.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, May 04, 2010

0 Facebook bukan mainan. Anda diperhatikan dalam tudung saji. Anda umpama semut di tudung saji yang bertutup. Bukannya besar?

http://beritasemasa.com/mohd-safuan-hilmi-nak-bunuh-nik-aziz-nik-mat#more-4839


Ambil iktibar.

0 Air Asia vs MAS? Pertindihan laluan. Jika bisnes ini lebih murah, mungkin byk tauke berani buat bisnes. Seperti halnya Telekom, Celcom, Digi & Maxis

Kadar laluan bertindih hanya 30 hingga 40 peratus - AirAsia
SEPANG 3 Mei - Pengendali penerbangan tambang murah, AirAsia Bhd. (AirAsia) menafikan kenyataan Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) bahawa kadar pertindihan laluan MAS dan AirAsia X mencecah 90 peratus.

Sambil menyatakannya sebagai kurang tepat, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Seri Tony Fernandes menambah, kadar pertindihan itu adalah kurang daripada jumlah yang didakwa.

Beliau menambah, AirAsiaX, syarikat tambang murah jarak jauh yang mana kepentingannya juga dipegang oleh AirAsia turut mempunyai laluan eksklusifnya sendiri.

Fernandes berkata, setakat ini kadar pertindihan adalah kira-kira 30 hingga 40 peratus sahaja.

''Kadar pertindihan 90 peratus itu tidak betul dan saya ada peta laluannya jika kamu mahu lihat nanti.

''Sebagai contoh, laluan kami ke China iaitu Tianjin tidak sama dengan Beijing seperti yang ditawarkan MAS, kedua-dua destinasi itu adalah berbeza,'' kata beliau pada sidang akhbar mengenai perkembangan Terminal Kekal Penerbangan Tambang Murah (PLCCT) yang diadakan di Ibu Pejabat AirAsia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Datuk Tengku Azmil Zahruddin tentang kadar pertindihan laluan yang tinggi berbanding antara Singapore Airlines (SIA) dan syarikat-syarikat di bawahnya Tiger dan SilkAir yang menyaksikan pertindihan hanya 17 peratus sahaja.

Selain itu, Tengku Azmil dalam komentarnya menyarankan supaya kedua-dua pihak bekerjasama untuk kepentingan rakyat Malaysia dan juga negara.

Pada masa yang sama, beliau menyarankan supaya kerajaan merumuskan satu polisi pengangkutan udara yang jelas supaya mampu memberikan pilihan sebenar dan menguntungkan Malaysia dalam jangka panjang.

Beliau mendakwa Suvarnabhumi di Thailand dan Changi di Singapura hebat kerana lapangan terbang asing itu memberikan pelanggan banyak pilihan daripada segi destinasi.

''Lebih kurang 93 syarikat penerbangan beroperasi dari Suvarnabhumi ke lebih 187 bandar raya di 71 negara. Sementara itu, lebih kurang 85 syarikat penerbangan beroperasi keluar dari Changi ke lebih daripada 200 bandar raya di 60 negara,''ujarnya.

Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pula, lebih kurang 50 syarikat penerbangan beroperasi keluar ke 100 bandar raya di 44 negara.

Tengku Azmil juga menyarankan AirAsia mengelakkan pertindihan laluan dengan terbang ke lebih 34 destinasi baru yang kini belum mempunyai penerbangan terus dari Kuala Lumpur.

''Kesemua destinasi tersebut adalah di dalam lingkungan jarak operasi pesawat A330-300 milik AirAsiaX,'' jelasnya.

Pada masa yang sama, Fernandes enggan mengulas lanjut tentang kenyataan orang kuat MAS itu sebaliknya menyerahkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif AirAsiaX, Azran Osman-Rani untuk memberikan ulasannya.

''Saya akan pastikan Azran menjawab isu mengenai dakwaan MAS ini seawal-awalnya Rabu ini,'' ujarnya.

