk bukan beragama Islam.

“Saya memperingatkan semua pihak terutamanya bukan Islam supaya faham sensitiviti agama tidak hanya menyentuh individu tetapi menyentuh bangsa dan penganut agama tersebut. Kesannya lebih dahsyat daripada pertembungan antara kaum atau etnik tersebut.

“Kena beringat jangan menyentuh soal sensitiviti. Ini satu kesepakatan bahawa Malaysia mengamalkan agama Islam sebagai agama persekutuan dan agama lain bebas untuk mengamalkan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kemelut Peradaban Remaja Masa Kini: Perspektif Al-Quran dan As-Sunnah di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM).

Yang turut hadir ialah Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Profesor Dr Rohana Yusof, Pengurus Besar Yayasan Taqwa, Ahmad Ayob Ibrahim dan Ketua Jabatan Al-Quran dan Al-Hadith, Prof Madya Dr Mustaffa Abdullah.

Sebanyak 10 kertas kerja dibentang oleh 10 penceramah termasuk bekas Pengurus Besar Bernama, Datuk Seri Azman Ujang pada persidangan selama dua hari anjuran bersama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Yayasan Taqwa dan Panel Sosial Perundangan Islam JAKIM.

Beliau diminta mengulas laporan tindakan seorang paderi yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhammad dan agama Islam dalam satu ceramah di sebuah gereja di Kuching, Sarawak yang disiarkan di internet.

Presiden Penaja Perikatan Blogger Muslim (MBA) Zainol Abideen dilaporkan berkata paderi bernama Benjamin Stephen itu menyampaikan ceramah menghina Islam di sebuah gereja di Kuching, Sarawak.

Jamil berkata, hanya pihak-pihak berwajib seperti polis dan mahkamah yang boleh mendakwa pihak yang terlibat.

“Kita bersetuju perkara itu dibuat penelitian oleh pihak berwajib seperti polis. Kuasa yang ada untuk mengambil tindakan hanya mahkamah, jadi mahkamah sebelum pendakwaan ada bukti yang konkrit supaya tiada kelemahan yang akan menyukarkan tindakan diambil terhadap pihak berkenaan,” katanya.

Mengulas mengenai majlis pada hari ini, Jamil berkata aktiviti sebegini wajar diteruskan bagi membendung masalah remaja yang semakin meruncing pada waktu ini.

“Kita mengharapkan program sebegini anjuran badan kerajaan dan juga NGO supaya mereka dapat menyumbang idea dalam membendung masalah remaja yang semakin meningkat sejak akhir-akhir ini,” katanya.


Artikel susulan:

Siasat paderi hina Islam di bawah Kanun Keseksaan
KUALA LUMPUR 29 Sept. – Majlis Peguam menggesa pihak berkuasa menyiasat segera kes seorang paderi yang didakwa menyampaikan ceramah menghina Islam di sebuah gereja di Kuching, Sarawak, baru-baru ini.

Presidennya, Ragunath Kesavan berkata, jika siasatan terhadap kes tersebut dilengah-lengahkan, ia bakal menimbulkan perasaan tidak puas hati di kalangan umat Islam.

Jelas beliau, pendakwaan di mahkamah juga perlu disegerakan sekiranya terbukti paderi terbabit bersalah agar semua berpuas hati dengan tindakan yang dilakukan pihak berkuasa.

‘‘Dalam kes tersebut, Majlis Peguam berpendapat bahawa penggunaan Akta Hasutan adalah tidak relevan kerana akta berkenaan dilihat tidak objektif.

‘‘Justeru, tindakan harus dilakukan dengan mengguna pakai peruntukan Kanun Keseksaan Seksyen 298 iaitu mengeluarkan perkataan dengan sengaja untuk mengguris hati orang dalam sesuatu agama.