0 Kempen budaya membaca tanngungjawab siapa bila orang perlu tengok televisyen sebab ASTRO berbayar?

Internet, televisyen 'musuh' buku - Ungku Aziz
KUALA LUMPUR 3 Mei - Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz menganggap Internet dan televisyen merupakan 'musuh' kepada buku kerana menghakis budaya membaca di kalangan masyarakat seperti yang berlaku di Malaysia ketika ini.

Menurut tokoh akademik itu, penggunaan yang meluas kedua-dua medium itu kini membentuk masyarakat yang bergantung sepenuhnya kepada Internet dan televisyen untuk mendapatkan maklumat sekali gus meminggirkan kandungan sesebuah buku.

"Ia menjadi semakin parah apabila sesuatu pengetahuan itu tiada di Internet, maka ia akan diabaikan begitu sahaja dan sangat merugikan masyarakat," katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi menandatangani autograf buku mengenainya bertajuk The Renaissance Man di kedai buku Kinokuniya (Malaysia) Sdn. Bhd. di Suria KLCC hari ini.

Buku tersebut berkisar tentang pengalaman beliau sepanjang perkhidmatannya di Universiti Malaya (UM).

Kandungan buku itu disumbangkan oleh beberapa penulis antaranya bekas Naib Canselor UM, Datuk Dr. Hashim Yaacob; Prof. Emeritus Datuk Abu Bakar Abd. Hamid; Prof. Emeritus Dr. K. T. Joseph; Prof. Dr. Azizah Hamzah selain Ungku Abdul Aziz sendiri.

Mengulas lanjut, kata Ungku Abdul Aziz, budaya membaca buku di Malaysia agak rendah berbanding negara-negara luar khususnya penduduk di Eropah yang menjadikannya satu amalan.

"Mereka (penduduk Eropah) membaca buku di mana-mana sahaja walaupun masa terluang hanya 15 minit sedangkan negara mereka mempunyai kemudahan Internet yang baik ," katanya.

Tambahnya, masalah kurang membaca buku bukan sahaja berlaku kepada golongan remaja, malah kepada golongan korporat dan golongan berpendidikan tinggi yang suka menghabiskan masa lapang dengan bermain golf atau melayari Internet tanpa henti.

Beliau menolak dakwaan bahawa harga buku yang tinggi menjadi punca masyarakat Malaysia tidak membeli buku.

"Kini sudah ada kemudahan meminjam buku di perpustakaan yang menyediakan pelbagai genre bacaan kepada pembaca, ia bukan masalah,'' jelasnya.

Tambah beliau lagi, dengan membaca buku, seseorang akan mempunyai minda yang terbuka dan berupaya bercakap mengenai pelbagai perkara.

"Ia berbeza dengan mereka yang tidak membaca buku kerana tidak mengetahui banyak perkara," jelasnya.

Beliau turut mengesyorkan penulis tempatan supaya membanyakkan penghasilan buku dengan penulisan yang menarik dan sedikit kontroversi agar menarik minat pembaca.

0 Kebebasan akhbar dikawal parti politik. Orang bijak pandai bijak menilai

Kerajaan perlu beri kebebasan yang cukup kepada akhbar - YDP Dewan Negara

Admin | Monday, May 3, 2010 | 0 comments

PETALING JAYA, 2 Mei: Kerajaan perlu memberikan kebebasan yang cukup kepada akhbar di Malaysia dalam melaksanakan tugasnya, kata Yang di-Pertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang.

Namun, kebebasan ini mestilah dipandu oleh Perlembagaan, kata beliau."Bagi saya, saya sentiasa berpegang bahawa kebebasan itu mestilah dipandu oleh tanggungjawab. Tanggungjawab terhadap negara dan rakyat dalam memelihara keamanan dan keharmonian.


"Kerajaan harus terbuka dalam membenarkan media melahirkan pendapat mereka, bersikap adil dan munasabah kepada akhbar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan forum berjudul 'Apakah Perlu Mengawalselia Media Cetak di Malaysia?', di sini Ahad.