‘‘Seksyen 298A iaitu menyebabkan rasa tidak damai, perpecahan dan rasa tidak senang hati, prejudis kerana alasan agama juga boleh dikenakan. Kedua-dua seksyen itu lebih spesifik berbanding Akta Hasutan. Oleh itu, pihak berkuasa perlu melakukan siasatan dengan segera,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kelmarin, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein memberitahu, pihak polis telah diarah bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menyiasat tindakan paderi berkenaan yang didakwa menyampaikan ceramah menghina Islam.

Beliau berkata, ceramah yang dimuat naik ke dalam lama web YouTube itu merupakan satu tindakan biadab dan boleh menggugat keharmonian negara.

Hishamuddin yang berang dengan perbuatan itu seterusnya meminta PDRM merujuk kepada pejabat Peguam Negara bagi merangka tindakan yang boleh diambil terhadap paderi terbabit.

Akhbar baru-baru ini melaporkan pendedahan Presiden Penaja Perikatan Blogger Muslim (MBA), Zainol Abideen mengenai tindakan seorang paderi, Benjamin Stephen yang didakwa menghina agama Islam dan Rasulullah ketika menyampaikan ceramah di sebuah gereja di Kuching.

Mengulas lanjut, Ragunath berkata, dalam dakwaan membabitkan paderi itu, kes 12 individu yang didakwa membawa dan memijak kepala lembu serta menyertai perhimpunan haram membantah pembinaan sebuah kuil di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 28 Ogos tahun lalu boleh dijadikan rujukan.

Dalam kes berkenaan, jelasnya, kesemua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Beliau kemudiannya menyelar tindakan paderi itu yang dilihat tidak wajar dilakukan dalam keharmonian yang dikecapi di negara ini.

‘‘Niat dia (paderi) pun tidak baik. Perkara sebegini, mengutuk agama orang lain, tidak seharusnya berlaku di Malaysia,’’ tambahnya.


Artikel berkaitan:

Maglin kecewa sikap paderi hina Islam
KUALA LUMPUR 29 Sept. – “Saya harap dakwaan itu tidak benar tetapi jika ia berlaku, saya kecewa dengan sikap paderi berkenaan.”

Demikian luahan Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Maglin Dennis D’Cruz yang juga beragama Kristian berhubung dakwaan terdapat paderi memberi ceramah menghina Islam di Kuching, Sarawak.

Menurutnya, paderi itu tidak sepatutnya bertindak sedemikian termasuk mencela Nabi Muhammad SAW kerana beliau sama sekali tidak mengenali manusia yang dihinanya itu.

“Anda tidak hidup di zamannya dan tidak kenal pun siapa Nabi Muhammad. Jadi anda tidak boleh menilai orang yang anda tidak kenal.

“Itu bukan urusan paderi berkenaan dan dia tidak perlu masuk campur. Anda hanya perlu jaga rumah sendiri dan tidak perlu menyibuk di rumah orang lain kecuali jika anda dapat membantu orang itu,” katanya.

Beliau ditemui selepas melancarkan buku Warisan Maktab Kirkby di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan), Bukit Kiara di sini hari ini.

Maglin mengulas tindakan seorang paderi yang didakwa berceramah menghina Islam di sebuah gereja di Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Semalam, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan telah membuka kertas siasatan berhubung kes berkenaan mengikut Akta Hasutan 1948.

Maglin menambah, tindakan paderi itu juga jelas bertentangan dengan ajaran dalam kitab Injil yang menganjurkan agar penganut Kristian bersikap merendah diri dan sentiasa membantu.

0 Bisnes wayang di Malaysia pada tahun 2010

Sumber:
www.finas.gov.my


TAYANGAN FILEM CEREKA TAHUN 2010

BIL JUDUL FILEM GENRE KOS PRODUKSI MULA TAYANG KUTIPAN KASAR (RM) BILANGAN PAWAGAM
1. Adnan Sempit KOMEDI / DRAMA 1.50 juta 14.01.2010 7.66 juta 61
2. 2 Hati 1 Jiwa DRAMA 0.98 juta 28.01.2010 0.40 juta 44
3. Lu Pikirlah Sendiri The Movie KOMEDI 1.73 juta 11.02.2010 2.15 juta 49
4. Niyang Rapik SERAM 1.64 juta 25.02.2010 3.72 juta 60
5. V3: Samseng Jalanan AKSI 1.72 juta 11.03.2010 3.88 juta 62
6. KL Drift 2 AKSI 1.92 juta 25.03.2010 5.67 juta 65
7. Semerah Cinta Stilleto AKSI 1.50 juta 08.04.2010 2.13 juta 53
8. Hooperz KOMEDI 1.27 juta 22.04.2010 0.29 juta 42
9. Belukar AKSI / DRAMA / CINTA 2.10 juta 06.05.2010 0.30 juta 40
10. Andartu Terlampau 21 Hari Mencari Suami KOMEDI / CINTA 0.98 juta 20.05.2010 0.56 juta 48
11. Lagenda Budak Setan DRAMA / CINTA 1.36 juta 03.06.2010 4.28 juta 51
12. Kecoh Betul AKSI / KOMEDI 1.85 juta 03.06.2010 2.03 juta 53
13. Kapoww!! AKSI / KOMEDI 1.98 juta 17.06.2010 0.27 juta 42
14. Zoo AKSI / KOMEDI 01.07.2010 2.17 juta 60
15. Mantra SERAM 1.82 juta 15.07.2010 2.74 juta 61
16. Senario Asam Garam KOMEDI / CINTA 1.70 juta 09.09.2010 2.21 juta * 60
17. 4 Madu KOMEDI / CINTA 09.09.2010 1.64 juta * 64
18. Magika MUZIKAL / FANTASI 23.092010
19. Jangan Pandang Belakang Congkak 2 KOMEDI / SERAM 1.80 juta 07.10.2010
20. Cuti-Cuti Cinta AKSI / DRAMA / CINTA 1.20 juta 21.10.2010
21. Estet AKSI / KOMEDI 04.11.2010

*Kutipan terkini sehingga 24 September 2010

Dikemaskini Pada 24/09/10 10:31 AM


Industri: Penerbitan Drama
Anda berada di : Utama > Industri
Penerbitan Drama TV Dari Tahun 2002 hingga 2010 (Julai)

Tahun / Perkara Bilangan Judul Bilangan Penerbit Kos Penerbitan (RM)/(Juta)
2002 129 101 32.05
2003 80 62 25.56
2004 137 76 40.02
2005 196 88 40.21
2006 160 78 45.35
2007 182 81 54.72
2008 212 91 69.98
2009 213 95 74.05
2010 (Jan-Jul) 144 117 45.82Dikemaskini Pada 27/09/10 11:59 AMIndustri: Filem Cereka Top 20
Anda berada di : Utama > Industri

BIL JUDUL FILEM PENERBIT KUTIPAN ( RM / JUTA ) TAHUN
1. Adnan Sempit MIG PRODUCTION SDN.BHD. 7.66 2010
2. Lagi-lagi Senario GRAND BRILLIANCE SDN.BHD 6.33 2001
3. Geng : Pengembaraan Bermula LES' COPAQUE PRODUCTION SDN.BHD. 6.20 2009
4. Sembilu 2 SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 6.10 1995
5. Jangan Pandang Belakang Congkak MIG PRODUCTION SDN.BHD. 6.09 2009
6. Jangan Pandang Belakang MIG PRODUCTION SDN.BHD. 5.78 2007
7. KL Drift 2 SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 5.67 2010
8. Cicakman KRU COMMUNICATION SDN.BHD. 5.15 2006
9. Maria Mariana SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 4.72 1996
10. Duyung KRU COMMUNICATION SDN.BHD. 4.67 2008
11. Senario The Movie GRAND BRILLIANCE SDN.BHD 4.58 1999
12. Gerak Khas The Movie SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 4.40 2001
13. Sembilu SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 4.39 1994
14 Senario Lagi GRAND BRILLIANCE SDN.BHD 4.37 2000
15 Lagenda Budak Setan SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 4.28 4.18 2010
16 Senario The Movie : Episod 1 MIG PRODUCTION SDN.BHD. 4.26 2008