Majlis itu dianjurkan oleh Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) sempena sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia pada Isnin.

Sementara itu, seorang anggota panel di forum itu, Zainon Ahmad, editor politik Sun Media Corp Sdn Bhd, berkata sekatan dikenakan kerajaan menerusi undang-undang seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (PPPA) tidak harus dilihat sebagai faktor yang menghalang tugas media cetak.

Malahan, kata beliau, pengamal media di Malaysia perlu lebih banyak berusaha untuk menyebarkan maklumat kepada massa.

Beliau menambah, akhbar di Malaysia harus terus memperjuangkan kebebasan melahirkan pendapat.

"Sekalipun wujud kekangan, kita dapat menerbitkan akhbar yang bagus dan saya yakin kita boleh menerbitkan akhbar yang lebih bagus jika kita diberikan kebebasan akhbar lebih luas," katanya.

Seorang lagi anggota panel, Zulkilfi Sulong, ketua editor Harakah Daily, khusus menyebut PPPA sebagai halangan utama kepada kebebasan akhbar di negara ini.

Beliau berkata kerajan hendaklah memberi kepada sesiapa saja yang hendak menerbitkan akhbar hak dan kebebasan untuk berbuat demikian tanpa prejudis. -Bernama

Artikel berkaitan:

Semakin ramai pertikai kerajaan 1Malaysia berkaitan tahap kebebasan akhbar

Admin | Monday, May 3, 2010 | 0 comments

Bekas Pengarang Utusan Melayu yang membantah pengambilalihan Umno terhadap akhbar berkenaan pada era 70-an, Said Zahari menyifatkan kebebasan media di negara ini mati.Beliau menyifatkan ia petanda jelas kemerosotan amalan demokrasi di Malaysia lantaran kebebasan media adalah antara elemen penting dalam pemerintahan demokrasi berparlimen.


Said Zahari mentakrif kebebasan media sebagai keupayaaan sesebuah media menyampai maklumat atau suara masyarakat tanpa kawalan atau pengaruh pihak tertentu secara langsung mahupun tidak langsung.

Namun, Said Zahari berpendapat kebebasan media sudah tidak ada lagi di Malaysia malah kesal kerana media tempatan kini dikongkong parti politik mahupun kerajaan pemerintah.

Hal ini menyebabkan media tidak lagi mampu menyalur malumat yang tepat dan benar kepada rakyat.

"Kebebasan media tidak ada di Malaysia. Sudah mati. Apabila suratkhabar dipunyai parti politik dan dikuasai orang yang berkaitan dengan pemerintah, maka kebebasan tiada. Mereka tidak boleh tulis sesuka hati, kena ikut arahan majikan," katanya.

Said Zahari menyalahkan pelbagai akta berkaitan media di malaysia yang digubal bagi membatas kebebasan media hingga akhirnya pengarang lebih selesa mematuhi telunjuk pimpinan kerajaaan pemerintah.

"Sekarang banyak akta yang mengongkong percetakan, buku. Yang zaman saya tak ada. Bila ada akta ini, ia mengongkong pengamal media kerana tidak boleh menulis ikut keperluan.

"Tapi ikut dasar kerajaan atau tuan punya suratkhabar itu, yang terdiri daripada ahli politik bermakna tak ada kebebasan yang tulen," katanya. -TVS


WarkahDaily - Semua orang duk meluat dengan penyekatan kerajaan BN terhadap kebebasan akhbar.

Bukan sebarangan orang yang duk pinta kerajaan kena kaji balik pasal kebebasan akhbar di negara ini. antaranya speaker senat, CIJ dan bekas pengarang utusan. Mereka ini melihat, keterbukaan dan kebebasan akhbar di negara kita masih belum mencapai tahap yang memuaskan.

Sekat sana-sini, dengan niat supaya rakyat tidak tahu perkara sebenar apa yang dilakukan kerajaan BN terhadap hasil mahsyul negara, kemana perginya kekayaan negara dan siapa pemimpin kerajaan yang asyik merasuah.