17 Bohsia : Jangan Pilih Jalan Hitam MIG PRODUCTION SDN.BHD. 4.14 2009
18 Remp - It SKOP PRODUCTION SDN. BHD. 4.00 2006
19 Evolusi KL Drift MIG PRODUCTION SDN.BHD. 3.90 2008
20 V3 : Samseng Jalanan MIG PRODUCTION SDN.BHD. 3.88 2010

Maklumat ini sah sehingga Julai 2010

Dikemaskini Pada 27/09/10 12:13 PM


Industri: Statistik Filem Malaysia
Anda berada di : Utama > Industri

Kutipan & Penontonan Untuk Semua Filem Asing & Tempatan di Pawagam 2004 - 2010 (Julai)

Jumlah / Tahun 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 (Jan-Jul)

Penontonan (juta) 16.69 25.92 27.87 33.55 43.85 44.13 31.86
Kutipan Kasar (juta) RM 124.62 RM 217.35 RM 234.98 RM 288.96 RM 380.72 RM 403.30 RM 304.09
Jumlah Pawagam 59 66 68 76 91 93 96
Jumlah Skrin 233 265 287 353 453 485 553
Jumlah Kerusi 55,950 61,482 66,822 78,496 92,642 101,165 107,657


Data Filem Cereka Tempatan 2008- 2010 (Julai)

FILEM TEMPATAN* 2008 2009 2010 (Jan-Jul)
Jumlah Filem 28 27 20
Kos Produksi (juta) RM 38.66 RM 40.51 RM 29.44

Kutipan Kasar (juta) RM 43.93 RM 50.84 RM 46.49

Penontonan (juta) 5.29 6.03 5.01

Purata Kos Produksi (juta) RM 1.38 RM 1.50 RM 1.47

Purata Penontonan (juta) 0.189 0.223 0.250

Purata Harga Tiket RM 8.30 RM 8.43 RM 9.28

Purata Kutipan (juta) RM 1.57 RM 1.88 RM 2.32


* Termasuk filem yang tidak melalui Skim Wajib Tayang


Dikemaskini Pada 27/09/10 11:42 AM


Industri: Penontonan Pawagam

Anda berada di : Utama > Industri

Bilangan Penontonan Mengikut Bahasa Filem (RM / Juta) : 2003 - 2010 (Julai)

Tahun Filem Tempatan Filem Cina Filem Tamil Filem Inggeris Filem Indonesia Filem Lain-lain Jumlah
2003 3.27 1.39 0.49 7.57 0.04 0.07 12.83
2004 3.81 2.74 1.00 8.44 0.02 0.68 16.69
2005 3.74 4.09 1.80 15.42 0.25 0.62 25.92
2006 4.00 4.63 1.39 16.45 0.20 1.20 27.87
2007 3.73 3.30 1.57 23.26 0.40 1.29 33.55
2008 5.29 4.34 2.13 30.12 0.43 1.54 43.85
2009 6.03 5.44 2.33 28.79 0.11 1.43 44.13
2010 (Jan – Jul)

(RM / Juta)
5.01 5.48 1.88 18.84 0.09 0.56 31.86Jumlah Kutipan Kasar Mengikut Bahasa Filem (RM / Juta) : 2003 - 2010 (Julai)

Tahun Filem Tempatan Filem Cina Filem Tamil Filem Inggeris Filem Indonesia Filem Lain-lain Jumlah
2003 23.37 13.17 4.31 55.02 0.42 0.45 96.74

2004 27.24 21.76 4.59 66.25 0.10 4.68 124.62
2005 26.71 34.51 15.47 133.38 2.11 5.17 217.35
2006 29.62 39.46 11.00 142.90 1.67 10.33 234.98
2007 30.00 28.37 14.30 201.66 3.98 11.00 288.96
2008 43.93 37.86 17.14 265.08 3.65 13.06 380.72
2009 50.84 49.16 21.17 268.52 0.92 12.69 403.30

2010 (Jan – Jul)

(RM / Juta)
44.91 51.23 18.19 183.93 0.82 5.01 304.09


Dikemaskini Pada 27/09/10 11:47 AM


Industri: Penontonan Pawagam

Anda berada di : Utama > Industri

Bilangan Penontonan Mengikut Negeri (RM / Juta) : 2003 - 2010 (Julai)

NEGERI TAHUN 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
(Jan – Jul)
JOHOR 0.81 1.10 2.60 2.84 4.04 5.66 4.70 3.11
MELAKA 0.65 0.53 0.73 0.76 0.98 1.18 1.57 1.24
N.SEMBILAN 0.58 0.20 0.71 1.13 1.26 1.44 1.38 1.03
K.LUMPUR 3.83 7.01 7.59 7.17 8.51 11.62 12.88 9.41
SELANGOR 4.59 4.68 7.55 8.96 10.00 13.27 12.22 8.25
PERAK 0.88 0.63 1.30 1.21 1.45 1.64 2.50 1.69
P.PINANG 0.13 0.80 2.66 2.83 3.54 4.54 4.50 3.24
KEDAH 0.21 0.50 0.56 0.44 0.55 0.61 0.69 0.90
PERLIS 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
TERENGGANU 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
KELANTAN 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
PAHANG 0.56 0.90 0.93 0.95 1.06 1.18 1.54 1.20
SARAWAK 0.04 0.01 0.49 0.51 0.59 0.67 0.41 0.67
SABAH 0.55 0.33 0.80 1.07 1.57 2.04 1.74 1.12
JUMLAH

(Juta Penontonan)
12.83 16.69 25.92 27.87 33.55 43.85 44.13 31.86


Jumlah Kutipan Kasar Mengikut Negeri (RM / Juta) : 2003 - 2010 (Julai)

NEGERI / TAHUN 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
(Jan – Jul)

JOHOR 5.70 7.85 21.17 24.29 35.72 50.03 43.21 29.69
MELAKA 4.45 3.71 5.37 5.39 7.44 8.96 13.25 11..09
N.SEMBILAN 4.08 1.36 5.26 7.86 9.72 11.10 11.03 8.78
K.LUMPUR 35.45 50.23 70.04 68.95 82.47 113.12 131.22 100.13
SELANGOR 32.14 38.42 64.49 75.61 87.79 117.04 112.35 78.54
PERAK 6.12 4.75 10.19 9.37 11.19 12.64 20.70 15.47
P.PINANG 1.16 6.50 21.01 21.88 28.17 36.14 37.46 27.25
KEDAH 1.25 2.77 3.52 2.80 3.86 4.28 5.50 7.89
PERLIS 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
TERENGGANU 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
KELANTAN 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
PAHANG 3.13 6.79 7.42 7.76 8.79 9.78 12.96 10.65
SARAWAK 0.23 0.10 3.75 3.95 4.64 5.27 3.86 6.35
SABAH 3.03 2.14 5.13 7.12 9.52 12.36 11.76 8.25
JUMLAH

(Juta Penontonan)
96.74 124.62 217.35 234.98 289.31 380.72 403.30 304.09


Dikemaskini Pada 27/09/10 11:53 AM


Industri: Senarai Pawagam Tahun 2010
Anda berada di : Utama > Industri

*Maklumat sehingga Julai 2010


CINEMA LIST SCREEN SEATING
JOHOR
TGV Jaya Jasco Tebrau 10 2,114
GSC Pelangi Leasure Mall 5 2,366
Big Cinemas Kluang Mall 6 963
Big Cinemas Batu Pahat 7 1,045
Big Cinemas Broadway Theatre, Johor Bahru 1 250
Big Cinemas Plaza Tasek Cineplex, Skudai 3 649
MBO Cinemas Kluang Parade, Kluang 5 803
MBO Cinemas Batu Pahat 8 1,217
MBO Cinemas U Mall, Skudai 5 601
Cathay Cineplex City Square, Johor Bahru 10 2,230
Hock Star Giant Kulai Utama, Kulai 5 668
Pyramid Saimira Cinema Perling Mall, Johor Bahru 2 566
Pyramid Saimira New Lido, Kluang 1 600
Super Star Cinema, Ulu Tiram Mall 6 944
Legenda Cineplex, Kompleks Lagenda,Muar 2 426
JUMLAH 76 15,442


MELAKA
GSC Dataran Pahlawan 10 2,004
MBO Cinemas Melaka Mall, Ayer Keroh 7 1,212
LFS Mahkota Cineplex 4 649
Pyramid Saimira Cineplex FAJAR Melaka 2 318
JUMLAH 23 4,183


NEGERI SEMBILAN
TGV Jaya Jusco Seremban2 5 1,067
GSC Terminal One, Seremban 4 1,086
MBO Cinemas Terminal 2, Seremban 6 771
LFS Bahau Cineplex 3 535
Pyramid Saimira Perdana KM Plaza, Seremban 1 315
JUMLAH 19 3,774
SELANGOR
TGV One Utama, Petaling Jaya 7 1,586
TGV Bukit Raja, Klang 8 1,710
TGV The Mines Resort 5 1,063
TGV Bukit Tinggi 10 1,960
TGV Sunway Pyramid, Bandar Sunway 12 2,598
TGV Jusco Metro Prima, Kepong 6 1,342
GSC Shaw Centre Point, Klang 4 1,006
GSC Summit USJ 7 1,251
GSC One Utama, Petaling Jaya 13 2,192
GSC IOI Mall Puchong 9 2,402
GSC Tropicana City, PJ 8 1,465
Big Cinemas Sri Intan, Klang 1 868
Big Cinemas Selayang Capitol Cimplex 3 755
Big Cinemas Brem Mall, Kepong 12 1,810
LFS State Cineplex 2 392
LFS Kajang Cineplex 2 550
JUMLAH 109 22,950


KUALA LUMPUR
TGV Suria KLCC, Kuala Lumpur 12 2,459
TGV AEON, Cheras Selatan 8 1,333
TGV Capsquare, Wilayah Kompleks 6 1,118
TGV Wangsa Walk Mall, Wangsa Maju (Opening on May 2010) 9 1,628
GSC Midvalley Shopping Centre 18 2,899
GSC Cheras Leisure Mall 4 1,610
GSC Pavillion Bukit Bintang 13 2,889
GSC Signature, The Garden, Midvalley 7 572
GSC Alamanda, Putrajaya 8 1,404
GSC Berjaya Times Square 9 1,570
Cathay Cineplex e@Curve, Damansara 12 1,966
MBO Cinemas Galaxy Ampang, KL 10 1,556
MBO Cinemas Desa Petaling 5 620
LFS Sentul Cineplex 3 692
Pawagam Coliseum, Jln TAR 1 803
Pyramid Saimira Pawagam Federal, Jln Raja Laut 2 1100
JUMLAH 127 24,219


PERAK
TGV Kinta City Shopping Centre 6 1,233
GSC Ipoh Parade 3 803
Big Cinemas Taiping 7 1,265
Big Cinemas Sitiawan 4 812
Big Cinemas Teluk Intan 3 450
LFS Seri Kinta 4 651
JUMLAH 27 5,214


PENANG
TGV Seberang Prai 5 1,092
GSC Plaza Gurney, Georgetown 12 1,833
GSC Queens Bay Mall, Bayan Lepas 8 1,528
GSC Sunway Carnival 8 1,438
Big Cinemas Bukit Jambul 6 1,178
Big Cinemas Butterworth 4 926
Cathay Cineplex Prangin Mall, Penang 8 1,566
Mega Cineplex Prai, Penang 6 1,498
Pyramid Saimira The Summit, Bukit Mertajam 3 707
JUMLAH 60 11,766


KEDAH
GSC Central Square, Sg. Petani 3 666
Big Cinemas Alor Star Mall 4 637
Big Cinemas Kulim 6 1,069
LFS Alor Star Cineplex 2 338
Jitra Mall Cineplex, Jitra 4 546
Langkawi Cineplex 3 535
Grand Cineplex, Legenda Village Mall, Sg. Petani 4 680
JUMLAH 26 4,471


PAHANG
GSC East Cost Mall 9 1,627
GSC Berjaya Megamall, Kuantan 5 970
Big Cinemas Teruntum, Kuantan 5 867
First Wold Cineplex, Genting Highland 2 332
JUMLAH 21 3,796


SARAWAK
MBO Cinemas The Spring Mall, Kuching 8 1,546
LFS Riverside Cineplex 4 780
Hock Star Cinema Kuching Cineplex 9 900
Hock Star Cinema Sibu Cineplex 2 266
Hock Star Miri Cineplex 4 779
Hock Star Bintulu Cineplex 2 210
Sarawak King Theatre, Sibu 3 845
JUMLAH 28 5,326


SABAH
GSC One Borneo, K. Kinabalu 8 1,504
Cathay Cineplex Kota Kinabalu, Sabah 3 627
Hock Star Cinema Tawau Cineplex 4 824
Hock Star Cinema Sandakan Cineplex 4 907
Growball Cinemax 6 1,006
JUMLAH 25 4,868
JUMLAH SEMUA 532 104, 322


JUMLAH PAWAGAM 94
JUMLAH SKRIN / DEWAN 541
JUMLAH TEMPAT DUDUK 106, 009

Dikemaskini Pada 18/08/10 10:37 AM

0 Ianya bukan hal siapa benar siapa salah tetapi pelampau dan tahap sederhana. Semua agama ada pelampau masing-masing

Elak kehancuran

Daripada OTHMAN MOHAMAD
pengarang@utusan.com.myNAJIB Tun Razak menyampaikan ucapan sulung pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) Ke-65 di New York, malam tadi. – AFP


NEW YORK 27 Sept. – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sudah tiba masanya semua negara dan agama kembali kepada kesederhanaan dalam mendokong agenda keamanan sekali gus menghapuskan ekstremis dalam kerangka membina dunia yang lebih aman, selamat dan adil.

Ketika menekankan perkara itu yang dirujuk beliau sebagai Gerakan Global Ke Arah Kesederhanaan pada Perhimpunan Agung PBB (UNGA) Ke-65 hari ini, Perdana Menteri berkata, langkah itu akan menyelamatkan masyarakat antarabangsa daripada terjerumus ke dalam jurang kehancuran dan kedurjanaan.

“Saya ulangi komitmen Malaysia ke arah itu. Kami amat yakin semua negara tanpa mengira kecil atau besar, kaya atau miskin, kuat atau lemah, mempunyai tanggungjawab bersama ke arah mewujudkan dunia yang lebih baik untuk generasi akan datang,” kata Perdana Menteri ketika menyampaikan ucapan sulung pada UNGA di Ibu Pejabat PBB di sini.

Katanya, cabaran utama yang dihadapi masyarakat antarabangsa sekarang ialah perlunya menghadapi semua itu secara bersama bagi memastikan keadilan, kesaksamaan dan keamanan yang berterusan.

Tambah beliau, keamanan itu pula bukan sahaja untuk masa ini tetapi sepanjang masa, dan ia boleh dicapai jika semua pihak bersedia untuk saling memahami dan menghormati yang boleh dilakukan menerusi dialog dan perbincangan bersama.

Ketika usaha memupuk keamanan dan keharmonian antarabangsa, Najib menyuarakan kebimbangan dengan peningkatan arah aliran di sesetengah bahagian dunia yang menyemarakkan fenomena Islamophobia kerana ia memisahkan antara dunia Islam dengan Barat.

“Isu sebenar bukannya antara orang Islam dan bukan Islam tetapi antara kesederhanaan dan ekstremis membabitkan semua agama sama ada Islam, Kristian ataupun Yahudi.